2015. január 3., szombat

Tormakrémmel töltött profiterol füstölt lazaccal.





A karácsonyi ünnepek előtti süteményáradat után most jöjjenek azok a finomságok, melyeket az ünnepekre készítettem.Természetesen a karácsonyi asztalról nálunk sem hiányozhatott a rántott ponty és a halászlé, (korhely harcsa halászlét főztem) de a főszerep mint előétel, mint pedig főételként feltálalva a lazacé volt. Mivel több ötletem volt, és nem tudtam eldönteni melyiket is készítsem el, majd előételként tálaljam fel, így mindegyiket feltálaltam, és mindenki kedvére válogathatott a finom falatkák között. Nekem pl. ez a tormakrémmel töltött ropogós tésztájú profiterol ízlett a legjobban, füstölt lazaccal a tetején. A kis fánkocskák kb. fél óra alatt elkészülnek, így érdemes nemsokkal a tálalás előtt megsütni, mert akkor lesz igazán finom, ropogós. A tormakrémet viszont érdemes akár 1-2 órával előbb kikeverni, majd a hűtőben tárolni tálalásig, mert akkor lesz ideje az ízeknek kellően összeérni.







 Hozzávalók kb. 20 db profiterolhoz:

 7 dkg liszt
5 dkg vaj
6 ml tej
6 ml víz
1/4 tk só
2 db tojás (közepes)


A tejet keverjük össze a vízzel, és a sóval, adjuk hozzá a vajat, majd kevergetve melegítsük forráspontig.

Ezután vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lisztet, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve pirítsuk pár percig. 

Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük éppen csak langyosra a tésztát.

Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd robotgéppel keverjük mindegyikkel simára a tésztát. 

Előzőleg bevizezett kézzel formázzunk diónyi golyókat, majd helyezzük egymástól távolabb, egy sütőpapírral bélelt tepsire. (sütés közben nőni fognak, ezért hagyjunk elegendő távolságot közöttük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép pirosra. Ezután zárjuk el a sütőt, majd hagyjuk még pár percig a fánkokat a meleg sütőben. Ezután vegyük ki, és mielőtt megtöltenénk hűtsük ki egészen.







Tormakrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2-3 ek torma (üveges csemege)
1/2 citrom leve
cukor (ízlés szerint)
őrölt fehér bors
snidling (ízlés szerint)
1 dl habtejszín

Tálaláshoz 10 dkg füstölt lazac.


A mascarponét keverjük simára a tormával, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, csepegtessük hozzá a citromlevet, és keverjünk hozzá ízlés szerint cukrot, (v. édesítőszert) és apróra vágott snidlinget.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a tormás-mascarponéhoz. (keverés közben kóstoljuk, mert lehet nem kell bele az összes hab)

Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.







Közvetlenül tálalás előtt vágjuk le a fánkocskák tetejét, majd töltsük meg a tormakrémmel. Ezután helyezzünk rá egy kis szelet füstölt lazacot, majd a levágott tésztakalapot helyezzük a tetejére, és úgy kínáljuk. (közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a fánkot, mert ha sokáig áll megtöltve, akkor a tészta megpuhul, és nem lesz jó ropogós)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése