2014. július 21., hétfő

Rántott csirkemáj szezámmagos panírban, fokhagymás olajban sütve.




Igen ritkán sütök csirkemájat olajban, de most kivételt tettem. A csirkemájat, ha teljesen megtisztítjuk az eres-hártyás részektől, és duplán panírozzuk be, akkor nem fog sütés közben pattogni, és olajat fröcskölni. Sőt, a hiedelemmel ellentétben, sütés előtt nyugodtan megsózhatjuk, és biztosak lehetünk benne, hogy nem keményedik majd meg. Én most a sütéshez használt olajat előzőleg fokhagymával ízesítettem, melytől a máj még sokkal finomabb lett. Panírozásnál a zsemlemorzsába szezámmag is került, de ezt ízlés szerint el is hagyhatjuk. A kívül ropogósra sült, és belül omlós csirkemájat pedig tálaláskor rizzsel, és zöldbabsalátával kínáltam, mindenki nagy megelégedésére.







 Hozzávalók:

6 db csirkemáj
őrölt fehér bors
szerecsendió
3 db tojás
kukoricaliszt
szezámmaggal összekevert zsemlemorzsa
3-4 dl fokhagymás ízesítésű olaj a sütéshez



Először a fokhagyma ízesítésű olajat készítsük el. 

Kb. 10 gerezd fokhagymát pucoljunk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Az olajat hevítsük fel, és adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, majd a lángot mérsékelve addig süssük, még a fokhagyma szép világos színt kap. (vigyázzunk nehogy az olaj túl forró legyen és a fokhagyma nagyon megsüljön, mert akkor keserű lesz az olaj!!!!)

Ekkor vegyük le a tűzről, majd egy szitán szűrjük át, hogy ne maradjon benne fokhagyma. (ízlés szerint kanállal is kiszedhetjük a fokhagymát, de úgy macerásabb)







A csirkemájat alaposan tisztítsuk meg a eres-hártyás részektől, majd enyhén sózzuk be. (nyugodtan besózhatjuk, sütés közben így sem fog megkeményedni) Ezután duplán panírozzuk be.

Először forgassuk bele a kukoricalisztbe, majd a felvert, enyhén sózott és szerecsendióval összekevert tojásba, végül pedig a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsába.
Ezt a műveletsort még egyszer ismételjük meg.

Hevítsük fel az előzőleg fokhagymával ízesített olajat, majd helyezzük bele a bepanírozott csirkemájat. Ezután közepes lángon, addig süssük hogy a máj kellően átsüljön, és mindkét oldala szép piros legyen. (a máj, ha teljesen megtisztítottuk az erektől, és a hártyától, akkor nem fog pattogni a forró olajban)

Az elkészült májat csepegtessük le, majd tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel, és salátával kínáljuk. Én rizzsel, és zöldbabsalátával tálaltam.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a csirkemájat, köszönöm az ötletet a dupla panírozást. Kifogom próbálni.

    VálaszTörlés