2014. szeptember 1., hétfő

Csokoládékrémes-szilvahabos pohárkrém.



Szeptember elsejével beköszöntött a naptári ősz, méghozzá igen csúnya idővel. Szinte megállás nélkül esik az eső, és ez nagyon lehangoló tud lenni. Azért én bizakodó vagyok, és reménykedem benne, hogy hamarosan szép, napsütéses napok követik majd ezt a szűnni nem akaró esőt. Addig is egy finom pohárkrémmel vigasztalódom. Aszalt szilvából már többször készítettem pohárkrémet, (recept itt megtalálható) és az nagyon finom volt. Így aztán amikor rátaláltam erre a receptre, a "Mindmegette" oldalán, gondoltam a fáról frissen leszedett szilvával is teszek egy próbát. A csokoládékrémet én az eredeti recept szerint friss tojással készítettem el, de azok akik esetleg ettől óckodnak, ízlés szerint tejszínhabbal is összekeverhetik a krémet. A szilvahabban pedig kellően érződik a gyömbér íze. A poharakba felváltva kanalazott két réteg együtt pedig valami isteni finom.






 Hozzávalók 4 kisebb pohárnyi szilvahabhoz:

40 dkg szilva
2 tk reszelt gyömbér
1 dl tej
2 dl habtejszín (v. Hulala)
4 db tojássárgája
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj



A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután szórjuk meg a félbevágott szemeket a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, majd szedjük le a haját, a húsát pedig turmixoljuk össze.

A tejet melegítsük meg, majd adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és hagyjuk 15-20 percig állni. Ezután egy szitán szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az előzőleg leszűrt, gyömbéres tejet. 
Ezután állandó keverés mellett, alacsony hőfokon, addig főzzük még besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá.

A teljesen kihűlt krémhez először keverjük hozzá a leturmixolt szilvát, majd a felvert tejszínhabot is.







Csokoládékrém hozzávalói:

20 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
1 nagy tojás
2 dl habtejszín
csipet só
2 tk kristálycukor


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá a vajat. Ezután gőzfürdő fölött olvasszuk fel. 

A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval, és a kristálycukorral.

Ezután a olvadt csokoládéhoz először keverjük hozzá a tojássárgáját, majd a tejszínt is. (a tejszínt NEM KELL felverni!!!!)

Végül a csokoládéhoz keverjük hozzá az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is.

Vegyünk elő négy egyforma poharat, majd felváltva kanalazzuk bele a csokoládékrémet, és a szilvahabot.  Ezután díszítsük egy fél szem sült szilvával, és szórjuk meg csokidarával, majd tegyük be a hűtőbe tálalásig.

Tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, majd rögtön kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése