2014. április 4., péntek

Napraforgókrémes-tojásos töltött paradicsom leveles-sajtos rúddal.




 A napokban megkeresett Boldog Kukta azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedvem 24 gasztroblogger társaságában részt venni egy izgalmasnak ígérkező receptversenyen. Mivel szeretem a kihívásokat, rögtön igent mondtam a felkérésére. Az elkészítendő ételt mindenki a saját ötlete alapján, és a Donum Terrae "család" által ajándékba kapott magkrém felhasználásával kellett elkészíteni. Én a sorsolásnak köszönhetően az első csoportba, vagyis az "Előétel" kategóriába kerültem. Az én ajándékcsomagomban Napraforgókrém lapult meg, melyből rövid gondolkodás után megszületett a recept. Előételről lévén szó, a napraforgókrémet mascarponéval, főtt tojással, citromlével, fűszerekkel kevertem össze, majd paradicsomba töltve, leveles tésztából sütött sajtos rúddal kínáltam.







Hozzávalók a töltött paradicsomhoz:


4-5 db paradicsom
3-4 ek Donum Terrae naprforgókrém
15 dkg mascarpone
 2 db főtt tojás
snidling (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
 só
őrölt fehér bors






A  paradicsomok kalapját vágjuk le, majd egy kanál segítségével távolítsuk el a magokat. Ezután a kivájt paradicsomot fordítsuk rá egy tányérra, hogy a belsejében visszamaradt lé kifolyjon belelő.

A tojásokat főzzük keményre, majd hideg vízbe hűtsük ki. Ezután pucoljuk meg, majd a sárgáját villával törjük össze, a fehérjét pedig vágjuk fel kisebb kockákra.

A napraforgókrémet keverjük össze a mascarponéval, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, az apróra vágott snidlinggel, az előzőleg villával összetört tojássárgával, és a citromlével. (közben többször kóstoljuk meg, és ízlés szerint fűszerezzük, ha még szükséges)

Ezután a simára kevert, és ízlés szerint fűszerezett krémhez, keverjük hozzá az összevágott tojásfehérjét.

Végül a paradicsomokat töltsük meg az elkészült krémmel, helyezzük rá a levágott paradicsomkalapot, majd tálalásig helyezzük be a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.






Sajtos rúd hozzávalói:

1 cs leveles tészta
5 dkg reszelt sajt


Az előnyújtott leveles tésztának az egyik felét szórjuk meg a reszelt sajttal, és ízlés szerint sóval, majd az üresen maradt részt, hajtsuk rá a sajttal megszórt tésztára, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. 

Ezután éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra. 

Egy tepsit  béleljünk ki sütőpapírral, majd a megcsavart sajtos rudakat helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranybarnára a rudakat. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. 






Tálaláskor a töltött paradicsomot helyezzük tányérra, majd a leveles-sajtos rúddal előételként kínáljuk.


3 megjegyzés:

  1. Ebbiza nagyon jól néz ki!!! Szerinted,miből van
    a krém?

    VálaszTörlés
  2. Ohhh Giziiiiiii amiga que deliciosa y tentador relleno me encanta,abrazos

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis receptet találtál ki és gyönyörűen tálaltad.
    Gratulálok:))

    VálaszTörlés