2014. október 22., szerda

Körtés-diós lepény.




Az utóbbi csodaszép napsütéses napok után beköszöntött a hideg, szeles és eső idő. Ilyen cudar időjárásban mivel is vigasztalódhatnánk, mint egy finom süteménnyel. Számomra már csak az volt a kérdés, hogy milyen is legyen ez a vigaszt nyújtó sütemény. Mivel a gyümölcsöskosárban meglapult pár szem szép, érett körte, így körtés lepényt sütöttem. A tésztája egy egyszerű kevert kakaós tészta, melyet cikkekre vágott körtével raktam ki, majd irány a sütő. Bő fél óra alatt meg is sült a sütemény, melyet a sütőből kivéve, még forrón, sárgabaracklekvárral kentem le. Természetesen körte helyett ízlés szerint almával is megsüthetjük, garantálom hogy úgy sem fog a nyakunkon maradni.







 Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:


4-5 db körte
1/2 citrom leve

 15 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
10 dkg darált dió
12 dkg margarin
2 db tojás
2 dkg kakaó (cukrozatlan)
1 mk őrölt fahéj
0,5 dl tejföl

1-2 ek sárgabaracklekvár a lekenéshez







A körtét hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vájjuk ki a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerint cikkekre, majd locsoljuk meg a citromlével, és forgassuk össze. (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól)

A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt.

Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá a kakaót, majd a diót, végül pedig a sütőporral összekevert lisztet. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük rá a cikkekre vágott körtét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)







A lekvárt állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. (ha túl sűrű lenne, akkor egy picike vizet öntsünk hozzá melegítés közben)

A sütőből vegyük ki az elkészült süteményt, majd egy ecsettel kenjük le a tetejét a forró lekvárral. Ezután a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a lepényt, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése