2014. július 25., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Bazsalikomos húsgolyók gombamártással.




Mivel megint egy igazi napsütéses hétvége elé nézünk, így már előre remek programokat tervezhetünk, melybe azért némi időt a főzésnek is szentelhetünk. Én a napokban készítettem ezt az egyszerű, és bő fél óra alatt elkészíthető fogást, amely a hétvégi asztalon is megállja a helyét. Mivel a kertben szépen zölddel a bazsalikom, így a fűszerek mellett a húsgolyóba került egy jó marékkal. A gombamártást pedig egy kevés fehérborral bolondítottam meg, majd az elkészült ételt tésztával tálaltam.






Hozzávalók:


25 dkg darált hús (sertés, v. csirkemell, pulykamell)
1 vöröshagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors
3-4 ek zsemlemorzsa
bazsalikom (ízlés szerint)
1 db tojás
2 ek rizsolaj (v. étolaj)
 


A vöröshagymát, a fokhagymát, és a bazsalikomot vágjuk fel apróra.

A darált húshoz adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a bazsalikomot, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Gyúrjuk alaposan össze, és ha szükséges fűszerezzünk utána. Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és összegyúrás közben annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Ezután az összegyúrt masszából, vizes kézzel, formázzunk kisebb golyókat.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, és tegyük bele a húsgolyókat, majd a lángot mérsékelve, süssük szép pirosra. Ezután a megsült golyókat szedjük ki az olajból, és tegyük félre.

 





Gombamártás hozzávalói:


25 dkg csiperke gomba
1 db vöröshagyma (kisebb)
1 dl fehérbor
2 dl főzőtejszín
őrölt bors
2 tk kukoricaliszt


A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a gombát szeleteljük fel ízlés szerint.

A húsgolyók sütésénél visszamaradt zsiradékot hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, majd öntsük fel a borral.  Ezután tegyük bele az előzőleg pirosra sütött húsgolyókat, és félig lefedve, főzzük pár percig.

A főzőtejszínt keverjük simára a kukoricaliszttel, majd öntsük rá a gombás húsgolyókra. Ezután óvatosan kevergetve addig főzzük, hogy a szaft kellően besűrűsödjön.

Közben ízlés szerint készítsük el a köretet is. Én spagetti tésztát főztem ki, de ízlés szerint rizzsel, esetleg krumplipürével is tálalhatjuk.

Tálaláskor halmozzuk a kifőtt tésztát a tányérra, majd kanalazzuk rá a húsgolyókat a gombamártással, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése