2014. október 24., péntek

Almás-málnás morzsa.




Lehet kissé hihetetlennek tűnik hogy október vége felé közeledve, még bőségesen teremnek a málnabokrok. Azt nem tudom megmondani, hogy milyen fajta, csakis azt hogy nyár elejétől, egészen az első fagyokig szüretelhetem a termést. Az idei esős nyár, pedig még kedvezett is a málnabokroknak, és csak teremnek, és teremnek rendületlenül. Szerencsére az eső előtt még sikerült leszednem egy nagy tál málnát, melyet most almával összepárosítva, édes morzsával megszórva sütöttem készre. Tálaláskor azért a hűvös idő ellenére a sütőből kivett gyümölcsös morzsát még egy gombóc vanília fagyival is megkoronáztam, majd a meleg szobában kanalazgattuk el. Ízlés szerint az almát párosíthatjuk pl. szederrel, vagy éppen áfonyával is.







 Hozzávalók a morzsához:

20 dkg liszt
 10 dkg vaj
10 dkg kristálycukor


Tegyük bele a lisztet és a cukrot egy tálba, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. 

Ezután kezdjük el az ujjainkkal összemorzsolni, hogy egy zsemlemorzsa szerű morzsát kapjunk.



Hozzávalók a gyümölcsös részhez:

2 db alma
20 dkg málna (v. szeder, áfonya..)
5 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 mk őrölt fahéj


A málnát tegyük egy szűrőbe, majd alaposan mossuk meg, és hagyjuk teljesen lecsepegni a vizet.

Az almát hámozzuk meg, vágjuk négybe, majd távolítsuk el a  magházat. Ezután vágjuk fel kisebb kockára. 

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és kezdjük el karamellizálni. Pár perc után adjuk hozzá a felkockázott almát, majd szórjuk meg az őrölt fahéjjal. Ezután keverjük alaposan össze, majd fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk félpuhára az almát. 

Ezután vegyük le a fedőt, és pároljuk még pár percig, hogy a leve besűrűsödjön.

Egy sütőtálba (v. kisebb tepsibe) öntsük bele a karamellizált almát, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett málnát, (v. szedret) és óvatosan keverjük össze. 

Végül szórjuk meg a vaníliás cukorral, majd szórjuk a tetejére az édes morzsát is.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (szép világosra, ropogósra süljön a morzsa a tetején)

Az elkészült gyümölcsös morzsát vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni.






Tálalás előtt a még meleg gyümölcsös morzsát szedjük tányérra, kanalazzunk rá egy gombóc vanília fagylatot, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése