2014. december 19., péntek

Ropogós sajtos ropi.




A sós ropogtatni való nem csak a gyerekek kedvence lesz az ünnepek alatt ha megsütjük, hanem bizton állíthatom hogy a felnőttek is előszeretettel ropogtatják majd. Sajtos rudat készültem sütni, amikor megláttam Krisztinél ezt a szintén sajtos ropogtatni valót. Így aztán gyorsan el is döntöttem, hogy sütök egy adag ropit is. Mondhatom igazán jó választás volt, és karácsonyra bizony még megduplázom, de az is lehet hogy megtriplázom a hozzávalókat, és újrasütöm. Jó keskenyre felvágva, szép pirosra sütve, nagyon finom ropogós. Igaz én annyit azért változtattam a recepten, hogy tejfölt is tettem a tésztába, mert szerintem anélkül (legalábbis nekem) nem állt volna össze a tészta, és kinyújtani sem tudtam volna.






Hozzávalók:

30 dkg liszt
12 dkg vaj
20 dkg gouda sajt (lereszelve)
1 db tojás
2 ek citromlé
2-3 ek tejföl
1 tk só
1 mk cayenne bors

Lekenéshez :

1 tojásfehérje
2-3 dkg reszelt sajt






A lisztet keverjük össze a sóval, és a cayenne borssal, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlevet, és két evőkanál tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra a tésztát, majd derelyevágóval (v. éles késsel) vágjuk fel ízlés szerint keskeny, és hosszú csíkokra. 

Ezután kenjük le az előzőleg kissé felvert tojásfehérjével, majd reszeljük rá a sajtot. Végül helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd rögtön tálalhatjuk is.






Frissen kisütve nagyon finom, ropogós. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.......


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése