2014. augusztus 2., szombat

Tiramisu palacsinta.




Tiramisu az olaszok közkedvelt desszertje, nálunk is igazán nagy kedvencnek számít. (további tiramisu receptek itt megtalálhatóak) Eredetileg sütés nélkül, egyszerűen az asztalra varázsolhatjuk, de én most egy kis csavarral, a kisütött kakaós palacsintába rejtettem bele. Lehet most sokan felkapják a fejüket, hogy nem kellene ezt a finom desszertet túlkombinálni, de állítom megéri. Az egyszerű kakaós palacsinta a főzött, majd mascarponéval és tejszínhabbal kikevert krém, és a kávéba mártott babapiskóta együtt nagyon, de nagyon finom. Az elkészült palacsintákat akár rögtön tálalhatjuk, de a néhány óra hűtőben való pihentetés igazán jót tesz neki. Ezalatt az idő alatt az ízek még jobban összeérnek, és a palacsinták valami isteni finomak lesznek. Ha nem hiszed, hát próbáld ki, de vigyázz mert egy palacsintánál nem lehet megállni.







Hozzávalók 8-10 db palacsintához:

20 dkg liszt
3 db tojás
5 dkg vaj
2 tk porcukor
1 púpozott ek kakaó (cukrozatlan)
csipet só
szénsavas ásványvíz


A tojásokat keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, és az olvasztott vajjal. Ezután keverjük hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd apránként annyi szénsavas ásványvizet, hogy egy sima állagú, de nem túl sűrű palacsintatésztát kapjunk.

Ezután teflon palacsintasütőbe, süssük ki a palacsintákat, majd hagyjuk kihűlni.






Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
4 db tojássárgája
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. Hulala)


Kell még hozzá:

kb. 20 db babapiskóta
1-2 ek mandulalikőr
2 dl langyos, lefőzött feketekávé
1 ek cukor


A tojások sárgáját keverjük össze a porcukorral, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, keverjük jó habosra, sűrűre. Ezután hűtsük ki egészen.

Ezután a mascarponét robotgéppel keverjük simára a vaníliás cukorral, és a teljesen kihűlt cukros-tojásos keverékkel.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A langyos fekete kávét keverjük össze a cukorral. (ízlés szerint több cukrot is keverhetünk hozzá)


Vegyünk egy palacsintát, majd kenjük meg a krémmel. Ezután kb. a közepére tegyünk rá két darab, előzőleg a langyos fekete kávéba mártott babapiskótát, majd locsoljuk meg egy pici mandula likőrrel. Ezután hajtsuk rá a szabadon maradt tésztarészeket, majd óvatosan helyezzük rá a tálcára. (minden palacsintával így járjunk el)

Az elkészült palacsintákat tálalás előtt szórjuk meg cukrozott kakaóval, majd úgy kínáljuk.


1 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, ez aztán a csemege! Még úgy is megkordult a gyomrom, hogy most vacsoráztam :)

    VálaszTörlés