2014. augusztus 30., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Zöldborsós brassói sütőben sült krumplival.




Hétvégére brassóit terveztem be, aztán kicsit újragondoltam, és zöldborsóval kicsit megbolondítottam. Sertés szűzpecsenyét választottam, mert annak nem kell csak pár perc sütés, így az egész ebédkészítés a krumplisütéssel együtt nem tartott egy röpke óránál tovább. Az előzőleg befűszerezett húst pár perc alatt a fokhagymával elősütöttem, majd hozzáadtam a borsót, és szintén pár perc sütés után már el is készült. A kockára vágott krumpli, enyhén sós vízben félpuhára főztem, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam, és a sütőben szép pirosra sütöttem. Ízlés szerint pl. csirkemellből, vagy pulykamellből is készíthetjük, majd szintén a sütőben sütött krumplival tálalhatjuk.







Hozzávalók a brassóihoz:

1 kisebb sertés szűzpecsenye
5-6 gerezd fokhagyma
őrölt bors
40 dkg zöldborsó
2 ek olívaolaj



A szűzpecsenyét vágjuk fel kisebb kockára. A fokhagymát vágjuk fel apróra. A zöldborsót vegyük ki a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.(friss zöldborsóval is készíthetjük, úgy még finomabb lesz)

A felkockázott szűzpecsenyét enyhén sózzuk, és borsozzuk meg, majd keverjük össze, és hagyjuk kb. 15 percig állni, hogy az ízek átjárják.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a befűszerezett húst, és kezdjük el párolni. Amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pároljuk 5-6 percig. Ezután adjuk hozzá a zöldborsót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt süssük zsírjára. Tálalásig tartsuk melegen.
 






Sült krumpli hozzávalói:

6-8 szem krumpli
3-4 ek olívaolaj


A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben, pár perc alatt, főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hagyjuk kicsit hűlni.

Az olajat keverjük össze ízlés szerint sóval, majd öntsük rá a félpuhára főzött krumplira. Ezután kézzel, óvatosan forgassuk össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd terítsük el rajta az olajjal összekevert krumplit.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

Tálaláskor tegyük a tányérra a sült krumplit, majd kanalazzuk rá a zöldborsós brassóit, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.


2014. augusztus 27., szerda

Pudingos-leveles párna karamellizált őszibarackkal.




A készen vásárolt, és előnyújtott leveles tésztának köszönhetően kb. fél óra alatt az asztalra tudjuk varázsolni ezt az egyszerű süteményt. A tésztát ízlés szerint előre is megsüthetjük, mivel száraz, hűvös helyen tárolva, még másnapra is finom ropogós marad. A pudingos krémmel, és a karamellizált őszibarackkal, viszont csakis tálalás előtt töltsük meg a tésztát, mert különben átázik, és teljesen élvezhetetlen lesz a sütemény. Ízlés szerint bármilyen gyümölcs kerülhet a pudingos krémre, de mivel nálunk éppen most érik az őszibarack, így természetes volt, hogy azzal készítem el.







Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
1 cs vaníliás pudingpor
4-5 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
5 dl tej



Az előnyújtott leveles tésztát, vágjuk fel hat egyforma darabra. Ezután a szélektől kb. egy centiméterre, a késhegyével vágjuk be félig a tésztát, majd a közepét villával böködjük meg. (vigyázzunk hogy ne vágjuk át egészen a tésztát!!!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd magasabb hőmérsékleten süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk a pudingos krémmel.

A porcukrot keverjük simára a tojássárgájával, majd keverjünk hozzá egy kevés tejet, végül pedig a pudingport is.

A maradék tejet melegítsük forráspontig a vaníliás cukorral, majd  állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingos keveréket. Ezután állandó keverés mellett, addig főzzük hogy besűrűsödjön. 

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá a még forró pudinghoz. Ezután hűtsük ki teljesen. (közben egyszer-kétszer keverjük át)
 






Karamellizált őszibarack hozzávalói:

3-4 db őszibarack
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet őrölt fahéj


A barackok haját húzzuk le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és a vaníliás cukrot. Ezután néha, óvatosan megkeverve addig karamellizáljuk, még a barack megpuhul, és a cukros-szirup kissé besűrűsödik. (ha a barack túl sok levet engedne, akkor félpuhán szedjük ki a szirupból, majd úgy sűrítsük be) Végül hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt a teljesen kihűlt pudingos krémet, és a karamellizált őszibarackot kanalazzuk a leveles tésztára, majd úgy kínáljuk.


2014. augusztus 24., vasárnap

"Csokis kaland" (Magyarország cukormentes tortájának cukorral készült változata)




Nagy izgalommal vártam, hogy idén milyen ízesítéssel készülnek majd el Magyarország Tortái. Aztán augusztus 20.-a előtt fény derült a titokra, és megtudhattuk, hogy a cukorral készült változat a "Somlói revolúció" a cukormentes változat pedig a "Csokis kaland" lett. Idén pedig még egy harmadik torta is készült, ez pedig a Honvédség tortája a "Tihanyi fehércsokoládés torta". A tortákról készült fotókat elnézve eldöntöttem, hogy én is megfogom sütni mindhármat. Már csak arra kellett várni, hogy a tortarecepteket közzé tegyék. Az első torta pedig melyet a hétvégére megsütöttem, a Csokis kaland volt, melyet én kicsit átvarázsoltam, és a cukorral készült változatát sütöttem meg. A torta sütése, és összeállítása bizony elég sok időt vett igénybe, de a végeredmény miden ráfordított percért kárpótolt, mert nagyon, de nagyon finomra sikerült. A diós-mandulás tészta, a marcipános és meggyzselés réteggel, és a habos csokoládés-tejszínes krémmel egyszerűen abbahagyhatatlan. (Igaz azt azért be kell hogy valljam, ha én pl. cukorbeteg lennék, ennek a tortának még a cukormentes változatát sem tudnám megenni, a sok csokoládé, és marcipán miatt, de ez csakis az én saját véleményem.)







Tészta hozzávalói:

10 dkg darált dió
5 dkg mandulaliszt (v. darált mandula)
3 nagy tojás
2,5 dkg kakaó
7 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
0,5 dl víz 



A darált diót, a mandulalisztet (v. darált mandulát), a kakaót, és a csipet sót keverjük össze.

A vizet a vajjal állandó keverés mellett olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.

Az egész tojásokat a porcukorral, és a vaníliás cukorral keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a kihűtött vajas-vizes keveréket, majd keverjük pár percig.

Ezután szintén állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá az előzőleg összekevert, száraz hozzávalókat. Szintén keverjük még pár percig, hogy egy sima állagú masszát kapjunk.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 24 cm-es, és egy 18 cm-es tortaformát. Ezután 1/3 és 2/3 arányban osszuk el a két formába a tésztát. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt készre. (én egyszerre tettem be a sütőbe a két formát, majd légkeverésnél 160 fokon, a kisebbet 12 percig, a nagyobbat 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen a tortalapokat.







Meggyes rész hozzávalói:


15 dkg meggy (v. meggybefőtt)
1 dl víz (v. meggylé)
ízlés szerint cukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek kukoricakeményítő + egy pici víz


A meggyet turmixoljuk össze úgy, hogy ne legyen teljesen pépes. Ezután adjuk hozzá a vizet, ízlés szerint cukrot, a vaníliás cukrot, majd főzzük 5-6 percig.

A kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a meggyhez. Ezután kevergetve addig főzzük még besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen.



Marcipánréteghez:

10-15 dkg marcipán


Én a Lidl-ben vásárolt marcipánt használtam hozzá, de ízlés szerint elkészíthetjük magunk is.



Szóráshoz:

2-3 dkg étcsokoládé







Csokoládés-tejszínhabos krém hozzávalói:

15 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több is)
2 cs vaníliás cukor
20 dkg étcsokoládé (70%-os)
6 dkg kakaó (holland)
4 dl habtejszín (30%-os)
20 g porzselatin
2 dl víz


A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd adjuk hozzá a kakaót, 1 dl vizet, és a porcukor felét. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk össze.

Amikor már a csokoládé teljesen felolvadt, és egy sűrűbb masszát kaptunk, akkor vegyük le a gőzfürdőről, majd adjuk hozzá a maradék porcukrot és a vaníliás cukrot, és robotgéppel keverjük simára.

A maradék 1 dl vizet forraljunk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódok, és már csak éppen langyos lesz.

Ezután öntsük a éppen csak langyos zselatint a csokoládés-cukros masszához, és keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a csokoládés masszához. (én robotgéppel kevertem hozzá, hogy egy sima állagú krémet kapjak)







A nagyobbik tésztalapot helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd szórjuk meg a reszelt csokoládéval.

Ezután a csokoládés-tejszínes krém  1/3 részét kanalazzuk rá a tésztára, és simítsuk el egyenletesen.

A marcipánt nyújtsuk ki akkorára mint a kisebbik tésztalap, majd vékonyan kenjük le csokoládékrémmel. Ezután helyezzük rá a kisebbik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk meg.

Ezután a marcipánnal összeragasztott tésztalapot helyezzük rá a csokoládés-tejszínes krém közepére.

A teljesen kihűlt meggyzselét kanalazzuk a kisebbik tortalap köré úgy, hogy ne érjen hozzá a sütőpapírhoz.

Ezután óvatosan kanalazzuk rá a megmaradt csokoládés-tejszínes krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.

Helyezzük be néhány  órára az összeállított tortát a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én egész éjszakára a hűtőben pihentettem a tortát, és csak tálalás előtt vettem ki)

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd vegyük ki a tortaformából, és helyezzük rá egy tálcára. Ezután szórjuk meg a tetejét kakaóval, és ízlés szerint díszítsük meggyszemekkel, vagy pörkölt mandulaforgáccsal. Ezután éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2014. augusztus 22., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Zöldséges-tejszínes csirkemell.




Erre a hétvégére megint egy nagyon egyszerűen, és gyorsan elkészíthető receptet hoztam. Mivel köretnek barna rizst készítettem, és annak a főzési ideje kicsivel tovább tart, így azzal kezdtem az ebédfőzést. Ezután a csirkemellet elősütöttem, majd a roppanósra párolt zöldségekkel, és a tejszínnel készre főztem. Mire a hús és a zöldségek elkészültek, a rizs is puhára főtt, és már tálalhattam is. A barna rizs helyet, ízlés szerint készíthetünk fehér rizst, tésztát, vagy éppen krumplipürét.







 Hozzávalók:

1 filézett csirkemell
1 kisebb cukkini
1 nagyobb sárgarépa
20 dkg gomba
3 gerezd fokhagyma
1 tk liszt
2 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
szerecsendió
kakukkfű
2 ek rizsolaj (v. étolaj)






A csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra, és sózzuk, borsozzuk, keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek átjárják.

A fokhagymát vágjuk fel apróra. A sárgarépát vékonyan szeleteljük fel, a cukkinit és a gombát vágjuk fel ízlés szerint.

Egy wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és pár pillanat múlva a csirkemellet is. (figyeljünk, nehogy a fokhagyma megégjen, mert keserű lesz!!!)

Ezután kevergetve pirítsuk 5-6 percig, majd egy szűrőkanállal szedjük ki a húst is, és a fokhagymát is. (én a húst kanállal szedtem ki, majd az olajat leszűrtem, hogy ne maradjon benne fokhagyma)

Hevítsük fel újra az olajat, majd adjuk hozzá a sárgarépát, és pirítsuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a cukkinit, majd a gombát, és szintén pirítsuk pár percig. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, és ízlés szerint kakukkfűvel.

Amikor a zöldségek már félpuhára párolódtak, szórjuk meg a liszttel, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá az elősütött fokhagymás csirkemellet, majd öntsük fel a tejszínnel. Félig fedjük le a wok tetejét, majd főzzük pár percig, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak, és a szaft kissé besűrűsödjön.

Közben ízlés szerint készítsünk mellé köretet. Én barna rizst főztem, de tésztával, vagy éppen krumplipürével is tálalhatjuk.

Tálaláskor a rizst (v. ízlés szerinti köretet) szedjük tányérra, majd kanalazzuk rá az elkészült zöldséges-tejszínes csirkemellet, és úgy kínáljuk.


2014. augusztus 17., vasárnap

Áfonyás túrótorta.




Hétvégére mindenképpen egy nagyon krémes, csokoládés süteményt szerettem volna sütni. Bevásárlás közben, a zöldségesnél rám mosolygott egy doboz áfonya, és nem volt szívem otthagyni. A hűtőben pedig várakozott egy doboz ricotta, így aztán szép lassan össze is állt a fejemben ez a torta, már csak hozzá kellett látni az elkészítéséhez. A piskótatésztába kevertem két evőkanál pörkölt mákot, melytől nem csak mutatós, de nagyon finom is lett. A krémbe én ricottát tettem, de ízlés szerint túróval is készíthetjük. Mivel az áfonyás-ricottás krémbe zselatin is került, így már tegnap este összeállítottam a tortát, majd a hűtőben várakozott a sorára. Nemsokkal ebéd előtt aztán nyakon öntöttem a csokoládékrémmel, majd irány ismét a hűtő. Végül pedig közvetlenül tálalás előtt vettem ki, és szeleteltem fel. A színe az áfonyától lehet kissé bizarrnak tűnik, na de az íze..........







Tészta hozzávalói (gáztepsihez):


4 db tojás
12,5 dkg porcukor
10 dkg liszt
1-2 ek mák (egész)
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma


Az egész mákszemeket állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük illatosra, majd öntsük ki egy tányérba, és hűtsük ki egészen.

Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel  habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön. 

Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az előzőleg megpörkölt, és kihűtött mákot, és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el. 
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)

Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vegyük le a konyharuhát. Ezután vágjunk a tésztából két akkora kört, hogy beleférjen egy 22 cm-es tortaformába. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)






Áfonyás-túrós töltelék hozzávalói:

25 dkg ricotta (v. túró)
15 dkg áfonya
1 ek barna cukor
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 dl habtejszín (v. Hulala)
10 g porzselatin
0,5 dl víz


Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, majd szórjuk meg a barna cukorral. Ezután tegyük be a mikróba, majd 2-3 perc alatt pároljuk meg, majd hűtsük ki egészen. (közben egyszer óvatosan keverjük össze)

A ricottát keverjük simára a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a citrom lével, és a reszelt citromhéjjal. 

Ezután öntsük hozzá a teljesen kihűlt áfonyát, majd szintén keverjük össze. (én néhány szem áfonyát villával összenyomkodtam, úgy kevertem hozzá)

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és már éppen csak langyos.

Az előzőleg összekevert áfonyás-ricottához öntsük hozzá a kihűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá az áfonyás krémhez.

Helyezzük bele az egyik tésztalapot a tortaformába, majd öntsük rá az áfonyás-ricottás krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Végül tegyük be a hűtőbe pár órára hogy a krém teljesen megdermedjen. (én egész éjszakára a hűtőben hagytam)







Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
1,5 dl habtejszín (v. Hulala)


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe)

Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük rá egy tortatálra és öntsük a tetejére a csokoládékrémet., majd ízlés szerint simítsuk el. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2014. augusztus 15., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Sajtos cukkinifasírt tejszínes paszternákkal.






A hétvégi receptajánlóban most egy teljesen húsmentes menüt hoztam, ezzel is bizonyítva, hogy hús nélkül is készíthetünk finom ebédet. Gondolom azért a férfiak többsége most igencsak tiltakozik, eme kijelentés ellen, de nálunk ez nem így történt. Az ötletet AranyTepsi Andi receptje adta, csak én nem kis golyókat formáztam, hanem mint a hagyományos fasírtnál, pogácsákat. Így természetesen a sütés is kicsivel tovább tartott. Mivel a sajtos cukkinifasírt sem egy mindennapi étel, így aztán a köretet is ennek figyelembevételével választottam hozzá. Tejszínes paszternákot már többször is készítettem, (hasonló paszternák recept itt megtalálható) csak most egy kicsit megbolondítottam még vöröshagymával, és kakukkfűvel is. A végeredmény pedig a cukkinifasírtnál is, és a tejszínes paszternáknál, nagyon finomra sikerült. Tehát aki húsmentes ebédre vágyik a hétvégén, annak csakis ajánlani tudom ezt az egyszerű menüt.






Hozzávalók a cukkinifasírthoz:

40 dkg cukkini (leve kinyomva)
10 dkg sajt
4-5 ek zsemlemorzsa
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás (nagy)
1 tk só
őrölt bors

Panírozáshoz:

5 ek liszt
3 db tojás
zsemlemorzsa

bő olaj a sütéshez



A cukkinit reszeljük le, majd a sóval keverjük össze. Hagyjuk  kb. fél órát állni, majd alaposan nyomkodjuk ki a levét. (kinyomkodás után mérjük meg!!!!)

Ezután reszeljük hozzá a sajtot, nyomjuk bele a fokhagymát, adjuk hozzá a tojást, a fele mennyiségű zsemlemorzsát, és ízlés szerint őrölt borsot. Kezdjük el összegyúrni, és apránként adjuk hozzá a maradék zsemlemorzsát, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. Ezután formázzunk a masszából kisebb pogácsákat.

A megformázott pogácsákat ezután óvatosan forgassuk bele a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. (én duplán paníroztam be, így újra lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába forgattam bele)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd óvatosan helyezzük bele a cukkinipogácsákat. Ezután közepes lángon, süssük mind a két oldalát szép pirosra, majd szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (sütés közben én többször átfordítottam, hogy szépen átsüljön)



 



Tejszínes paszternák hozzávalói:

50 dkg paszternák
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
5 dkg vaj
3 dl tejszín
őrölt bors


A paszternákot tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután öntsük fel vízzel, és alaposan mossuk meg, majd tegyük egy szűrőbe, és csepegtessük le.

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sajtot reszeljük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, és az alaposan lecsepegtetett paszternákot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel a tejszínnel. Addig hagyjuk a gázon, még elkezd forrni. Ekkor vegyük le, és szórjuk meg a reszelt sajttal, majd fedjük le a serpenyőt fóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 45 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.

Tálaláskor a sajtos cukkinifasírtot a tejszínes paszternákkal kínáljuk.


2014. augusztus 11., hétfő

Gombás frittata fokhagymás-vajas zsemlével.




Igazán egyszerű reggelit, vagy éppen vacsorát varázsolhatunk néhány tojásból, hagymából, és gombából. Igaz kicsivel több időt vesz igénybe mintha csak egy tojásrántottát sütnénk, de mindenképpen megéri a ráfordított időt. Az elkészült frittata mellé pedig fokhagymás vajjal megkent, majd a sütőben ropogósra sült zsemlét is kínálhatunk. A zsemlét bevagdostam, majd  alaposan megkentem kívül-belül a fokhagymás vajjal, majd először fóliába csomagolva sütöttem, végül pedig fólia nélkül. Sütés után a belseje puha maradt, kívül pedig finom ropogósra sült. Az íze pedig valami isteni finom.







Hozzávalók a fokhagymás-vajas zsemléhez:

2 db zsemle
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma


A zsemléket éles késsel ízlés szerint vágjuk fel, de arra figyeljünk, hogy ne vágjuk teljesen át.

Ezután tépjünk le két nagyobb darab fóliát, majd helyezzük rá  külön-külön a bevágott zsemléket.

A vajat olvasszuk fel, majd nyomjuk bele a fokhagymát, és keverjük össze.

Ezután ecset segítségével, alaposan kenjük meg a zsemléket, kívül-belül a fokhagymás vajjal, majd csomagoljuk be a fóliába. Az elkészült batyukat, tegyük egymásmellé egy tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe a tepsit, majd közepes hőmérsékleten, süssük a zsemléket 8-10 percig. Ezután nyissuk szét a fólia tetejét, és süssük a zsemléket 6-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra.







Hozzávalók a frittata-hoz:

20 dkg gomba (pl. csiperke)
1 db vöröshagyma
4-5 db tojás
1 dl főzőtejszín
őrölt bors
5 dkg reszelt sajt
2 ek olívaolaj



A gombát és a vöröshagymát vékonyan szeleteljük fel. A tojásokat üssük fel egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük jó habosra.

Egy serpenyőbe melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá a szintén vékonyan felszeletelt gombát, majd addig pároljuk, még zsírjára sül. Ekkor óvatosan öntsük hozzá a tejszínnel és fűszerekkel simára kevert tojást, majd vegyük le a tűzről és szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal.

Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 10 perc alatt süssük készre.

Tálaláskor a gombás frittata mellé kínáljuk a ropogósra sült, fokhagymás-vajas zsemlét.

2014. augusztus 8., péntek

Házi Pékek Ünnepi Kenyere. Magvas kenyér.




A Házi Pékek Ünnepi Kenyerének a receptjét, ki másnak is köszönhetnénk meg, mint éppen Limarának a kenyerek, és kelt tészták mindentudójának. (Limara "Házi Pékek Alapkönyve a Csipet Kiadó jóvoltából augusztus 20.-án jelenik meg.) Én nagyon ritkán, egy évben esetleg 2-3 alkalommal sütök kenyeret, de ezt a finom, ünnepi kenyeret semmiképpen nem szerettem volna kihagyni. Így aztán összeszedve minden bátorságomat, hozzáláttam a kenyérsütéshez. Minden folyamatot végig izgultam, az elejétől a végéig, és már alig vártam hogy megkóstolhassam a frissen illatozó kenyeret. Mivel nincs tapasztalom a kenyérsütés terén, így a kenyerem egy kicsit laposabb lett, (lehet nem fontam eléggé szorosan) de ettől én még büszkén szegtem meg, mert mégis csak a saját kezem munkája. Ízre pedig nagyon finom, igazán könnyű, ropogós héjú kenyeret kaptam, melyet még biztosan többször meg fogok sütni.







 Hozzávalók 2 kenyérhez:


 Öregtészta hozzávalói:

15 dkg BL80 kenyérliszt
0,9 dl víz
0,3 dkg friss élesztő


A kenyérsütést megelőző napon állítsuk össze az öregtésztát, mert 10-12 órán át pihentetni kell.

Egy tálba öntsük bele a vizet, morzsoljuk hozzá az élesztőt, majd adjuk hozzá a lisztet is. Ezután alaposan gyúrjuk össze, majd letakarva hagyjuk a konyhapulton 10-12 órán keresztül.







Tészta hozzávalói:


3-3 dkg mák, szezámmag és lenmag
0,9 dl meleg víz

50 dkg BL80 kenyérliszt
2 tk só
2 ek burgonyapehely (el is hagyható)
3 ek olaj
1,5 dl tej
1 dl víz
az összes öregtészta (240 g)
1 dkg friss élesztő



A magokat pirítsuk illatosra, majd öntsük ki egy tálba, és öntsük rá a meleg vizet. Ezután tegyük félre, és hűtsük ki.

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük össze a sóval, és a burgonyapehellyel. (a burgonyapehely el is hagyható!!!)

A liszt közepébe csináljunk egy mélyedést, majd öntsük bele az olajat, a tejet, a vizet, és adjuk  hozzá kisebb darabokra tépkedve az öregtésztát, a kihűlt magokat, és morzsoljuk a tetejére az élesztőt. Ezután kezdjük el dagasztani a tésztát, kézzel vagy géppel. 

Kézi dagasztásnál gyúrjuk össze a tésztát, majd tegyük ki a gyúródeszkára, és erőteljes mozdulatokkal kezdjük el gyúrni. Kb. 15 percig gyúrjuk, hogy a tészta szép sima, fényes és rugalmas legyen, és ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem pedig a deszkához. (ha kissé még ragacsos lenne, akor egy kevés lisztet még adjunk hozzá)
Ezután tegyük vissza az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva szobahőmérsékleten kelesszük 30-35 percig.

Én  kenyérsütőgépben  dagasztottam meg a tésztát, így először összekevertem a tálba a hozzávalókat, majd átraktam az üstbe, és elindítottam a kelesztő programot. Amikor végzett a gép a kelesztéssel, áttettem a tésztát az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva 35 percig kelesztettem.

A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett deszkára, majd vágjuk fel 4 egyforma darabra.

A tésztadarabokat egyesével gömbölyítsük, formázzuk cipóvá, majd fóliával letakarva pihentessük 15 percig.

Ezután Limara utasítása szerint  "a cipókból kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk. Két rudat X alakban egymásra fektetünk, és elkezdjük keresztezni őket. Először az alul lévő rúd felső szárát hajtjuk le az alsó mellé, keresztezzük őket (így hurok képződik a másik rúd körül), majd a két szárat V alakban kicsit szétnyitjuk. Ezután a másik rúd felső szárát hajtjuk le és keresztezzük az alsóval a V alak közepén. Váltakozva addig keresztezzük a két rúd szárait, amíg a tészta engedi. A végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végig görgetjük a deszkán.
Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is."







Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 35x45 cm-es tepsit, majd egymástól távolabb, fektessük rá a két fonatot. Ezután takarjuk le fóliával, és szobahőmérsékleten 45-50 percig hagyjuk kelni.

A megkelt fonatokat ezután permetezzük le vízzel, és szórjuk meg mákkal.

A sütőt melegítsük fel 220 fokra, majd az egyik sarkába helyezzünk be egy edénybe kb. 1,5 dl forró vizet.
Az előmelegített sütőbe tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 30 percig. Ezután vegyük ki a vizes edényt, majd csökkentsük a hőfokot 200 fokra, és süssük a kenyereket szép aranybarnára.

Amikor a kenyerek szép aranybarnára sültek, zárjuk el a gázt, majd egy fakanállal résnyire támasszuk ki a sütőajtót, és hagyjuk még bent 5-10 percig a kenyereket.

Ezután vegyük ki a tepsit a sütőből, helyezzük rácsra a kenyereket, majd permetezzük le hideg vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A teljesen kihűlt kenyeret tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2014. augusztus 6., szerda

Kolbászos-gombás-paradicsomos lasagne.




Lasagne most éppen kolbásszal, gombával, paradicsommal, és természetesen sajttal. Mivel két személyre készült az ebéd, így nem egy tepsibe rétegeztem bele a hozzávalókat, hanem külön-külön kis lábasban sütöttem meg, majd a sütőből kivéve rögtön tálaltam is. (na, jó azért megvártuk ameddig egy kicsit kihűlt és úgy láttunk hozzá az evéshez) Én pl. debrecenit daraboltam fel, de jó minőségi sütnivaló kolbászból is készíthetjük. A paradicsom pedig saját termesztésű, nap érlelte, zamatos, melyet kert hiányában a piacon is beszerezhetünk.







 Hozzávalók 2 adaghoz:

2 pár debreceni (v. jó minőségű kolbász)
6 db lasagne tésztalap
30 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
20 dkg paradicsom
1 ek paradicsompüré
4 ek víz
4 púpozott ek  tejföl
1 tk dijoni mustár
30 dkg sajt
kakukkfű (ízlés szerint)
őrölt bors
1 ek olívaolaj






A lasagne tésztát enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük félpuhára, majd szűrjük le.

A debreceni (v. kolbász) bőrét húzzuk le, majd apróra daraboljuk fel. A gombát vágjuk fel ízlés szerint. A paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra. A paradicsompürét keverjük simára a vízzel. A sajtot reszeljük le. A kakukkfűágról tépkedjük le a leveleket.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a feldarabolt kolbászt, és kevergetve süssük pár percig.

Amikor már kissé megpirult, nyomjuk hozzá a fokhagymát, szórjuk rá a lecsipkedett kakukkfűleveleket, majd adjuk hozzá az ízlés szerint feldarabolt gombát. Ezután keverjük alaposan össze, majd pirítsuk kb. 5 percig.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és öntsük fel a vízzel simára kevert paradicsompürével. Keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pároljuk pár percig. (a fűszerezéssel vigyázzunk, mert a kolbász már ízesítve van)

Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a mustárt, és kb. 25 dkg reszelt sajtot, majd kevergetve addig melegítsük, hogy a sajttal kellően összeolvadjon.

Egy kisebb tepsi alját locsoljunk meg egy evőkanál olívaolajjal, majd helyezzünk rá egy lasagne lapot. Ezután kanalazzunk rá a kolbászos-gombás-paradicsomos-szószos keverékből, majd fedjük be a következő tésztalappal. Ezt addig ismételjük, ameddig a tészta és a ragu el nem fogy. A tetejére mindenképpen ragu kerüljön!!!!!!
Végül a maradék reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 perc alatt szép pirosra.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én két kisebb lábosba külön-külön állítottam össze, sütöttem készre, majd abban is tálaltam.


2014. augusztus 4., hétfő

Csirkecomb baconbe tekert zöldbabbal és fűszeres újkrumplival.




Diétásnak éppen nem, laktatónak viszont nagyon is laktató ebédet készítettem a hétvégén. A baconbe tekert zöldbabot már jó ideje szerettem volna megkóstolni, és csak most sajnálom igazán, hogy ilyen sokáig halogattam. A zsenge zöldbab sütés közben átveszi a bacon ízét, és ettől nagyon finom lesz. A sült csirkecomb már a zöldbabbal is elegendő lenne, de én a biztonság kedvéért még szintén a sütőben, fűszeres újkrumplit is sütöttem mellé.






 Hozzávalók:

2-3 db csirkecomb
5 dkg vaj
őrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
1 dl étolaj
1 fehérbor (v. víz)


Zöldbab hozzávalói:

50 dkg zöldbab
1 cs szeletelt bacon


Krumpli hozzávalói:

6 db újkrumpli
kakukkfű
1 dl étolaj






A csirkecombokat ízlés szerint sózzuk, majd a húsos felét szórjuk meg a fűszerekkel.

Egy tepsibe öntsük bele az olajat, és a bort (v. vizet), majd a bőrös felükkel felfelé, helyezzük egymásmellé a befűszerezett combokat. Ezután a puha vajjal, kenjük be alaposan a combok bőrét, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük a combokat szép pirosra. (a vajtól sütés közben jó ropogós lesz a bőre)

A zöldbab két végét vágjuk le, majd enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt félpuhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki. Végül 6-7 db-ot fogjunk össze, és tekerjük körbe a szeletelt baconnel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymásmellé.

A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk félbe. Az olajat keverjük össze a sóval és a kakukkfűvel, majd forgassuk bele a félbevágott krumplit, és hagyjuk kicsit állni, hogy a só átjárja.

Ezután helyezzük a baconbe tekert zöldbab mellé a tepsire, majd locsoljuk meg a visszamaradt, fűszeres olajjal.

Ezután tegyük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, hogy a krumpli is, és a baconbe tekert zöldbab is, szép pirosra süljön.

Tálaláskor a sült csirkecombot, a baconbe tekert zöldbabbal, és a sült krumplival kínáljuk.


2014. augusztus 2., szombat

Tiramisu palacsinta.




Tiramisu az olaszok közkedvelt desszertje, nálunk is igazán nagy kedvencnek számít. (további tiramisu receptek itt megtalálhatóak) Eredetileg sütés nélkül, egyszerűen az asztalra varázsolhatjuk, de én most egy kis csavarral, a kisütött kakaós palacsintába rejtettem bele. Lehet most sokan felkapják a fejüket, hogy nem kellene ezt a finom desszertet túlkombinálni, de állítom megéri. Az egyszerű kakaós palacsinta a főzött, majd mascarponéval és tejszínhabbal kikevert krém, és a kávéba mártott babapiskóta együtt nagyon, de nagyon finom. Az elkészült palacsintákat akár rögtön tálalhatjuk, de a néhány óra hűtőben való pihentetés igazán jót tesz neki. Ezalatt az idő alatt az ízek még jobban összeérnek, és a palacsinták valami isteni finomak lesznek. Ha nem hiszed, hát próbáld ki, de vigyázz mert egy palacsintánál nem lehet megállni.







Hozzávalók 8-10 db palacsintához:

20 dkg liszt
3 db tojás
5 dkg vaj
2 tk porcukor
1 púpozott ek kakaó (cukrozatlan)
csipet só
szénsavas ásványvíz


A tojásokat keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, és az olvasztott vajjal. Ezután keverjük hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd apránként annyi szénsavas ásványvizet, hogy egy sima állagú, de nem túl sűrű palacsintatésztát kapjunk.

Ezután teflon palacsintasütőbe, süssük ki a palacsintákat, majd hagyjuk kihűlni.






Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
4 db tojássárgája
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. Hulala)


Kell még hozzá:

kb. 20 db babapiskóta
1-2 ek mandulalikőr
2 dl langyos, lefőzött feketekávé
1 ek cukor


A tojások sárgáját keverjük össze a porcukorral, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, keverjük jó habosra, sűrűre. Ezután hűtsük ki egészen.

Ezután a mascarponét robotgéppel keverjük simára a vaníliás cukorral, és a teljesen kihűlt cukros-tojásos keverékkel.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A langyos fekete kávét keverjük össze a cukorral. (ízlés szerint több cukrot is keverhetünk hozzá)


Vegyünk egy palacsintát, majd kenjük meg a krémmel. Ezután kb. a közepére tegyünk rá két darab, előzőleg a langyos fekete kávéba mártott babapiskótát, majd locsoljuk meg egy pici mandula likőrrel. Ezután hajtsuk rá a szabadon maradt tésztarészeket, majd óvatosan helyezzük rá a tálcára. (minden palacsintával így járjunk el)

Az elkészült palacsintákat tálalás előtt szórjuk meg cukrozott kakaóval, majd úgy kínáljuk.