2014. június 2., hétfő

Spárga és sárgarépa fokhagymás vajban, buggyantott tojással.





Mivel volt itthon egy csomag spárga, így egy egyszerű, és gyors ebédet szerettem volna készíteni. Először spárgakrémlevesre gondoltam, aztán eszembe jutott, ez a fokhagymás vajban párolt spárgás sárgarépa. Már csakis az volt a kérdés, mivel is tálaljam. Hússal semmiképpen nem szerettem volna, így aztán buggyantott tojást készítettem hozzá. Az egész ebéd készítés nem tartott fél óránál tovább, és már ebédelhettünk is. Persze nem csak ebédre, hanem egy könnyű vacsoraként is megállja a helyét ez a fogás. (további spárgás receptek itt találhatóak)







Hozzávalók:

1 cs zöld spárga
1 nagyobb sárgarépa
5 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)


A spárgákat egyesével hajlítsuk meg, majd törjük le az alsó, fás részét. A sárgarépát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. 
 
Ezután tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Szórjuk meg egy csipet sóval, és pár perc alatt főzzük roppanósra, majd öntsük le a főzővizet. (forrástól számítva 4-5 perc főzés elég ahhoz hogy még roppanós maradjon a spárga is és a sárgarépa is)

A vajat hevítsük fel egy serpenyőbe, majd nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a roppanósra főtt spárgát, és a sárgarépát. 
 
Ezután ízlés szerint sózzuk, frissen őröljünk rá  színes borsot, és nyomjuk rá a citromlevet. Óvatosan forgassuk, és melegítsük össze, majd zárjuk el a gázt, fedjük le a serpenyőt, és tálalásig tartsuk melegen.






Buggyantott tojás hozzávalói:

4 db tojás
1 l víz
2 tk ecet



A tojásokat egyesével készítsük el.

Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá az ecetet.
 
Egy tálba üssünk bele egy tojást. 
 
A forrásban lévő vizet keverjük meg  egy kanállal, hogy örvény keletkezzen a közepén, majd vegyük kisebbre a lángot. 
 
Ezután öntsük bele a tojást úgy, hogy a tál szinte beleérjen a vízbe, majd gyöngyözve főzzük 2-3 percig, hogy a sárgája még lágy maradjon. 
 
Végül szűrőkanállal emeljük ki a vízből, csepegtessük le, és tálalásig tartsuk melegen.(minden tojással így járjunk el)

Tálaláskor halmozzuk a spárgás sárgarépát tányérra, majd helyezzük a tetejére a tojást és ízlés szerint sózzuk meg, majd úgy kínáljuk.

 
1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 199 kcal

Fehérje: 9 g

Zsír: 15 g

Szénhidrát: 7 g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése