2014. január 4., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres-pácolt lazacszelet krumplipürével.




Ezen a hétvégén a karácsonyra készített, fűszeres-pácolt lazacszelet receptjét szeretném megosztani. Karácsonykor nálunk elmaradhatatlan a lazac, így volt ez most is. Évek óta mindig elkészítem az egyik nagy kedvencünket a papírcsónakban sült lazacot zöldségekkel, (ez egy tuti recept, és biztos vele a siker) de mindig kipróbálok egy új receptet is. Idén egy barna cukros-fűszeres pácot készítettem, majd abban pácoltam a lazacszeletek sütés előtt. Végül sütőben sütöttem készre, és krumplipürével tálaltam. Pácolás közben az ízek jól átjárták a lazacot, sütés közben pedig egy finom, fűszeres réteg keletkezett a hal húsán. Nekünk nagyon ízlett, így biztosan máskor is elfogom készíteni.







 Hozzávalók:

 4 db kb. 20 dkg-os lazacfilé

Pác hozzávalói:

3 ek barna cukor
1 citrom leve
2-3 cm-es gyömbér (reszelve )
3 ek szójaszósz
3 gerezd fokhagyma
őrölt színes bors
4 ek olívaolaj







A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk be, majd hagyjuk addig állni, még a pácot elkészítjük.

Egy tálba keverjük össze a barna cukrot, az olívaolajat, a citrom levet, a szójaszószt, ízlés szerint sót, őrölt színes borsot,  a lereszelt gyömbért, és az összenyomott fokhagymát.

Ezután alaposan forgassuk bele a lazacszeleteket, és hagyjuk legalább egy órán át pácolódni. (közben többször forgassuk, és locsoljuk meg a páccal)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymásmellé a bepácolt halszeleteket, majd a visszamaradt pácot csorgassuk a tetejükre.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

Ameddig a lazac sül, készítsük el a krumplipürét.

Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszelet, majd kanalazzuk mellé a krumplipürét és úgy kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése