2014. november 29., szombat

Hétvégi receptajánló!!! BEJGLI. (diós-mákos töltelékkel)




A BEJGLI!!! Karácsonykor szerintem minden család ünnepi asztalán megtalálható a bejgli. Ez nálunk is így van, hozzátartozik az ünnephez, és elmaradhatatlan része. Igen Ő a nagybetűs bejgli, mert mindig is arra vágytam, hogy ilyen csodálatos bejglik kerüljenek ki a kezeim alól. Minden évben természetesen saját kezűleg készítem el, igaz bevallom sokszor kisebb, nagyobb sikerrel. Már számtalan receptet kipróbáltam, és ízre mindegyik nagyon finom volt, csak hát a külalakkal nem mindig voltam megelégedve. A nagymama olyan finom, és tökéletes bejgliket sütött, hogy még a lélegzetünk is elállt a látványtól. Sajnos emlékeimben csak a frissen kisült rudacskák, és finom illatuk maradt meg, a készítésében valami miatt soha nem vettem részt. Azóta is azt az igazi bejglit kerestem, és próbálkoztam, hátha egyszer nekem is siker megsütnöm. Most végre úgy érzem, hogy nekem is tökéletere sikerült!!! (legalábbis én úgy érzem) Mivel évek óta e szerint a recept szerint sütöm, a bejglik pedig mindig tökéletesre sikerülnek, így mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a remek receptet. Igaz eléggé időigényes, de a végeredmény minden percért kárpótol.







Hozzávalók 4 rúd bejglihez:

52 dkg liszt
1 dl tej
2 tojássárgája
10 gramm élesztő
5 dkg cukor
2 csipet só
16 dkg vaj
10 dkg zsír (sertészsír)
2 cs vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja


A lisztet, a margarint és a zsírt legalább egy fél órára a fagyasztóba tenni, hogy jól lehűljenek.(ez nagyon fontos!!!!)
A lehűtött lisztet a porcukorral beleszitálni egy tálba. Ezután hozzáadni a sót, a reszelt citrom, és narancs héjat és összekeverni. Ezután belecsipkedni a hideg vajat és zsírt, majd a kézzel alaposan összemorzsolni.
Egy kicsi tálba beletenni a tojássárgákat, kicsit elkeverni, majd hozzáadni a hideg tejet, a vaníliás cukrot, és belemorzsolni az élesztőt. Ezután simára keverni.
A morzsalékos liszt közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni az élesztős-tejes keveréket, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Ezután 4 egyforma részre osztani a tésztát, és gombócokat formálni belőlük.(én mérlegen lemértem, hogy pontosan egyformák legyenek a tésztagombócok)
Végül egy tálcára helyezni a tésztagombócokat, és legalább 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.(én több mint egy óráig a hűtőbe pihentettem)






Diós töltelék hozzávalói:

21 dkg darált dió
120 ml víz
12,5 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár


A darált diót és a darált babapiskótát (v. édes kekszet) egy tálba összekeverni.
A vizet egy edénybe önteni, majd hozzáadni a kristálycukrot, a reszelt narancs és citrom héját, a vaníliás cukrot és a mazsolát. Ezután felforralni, majd szép lassan pár percig főzni. 
Ezután a forró szirupot ráönteni a diós-morzsás keverékre és jó alaposan összekeverni. Ízlés szerint rumaromával ízesíteni, de ez el is hagyható. Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.




Mákos töltelék hozzávalói:

21 dkg darált mák
120 ml víz
12,5 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 mk fahéj
1 marék mazsola
3 dkg darált babapiskóta (v. édes keksz)
rumaroma
2 ek savanykás lekvár


 A diós töltelékhez hasonlóan kell elkészíteni a mákos tölteléket is. (rumaroma el is hagyható!!!) Végül teljesen kihűteni, majd két egyenlő részre elosztani a kihűlt tölteléket.





Egy tésztagombócot kivenni a hűtőből, majd 20 x 25 cm-es téglalappá kinyújtani.(én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett alálisztezni, és nem is ragadt le a tészta)

Ezután elosztani rajta egy adag tölteléket, úgy hogy a tészta minden oldalán 1 cm tésztacsík szabadon maradjon.
Végül a tésztacsík három oldalát ráhajtani a töltelékre, majd jó szorosan feltekerni.
A feltekert bejglit kicsit megformázni, a két szélét a tenyerünkkel kicsit benyomkodni.

Két tésztagombóc megtöltésével így jártam el, így lett egy diós, és egy mákos bejglim. A másik két bejgli megtöltése annyiban különbözik, hogy a töltelék tetejére rákanalaztam a 2 ek lekvárt és egyenletesen elsimítottam, majd ezután tekertem fel.(nagyon finom lett a töltelék a kissé savanykás lekvártól)


Az első lekenéshez 1 egész tojást, és egy tojássárgáját villával jól felverni.

 
Sütőpapírral kibélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb helyezni a bejgli rudakat, majd egy szélesebb ecsettel lekenni. Ezután hűvös, levegős helyen addig pihentetni, még a tojás teljesen rászárad. (én 30 percig hűvös helyen pihentettem, majd ventilátor segítségével, teljesen megszárítottam)


A második lekenéshez 1 tojásfehérjét villával felverni.


A teljesen megszáradt bejgliket, egy szélesebb ecsettel lekenni a tojásfehérjével, majd szintén teljesen megszárítani. (én lekentem és pár perc alatt a ventilátorral megszárítottam) Ezután a bejglik tetejét és oldalát villával több helyen megböködni, hogy a gőz sütés közben eltudjon távozni, és ne repedjen szét a tészta.
A sütőt előmelegíteni, behelyezni a tepsit, majd 200 fokon 25-30 perc alatt készre sütni a bejgliket.(én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsin hagyni teljesen kihűlni a bejgliket, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelni. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig ellehet tárolni!!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése