2013. szeptember 30., hétfő

Orosz hússaláta.



 A hétvégén sütött kacsa nagyon finom volt, (recept itt megtalálható) viszont a kacsamellét ennyire megsütve nem nagyon szeretjük. Így aztán a többi részét jóízűen elfogyasztottuk, még  a mellét gondoltam belekeverem egy salátába. Végül orosz hússalátára esett a választásom. Igaz általában szilveszterre készítek hússalátát, de mivel az már elég régen volt, így most nagyon kapós volt, és gyorsan el is fogyott. Természetesen bármilyen maradék sült húst felhasználhatunk a saláta készítéséhez, mert a végeredmény éppen ilyen finom lesz. Néha pedig főtt étel helyett egy finom, laktató salátát is feltálalhatunk ebédre.






Hozzávalók:


30 dkg sült hús (pl. sült kacsamell)
2-3 krumpli (nagyobb)
1-2 db alma
3-4 db csemegeuborka (v. ízlés szerint)
1/2 citrom leve
tartármártás (ízlés szerint)
1 ek petrezselyemzöld
2-3 db főtt tojás


A krumplit vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd hűtsük ki teljesen.

A maradék sült húst (nálam most sült kacsamell), az almát, és az uborkát vágjuk fel vékony csíkokra. Az almát csepegtessük meg a citromlével nehogy megbarnuljon.

Ezután az összes hozzávalót tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet, majd óvatosan forgassuk össze.

Végül öntsük rá a tartármártást, majd szintén óvatosan keverjük össze. (vigyázzunk nehogy a krumpli összetörjön)

Ezután fedjük le a tálat, majd tegyük be pár órára (vagy akár egész éjszakára) a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt helyezzük a saláta tetejére a felszeletelt főtt tojást, és úgy kínáljuk.

2013. szeptember 28., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sült kacsa, kacsazsírban sült krumplival és párolt káposztával.




Hétvégére egy finom, ropogósra sült kacsapecsenye receptet hoztam. A kacsát nagyon szeretem, szép pirosra megsütve, vagy éppen még némi töltelékkel is megtöltve. Nagyon régen még én magam is neveltem kacsát, na de azok az idők már tovaszálltak, és én is kényelmesebb lettem. Volt olyan is hogy vettem szép, hízott házi kacsát, melynek aztán sütés után a rengeteg zsíron kívül szinte alig maradt ehető része, úgy összeesett. Ebből tanulva mostanság, ha kacsasültre éhezünk elmegyek a henteshez és beszerzek nála egy szép példányt. Ezek a kacsák kisebbek, de zsírjuk éppen annyi van, hogy szépen megsül benne a kacsa, na meg marad néhány szelet kacsazsíros kenyérre való is. A szép pirosra megsütött kacsát most kiemeltem a zsírból, és a helyére felkarikázott krumpli került, majd irány a sütő. Bő fél óra alatt a krumpli is szépen megsült a kacsazsírban, és az íze pedig.......... Készült mellé még párolt káposzta is, (recept itt megtalálható)  és így lett teljes a hétvégi ebédünk.






Hozzávalók:

1 db pecsenyekacsa
majoranna
kakukkfű
őrölt bors
1-1,5 dl víz

Köret hozzávalói:

5-6 szem krumpli
kacsazsír






A kacsát alaposan nézzük át és az esetleges tokokat távolítsuk el. Ezután a zsírosabb részeket (pl. a nyakánál, a püspökfalatnál....) fejtsük le, majd daraboljuk fel apróra.

Ezután a kacsát jó alaposan dörzsöljük be sóval kívül-belül, majd helyezzük bele a tepsibe. Tegyük köré az előzőleg lefejtett, és feldarabolt zsíros részeket, majd szórjuk meg ízlés szerint sóval, őrölt borssal, majorannával, és kakukkfűvel. Végül öntsük alá a vizet, majd alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. két óra alatt pároljuk puhára. Amikor a kacsa már megpuhult vegyük le a fóliát, majd magasabb hőfokon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután a készre sült kacsát vegyük ki a zsírból, és tálalásig tartsuk melegen.

A krumplit vágjuk fel kicsit vastagabb karikákra, majd tegyük a tesiben lévő kacsazsírba. Ezután sózzuk, és keverjük alaposan össze, majd tegyük be a sütőbe és süssük szép pirosra. (én a kisült töpörtyűt is benne hagytam a zsírban, és tovább sütöttem a krumplival)

Tálalás előtt daraboljuk fel a kacsát, majd a sült krumplival és párolt káposztával (recept itt megtalálható) kínáljuk.

2013. szeptember 27., péntek

Körtekrémleves.



Ameddig a nyáron készült gyümölcsleveseket jól lehűtve szeretjük, addig az őszi gyümölcsleveseket inkább langyosra hűtve kanalazzuk el szívesen. Kihasználva hogy éppen most érik a körte, így szinte minden nap készítek valami körtés finomságot. Most pl. a körtelevesre esett a választásom. A jó érett körtéket mézzel ízesítettem, majd fűszerekkel puhára főztem. Ezután botmixerrel pépesítettem, végül tejszínnel simára kevert pudingporral besűrítettem, melytől krémesen selymes lett a leves. Tálalás előtt langyosra hűtöttem, majd pörkölt mogyoróval megszórva kínáltam. Az egész művelet nem tartott fél óránál tovább, így akár egy hirtelen ötlettől vezérelve is hozzáláthatunk elkészíteni ezt a finom krémlevest.






Hozzávalók:

4 db körte
3-4 ek méz
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor(főzős)
1 citrom leve és reszelt héja
1 mk gyömbér
1 tk fahéj
3-4 db szegfűszeg
1,5-2 dl tejszín
víz



A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel, majd csepegtessek meg a citromlével. (én kisebb kockákra vágtam fel)

A mézet kezdjük el megkaramellizálni, majd adjuk  hozzá a feldarabolt körte felét. Keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, reszeljük hozzá a citrom héjat, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is.

Főzzük 10-15 percig, majd vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre és újra forraljuk fel.

A pudingport (v. étkezési keményítőt) keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután tegyük bele a maradék feldarabolt körtét, és főzzük pár percig, majd zárjuk el a gázt, és lefedve hagyjuk langyosra hűlni a levest.

Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy pörkölt mandulával és úgy kínáljuk. (én a Lidl-ben kapható pörkölt mogyoróval szórtam meg tálalás előtt)

2013. szeptember 25., szerda

Gundel palacsinta.



A mai ebéd frankfurti leves volt, és gondoltam sütök mellé néhány palacsintát. Ki is sültek szépen a palacsintáim, és már éppen nyúltam a polcra a sárgabaracklekvárért amikor is eszembe jutott, hogy gundel palacsintát már milyen régen ettünk. Így aztán a lekvár tovább várakozik a polcon, én pedig hozzáláttam elkészíteni a diós tölteléket, és a csokoládéöntetet. A végeredmény pedig nagyon, de nagyon finom volt.






Töltelék hozzávalói 8-10 db palacsintához:


10 ek darált dió
5 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek mazsola
1 dl rum (v. rumaroma)
1 dl tejszín


Csokoládés öntet hozzávalói:


12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
2-3 dkg vaj
1 ek porcukor
1 dl tejszín





Először süssük 8-10 darab palacsintát. (mindenki a saját jól bevált palacsintareceptje szerint keverje össze a tésztát)


A töltelék hozzávalóit tegyük bele egy tálba, majd alaposan keverjük össze. (ízlés szerint tehetünk bele több cukrot, és rumot)

A kisült palacsintákat töltsük meg a diós töltelékkel, majd hajtogassuk mindegyiket háromszögbe.

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük simára.

Tálalás előtt a megtöltött palacsintákat helyezzük rá egy tányérra, majd ízlés szerint csorgassuk meg a csokoládés öntettel.

2013. szeptember 23., hétfő

Körte köntösben, diós-mazsolás töltelékkel.



 "Itt van az ősz, itt van újra" és vele együtt az őszi gyümölcsök is, mint pl a körte. Nagyon szeretem, és nem csak a fáról leszedett mézédes körtét, hanem a belőle készült ételeket is. Így aztán a napokban készül majd körteleves, mascarponéval töltött körte, körtetorta.........., vagy mint a hétvégén ez a finom diós-mazsolás töltelékkel töltött, és leveles tészta alá bújtatott körte. Ez az egyszerű desszert rövid idő alatt az asztalra varázsolható,  és a család garantáltan imádni fogja. A finom, édes körte a töltelékkel, és a ropogós leveles tésztával, egyszerűen abbahagyhatatlan, így aztán legjobb, ha rögtön dupla adagot sütünk belőle.






Hozzávalók:

2 db nagy körte (v. 3 kisebb)
1 cs leveles tészta
10 dkg darált dió
2-3 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja és leve
2 cs vaníliás cukor
3-4 ek méz
őrölt fahéj
1 db tojás a tészta lekenéséhez


A darált diót keverjük össze a mézzel, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, a mazsolával, és ízlés szerint fahéjjal.

A körtéket vágjuk félbe, majd vágjuk ki a magházukat. Ezután alaposan csepegtessük meg a citromlével, hogy nehogy megbarnuljanak.

Az előnyújtott leveles tésztát csavarjuk ki a papírból, majd vágjuk fel négy akkora darabra, hogy befedje majd a félbevágott körtéket. (természetesen annyi darabra vágjuk fel amennyi  felezett körténk van!!!!)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.

A félbevágott körték magházának a helyébe kanalazzuk bele a diós-mazsolás töltelék, majd a megtöltött felükkel lefelé, fordítsuk rá a sütőpapírra. (egymástól kicsit távolabb legyenek a körték)

Ezután szórjuk meg vaníliás cukorral, és ízlés szerint fahéjjal, majd takarjuk le a leveles tésztával. Tenyerünkkel kicsit lapogassuk rá a tésztát a körtékre, majd éles késsel (v. derelyevágóval) vágjuk körbe, hogy formásak legyenek. Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a tésztát, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.

Az egész tojást villával kicsit verjük fel, majd kenjük le vele a tészta tetejét. Ezután szórjuk meg a maradék vaníliás cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt egy spatulát toljunk a körték alá, majd óvatosan, a töltelékkel együtt helyezzük rá a tányérokra. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk.

2013. szeptember 21., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Jerk csirke rizi-bizivel és chilis almazselével.



 A hétvégi receptajánlóban most egy gyorsan, és egyszerűen elkészíthető csirkehúsos receptet hoztam. Mindössze csak annyi a teendőnk, hogy a pác hozzávalóit összeturmixoljuk, majd a csirkecombokat, és a szárnyakat alaposan beleforgatjuk. Ezután legalább pár órára, de akár egy éjszakára, tegyük be a hűtőbe sütés előtt, hogy az ízek kellően átjárják a húst. Sütés előtt aztán tegyük a bepácolt húsokat egy tepsibe, öntsük alá ízlés szerint bort, vagy vizet, és fedjük le, majd irány a sütő. A puhára párolt húst ezután süssük szép pirosra, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én rizi-bizivel és chilis almazselével (recept itt megtalálható) tálaltam.






Hozzávalók a páchoz:

 1 cs újhagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db chili (v. chili krém)
gyömbér (2-3 cm-es darab)
1 lime leve
2 ek szójaszósz
1 ek worchester szósz
4-5 ek olívaolaj
2 ek barna cukor
1/2 ek őrölt szegfűbors
1 ek friss kakukkfű (v. 1 tk szárított) 
1 tk só
1,5 dl fehér bor
1-2 db lime


Ízlés szerint csirkecomb vagy csirkeszárny. (lehet vegyesen is)


A pác elkészítéséhez az újhagymát karikázzuk fel, majd a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk össze.

A csirkecombokat, és a szárnyakat sózzuk be, majd hagyjuk legalább egy fél óráig állni, hogy só kicsit átjárja.

Ezután alaposan forgassuk bele a húst a pácba, majd a tálat lefedve, tegyük be éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.






A bepácolt húsokat tegyük a tepsibe egymás mellé, helyezzük közé a negyedekbe vágott lime-ot, majd öntsük rá a tálban maradt pácot. Ezután öntsük alá a bort (v.vizet), majd fedjük le a tepsi tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük pirosra, ropogósra.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel kínáljuk. Én rizi-bizivel, és chilis-almazselével (recept itt megtalálható) tálaltam. A ízek nagyon jól illettek egymáshoz.

2013. szeptember 18., szerda

Az Alfa Kertészet nyereményjátéka és a nyeremény átvétele.




Augusztus közepén játékot hirdetett az Alfa Kertészet a facebook oldalán, melyre én is több gyümölcsös receptemmel jelentkeztem.  A játék kiírása így hangzott:

"Játék! Nyerd meg saját testsúlyodat Alfás gyümölcsben!
Posztold ide az oldalunkra szilvából, őszibarackból vagy almából készült kedvenc ételed receptjét, valamint az elkészített ételről egy fotót. "

Telt múlt az idő, és a múlt héten megtörtén az eredményhirdetés.  Nagyon boldog voltam amikor a saját nevemet is olvashattam a nyertesek között. A napokban aztán felvettük Zitával a kapcsolatot, és néhány telefon után (sajnos nem sikerült a másik két nyertessel közös időpontot egyeztetnünk a nyeremény átvételére :)) ma személyesen átvehettem a testsúlyomnak megfelelő gyümölcsöt. Választani lehetett szilvát, őszibarackot, és almát. Én almát választottam, és nagyon örülök neki, mert kóstolás után megállapítottuk, hogy nagyon finom.

Igaz ez itt nem a reklám helye, de azért én szeretném megosztani mindenkivel!!!! Az Alfa Kertészet Gyümölcsöskertjében természetesen mindenki megvásárolhatja ezeket a gyümölcsöket, még kb. október közepéig, méghozzá igen kedvező áron.
A Kertészet címe pedig:  Tök-Újmajor és az alábbi linkre kattintva megtekinthető. Valamit a facebook oldalon követhető.



Most pedig jöjjön néhány fotó a nyeremény átvételéről!!!!



Itt még mosolyogtam, mert fogalmam nem volt mennyit mutat majd a mérleg nyelve. 




 Te jó ég, mennyi?????  Bizony annyi!!!!




 Mi is járhatna más a fejemben, mint hogy mennyi sok finomságot fogok ebből a rengeteg almából sütni-főzni.




Te is szeretnél néhány ládával??? Nem kell mást tenned mint ellátogatni az Alfa kertészet Gyümölcsöskertjébe.



2013. szeptember 17., kedd

Bazsalikomos húsgombócok paradicsomszószban.



Borongós, esős, és nagyon lehangoló napra ébredtünk. (nem szeretem az ilyen napokat) Először gondolkodtam hogy mit is főzzek, majd eszembe jutott, hogy olyan szép a bazsalikom a kertben, és már jó ideje készülök paradicsomos húsgombócot főzni. Így aztán már hozzá is láttam, és mint a húsgombócba, mint pedig a paradicsomszószba bőven került a frissen szedett, illatozó bazsalikomból. A húsgombócokat először sütőben készre sütöttem, majd az elkészült paradicsomszósszal kicsit összeforraltam. Közben a tésztát is kifőztem, és bő fél óra alatt el is készült az ebéd. Persze nem csak nagyon finom volt, hanem ezeknek a meleg, nyárt idéző színeknek köszönhetően még a kedvem is jobb lett ezen a borongós, esős napon.





Húsgombóc hozzávalói 2 személy részére:
 
30 dkg darált hús (sertés)
1 kisebb lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
őrölt bors
szerecsendió
bazsalikom (lehetőleg frissen szedett)


Paradicsomszósz hozzávalói:

 5 dkg bacon
5 dl paradicsomlé
5-6 db kisebb paradicsom
1 dl zöldségalaplé 
1-2 ek barna cukor
csipet só
bazsalikom
1 ek olívaolaj

 15-20 dkg széles metélt (v. ízlés szerint rizs)




A lila hagymát és a bazsalikomot vágjuk fel nagyon apróra, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Ezután nyomjuk bele a fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát. (ha esetleg túl lágy lenne, akkor keverjünk hozzá zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen)

Az összegyúrt masszából formázzunk golyókat, majd vajjal kikent, muffin formába tegyük bele. Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük készre.
Ameddig a húsgolyók sülnek, készítsük el a szintén bazsalikomos paradicsomszószt.


Annyi jó érett paradicsomot turmixoljunk le, hogy 5 dl paradicsomlevet kapjunk. (ízlés szerint átszűrhetjük, hogy a magok ne kerüljenek bele, de én ezt nem tettem)

Ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomot aprítsuk fel jó apróra, majd keverjük hozzá a paradicsomléhez. (én jó sokat felaprítottam)

A szeletelt bacont vágjuk fel vékony csíkokra, majd egy serpenyőbe az  olívaolajon süssük szép pirosra. Amikor már megpirult, adjuk hozzá a barna cukrot, és kevergetve karamellizáljuk 1-2 percig.
Ezután öntsük fel a bazsalikomos paradicsomlével, és a zöldségalaplével. Szórjuk meg egy csipet sóval, majd szép lassan, főzzük kb. 10 percig. Ekkor tegyük bele a félbevágott, kisebb paradicsomdarabokat, majd néha óvatosan megkeverve, főzzük még 10 percig.

A sütőből vegyük ki a közben megsült húsgombócokat, majd tegyük bele a paradicsomszószba. Óvatosan keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy az ízek összefőjenek, és a szósz kellően besűrűsödjön.

A metélt tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le. Ezután hevítsünk fel egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és alaposan keverjük, melegítsük össze. Közben ízlés szerint sózzuk meg.

Tálaláskor szedjük tányérokra a tésztát, majd halmozzuk a tetejére a húsgombócot, és a paradicsomdarabokat. Végül locsoljuk meg a paradicsomszósszal és úgy kínáljuk.

2013. szeptember 15., vasárnap

Bécsi túrótorta. (Jenei Tamás receptje alapján)



 Már nem is emlékszem az eredeti túrótorta ízére melyet még anno Bécsben ettem, mert olyan régen volt, de az biztos, hogy ez a torta nagyon finomra sikerült. Az omlós tészta, a habkönnyű túrós töltelékkel, egyszerűen abbahagyhatatlan, annyira eteti magát. Sütni már többször is sütöttem, a receptet pedig egyszer régen a Tv-paprika szakácsától Jenei Tamástól lestem el. Amikor először sütöttem, még azt hittem, hogy túl macerás lehet, és nekem biztosan nem fog sikerülni. Aztán Tamás utasításait pontosan betartva elkészült, és nagyon elégedett voltam a végeredménnyel. Kezdő háziasszonyok is bátran nekiláthatnak a sütésnek, mert a siker garantált ezzel a tortával. (már ott, ahol a túrós süteményeket szereti a család) Azonban érdemes előző nap megsütni, (így van ideje a tortaformában kihűlni) vagy sütés után legalább pár órán át a formában hagyni teljesen kihűlni, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

35 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg margarin (v. 17 dkg zsír)
1 db tojás
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
csipet só
reszelt citromhéj


A lisztet és a margarint tegyük be kb. 20 percre a fagyasztóba, hogy kellően lehűljenek. Ezután vegyük ki, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjünk hozzá a csipet sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, és a reszelt citromhéjat. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, majd üssük bele az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (én saját sütésű házi zsírral gyúrtam össze, mert attól sokkal omlósabb lesz a tészta)
Ezután tegyük be a hűtőbe 30 percre, hogy a tészta kellően lehűljön.


Töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
15 dkg margarin
10 dkg porcukor
7 dkg kristálycukor
4 dkg étkezési keményítő
5 db tojás
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj


A margarint keverjük krémesre a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután keverjük hozzá a túrót, majd egyesével a tojások sárgáját, végül pedig az étkezési keményítőt.

A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát úgy, hogy a forma oldalát is befedje.
Ezután óvatosan öntsük bele a tölteléket, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 40 percig, majd alufóliával fedjük le a tortaforma tetejét, és süssük még 30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem, és 40 perc után fóliával lefedtem nehogy megégjen a torta teteje)

A sütőből kivett torta tetejéről vegyük le a fóliát, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni. (én csak másnap, tálalás előtt vettem ki a formából)

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tortát, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

2013. szeptember 14., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Karajcsíkok balzsamecetes-fügés raguval.



A hétvégi receptajánlóval most azoknak szeretnék kedvezni, akik szeretik a hús és gyümölcs, valamint a sós és édes ízek együttesét. Nálunk nagyon kedveltek a gyümölcsös-húsos ételek, így nem is volt kétséges, hogy a Horvátországból hozott, mézédes füge egy húsos ételben fogja bevégezni. Először a vékony csíkokra felvágott sertéskarajt lila hagymával, balzsamecettel, mézzel, és fűszerekkel puhára pároltam, majd ezután hozzáadtam a félbevágott fügét. Ekkor már csak néhány percig pároltam nehogy a friss, és érett füge főzés közben szétessen. Természetesen akinek éppen nincs otthon friss füge, és kedvet kapott ahhoz hogy elkészítse ezt az ételt, az aszalt fügével is elkészítheti. Abban az esetben a feldarabolt, aszalt fügét akkor adjuk hozzá a raguhoz amikor a hús már félpuhára párolódott. Én köretnek rizst készítettem, de ízlés szerint pl. krumplipürével is tálalhatjuk.





 Hozzávalók:

50 dkg sertéskaraj
1 nagy lila hagyma 
8-10 db füge (v 1 cs aszalt füge)
2 ek balzsamecet
2-3 ek méz
1,5 dl víz
őrölt fehér bors
őrölt fahéj
2 ek olívaolaj





A húst és a hagymát vágjuk fel vékony csíkokra. A kisebb fügéket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük.

A wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt lila hagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra feldarabolt húst, majd pirítsuk fehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és adjuk hozzá a mézet, és a balzsamecetet. Alaposan keverjük össze, és pár percig kevergetve pároljuk tovább. Ezután öntsük hozzá a vizet, majd fedjük le a wok (v. serpenyő) tetejét úgy, hogy éppen csak egy kicsi rés maradjon. Néha megkeverve pároljuk puhára a húst.

Amikor a hús már megpuhult és a szaftjára sült, adjuk hozzá a feldarabolt fügét. Óvatosan forgassuk össze, majd szintén lefedve, pároljuk még néhány percig, hogy a füge is kellően megpuhuljon, és az ízek összefőjenek. (vigyázzunk nehogy túl sokáig pároljuk a fügével, mert akkor az teljesen összetörik)

Közben enyhén sós vízbe főzzük ki a rizst. (ízlés szerint más köret is készíthetünk hozzá pl. krumplipürét)

Tálaláskor szedjük tányérokra a rizst, majd kanalazzuk rá a húsos-fügés ragut.

(Amennyiben aszalt fügével készítjük el, akkor a fügét akkor adjuk hozzá a húshoz amikor az már félig megpuhult, és így főzzük készre.)

2013. szeptember 13., péntek

Őszibarack krémleves barackdarabokkal.



Az idei utolsó pár szem saját termésű őszibarackból egy finom krémleves készült ebédre. Igaz szépen süt a nap, de ereje már nem nagyon van, így most nem lehűtve kanalaztuk a levest, hanem csak langyosra hűlve. Így is nagyon finom volt a jó érett, és illatos  őszibaracknak köszönhetően. Főzni nem is nagyon kellett, inkább csak kiforralni a leturmixolt, ízesített őszibarackot a tejszínnel, és az édes fehérborral. Ezután beletenni a felkockázott barackdarabokat és lefedve állni hagyni, hogy az ízek kellően összeérjenek, és a tálaláshoz éppen csak langyos legyen a leves. Mivel a nyári  nagy melegben is többször elkészítettem ezt a levest, akkor természetesen jól lehűtve tálaltam.  





Hozzávalók:

 10 db jó érett őszibarack
méz (v. ízlés szerint cukor)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
2 dl tej
0,5 l víz
1 dl tejszín
1 dl édes fehérbor






5-6 db őszibarack húsát turmixoljuk össze, majd öntsük hozzá a tejet és a vizet. Ezután ízlés szerint ízesítsük mézzel (v. cukorral), adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat (ez el is hagyható) és az őrölt fahajat. Keverjük alaposan össze, majd tegyük fel a tűzre és forraljuk ki.

Amikor már forr, keverjük hozzá a tejszínt, és az édes fehérbort, majd szintén forraljuk fel. Kevergetve főzzük 2-3 percig majd vegyük le a tűzről.

A megmaradt őszibarackoknak húzzuk le a héját, magozzuk ki, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután tegyük bele a forró levesbe, és óvatosan keverjük össze. Végül fedjük le az edény tetejét, és így hagyjuk a levest langyosra hűlni. (ezalatt az idő alatt az ízek is kellően összeérnek)

Nyári nagy melegben természetesen tálalás előtt hűtőszekrényben hűtsük le a levest ízlés szerint és úgy kínáljuk.

2013. szeptember 11., szerda

Fügés muffin édes morzsával.



Esik az eső, és igencsak hideg van, így a hűtőben meglapuló, nyárt idéző, néhány szem fügével muffint sütöttem. A könnyű, és szaftos tészta a közepében megbújó mézédes fügével, és a tetejére rákaramellizálódott édes, ropogós morzsával, nagyon finom. Rövid időre feledtette is velem ezt a nyirkos időjárást. Mivel a drága barátnőmnek köszönhetően (tőle kaptam ezt a sok fügét) dúskálok a fügében, így én azt tettem a muffin tészta közepébe, de ízlés szerint más gyümölccsel (pl. szőlővel, áfonyával......) is megsüthetjük.





Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
1 dl étolaj
2 db tojás
1 dl tejszín (20 %-os)
1 citrom leve és reszelt héja
őrölt fahéj (ízlés szerint)
 ízlés szerint füge, szőlő, áfonya...


Édes morzsa hozzávalói:

1 ek barna cukor
1 ek liszt
2-3 dkg margarin (v. vaj)





A száraz hozzávalókat tegyük bele egy tálba, majd reszeljük hozzá a citrom héját és keverjük össze.

Egy másik tálba keverjük simára az olajat, a tejszínt, a két egész tojást, és a citrom levét, majd öntsük hozzá a száraz hozzávalókhoz, és szintén keverjük össze.

A muffinformát béleljük ki a papír kapszlikkal, majd tegyünk mindegyikbe egy kanálnyi tésztát. Ezután helyezzük a közepébe az ízlés szerinti gyümölcsöt, (én most fügét tettem bele) majd kanalazzuk rá a megmaradt tésztát. (én szilikonos muffin formában sütöttem, így nem tettem bele papír kapszlit)

A margarint (v. vajat) morzsoljuk össze a liszttel és a barna cukorral, majd szórjuk rá formában lévő  tészta tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni a muffinokat, majd úgy kínáljuk. Nagyon finom a szaftos  tészta a gyümölccsel a közepén, és az édes ropogós morzsával a tetején.

2013. szeptember 9., hétfő

Őszibarackos-málnás morzsasüti.



A  hétvégi szikrázó napsütéses napok után, ma reggelre esővel, és eléggé hűvös idővel beköszöntött az ősz. Sajnos lassan hozzá kell szoknunk ehhez az időjáráshoz. Az ilyen nyirkos hidegnek talán egyetlen jó oldala van, hogy beüzemelhetjük a sütőt, és kedvünkre sütkérezhetünk. Én így is tettem, és a tegnap leszedett málnából, és néhány szem őszibarackból, morzsás finomságot sütöttem. Sütés közben igencsak jólesett a sütő melege, miközben az egész konyhát belengte a gyümölcsös-fahéjas illat. A még meleg morzsasütikhez nagyon jól illik egy-egy gombóc vanília fagylalt, de a hűvös, esős időnek köszönhetően ettől most én inkább eltekintettem.  Langyosra hűlve kanalazgattuk miközben kint esett a szűnni nem akaró eső.






Hozzávalók 25 x 10 cm-es formához:

10 dkg liszt
5 dkg darált dió
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj
csipet só
1 citrom leve
őrölt fahéj (ízlés szerint)
10 dkg málna
5-6 db őszibarack






A formát alaposan vajazzuk ki.
Az őszibarackot ízlés szerint szeleteljük fel, majd csepegtessük meg a citrom levével, nehogy megbarnuljon. A málnát folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

Ezután a kivajazott formába tegyük bele a felszeletelt őszibarackot, majd szórjuk rá a lecsepegtetett málnát.

Egy tálba tegyük bele a lisztet, a barna cukor felét, a csipet sót, a darált diót, ízlés szerint őrölt fahajat, és a hideg vajat. Ezután gyors mozdulatokkal az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat.

A formában lévő gyümölcs tetejét szórjuk meg a maradék barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd szórjuk rá a lisztes-diós-vajas morzsát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük addig, még a tetején a morzsa szép aranybarna színt kap. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral és úgy kínáljuk. Ízlés szerint vanília fagylaltot is kínálhatunk hozzá, de ma a hűvös időre való tekintettel én ettől eltekintettem.

2013. szeptember 6., péntek

Chilis fügelekvár.



A citromos fügelekvár olyan finomra sikerült, hogy ezen felbuzdulva a maradék fügéből szintén lekvárt főztem. Most viszont citrom helyett chilivel bolondítottam meg. Kristálycukor helyett pedig barna cukrot karamellizáltam, majd ahhoz adtam hozzá a fügét, és némi balzsamecetet. Került még bele gyömbér, viszont más ízesítésre nem volt szükség, mivel nem szerettem volna, ha a fűszerek elnyomják a chilitől enyhén csípős, karamellás füge ízét. Ezt a pikáns lekvárt sültek, és sajtok mellé szeretném majd kínálni, ezzel is kiemelni az enyhén csípős és édes, valamint a sós ízek együttes ízvilágát.






Hozzávalók:

 1,5 kg füge (jó érett)
60 dkg barna cukor
1 dl balzsamecet
1 mk őrölt gyömbér
2 tk chili krém (v. 1-2 db chili)






A fügét daraboljuk fel, majd tegyük félre.

A barna cukrot állandó keverés mellett kezdjük el karamellizálni, majd amikor már teljesen elolvadt és szép világos barna színt kapott (ez pár perc) akkor öntsük hozzá az előzőleg feldarabolt fügét. (a cukor a hideg fügétől rögtön megkeményedik, de kevergetve néhány perc után elolvad)

Ezután öntsük hozzá a balzsamecetet, adjuk hozzá a chlili krémet (v. az apróra összevágott chilit), a gyömbért, majd állandó kevergetés mellett kb. 30 perc alatt főzzük kellően sűrűre.

Az elkészült lekvárt merjük bele az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe, majd tegyük száraz dunsztba és úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (az üvegeket lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral)

A kissé pikánsan csípős fügelekvárt kínálhatjuk sültek, vagy finom sajtok mellé, de süteményeket is ízesíthetünk vele. Én leveles tésztából készült fahéjas csiga mellé kínáltam, és nagyon jól illettek egymáshoz.

2013. szeptember 3., kedd

Citromos fügelekvár.



 Sajnos a nyaralásnak vége, és mivel mással is térhetnék vissza a jól megszokott hétköznapokba, mint lekvárfőzéssel. Nem is akármilyen lekvárt főztem, hanem fügelekvárt. Dalmáciai nap érlelte, mézédes fügével ajándékozott meg a barátnőm. Mivel  elég nagy mennyiségről van szó, így aztán nem győznénk rá, és tárolni sem lehet sokáig még a hűtőszekrényben sem. Így aztán citrommal és fűszerekkel megbolondítva főztem néhány üveg citromos fügelekvárt. Ma még az időjárás is a lekvár főzésnek kedvezett, mert kevergetés közben bizony jólesett a tűzhely melege.





Hozzávalók:


2,5 kg füge (jó érett)
1,5 kg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
2 db citrom leve és reszelt héja
2 tk gyömbér (őrölt)
1 tk őrölt fahéj






A fügét daraboljuk fel, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, a gyömbért és az őrölt fahajat. Ezután keverjük alaposan össze, és hagyjuk legalább egy órát állni. (közben többször keverjük át, hogy a cukor mindenhol átjárja)

Tegyük fel főni, majd kisebb lángon, állandó kevergetés mellett kb. egy óra alatt főzzük lekvár sűrűségűre. (közben ízlés szerint botmixerrel pépesíthetjük)

Amikor kellően besűrűsödött, merjük bele az előzőleg kimosott, és sterilizált üvegekbe. (az üvegek tetejét lezárhatjuk csavaros tetővel, vagy celofán papírral) Ezután tegyük száraz dunsztba és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.

Az elkészült lekvárt felhasználhatjuk süteményekhez, palacsintába, de úgy magában elkanalazgatva is nagyon finom.

2013. szeptember 1., vasárnap

Áfonyás pitetorta.




Rövid időre szabadságoltam magam, így aztán a tengerparti láblógatás, és pihenés mellett kicsit háttérbe szorult a blog. Már a múlt hétvégi receptajánlóban is csak egy gyors receptre futotta, most pedig bevallom teljesen el is feledkeztem róla. (igaz főzni már jó ideje nem főztem) Most ezzel a finom áfonyás tortával szeretném pótolni a hiányosságaimat, igaz ez is még az elutazás előtt készült. A jól bevált pitetészta receptemet vettem megint elő és sütöttem meg, majd citromos mascarponekrémmel töltöttem meg. Végül pedig rákanalaztam a barna cukorral, és vaníliás cukorral összekevert, majd a mikróban néhány perc alatt összemelegített áfonyát. A végeredmény pedig egy abbahagyhatatlan, és megunhatatlan omlós tésztájú, nagyon finom krémes torta a mennyei áfonyával.






 Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt (Nagyi titka Süteményliszt)
15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz


A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, (v. sertészsírt) és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást,  egy evőkanál vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyük be a hűtőbe 15 perce, hogy kellően lehűljön.

Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd tegyünk rá egy nehezékkel (pl. rizzsel, babbal..) megtöltött sütőpapírt. 

Helyezzük be a sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük ki és távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt. 
Az elősütött tésztát ezután tegyük vissza a sütőben, és 10-15 perc alatt süssük készre.

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.






Töltelék hozzávalói:


25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl Hulala (v. habtejszín)

25 dkg  áfonya
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor


Az áfonyát keverjük össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd tegyük be a mikróba és a legmagasabb fokozaton 2-3 perc alatt melegítsük össze.(én közben óvatosan átkevertem, hogy az áfonya ne törjön össze) Ezután hűtsük ki teljesen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel közepesen kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a mascarponekrémmel.





A teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk bele a mascarponés-habos krémet.
Ezután kanalazzuk rá a lecsepegtetett áfonyát.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.