2015. január 15., csütörtök

Sós kifli.




Nagyon ritkán sütök péksüteményt, vagy éppen kenyeret, így ez most a ritka pillanatok egyike volt. Nem mintha nem szeretném ezeket a finomságokat, sőt....... A facebookon több főzéssel kapcsolatos csoportnak a tagja vagyok, és a közelmúltban többször is szembetaláltam magam szebbnél, szebb kiflik fotójával. Ezek után döntöttem el, hogy én is kiflisütésre adom a fejem. A kedvemre való receptre pedig Ildikónál az "Ami a konyhámból kikerül" blogban találtam rá. Ő a receptben fázisfotókon bemutatja a kiflikészítést lépésről, lépésre.  Én csakis annyit változtattam, hogy fele mennyiségből 6 kiflit sütöttem, és nem kézzel (mint Ildikó tette) hanem kenyérsütőgéppel dagasztottam meg a tésztát. A megkelt tésztát ezután az utasításait követve formáztam, majd sütöttem meg. Az frissen kisült kiflik illata pedig belengte az egész konyhát, és alig vártam, hogy kihűljön és végre megkóstolhassam. Lehet az én kiflijeim nem lettek olyan szépek mint Ildikóé, viszont nagyon, de nagyon finomak volt. Ha, bárki egyszerű kiflireceptet keresne, bátran merem ajánlani.....







 Hozzávalók 6 db kiflihez:

45 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
1/2 tk só
1/2 tk cukor
5 dkg vaj

Lekenéshez-szóráshoz:

1 ek tej
durva szemű só
köménymag







Az élesztőt morzsoljuk bele a fele mennyiségű langyos, cukrozott tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni és keverjük össze a maradék langyos tejjel.  Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt is.

Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd letakarva langyos helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.







Amikor a tészta megkelt, osszuk el 6 egyenlő részre, majd mindegyiket formázzuk gömbölyűre.

Ezután egy tésztagolyót lisztezett felületen nyújtsunk ki kb. 35x20 cm-es ovális lappá, majd tekerjük fel úgy, hogy tekerés közben a tenyerünkkel húzzuk a közepétől óvatosan kissé kifelé.(mindegyik tésztával így járjunk el)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket. (mindenképpen hagyjunk közöttük helyet, mert sütés közben megfognak nőni)

Ezután kenjük le a kifliket langyos tejjel, és ízlés szerint szórjuk meg durva szemű sóval, és egész köménymaggal, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kisült kifliket, és hűtsük ki egészen.







A frissen kisült, és illatozó kifliket ízlés szerint kínálhatjuk reggelire, vagy éppen becsomagolhatjuk a gyerekeknek tízóraira, esetleg vihetjük magunkkal a munkába is.


2 megjegyzés:

  1. Megsütöttem, nagyon finom lett. A tetejére nem tettem sót, így kicsit sótlan lett, de nem félek tőle, hogy rám szárad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy megsütötted, és köszönöm hogy ezt meg is írtad. Én is csak éppen hogy megszórtam sóval a tetejét, sőt én még le is szedtem róla evés előtt. A tészta ettől még nem lett sótlan, nagyon ízlett, és el is fogyott rögtön az utolsó morzsáig. Gondolom nálad szintén. :)

      Törlés