2014. február 9., vasárnap

Narancsfelfújt.



Vasárnap ebéd utáni desszertnek készült ez a finom narancsfelfújt. A receptet végigolvasva lehet kicsit macerásnak tűnhet, de ez egyáltalán nem így van. Keverünk-kavarunk, majd izgatottan lessük a kivilágított sütőben, hogy milyen szépen emelkedik fel a elfújt. A 10-12 perc sütési idő leteltével, a sütőből kivéve, rögtön,  nehogy esetleg a felfújt meggondolja magát és összeessen,  már tálalhatjuk is a habkönnyű, narancsos finomságot. (tapasztalatból tudom, hogy a kikapcsolt, csukott ajtajú meleg sütőben a felfújt még kb. 10 percig szép magas marad) Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral, de kínálhatjuk pl. narancslekvárral is.






Hozzávalók 8 db kicsi formához:

4 ek narancslé
2 tk narancshéj
1 ek narancslikőr
2 db tojás
10 dkg porcukor
2 ek rétesliszt
2 ek étkezési keményítő
1,5 dl tej
1 cs vaníliás cukor
2 dkg vaj






Először  a formákat kenjük ki alaposan a vajjal, majd tegyük be a hűtőbe hogy megdermedjen. Ezután vegyük ki, majd szórjuk meg porcukorral úgy, hogy  mindenhol rátapadjon a cukor a vajra.

Egy kisebb serpenyőbe öntsük bele a narancslevet, majd reszeljük hozzá a narancshéjat. Ezután kisebb lángon, kevergetve főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a likőrt. Tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tojások sárgáját keverjük habosra  6 dkg porcukorral, majd keverjük hozzá a lisztet, és az étkezési keményítőt is. (egy sűrű masszát kapunk)

A tejet keverjük össze a vaníliás cukorral, majd melegítsük fel. Ezután állandó keverés mellett a tojásos-lisztes.... masszához, apránként keverjük hozzá a meleg tejet. (csak meleg ne pedig forró, mert akkor összekapja a tojást)

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kisebb lángon. állandó keverés mellett kissé sűrítsük be. Egy közepesen folyós állagot kell hogy kapjunk. 
A tűzről levéve, kevergetve hűtsük langyosra, majd keverjük hozzá a maradék vajat, és a narancsos-likőrös keveréket.

A tojások fehérjét a maradék porcukorral verjük kemény habbá , majd apránként keverjük hozzá az éppen csak langyos masszához keverjük. 

A vajjal kikent, és porcukrozott formákat töltsük meg a masszával, majd a tetejét vékonyan szórjuk meg porcukorral. Ezután a forma belső szélén az ujjunkat húzzuk végig, hogy karimája legyen. Ettől a felfújt majd szépen egyenletesen emelkedik fel. 

A megtöltött formákat helyezzük rá egy tepsire, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Közepes hőmérsékleten kb. 12 perc alatt  süssük szép pirosra. Ezalatt az idő alatt a felfújt szépen felemelkedik. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

Az elkészült felfújtat a sütőből kivéve ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd rögtön tálaljuk.  Ízlés szerint kínálhatjuk egy gombóc vanília fagylalttal, vagy narancslekvárral.

1 megjegyzés: