2014. március 29., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Marhapörkölt bográcsban.




Itt a hétvége, szikrázóan süt a nap, így aztán az ebédet is bátran készíthetjük kint a szabadban. Ilyen csodálatos időben, pedig nincs is jobb, egy kerti bográcsozásnál, esetleg grillezésnél. Én szívesen főzök ilyenkor kint a friss levegőn, madárcsicsergés kíséretében, és a bográcsban készült ételnek még az íze is teljesen más, mint a pl. konyhában, fazékban készült marhapörköltnek. A marhahúst természetesen lecserélhetjük pl. sertés csülökre, vagy éppen körömre, aszerint kinek melyik a kedvence. (hasonló bográcsos receptek itt megtalálhatóak) Tehát bográcsozásra fel!!! Csodás hétvégét, jó bográcsozást kívánok mindenkinek.








Hozzávalók:

2 kg marhalábszár
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
paradicsom
paprika
pirospaprika
Erős Pista(csípős paprikakrém)
őrölt bors
2 db babérlevél
4 szem borókabogyó
köménymag
kakukkfű
rozmaring
olaj(v. zsír)
víz
 
 
 
A húst a hártyáktól, és az inaktól szépen megtisztítani, majd ízlés szerint felkockázni.
 
  A vöröshagymát apróra felvágni, majd egy kevés olajon (v. zsíron) elkezdeni párolni. Pár perc után hozzáadni a vékonyra szeletelt paprikát, majd a paradicsomot, és a fokhagymát is belenyomni.
Amikor már kellően megpárolódott, beletenni a kockára vágott húst. Addig párolni, ameddig a hús kifehéredik, levet enged.

Ezután megszórni a pirospaprikával, ízlés szerint a csípős paprikakrémmel, majd  jól összeforgatni, és felönteni annyi vízzel hogy bőségesen ellepje.

Ízlés szerinti fűszerezni, és csak enyhén sózni. Ezután kiforralni, majd a tüzet mérsékelve szép lassan főzni. Többször kóstolni, és ha szükséges még utána fűszerezni, esetleg az elfőtt vizet pótolni.

Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáönteni a bort, és ízlés szerint sózni.
Addig főzni, még a hús teljesen megpuhul, és jó sűrű szaftja lesz.

Tálaláskor ízlés szerint főtt krumplival, friss kenyérrel, savanyúsággal, és finom vörösborral kínálni.

1 megjegyzés:

  1. hú a mindenít,ez aztán az igazi kaja, pláne bográcsban!! Aztán jöhet a többi is a felsoroltak közül. :)Nagyon guszta, kérnék 1 kis kóstolót.

    VálaszTörlés