2014. december 21., vasárnap

Diótorta rumos-diós krémmel.




Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, így már az adventi koszorún mind a négy gyertya ég, ezzel is jelezve, hogy már csak néhány nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. Igaz már napok óta az ünnepre készülődve készülnek nálam a finomabbnál, finomabb sütemények, de azért a mai napra egy diótortát sütöttem. A tésztája egy egyszerű diós piskóta, a krém pedig egy szintén diós krém, melyhez a tojássárgát és a cukros-diót gőzfürdő fölött pár percig főztem, majd ezután kevertem jó habosra. Amikor hozzáláttam a krém készítéséhez, nem is gondoltam hogy ilyen finomra sikerül majd. Mert bizony a rummal ízesített diókrém nagyon, de nagyon finom. Így aztán bátran merem ezt a tortát az ünnepi asztalra is ajánlani, mert biztos lesz vele a sikerünk.


Békés Adventi készülődést kívánok mindenkinek!







Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

10 dkg darált dió
12 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
5 db tojás (nagy)
2 ek forró víz


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a két evőkanál forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros-tojáshabhoz. Ezután adjuk hozzá a darált diót, és keverőkanállal óvatosan, keverjük össze. (mint a piskótát úgy keverjük, csakis az óra járásával megegyező irányba)

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát. (Kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen. Így sütés után a torta teteje egyenletes lesz)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta.

Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.







Rumos-diós krém hozzávalói:

2 tojássárgája
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 ek rum
10 dkg darált dió
25 dkg margarin



Tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot, és keverjük össze. Ezután helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett, főzzük pár percig a masszát. 
Végül hűtsük ki egészen.

A margarint keverjük jó habosra a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát, majd szintén keverjük jó habosra.

A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.

Ezután a maradék krémmel vonjuk be körbe a tortát, és vékonyan a tetejét is, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát. (a tetejét NE szórjuk meg a darált dióval!!)

Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.








 Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
1,5 dl habtejszín (v. Hulala)



A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe)
Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.
Vegyük ki a hűtőből  a tortát, majd vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel. Ezután szintén tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején, teljesen megdermedjen. 

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük ki, majd felszeletelve kínáljuk.


1 megjegyzés: