2014. március 1., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tejfölös gombapaprikás galuskával.



Csodálatos, napsütéses idővel köszöntött be a tavasz, kinek lenne kedve ilyenkor órákat a konyhába tölteni a főzéssel, mert nekem bizony nem. A napokba szóba került egy kedves olvasómmal a gombapörkölt, és hiába kerestem a receptet sehol nem találtam. Gondoltam már meg is van mit főzök a hétvégén, mivel gyorsan elkészül, nagyon szeretjük, és így a recept is felkerül a blogba. A gomba mellett került még a paprikásba némi bacon, erős paprikakrém hogy pikánsan csípős legyen, és egy adag tejföl is. Ameddig a paprikás készült, addig elkészítettem hozzá a galuskát, és a fejes salátát is. Az egész főzőcskézés nem tartott egy óránál tovább, és már tálalhattam is.






Hozzávalók:

50 dkg gomba
10 dkg bacon
1 db vöröshagyma
2dl tejföl
szerecsendió
őrölt bors
majoranna
kakukkfű
1 tk Erős Pista (el is hagyható)
1 tk pirospaprika
1 ek olaj





A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A bacont és a gombát vágjuk fel ízlés szerint. (én a bacont apró kockákra vágtam, a gombát vékonyan felszeleteltem)

Egy edénybe öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a bacont és kezdjük el sütni.

Amikor már kezd világos színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gombát, majd keverjük alaposan össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, és a pirospaprikával. Közben többször keverjük meg, még a gomba elég levet nem enged, nehogy leégjen. (nem kell alá külön vizet önteni, mert a gomba párolódás közben elég sok vizet enged!!!!!)

Az edény tetejét félig fedjük le, majd addig pároljuk még a gomba félpuhára párolódik.

Ekkor keverjük hozzá a tejfölt, majd addig pároljuk még a szaftja besűrűsödik, és a gomba készre párolódik.

Ameddig a gomba fő, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én galuskát főztem, de illik hozzá a rizs, a tészta, vagy éppen a tarhonya is.

Tálaláskor szedjük a köretet tányérra, majd kanalazzuk rá az elkészült tejfölös gombapaprikást. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá fejes salátát, vagy savanyúságot.


2 megjegyzés:

  1. . Nagyon jó a recept. Én is ezt így csinálom csak füstölt szalonnat piritok alá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Füstölt szalonnával is nagyon finom..... de jó is lenne most egy tányérkával.

      Törlés