2015. január 10., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tésztában sült lazac fehérbormártással.




Karácsonyra készítettem ezt a leveles tésztában sült lazacot cukkinivel, és gombával, de ünnepek alkalmával, vagy éppen a hétvégi ebédnél is nagy sikerünk lehet vele. Mivel nem szerettem volna, csak úgy magában feltálalni, így egy finom bormártást készítettem hozzá. Természetesen tálalhatjuk mártás nélkül is, vagy éppen az ízlésünknek megfelelő mártással. A cukkinit és a gombát előpároltam, majd az előzőleg befűszerezett lazacszeletekkel együtt, leveles tésztába csomagolva sütöttem készre. A ropogósra sült tésztához, és a finom szaftos zöldséges lazachoz, pedig nagyon jól illet a fűszeres mártás.







Hozzávalók:

1 db bőr nélküli lazacfilé (kb. 60 dkg-os)
1 cs leveles tészta
1 zsenge cukkini
4-5 db gomba (nagy)
hal-fűszerkeverék
1 citrom leve
őrölt színes bors
őrölt fehér bors
1 kicsi tojás a lekenéshez
2 ek olívaolaj



A lazacfilét vágjuk el két egyforma darabra, majd ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a hal-fűszerkeverékkel, színes borssal, csepegtessük meg a citromlével, és hagyjuk legalább 30 percet állni, hogy az ízek átjárják.

A gombát, és a cukkinit vágjuk fel vékony szeletekre.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt cukkinit, sózzuk, és szórjuk meg őrölt fehér borssal, majd pár perc alatt pároljuk roppanósra. (nem kell neki csak 4-5 perc)
Ezután szedjük ki a serpenyőből, majd hűtsük ki.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a szintén felszeletelt gombát, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, és pároljuk kb. 10 percig. Ezután a levet lecsepegtetve szedjük ki, majd hűtsük ki.

Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírból, majd az egyik felére helyezzük rá az egyik befűszerezett lazacszeletet. Ezután borítsuk be először a kihűtött cukkinival, majd a gombával, végül pedig helyezzük rá a másik lazacszeletet.

Ezután kenjük körbe a tésztát az előzőleg villával felvert tojással, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Először kézzel, majd egy villával nyomkodjuk alaposan le a tésztaszélét. 

Helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felszeletelnénk.







Fehérbormártás hozzávalói:

2 dkg vaj
2 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
3 dl húsalaplé
4 dl főzőtejszín (20%-os)

őrölt bors


Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat, majd olvasszuk fel. Ezután adjuk hozzá a nagyon apróra felvágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. (vigyázzunk hogy ne piruljon meg nagyon)

Az üvegesre párolódott hagymához, öntsük hozzá a fehérbort, majd a serpenyő aljáról alaposan kaparjuk fel a zsiradékot. Ezután forraljuk felére a bort, majd adjuk hozzá az alaplevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, hogy kb. 1 dl lé maradjon alatta.

Ezután adjuk hozzá a tejszínt, majd addig főzzük, hogy besűrűsödjön. 

Végül egy szitán szűrjük át, hogy szép selymes legyen a mártás, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tésztában sült lazacot, majd kanalazzuk köré a fehérbormártást és úgy kínáljuk. Ízlés szerint másfajta mártást is kínálhatunk hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése