2013. október 30., szerda

Tonhalas-tojásos szendvicskrém.



 Akik szeretik a tonhalat, azoknak ajánlanám figyelmükbe ezt a szendvicskrémet. Nem is kell hozzá más mint tonhalkonzerv, főtt tojás, és egy tejfölös-majonézes öntet. Az íze kedvéért még megbolondíthatjuk egy kevés citromlével, őrölt borssal, és apróra vágott petrezselyemzölddel. Ezután hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek összeérjenek. Reggelire vagy éppen uzsonnára, frissen kisült kenyérrel, péksüteménnyel, retekkel esetleg paradicsommal és paprikával kínáljuk. Én házi fehér kenyeret sütöttem, (kenyér recept itt megtalálható) és azzal kínáltam. Nem is tudom melyik volt a finomabb a tonhalas-tojásos szendvicskrém, vagy a frissen kisült és illatozó kenyér, de egy biztos,  a kettő együtt valami isteni finom.






 Hozzávalók:

 2 db tonhalkonzerv sós lében
4 db főtt tojás
4 ek majonéz
5-6 ek tejföl
őrölt fehérbors
1/2 citrom leve
1 kisebb csokor petrezselyemzöld






A tonhalat levével együtt tegyük  bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. (én kb. fél óráig hagytam, hogy teljesen lecsepegjen a leve)
Ezután tegyük bele egy tálba, nyomjuk rá a citromlevet, majd villával kicsit törjük össze.

A tojásokat főzzük keményre, majd tegyük hideg vízbe, hogy lehűljön. Ezután pucoljuk le a héját, vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a tonhalhoz.

A petrezselyemzöldet szintén vágjuk fel apróra, majd szintén adjuk hozzá a tonhalas-tojáshoz.

A tejfölt keverjük simára a majonézzel, majd ízlés szerint sózzuk,és szórjuk meg őrölt borssal. Ezután öntsük a tálban lévő halas-tojáshoz, majd óvatosan keverjük össze. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, akkor ízesítsünk utána.

Végül tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára, hogy az ízek kellően összeérjenek.






Tálalás előtt vegyük ki a szendvicskrémet a hűtőből, majd ízlés szerint friss kenyérrel, vagy péksüteménnyel kínáljuk.


2013. október 28., hétfő

Házi fehér kenyér.




A kenyér, a gomb, és a kabát története!! Miért is kezdtem így a bevezetőmet ehhez a kenyérrecepthez??? Na, nem bolondultam meg, ne gondoljátok azt, csak úgy jártam most, hogy először egy tonhalas-szendvicskrémet szerettem volna elkészíteni, de ugye azt csak úgy magában nem lett volna tanácsos elfogyasztani. Így aztán mivel a szendvicskrém már megvolt (akik rendszeresen látogatnak azok tudják, hogy egy évben esetleg 2-3 alkalommal sütök csak kenyeret) kenyeret is kellett hozzá sütni. Egy kedves ismerősöm Gabika éppen néhány nappal ezelőtt sütött egy gyönyörűséges kenyeret, így nem is volt kétséges, hogy az Ő remek receptjét hívom most segítségül. A kenyér elkészült, és én nagyon elégedett vagyok, ezzel a ropogós héjú, ám puha, foszlós tésztájú házi kenyérrel. Kezdő háziasszonyoknak is bátran merem ajánlani, mert a siker garantál ezzel a kenyérkével.






Hozzávalók:

50 dkg liszt (Nagyi titka)
1/2 ek só
2,5 dkg élesztő (friss)
1 dl langyos tej
1/2 tk cukor
1,5 dl langyos víz
4 dkg olvasztott vaj







Én kenyérsütőgéppel dagasztottam be a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük.

Öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe a langyos tejet, a szintén langyos vizet, és az olvasztott vajat. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd szórjuk a tetejére a cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt.
Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (én a dagasztóprogramot egymásután kétszer indítottam el, így szép sima tésztát kaptam)

Amikor a tészta elkészült vegyük ki a üstből, majd lazán gyúrjuk át egy kicsit. Ezután tegyük bele egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre (v. szilikonlapra), majd formázzuk meg.
A formázást nem írom le részletesen, inkább belinkelem Limara oldalát, ahol teljes részletességgel megtekinthető a " vekni formázása".

Egy jénaitálat béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott veknit, és helyezzük rá a jénai tetejét.  Ezután tegyük 30 percre langyos helyre, és kelesszük meg újra a tésztát. (jénai hiányában tehetjük kacsasütőbe, fazékba...... tetszés szerint a tésztát)

Amikor a tészta megkelt, vegyük le a jénai tetejét, majd pengével (v. éles késsel) metsszük be a három helyen a tetejét. Ezután spricceljük le hideg vízzel mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét. A lespriccelt tetőt ezután helyezzük vissza a jénaitálra.

Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra, majd helyezzük be a jénait és 35-40 percig süssük a kenyeret. Ezután vegyük ki a sütőből, majd nagyon óvatosan vegyük le a jénai tetejét, és spricceljük (v. ecsettel vékonyan kenjük) le újból a kenyeret vízzel. Ezután tegyük vissza TETŐ NÉLKÜL a sütőbe, és a hőfokot vegyük egy kicsit nagyobbra, majd süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb. 10 percig)

Amikor a kenyér szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, majd helyezzük át egy rácsra. Ezután megint spricceljük le hideg vízzel, majd hűtsük ki egészen.

Egy nagyon finom kenyeret fogunk kapni melynek a héja jó ropogós, a belseje pedig puha, foszlós.
Én tonhalas-tojásos szendvicskrémet készítettem, és ahhoz kínáltam a frissen kisült, illatozó kenyeret.

2013. október 26., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Csirkeszárnyak fűszeres kukoricadarás panírban, sült krumplival és sárgarépa salátával.



Ragyogóan szép, napsütéses hétvégénk van, jóval melegebb mint amilyent megszoktuk október végén. Ilyen időben kinek van kedve órákat főzéssel tölteni, mert nekem bizony nincs. Enni viszont muszáj, így aztán valami egyszerűt, ám finomat szerettem volna a tányérunkra varázsolni. Volt itthon néhány csirkeszárny, így aztán éppen kapóra jött, hogy elkészítsem ezt a nemrégiben a TV Paprikán látott receptet. Igaz kicsit változtattam rajta, mivel én nem csirkemellet forgattam bele a fűszeres kukoricadarába, hanem a csirkeszárnyakat, de ettől még így is nagyon finom volt. Mivel a húst a sütőben sütöttem készre, (természetesen egy serpenyőbe, kevés olajban is megsüthetjük) így egyértelmű volt hogy a krumpli is ott készüljön. Méghozzá egyszerre sült a hús és a krumpli, így ezzel is időt takarítottam meg. Közben pedig elkészült a sárgarépa saláta is, melybe került még némi paszternák is. Röpke egy óra alatt aztán elkészültek a ropogós csirkeszárnyak (a kukoricadarának köszönhetően, finom ropogós kéreg vonta be a húst) a krumplival, és a saláta is készen állt a tálalásra.






Hozzávalók:

8-10 db csirkeszárny
5-6 ek apró szemű kukoricadara
őrölt fehér bors
1 mk kakukkfű
1 tk pirospaprika
3-4 ek olívaolaj


50 dkg krumpli
2 ek kukoricadara
1 mk pirospaprika


A csirkeszárnyakat ízlés szerint sózzuk, majd hagyjuk egy fél órát állni. Ezután egy tálcára szórjuk rá a kukoricadarát, a kakukkfüvet, őrölt borsot és a pirospaprikát, majd keverjük össze. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolaj felével. A csirkeszárnyakat alaposan forgassuk bele a fűszeres kukoricadarába, és helyezzük egymásmellé a tepsin. 

A krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint hasábokra. Ezután papírtörlővel töröljük szárazra. 

A kukoricadarát keverjük össze a pirospaprikával, majd szórjuk rá a szárazra törölt krumplira. Ezután alaposan forgassuk össze, majd tegyük a tepsire a csirkeszárnyak mellé. 
A maradék olívaolajjal spricceljük le mind a csirkeszárnyakat, mind pedig a krumplit.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (nem kell előmelegíteni a sütőt!!!)
Amikor szép pirosra sültek a csirkeszárnyak, még forrón locsoljuk meg a sütéskor összegyűlt, forró olajjal.



Sárgarépa saláta hozzávalói:


2-3 sárgarépa (nagyobb)
2-3 db paszternák
 koriander (v. petrezselyemzöld)


Dresszing hozzávalói:

2 ek fehér mustecet 
1 ek víz
3 tk magos dijoni mustár
2 ek méz
3-4 ek olívaolaj
csipet só


A sárgarépát és a paszternákot vékonyan karikázzuk fel. Ezután enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

A dresszing hozzávalóit keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a teljesen kihűtött zöldségeket. Ezután szórjuk meg az apróra vágott korianderrel (v. petrezselyemzölddel) majd keverjük óvatosan össze, vigyázva hogy a zöldségek ne törjenek.
Tálalás előtt legalább egy órát hagyjuk állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálaláskor halmozzuk a tányérra a sült krumplit, és helyezzük rá a szép pirosra sült csirkeszárnyakat, majd a sárgarépa salátával kínáljuk.

2013. október 24., csütörtök

Pudingos-túrós pite.



Túrós pite az örök kedvenc, és nálunk megunhatatlan. Többféle változatban sütöttem már, volt hogy kelt tésztával, nyáron különböző gyümölccsel, vagy mint ennél a piténél omlós linzertésztával, és pudingos-túrós töltelékkel. Igazából nem is tudnám kiválasztani melyik az igazi nagy kedvenc, mert mindegyiket imádom. Most pl. először a tésztára főzött vaníliapuding került, majd következett a túrós töltelék. Lehet sokan azt gondoljátok, hogy minek elrontani a pitét a pudinggal, hiszen anélkül is finom, de állítom egy próbát mindenképpen megér. A végeredmény pedig egy finom omlós tészta, vaníliásan krémes, túrós töltelékkel.






 Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt (Nagyi titka)
12,5 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 db tojás
1 tk sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral és a csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot is. Végül adjuk hozzá a villával  kissé felvert egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután csippentsük le a tészta 1/3-dát, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük hűvös helyre, még a tölteléket elkészítjük.






Töltelék hozzávalói:

1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
5 dl tej

25 dkg túró
8 dkg tejföl
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1db tojás
1/2 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj

A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd ízlés szerint keverjünk hozzá cukrot. A maradék tejet tegyük fel a tűzre, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük langyosra, hogy még kissé folyós legyen.

A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a pudingport, majd keverjük alaposan össze. Végül adjuk hozzá az egész tojást, és szintén keverjük össze.

A piteformában lévő tészta tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a langyosra hűtött pudingot, majd óvatosan öntsük rá a túrós tölteléket.

A hűtőből vegyük ki a maradék tésztát, majd nyújtsuk ki, és vágjuk fel vékony csíkokra. Ezután rácsozzuk be vele a túrós töltelék tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

2013. október 22., kedd

Őszibarackos túrótorta.




Hétvégére készült ez a finom túrókrémes, őszibarackos torta. Majdhogynem sütés nélküli torta, de most kivételesen az alapot nem babapiskótából, vagy éppen kekszből készítettem, hanem egy vékony piskótalapot sütöttem. (ízlés szerint sütés nélküli alappal is készíthetjük) A torta összeállítása is eltér a megszokottól, mivel a tortaformába először a gyümölcs, majd a habos-túrókrém, végül pedig a tészta került. A felezett őszibarackok magházát mielőtt leöntöttem a tortazselével én áfonyával töltöttem meg, de ez megint csak ízlés dolga. Egy biztos a vékony tészta a túrókrémmel, és a gyümölcsökkel nagyon finom volt. Lehet kicsit szebb lehetett volna a torta, de hogy finomabb nem az teljesen biztos.







Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:

2 db tojás
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
6 dkg liszt
1 ek forró víz


Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, és adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután robotgéppel keverjük jó habosra, majd csorgassuk hozzá a forró vizet és 1-2 percig még keverjük tovább.
Végül szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal keverjük óvatosan össze.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele egyenletesen a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 10-12 perc alatt süssük készre. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan húzzuk le róla a papírt.







Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl habtejszín (v. hulala)
10 gramm porzselatin
1 dl víz

Tetejére 8-10 db felezett őszibarackbefőtt és 25-30 szem aszalt áfonya.
2 csomag színtelen tortazselé


Tegyük bele egy tálba a túrót, és villával kicsit törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről  és állandó keverés mellett szórjuk bele a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük éppen csak langyosa.

A túrós masszához adjuk hozzá a langyosra hűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt (v. hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós masszához.

A tortaformát béleljük ki folpack fóliával, majd a lecsepegtetett, felezett őszibarackokat helyezzük bele a magházukkal felfelé. Ezután kanalazzuk a barackok tetejére a túrós-habos krémet, majd helyezzük rá a teljesen kihűlt piskótatésztát. Tenyérrel kicsit lapogassuk le, majd tegyük be a hűtőbe pár órára hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

A hűtőből vegyük ki a tortát, majd egy mozdulattal fordítsuk rá egy tálcára, és óvatosan húzzuk le róla a fóliát. Ezután a barackok magházába tegyünk néhány szem aszalt áfonyát.

A színtelen tortazselét készítsük el a tasakon lévő utasítás szerint, majd kanalazzuk a torta tetejére. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel a tortát és úgy kínáljuk.

2013. október 19., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Szűzpecsenye tejszínes-petrezselymes krumplival.



Ez a hétvégi menü most úgy állt össze, hogy először is eldöntöttem, hogy ezt a tejszínes-petrezselymes krumplit fogom elkészíteni. Mivel sokszor gondban vagyok, hogy milyen köretet készítsek, így nagyon megörültem amikor megláttam a Mindmegette .hu-n Habliliom remek receptjét. Így aztán a köret már meg volt, csak a húsos részét kellett még összehozni. Mivel volt még a fagyasztóba egy szép sertés szűzpecsenye, így azt vettem elő, majd fűszereztem, magos mustárral megkentem, majd szeletelt bacon alá rejtve sütöttem meg.  A hús a baconnek köszönhetően sütés közben nem száradt ki, a szintén sütőben készült tejszínes-petrezselymes krumpli pedig nagyon jól illett hozzá.






Pecsenye hozzávalói:

1 kisebb sertés szűzpecsenye
20 dkg szeletelt bacon
2-3 ek dijoni magos mustár
szerecsendió
kakukkfű
majoranna
0,5 dl fehérbor
2-3 ek olívaolaj



Vágjunk le egy nagyobb darab fóliát, majd fektessük rá a baconszeleteket úgy, hogy a szeletek egymást fedjék. Ezután szórjuk meg ízlés szerint a fűszerekkel.

A szűzpecsenyét ízlés szerint sózzuk, majd kenjük körbe a magos mustárral. Ezután fektessük rá a befűszerezett baconre, és a fólia segítségével tekerjük fel, majd csomagoljuk be. Tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. (én egész éjszakára betettem a hűtőbe)
Sütés előtt vegyük ki a hűtőből a bepácolt húst, és csomagoljuk ki a fóliából!!!!!

Egy tepsit béleljünk  ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a szűzpecsenyét. Öntsük alá a bort, és locsoljuk meg az olívaolajjal, majd fedjük le a tepsit alufóliával. 

Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd addig süssük még a bacon szép pirosra sül. 

A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.






Tejszínes-petrezselymes krumpli hozzávalói:

1 kg krumpli
1 nagy csokor petrezselyemzöld
10 dkg sajt
1,5 dl főzőtejszín
5 dkg vaj
őrölt bors
kakukkfű


A krumplit pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, és alaposan forgassuk össze.

Egy tepsit kenjük ki a vaj felével, majd tegyük bele a fele mennyiségű krumplit. Ezután szórjuk meg az apróra összevágott petrezselyemzöld felével, majd fedjük be a maradék krumplival. 
A krumpli tetejére ezután szórjuk rá a maradék petrezselyemzöldet.

A tejszínt keverjük össze ízlés szerint az őrölt borssal, és a kakukkfűvel.

A tepsiben lévő krumplira óvatosan öntsük rá a tejszínes-fűszeres keveréket, majd csipkedjük rá a maradék vajat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, hogy a krumpli félig megpuhuljon.
Ekkor vegyük ki s sütőből, és szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal, majd tegyük vissza és süssük szép pirosra.

Tálaláskor a felszeletelt szűzpecsenyét a tejszínes-petrezselymes krumplival kínáljuk. Ízlés szerint salátát is adhatunk mellé.

2013. október 18., péntek

Túrós-habos pite.




Igen gyakran  készül nálunk túróval sütemény, pite, vagy éppen torta. Nemrégiben rábukkantam a Kisildinél készült "Túrós habos pite"-re, és akkor el is döntöttem, hogy hamarosan én is megsütöm. A receptet gyorsan átfutottam, majd mint aki jól végezte a dolgát, már mentem is tovább. Aztán elérkezett a nap, hogy nekilássak a pitesütésnek, így tüzetesebben is átolvasva a receptet jöttem rá, hogy bizony ez egy élesztővel készült tészta. Mivel élesztő éppen nem volt itthon, viszont a pitét mindenképpen megszerettem volna sütni, így nálam a tészta egy omlós linzertészta, a töltelék viszont (a mennyiséget kicsit lecsökkentve) az eredeti receptben szereplő könnyű-habos töltelék. Alig győztem kivárni, hogy kihűljön, és megkóstolhassam. A végeredmény pedig egy nagyon omlós tészta, a habos-túrós töltelékkel. Mivel nagyon kíváncsi vagyok milyen is lehet a sütemény az élesztős tésztával, így legközelebb figyelmesebb leszek, és beszerzem hozzá az élesztőt is.






Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:

35 dkg liszt
25 dkg vaj (v. 18 dkg zsír)
10 dkg porcukor
1 tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só


 A lisztet keverjük össze a sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd a villával kissé felvert egész tojást. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd osszuk el két egyenlő részre, és formáljunk gombócokat. Az egyik tésztagombócot tegyük be a hűtőbe.

Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát tepsi méretűre, majd papírral együtt helyezzük bele a tepsibe.
Ezután kanalazzuk rá a túrós tölteléket.





Túrós töltelék hozzávalói:


50 dkg túró
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
mazsola (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
4 db tojásfehérje
2 ek vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)



A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával. Ezután adjuk hozzá a mazsolát, és a vaníliás pudingport (v. lisztet), majd keverjük alaposan össze.

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

A tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós-habos tölteléket.

A hűtőből vegyük ki a másik tésztagombócot, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi nagyságúra. Ezután helyezzük rá a túrós töltelék tetejére, majd több helyen villával szurkáljuk meg.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

2013. október 16., szerda

Kubai kenyér.




Ma van a kenyér világnapja, és mint az utóbbi években, így most is csatlakoztam Limara félkérésére ehhez a mozgalomhoz.  Bevallom nem vagyok egy nagy kenyérsütő, sőt bátran kijelenthetem hogy egyáltalában nem tudok kenyeret sütni. Ennek csakis egy oka van, hogy néhány éve már szinte nem eszem kenyeret. Ebben az évben is talán ez volt a harmadik kenyérsütésem, így megint egy számomra igen egyszerű kenyér receptjét választottam. Már azóta készülök arra, hogy ezt a kenyeret megsüssem, hogy megláttam Krisztinél a "Szellem a fazékban" és Máginál a "Szeretetrehangoltan" blogokon. Most aztán elérkezett az idő, és mivel ez a felhívás arról szól, hogy süssünk két kenyeret, majd az egyiket ajándékozzuk el, így nálam is két kenyér sült egyszerre. Egyiket egy kedves ismerősömnek ajándékoztam, a másikat pedig saját részre sütöttem. Igaz nekem nem lettek olyan szépségesek a kenyereim mint Krisztinél, és Máginál, de én így is nagyon elégedett vagyok. Végül pedig kacsazsírral megkenve, paradicsommal és paprikával jóízűen fogyasztottuk el ezt a finom, ropogóshéjú kenyeret.






Hozzávalók:

40 dkg fehérliszt
10 dkg rétesliszt
1,5-2 csapott evőkanál só
2,5 dkg élesztő
1 csapot teáskanál cukor
3 dl FORRÓ VÍZ (de nem forrásban lévő!!!!)





Én kenyérsütőgépben kevertem össze a hozzávalókat, de természetesen ezt kézzel is megtehetjük.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a forró vizet, (nem forrásban lévőt!!!!!) majd kanalazzuk rá a kétféle liszt, és a só keverékét. Ezután szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (én kétszer indítottam el ezt a programot, hogy szép sima tésztát kapjak)

Amikor végzett a gép, borítsuk ki a tésztát és kézzel jól gyúrjuk át, majd olívaolajjal vékonyan kenjük le. Ezután tegyük bele egy szintén olívaolajjal kikent tálba, majd egy fóliával fedjük le a tál tetejét.

Melegítsük elő a sütőt 30 fokra, majd tegyük be a tálat és 15 perc alatt kelesszük meg a kenyeret. Ezután vegyük ki, majd formázzuk meg. A tetejét pengével metsszük be, majd tegyük rá egy sütőpapírral kibélelt, lisztezett tepsire. (én ekkor megszórtam a tetejét szezámmaggal, de ez el is hagyható)

Helyezzünk a hideg (30 fokos) sütőbe egy edénybe  kb. egy liter forró vizet, majd tegyük be a kenyeret. Ezután melegítsük fel a sütőt 200 fokra, és süssük 40-45 perc alatt készre a kenyeret. (Én légkeverésnél 180 fokon , 40 percig sütöttem. A sütési idő felénél egy sütőpapírral letakartam nehogy nagyon megbarnuljon a teteje.)

Amikor megsül a kenyér vegyük ki a sütőből, majd helyezzük egy rácsra, és úgy hűtsük ki.

Én alig vártam hogy kihűljön, majd kacsazsírral megkenve, paprikával, és paradicsommal ettük. Nagyon finom volt.

2013. október 14., hétfő

Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával.



Egy gyorsan elkészíthető ebédet szerettem volna ma készíteni csirkemájból. Először a egy lecsós májra gondoltam, aztán rápillantottam a sütőtökre és rögtön el is vetettem az előző gondolatomat. Végül némi töprengés után a csirkemáj, és a sütőtök mellé kiválasztottam még két szép piros almát, és egy jó nagy lila hagymát, és már kezdődhetett is a főzés. Ameddig a  csirkemájas-gyümölcsös ragu elkészült, addig a házi készítésű metélt tésztát is kifőztem. Az egész művelet nem tartott bő fél óránál tovább, a végeredmény pedig nagyon finomra sikerült. Az édes-fűszeres ízek kedvelőinek bátran merem ajánlani. (sőt a csirkemájat akár el is hagyhatjuk, mert a ragu magában is nagyon finom)






 Hozzávalók:

5-6 db csirkemáj
2 db alma (édes)
30 dkg kockázott sütőtök
1 nagy lila hagyma
2 ek méz
őrölt színes bors
majoranna
őrölt fahéj
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín
2 ek olívaolaj
5 dkg vaj






A csirkemájról éles késsel fejtsük le az eres részeket, majd vágjuk fel nagyobb darabokra. Az alma magházát távolítsuk el, majd szintén vágjuk fel nagyobb kockákra. A lila hagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre.

A sütőtököt szintén vágjuk fel nagyobb kockákra, majd pár perc alatt főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és tegyük félre.

Egy wok-ba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a feldarabolt csirkemájat, és többször átforgatva, süssük kb. 5 percig. Ezután egy szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a felszeletelt lila hagymát. Kevergetve pároljuk pár percig, majd adjuk hozzá az almát. Ezután csorgassuk rá a mézet, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük alaposan össze, majd egy kicsi rést hagyva, fedjük le egy fedővel. Alacsony hőfokon, néha óvatosan megrázogatva, pároljuk pár percig.

Amikor a hagyma és az alma már félpuhára párolódott, adjuk hozzá az előfőzött sütőtököt, és az elősütött csirkemájat, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Keverjük óvatosan össze, és szükség esetén ízesítsünk utána. Néhány perc alatt rottyantsuk össze a ragut, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen.

Ameddig a ragu készül, enyhén sós vízben főzzük ki a metélt tésztát. Ezután szűrjük le, majd egy pici olívaolajon futtassuk meg. Közben enyhén sózzuk, és keverjük alaposan össze.

Tálaláskor szedjük a tésztát tányérokra, majd kanalazzuk rá a csirkemájas-sütőtökös-almás ragut.

2013. október 12., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sült csülök krumplipürével és párolt káposztával.



Erre a hétvégére egy diétásnak, és könnyűnek semmiképpen nem mondható, viszont nagyon, de nagyon finom sült csülök receptet hoztam. Az ötletet nem is olyan régen Kata ágyas csülöksültje adta, mert már a nála látott fotók látványától is megéhezett az ember lánya. Tehát akkor nagyokat nyeltem, és már gondolatban hozzá is láttam a csülöksütéshez. Én kicsit azért eltértem a recepttől, de megágyazni én is megágyaztam neki. Kata fotókkal illusztrált receptjét lépésről-lépésre megtaláljátok erre a linkre kattintva. Ameddig a csülök a sütőben töltötte az időt, addig elkészült a köretként kínált krumplipüré és a párolt káposzta is. Természetesen mi a csülökkel együtt sült hagymát és almát is megettük a húshoz, de ezt már mindenkinek az ízlésére bízom.







Hozzávalók:

1 db csülök
3 db lila hagyma
3 db alma
2 dl fehérbor
őrölt bors
 köménymag
2 db babérlevél


A csülköt mindenhol alaposan sózzuk be. A hagymát vágjuk fel nagyobb darabokra, az almát vágjuk vastagabb szeletekre.

Tegyük egy tepsi közepére a felszeletelt almát, majd rakjuk köré a nagyobb darabokra vágott lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és tegyük rá a babérlevet. Ezután a bőrös felével felfelé, helyezzük a közepére az előzőleg besózott csülköt, majd szórjuk meg őrölt borssal. Öntsük alá a bort, majd fóliával fedjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. két óra alatt, pároljuk puhára a csülköt. Ezután vegyük le a fóliát és fordítsuk át a csülköt, hogy a húsos fele kerüljön felülre, és tegyük vissza a sütőbe.

Addig süssük, még szép pirosra sül a hús. Ekkor fordítsuk vissza, hogy a bőrös fele kerüljön felülre, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra a bőrös felét is.

Közben készítsük el az ízlés szerinti  köretet. Én krumplipürét és párolt káposztát készítettem.

Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a szaftosra, pirosra sült csülköt, majd krumplipürével és párolt káposztával kínáljuk. Tálalhatjuk még a csülökkel együtt sült lila hagymával, és almával is. (én a hagymát és az almát külön tányéron tálaltam, és azok is nagyon jól illettek a csülökhöz, és együtt nagyon finom volt)

2013. október 10., csütörtök

Sütőtökkrémleves ropogós baconnel.



Nagyon szeretem a sütőtököt pl. mézzel megcsorgatva és megsütve, esetleg levesbe, süteménybe, vagy éppen egy finom pohárkrémbe belerejtve. (sütőtökös receptek itt megtalálhatóak) Így aztán ma egy igazi őszi, melengető sütőtök krémlevest főztem. Először is megsütöttem egy szép nagy sütőtököt, és miközben sült, eldöntöttem hogy egy finom levest is készítek belőle. A fűszeres, édeskés levest ropogósra sült baconnel tálaltam. Az édes és sós ízek nagyon jól illettek egymáshoz, így igazán jó döntés volt ebben a nyirkos időben ez a finom krémleves.






Hozzávalók:

30 dkg sült tökpüré
1 db vöröshagyma
3 dkg vaj
1 mk őrölt rozmaring (v. egy ágacska)
őrölt színes bors
őrölt fahéj
méz
2 dl főzőtejszín
5 dl húsleves
10 dkg szeletelt bacon



Egy kisebb sütőtököt daraboljunk fel, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután kenjük meg mézzel, és szórjuk meg őrölt fahéjjal. Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre.


A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd a vajon kezdjük el párolni. Addig pároljuk még szép zsemleszínű lesz. Ekkor adjuk hozzá az előzőleg megsütött tököt, majd öntsük fel a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a rozmaringot. Forraljuk ki, majd a hőfokot mérsékelve főzzük kb. 10 percig. 

Ezután botmixerrel pépesítsük, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a leves krémesebb legyen. Tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Újra forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, mert főzni már nem kell.

Közben vágjuk fel kb. egy centis csíkokra a bacont, majd egy serpenyőben süssük szép pirosra, ropogósra.

Tálaláskor a levest merjük tányérokba, majd szórjuk meg a ropogósra sült baconnel és úgy kínáljuk.

2013. október 8., kedd

Céklás-burgonyás halpogácsa.




Ez a céklás-burgonyás halpogácsa egyszerűen, és gyorsan elkészíthető, mégis igen laktató. Nem kell hozzá más mint cékla, burgonya, ízlés szerint tonhal vagy lazac konzerv, némi fűszer, majd gyorsan összegyúrjuk, megformázzuk,  és már mehet is a sütőbe. Ezután nincs más dolgunk mint ízlés szerint elkészíteni a salátát amivel majd tálaljuk. Mivel a masszába került főtt krumpli is, így szerintem külön köretet nem kell készíteni hozzá. Én most még a saláta készítéssel sem bajlódtam, egyszerűen  csak csemege uborkával tálaltam, és így is nagyon finom volt.







Hozzávalók 6-8 db-hoz:

15 dkg főtt cékla
25 dkg főtt krumpli
1/2 lila hagyma
1 db tonhalkonzerv (150 gramm)
őrölt fehér bors
zsemlemorzsa
olívaolaj


A főtt céklát és a burgonyát törjük össze egy villával. A lila hagymát vágjuk fel nagyon apróra. A tonhalkonzervet öntsük bele egy szűrőbe és csepegtessük alaposan le.

Ezután tegyük bele egy tálba a az összetört céklát és burgonyát, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és a lecsepegtetett tonhalat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd gyúrjuk össze a masszát.

Vizes kézzel formázzunk a masszából pogácsákat, majd óvatosan forgassuk bele a zsemlemorzsába.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd spricceljük meg olívaolajjal. Ezután helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a halpogácsákat, majd szintén spricceljük le olívaolajjal mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem)

Tálaláskor ízlés szerint salátát kínáljunk a halpogácsákhoz. Én csemege uborkával kínáltam. (más köret nem kell hozzá, csak saláta vagy savanyúság)

2013. október 6., vasárnap

Aszalt szilvakrémes torta.




A hétvége nem múlhat el sütemény nélkül, (na nem mintha hét közben nem ennék elég édességet) így aztán egy finom, habos tortát sütöttem. A tésztája egy piskóta, melybe került némi vörösborban áztatott aszalt szilva, és kakaó is. (amennyiben nem szeretnénk a szilvát borban áztatni, akkor használjunk helyette vizet) A sárga és a barna masszát kicsit összekevertem, így szép márványos lett a tészta. A két tortalap közé pedig egy aszalt szilvás, habos krém került. Végül a tetejét olvasztott étcsokoládéval vontam be, így ellensúlyozva a torta édességét. Aszalt szilva helyett ízlés szerint készíthetjük pl. aszalt sárgabarackkal, vagy éppen aszalt vörös áfonyával is. 






Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:


4 db tojás
5 ek liszt
5 ek porcukor
1 ek forró víz
1/2 cs sütőpor
1 ek kakaó
6 dkg aszalt szilva
vörösbor


A szilvát vágjuk fel apró darabokra, majd öntsük fel annyi langyos vörösborral, hogy ellepje. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd öntsük egy szűrűbe és alaposan csepegtessük le mielőtt a tésztába kerülne.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel.

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, és adjuk hozzá a porcukrot. Ezután robotgéppel keverjük  habosra, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a forró vizet, és még keverjük 1-2 percig. 

Amikor már jó habos (legalább a háromszorosára nőtt) akkor szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze. Keverés közben adjuk hozzá a lecsepegtetett aszalt szilvát is.

Ezután a massza 2/3 részét kanalazzuk bele a tortaformába A maradék masszához keverjük hozzá a kakaót, és kanalazzuk rá a formában lévő tésztára. Ezután egy kanál nyelével keverjük kicsit össze, hogy márványos legyen.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten úgy süssük 25-30 percig úgy, mint a piskótát.(én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
Amikor megsült a tészta hagyjuk egy rövid ideig a nyitott ajtajú, meleg sütőben, majd vegyük ki a sütőből és rácsra helyezve hűtsük ki egészen.






Szilvakrém hozzávalói:

5 dkg aszalt szilva
2-3 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
1-2 ek vörösbor
4 dl habtejszín (v. hulala)

Tetejére 12,5 dkg étcsokoládé gőzfürdő felett felolvasztva.


A vörösborba áztatott aszalt szilvát szedjük ki a borból, majd pépesítsük. Ezután keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal, és 1-2 evőkanál borral, hogy egy lekvár állagú masszát kapjunk.

A habtejszínt (v. hulalát) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a pépesített szilvával.

A kihűlt tésztát vágjuk kétfelé, majd az egyik lapot tegyük vissza a formába. Ezután kanalazzuk rá a szilvakrémet, majd egyenletesen simítsuk el. Végül tegyük rá a másik tortalapot és tenyérrel kicsit lapogassuk le. 
Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém kissé megdermedjen és az ízek összeérjenek.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük ki a hűtőből a tortát, majd csorgassuk a tetejére az olvasztott csokoládét.

Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

2013. október 5., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tejfölös kacsa zúzapörkölt tarhonyával.



Hétvégére egy tejfölös pörkölt receptet hoztam, melyet most kacsa zúzából készítettem el. A napokban a kedvenc hentesemnél jártam, és megláttam a kacsa zúzát. Már nem is emlékszem rá mikor is ettem utoljára, így aztán  vettem belőle egy pörköltre valót. A kacsa zúza sokkal finomabb mint a többi szárnyas zúzája. Igaz főzés közben ez is lényegesen összezsugorodik, viszont sokkal előbb megpuhul, és szaftosabb marad. A kissé csípős, fűszeres, tejfölös lében puhára főzve pedig nagyon finom. Ízlés szerinti körettel, pl. tarhonyával, tésztával, nokedlivel, főtt krumplival.... tálalhatjuk. Én most tarhonyát készítettem, (igaz nem házi, de mi ezt is szeretjük) és azzal kínáltam.






Hozzávalók:

50 dkg kacsa zúza
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
2 dl tejföl
pirospaprika
Erős Pista (paprikakrém)
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
2-3 ek olaj
1,5-2 dl víz






A zúzát alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb darabokra vágtam)

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a paradicsomot és a paprikát szeleteljük fel.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni. Amikor már kezd összeesni, adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és a paprikát, majd pár percig pároljuk tovább.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zúzát és keverjük alaposan össze. Közben ízlés szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a csípős paprikakrémet, majd ízlés szerint fűszerezzük.

Pároljuk tovább még pár percig, hogy a zúza kissé összeessen és levet engedjen. Ekkor keverjük hozzá a tejfölt, majd öntsük fel a vízzel. Ezután forraljuk ki, majd alacsony hőfokon, csak egy kicsi rést hagyva fedjük le, és főzzük puhára. (főzés közben többször keverjük meg, és ha szükséges pótoljuk a vizet, és a fűszereket)

Ameddig a zúza készre fől, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én tarhonyát készítettem, de tésztával, nokedlivel, vagy éppen főtt krumplival is tálalhatjuk.

Az elkészült zúzapörköltet ízlés szerinti körettel, és savanyúsággal kínáljuk.

2013. október 2., szerda

Almás pite gazdag töltelékkel.



Nemrégiben az Alfa kertészet által meghirdetett receptversenyen az egyik szerencsés nyertesnek tudhattam magamat, és ezzel együtt sok-sok finom alma volt a nyereményem. (itt olvashatsz róla) Az alma nagyon finom, így aztán elérkezett az idő, hogy megsüssem az idei első almás pitét. A tésztája a már jól bevált pitetésztám, a töltelék almát viszont most a cukor és az őrölt fahéj mellett, szerecsendióval és reszelt citromhéjjal is ízesítettem. Mielőtt a töltelék a tésztára került volna, még lekentem sárgabaracklekvárral, és megszórtam cukros-dió keverékével. A sütési idő vége felé aztán a berácsozott pite tetejét lekentem szintén lekvárral, majd úgy sütöttem készre. Az elkészült pite pedig az omlós tésztával, és a gazdag töltelékkel nagyon, de nagyon finom volt.






Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ)

Ezután csippentsük le az 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (Én egy nagyobb darab folcpak fóliát szórok meg liszttel, majd azon nyújtom ki a tésztát. Azután óvatosan alányúlok és a fóliával együtt átfordítom a piteformába.) 
Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.






 Töltelék hozzávalói:

1-1,5 kg alma (édes)
3-4  ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 mk szerecsendió
őrölt fahéj (ízlés szerint)
mazsola


A tészta lekenéséhez 3 evőkanál sárgabaracklekvár.

A szóráshoz 5-6 evőkanál darát dió, 2 evőkanál porcukor, és 1 csomag vaníliás cukor.


Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét. (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék) Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.

A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.






A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.

A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel.

Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk!!!!

Tálalás előtt hűtsük ki a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Ezután szeleteljük fel és úgy kínáljuk.