2014. március 8., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sonkás-sajtos csiga.




Végre beköszöntött a tavasz, csodás napsütéses hétvégével. Gondolom aki csak teheti, (többek között én is) szinte az egész napot kint tölti a szabadban. Elkezdődnek a kerti munkák, vagy éppen a nagy séták, kirándulások. A hétvégi receptajánlóban így most egy sonkás-sajtos csigareceptet hoztam, melyet akár még most sem késő megsütni. A tésztája a krumplinak köszönhetően finom puha marad akár egy-két napig is. (már ha addig kitart ez a finom csiga)  Holnap pl. kínálhatjuk reggelire, vagy éppen a kirándulásra is magunkkal vihetjük. Esetleg egy bográcsban készült gulyásleves mellé is kitűnő választás lehet.






Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg főtt krumpli
 1/2 ek só
1 tk cukor
0,5 dl olaj
1 db tojás
2,5 dl tej


 
A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (v. villával alaposan törjük össze) és hűtsük ki teljesen.
 
Az élesztőt futtassuk fel kb. 1,5  dl langyos, cukros tejben.

Az olajat, az egész tojást, és a maradék langyos tejet keverjük össze, öntsük bele a keverőtálba, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is.
 
Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet.

Ezután a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát, majd kapcsoljuk ki a gépet, és még kézzel is dolgozzuk át a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Ezután tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át. 
Közben készítsük elő a tölteléket.






 Töltelék hozzávalói:

20 dkg sonka (v. virsli, füstölt kolbász)
 20 dkg reszelt sajt + a tetejére
3-4 ek tejföl
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)


A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel. (a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza)





A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel mint a bejglit. (nem kell túl szorosra tekerni)

Ezután éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem) A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat.

Tálalhatjuk egy leves mellé második fogásként, de reggelire vagy éppen vacsorára egy bögre teával is nagyon finom. 

1 megjegyzés:

  1. Már a FB.-on megcsodáltam. Mi hétvégén a barátnémmal szalonnás pogit sütöttünk. Finom volt. Nagyon guszták lettek!

    VálaszTörlés