2014. július 29., kedd

Rántott cukkini zöldbabsalátával és rizzsel.




Az idei cukkinibokrok is bőségesen ontják a termést, és mivel imádom ezt a tökfélét, (akár minden nap megtudnám enni :) ) így természetesen a rántott cukkini is sűrűn szerepel a tányérunkon. A sütésnek most is a legegyszerűbb módját választottam a bő olajban való sütés helyett. A bepanírozott cukkinit a tepsiben egymásmellé sorakoztattam, majd irány a sütő. Azalatt az idő alatt, még a cukkini szép pirosra sült, elkészítettem hozzá a köretként kínált zöldbabsalátát, és a rizst. Így aztán az ebédünk igaz húsmentes, de nagyon finom, és főként laktató volt. A panírozásnál a szezámmagot ízlés szerint el is hagyhatjuk, de igazán kár lenne kihagyni........






 Hozzávalók a cukkinihez:

1 db cukkini
3 db tojás
kukoricaliszt
zsemlemorzsa
2 ek szezámmag
őrölt fehér bors
olaj a sütéshez


A cukkinit vékonyan szeleteljük fel, majd ízlés szerint sózzuk be, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. 
Ezután alaposan csepegtessük le, majd panírozzuk be.

A tojásokat üssük fel egy tálba, majd sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze.

Ezután az alaposan lecsepegtetett cukkinit először forgassuk bele a lisztbe, majd az ízesített tojásba, végül pedig a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg egy kevés olajjal. Ezután helyezzük rá a bepanírozott cukkinit, majd szintén locsoljuk meg egy kevés olajjal. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)

Közben készítsük el a rizst, és a zöldbabsalátát.







Zöldbabsaláta hozzávalói:

50 dkg zöldbab
3-4 ek olívaolaj
1 citrom leve
2 ek méz
2 tk magos dijoni mustár


A zöldbabot daraboljuk fel ízlés szerint, majd enyhén sós vízben főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, majd hűtsük ki egészen.

Az olajat keverjük alaposan össze a mézzel, a citromlével, egy csipet sóval, és a magos mustárral, majd öntsük rá a kihűlt zöldbabra. Ezután kézzel forgassuk alaposan össze, majd hagyjuk kicsit állni hogy az ízek jól összeérjenek. (ízlés szerint több mézet is tehetünk hozzá, ha édesebben szeretjük)

Tálaláskor a rántott cukkinit rizzsel, és a zöldbabsalátával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése