2014. március 20., csütörtök

Karalábéleves medvehagymás húsgombóccal.




Mivel még mindig tart a medvehagyma őrületem, így megint csak egy finom levest főztem ebédre. :) A napokban egy remek karalábéleves receptet osztott meg velünk KeVa, melybe medvehagymás húsgombócot főzött bele. Már a leves látványa is igencsak ínycsiklandozó volt, hát még az elkészült leves. A receptet alapul véve, kisebb változtatással került nálunk is terítékre, és mondhatom igen nagy sikert aratott. Egyszerű,  rövid idő alatt elkészül, és nem mellesleg nagyon laktató. Medvehagyma imádóknak csakis ajánlani tudom.






Hozzávalók:

1 zsenge karalábé
1 db sárgarépa
1 cs újhagyma
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 tk kukoricaliszt
petrezselyemzöld
1-2 tk csombor (borsikafű)
1,5 l víz
1 ek olaj

Medvehagymás húsgombóc hozzávalói:

50 dkg darált hús
1 kisebb csokor medvehagyma
1 nagyobb marék rizs
1 db tojás
őrölt bors
1 tk pirospaprika







A karalábét és a sárgarépát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Az újhagymát vékonyra karikázzuk fel. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt újhagymát és pároljuk addig, még kicsit összeesik. Ezután adjuk hozzá az összevágott karalábét és a sárgarépát, majd szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel,  keverjük alaposan össze, majd pár percig pároljuk. Ezután ízlés szerint szórjunk meg a csomborral, (borsikafűvel) öntsük fel a vízzel, és sózzuk meg, majd forraljuk fel.
Ameddig a leves felforr készítsük el a húsgombócot.

A darált húst tegyük egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a pirospaprikával. Gyúrjuk össze a masszát, és ha szükséges még fűszerezzünk utána. Ezután adjuk hozzá az apróra összevágott medvehagymát, a rizst, és az egész tojást, majd jó alaposan dolgozzuk össze a húsos masszát.

Ezután vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi gombócokat, majd óvatosan tegyük bele a forrásban lévő levesbe. Újra forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük a levest még a zöldségek, és a húsgombóc puhára fől.

A tejfölt és a tejszínt öntsük össze, majd adjuk hozzá a kukoricalisztet és keverjük simára. Ezután keverjünk hozzá egy kevés levest, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Végül főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről. Fedjük le az edényt és tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni a forró levest, majd úgy kínáljuk.

1 megjegyzés:

  1. Tyű a mindenit de guszta leves! Vettem én is medvehagymát, de most pogácsába sütöttem bele...

    VálaszTörlés