2013. július 30., kedd

Grillezett pácolt csirkemell.



A nyári nagy melegben szívesen sütkérezünk kint a szabadban tárcsán. Az este bepácolt húsokat éjszakára hűtőbe teszem, így jól átjárják az ízek, és másnap csak a sütéssel kell foglalatoskodni. Csirkemellet eddig is sokszor sütöttünk tárcsán, most viszont remek alkalom volt, hogy felavassuk az asztali grillsütőt. Még tavasszal a Mindmegette.hu-n neveztem be a "Tavaszváró receptverseny"-re, és nekem kedvezett a szerencse. Nyereményem pedig ez az asztali grillsütő volt. Azóta már többször sütöttünk halat, de hússal most próbáltuk ki először. Nagyon elégedett vagyok, mert a csirkemell pár perc alatt elkészült, és finom puha szaftos maradt. A fűszeres pác pedig kitűnő akár csirke, sertés, vagy éppen grillkolbászok pácolásához. Az elkészült hús mellé a nagy melegben nem is kívántunk  más köretet, csakis egy finom salátát.





 Hozzávalók:

2-3 db csirkemellfilé
1-1,5 dl olívaolaj
2 tk dijoni mustár
4-5 gerezd fokhagyma
2 tk szójaszósz
2 tk worchester szósz
őrölt fehér bors
rozmaring
kakukkfű
majoranna
szerecsendió





A mellfiléket ízlés szerint szeleteljük fel, majd sózzuk és hagyjuk állni kb. egy fél órát.
Közben a pác hozzávalóit keverjük össze egy tálba, és nyomjuk bele a fokhagymát. (ízlés szerint tehetünk bele több fokhagymát is) Ezután alaposan forgassuk bele a felszeletelt húst, majd hagyjuk pár órán át pácolódni sütés előtt. (én este pácoltam be, és éjszakára betettem a hűtőbe)

Sütés előtt csepegtessük le a húsról a páclevet, majd pár perc alatt süssük mindkét oldalát szép pirosra. (süthetjük grillen, vagy éppen tárcsán is a hússzeleteket)

Tálaláskor ízlés szerint kínáljunk mellé salátát, vagy friss péksüteményt.

2013. július 28., vasárnap

Sárgabarackos pohárkrém.



 Ma van az idei nyár talán legmelegebb napja, így aztán sütésre még gondolni sem mertem. Viszont vasárnap lévén, és sütemény hiányában, gondoltam készítek egy finom pohárkrémet. Választásom az utolsó néhány szem, igazán érett és édes sárgabarackra esett. A barackot vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítve leturmixoltam, majd a felét tejszínhabbal összekeverve, összemorzsolt zabfalatokkal felváltva  poharakba rétegeztem, majd betettem a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. A hűtőben eltöltött idő alatt az ízek jól összeértek, a sárgabarackos-habos turmix kellően lehűlt, mi pedig élvezettel kanalaztuk ebben a nagy melegben.






 Hozzávalók 4-6 pohárhoz:

50 dkg sárgabarack
1 cs Győri Édes Zabfalatok
2 dl Hulala (v. habtejszín)
porcukor
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj





A jó érett sárgabarackot magozzuk ki, majd az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, őrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral turmixoljuk össze.

A poharak aljába morzsoljuk bele a zabfalatokat, majd kanalazzuk rá a barackturmix felét.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a maradék pépesített sárgabarackkal.

Ezután a barackos habot kanalazzuk a poharakba, majd szórjuk meg a tetejét őrölt fahéjjal.
Tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és rögtön kínáljuk.

2013. július 27., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Vörösboros-tejszínes gomba polentával.



Igen forró hétvége elé nézünk, így egy olyan gombás receptet hoztam, melyet wok-ban kb. fél óra alatt eltudunk készíteni. A gomba és a polenta szinte egyszerre készül el, és már tálalhatunk is. A szaftos-gombás ragu mellé természetesen a polenta helyett ízlés szerint más köretet is kínálhatunk. Én szívesen főzök borral, mert külön aromát ad az elkészült ételnek, viszont az alkoholtartalma főzés közben elpárolog. Amennyiben nem szívesen használnánk bort a főzéshez, ízlés szerint lecserélhetjük zöldségalaplére, mert a gombához az is jól illik.






Hozzávalók a gombához:

50 dkg gomba
1 db póréhagyma
15 dkg bacon
1 dl vörösbor
3 dl főzőtejszín
1 ek kukoricaliszt
őrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
ételízesítő
1 ek olívaolaj


A gombát vágjuk fel kisebb, vékony csíkokra. A bacont és a póréhagymát vágjuk fel apró kockákra.

Egy serpenyőbe (v. wok-ba)  hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott bacont és kezdjük el sütni. Amikor már kezd színt kapni, adjuk hozzá az apróra felvágott póréhagymát, majd addig pároljuk még a hagyma kissé összeesik.

Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott gombát, majd ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Keverjük alaposan össze, majd addig pároljuk még a gomba levet enged. Ekkor öntsük fel a borral, majd néha megkeverve addig pároljuk, még zsírjára sül.

Amikor már teljesen elpárolgott a folyadék,  a bacon és a gomba teljesen puhára főtt, akkor szórjuk meg a kukoricaliszttel, majd alaposan keverjük össze.

Ezután öntsük fel a tejszínnel, majd kevergetve addig főzzük, még a szaft kissé besűrűsödik.



Polenta hozzávalói:

20 dkg kukoricadara
4 dl víz
1 tk só
 2-3 dkg Vénusz margarin


A vizet forraljuk fel, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a kukoricadarát. Ezután ízlés szerint sózzuk, és alacsony hőfokon, kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a margarint, majd keverjük simára. 
Az elkészült polentát rögtön tálaljuk, mert különben összeáll.

 Tálaláskor a vörösboros-tejszínes gombát a polentával kínáljuk. 

2013. július 25., csütörtök

Házi sörperec a Váncza süteményes könyvből.



Mónikánál a "Váncza-project" receptjei között találtam rá erre a házilag készült, sörperecre. Rögtön megtetszett, mert kevés hozzávalóból, igen egyszerűen elkészíthető. Mivel sütőporos receptről van szó, így összegyúrás után kimarad a kelesztés, (ezzel már időt spórolunk meg) és rögtön nekilehet állni a sütésnek. Az egész művelet nem tart fél óránál tovább. Főként vendégvárás idején ajánlott kipróbálni, mert mindamellett hogy igencsak kiadós, bizony jól csúszik rá a sör, de ízlés szerint akár egy-két pohár finom bor is. Hasonló sajtos perecet már sokszor sütöttem, annak finom puha, és könnyű a tésztája, (recept itt megtalálható)  még ennek a perecnek finom omlós, ropogós. Mindkettőt csakis ajánlani tudom pl. egy baráti összejövetelre, kerti partira, vagy ha, éppen valami finom ropogtatni valóra vágyunk.






Hozzávalók:

30 dkg liszt
8 dkg zsír
1 cs Vánzca sütőpor
1 tojás sárgája (+ 1 a lekenéshez)
2 tk só
2-3 ek tej
köménymag







A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd adjuk hozzá a zsírt, és morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát és kezdjük el összegyúrni. Gyúrás közben apránként adjuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. 1-cm vastagságúra, majd perecszaggatóval, szaggassuk ki. (A leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, majd szaggassuk ki.)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kiszaggatott pereceket. Ezután kenjük le a tetejét tojássárgával, majd ízlés szerint szórjuk meg sóval, és köménymaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép barnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A kisült perecek nagyon finom omlósak, és hűvös, száraz helyen több napig tárolhatjuk.

2013. július 24., szerda

Sárgadinnye krémleves fahéjas csigával.



Az idei nyár talán legmelegebb napjai előtt állunk. Már ma is rekkenő a hőség, legjobb ilyenkor a vízparton, vagy a hűs lakásban üldögélve, egy jól behűtött sárgadinnye krémlevest kanalazgatni. Bő fél óra alatt elkészül, és hűtőtáskában a strandra is magunkkal vihetjük. Ameddig a leves elkészült, a készen vásárolt leveles tésztának köszönhetően gyorsan sütöttem hozzá néhány fahajas csigát. (dacolva a meleggel) A hideg leves és a frissen kisült, ropogós fahajas csigák pedig nagyon jól illetek egymáshoz.






Hozzávalók:

1 nagyobb sárgadinnye
4-5 ek méz (pl. pitypang méz)
2 cs vaníliás cukor
3 dl édes fehérbor
2 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
3-4 db szegfűszeg


A sárgadinnyét vágjuk félbe, magozzuk ki, majd a vájjunk ki belőle kisebb golyókat.  A kivájt golyókat tegyük félre. A maradék dinnyét vágjuk fel kisebb darabokra.

Egy edénybe tegyük bele a mézet, (én saját készítésű pitypang mézet használtam, recept itt megtalálható) majd kevergetve kezdjük el karamellizálni. Pár perc után adjuk hozzá a feldarabolt sárgadinnyét, majd keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel a borral, és a vízzel, majd ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, adjuk hozzá a szegfűszeget és a vaníliás cukrot, majd főzzük puhára. (aki édesebben szereti az ízlés szerint cukrot is tehet még hozzá)

Amikor a dinnye már teljesen megpuhult (kb. 20 percig főzzük) vegyük ki belőle a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük.

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, és állandó kevergetés mellett, csorgassuk bele a forrásba lévő levesbe, majd tegyük bele az előzőleg félretett dinnyegolyókat is. Pár percig kevergetve főzzük tovább, hogy a leves kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.

Közben  még a leves fől süssük meg a fahajas csigákat. Egy csomag előnyújtott leveles tésztát csavarjunk ki, majd szórjuk meg kristálycukorral összekevert fahéjjal. Ezután csavarjuk fel, éles késsel szeleteljük fel, majd sütőpapírral bélelt tepsire tegyük egymástól kicsit távolabb a csigákat.
Helyezzük be forró sütőbe, és pár perc alatt süssük szép aranybarnára, ropogósra.

 Tálaláskor merjük a lehűtött krémlevest tányérokba, majd a frissen kisült fahajas csigákkal kínáljuk.

2013. július 22., hétfő

Sárgabarackos cobbler.



Egyik kedvenc nyári gyümölcsös süteményünk a cobbler. Mindig az éppen érő idénygyümölccsel  készítem, így most a sárgabarack került sorra. Nagy előnye ennek a süteménynek, hogy a tésztája egy sütőporos-omlós tészta, így nem kell keleszteni, és rövid idő alatt elkészíthető. Én most a formában lévő sárgabarackot, előzőleg borban áztatott mazsolával is megszórtam, majd befedtem a tésztagolyókkal. A tésztához Nagyi titka Sütőporos lisztet használtam, mert attól még finomabb, omlósabb lesz. (természetesen sima búzaliszttel is elkészíthető) Mivel a sárgabarackhoz jól illik az őrölt fahéj, így azt sem sajnáltam ki, és alaposan megszórtam vele mint a gyümölcsöt, mint pedig a tésztagolyók tetejét. Langyosan tálaltam, és mondhatom megint csak nagy sikere volt a fahéjtól illatozó omlós tésztának, és a jó szaftos, kissé leveses gyümölcsnek.





 Hozzávalók:

50 dkg sárgabarack
10 dkg mazsola
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. étkezési keményítő)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
 1 dl fehérbor


A mazsolát áztassuk be a fehérborba, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan csepegtessük le.
A sárgabarackot magozzuk ki.

Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kimagozott, felezett sárgabarackot. Ezután szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával úgy, hogy mindenhova jusson belőle.

Keverjük össze a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, (v. 1-2 ek étkezési keményítőt) és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahajat. Ezután  szórjuk meg egyenletesen ezzel a keverékkel a gyümölcsöt.





Tészta hozzávalói:

25 dkg Nagyi titka Süteményliszt
5 dkg porcukor
1 cs sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
1,5 dl tejszín
csipet só

Szóráshoz:

3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
2-3 ek olvasztott vaj


A tészta hozzávalóit tegyük bele egy keverőtálba, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük sima masszává.  Ezután szórjuk meg egy kevés liszttel, és kézzel kicsit dolgozzuk össze, hogy ne ragadjon a tészta, és formázható legyen. (sima búzaliszttel is készíthetjük, de a Nagyi titka Süteményliszttel sokkal omlósabb lesz a tészta)

Ezután lisztezett kézzel formáljunk a tésztából diónyi golyókat, majd fedjük be vele a gyümölcs tetejét. (nem baj ha nem érnek össze a tésztagolyók, mert sütés közben megfognak nőni)

Olvasszunk fel 2-3 ek vajat, majd kenjük le vele a tésztagolyókat.

A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd egyenletesen szórjuk meg ezzel a keverékkel az előzőleg vajjal lekent tésztagolyókat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép aranybarnára.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük át egy  tálcára.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral, majd felszeletelve tálaljuk. A tészta finom omlós lesz, a barackos-mazsolás rész pedig jó szaftos, kissé leveses.

2013. július 20., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Kólás-ragacsos sült oldalas krumplipürével és mentás cukkinisalátával.



Hétvége lévén most egy olyan sült oldalas receptet hoztam, melyet megsüthetünk grillen, de ennek hiányában bent a sütőben is elkészíthetjük. Lehet első olvasatra kicsit furcsának tűnik hogy kólában van előfőzve a hús, de ez senkit ne riasszon el. Először én is kétkedve olvastam a hozzávalóknál a kólát, de gondoltam teszek egy próbát lesz amilyen lesz. Mondhatom nagyon finom puha-omlósra főtt az oldalas, és a kólától kapott még egy külön ízt, melyet a pácoláshoz használt szósz csakis fokozni tudott. Az előfőzött, és bepácolt oldalast akár le is fagyaszthatjuk, majd grillezés, vagy sütőben való sütés előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. Köretként kínálhatunk hozzá krumplipürét, de egy szelet ropogós kenyérrel, és ízlés szerinti salátákkal kitűnő ebédet tudunk feltálalnunk.





Hozzávalók:

1,5 kg oldalas
7 dl Coca cola
víz

Ragacsos szósz hozzávalói:

4 ek ketchup
4 ek barna cukor
2 ek szójaszósz
2 ek worchester szósz
1 ek chilliszósz
1 tk Piros Arany


 Az oldalast daraboljuk fel, majd sózzuk be. Ezután helyezzük egy tepsibe egymásmellé, majd öntsük fel a kólával, és annyi vízzel, hogy ellepje. Végül a tepsi tetejét fedjük le fóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 2-3 óra alatt pároljuk puhára a húst, de vigyázzunk nehogy túlfőjön, és szétessen.

Amikor a hús puhára főtt, vegyük ki a léből, és alaposan csepegtessük le. A visszamaradt levet öntsük ki, már nem lesz rá szükség.
Ameddig a hús párolódik, készítsük el a ragacsos szószt.





A ragacsos szósz hozzávalóit tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután vegyük kisebbre a hőfokot, és kevergetve főzzük pár percig.

Ezután az alaposan lecsepegtetett oldalast tegyük vissza a tepsibe, majd öntsük rá a szószt. Alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol befedje a húsdarabokat, majd szórjuk meg ízlés szerint szezámaggal.
Hagyjuk legalább egy óra hosszáig állni, hogy sütés előtt az ízek jól átjárják a húst.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 30 perc alatt készre. (sütés közben legalább egyszer fordítsuk át a húst, hogy mindkét oldala szépen megsüljön)

Tálaláskor ízlés szerinti köretet és salátát kínálhatunk hozzá. Én  krumplipürével és mentás cukkinisalátával kínáltam.

2013. július 19., péntek

Sárgabarackos-citromos pite.



Idén igazán nem panaszkodhatom, mert roskadoznak a faágak a gyönyörű, és édes sárgabaracktól.  Napokig a lekvárfőzésé volt a főszerep, de mellette azért szakítottam időt, egy-egy finom sütemény elkészítésére is. Egyik pl. ez a sárgabarackos-citromos pite, melynek a tésztája igen könnyű, ám szaftos. A tetejére pakolt sárgabarack a rákaramellizálódott barna cukorral, pedig csakis fokozza a sütemény élvezetét. Egy kiadós leves mellé, második fogásként is kínálhatjuk ezt a finom süteményt. Amennyiben pedig nem győzne rá a család, (ami kizárt mert annyira eteti magát)  vacsorára egy pohár hideg tejjel.........






Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

 16 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
6 db tojás
1 citrom leve és reszelt héja
20 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
2-3 ek barna cukor
felezett sárgabarack






A puha vajat kezdjük el habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. (ízlés szerint több citromot is tehetünk bele)
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a masszához. Ezután szintén keverjük alaposan össze, hogy egy sima masszát kapjunk.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a masszához.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát. Ezután a tetejét rakjuk ki felezett sárgabarackkal, majd szórjuk meg a barna cukorral.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig, hogy a teteje szép arany barna legyen.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel.

2013. július 18., csütörtök

Csirkemájas-baconös cukkinitekercs polentával.



A cukkini az egyik kedvenc zöldségfélém, és akár minden nap megtudnám enni. Persze azért hogy ne legyen unalmas, megpróbálom minél többféleképpen elkészíteni. Most éppen a vékonyra leszeletelt, és elősütött cukkinire fűszerezett csirkemáj került, majd szeletelt baconnel körbetekerve, tejföllel leöntve, sajttal megszórva sütöttem szép pirosra. Már így magában is fogyasztható, és igen laktató, de ízlés szerinti körettel is kínálhatjuk. Én pl. szép pirosra sütött polentával tálaltam. (további cukkinivel készült receptek itt megtalálhatóak)






Hozzávalók 6 db tekercshez:

 1 közepes cukkini
1 cs szeletelt bacon
3 db csirkemáj
2-3 dl tejföl
1-2 ek kukoricaliszt
10 dkg sajt
őrölt fehér bors
majoranna
szerecsendió
3 dkg margarin (v. vaj)
2 ek olívaolaj


 A cukkinit vékonyra szeleteljük fel, majd öntsük a serpenyőbe az olívaolajat, és a pár perc alatt süssük mindkét oldalát szép pirosra. Ezután szedjük ki egy tálcára, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hűtsük ki.

A csirkemájakat vágjuk félbe, majd szórjuk meg egy kevéske sóval, őrölt borssal, szerecsendióval, és majorannával. Ezután forgassuk alaposan össze.

2-3 szelet bacont fektessünk le, majd helyezzünk rá egy szelet, elősütött cukkinit. Ezután tegyünk rá egy fél befűszerezett csirkemájat, majd óvatosan tekerjük fel.
Az elkészült tekercseket helyezzük egy margarinnal (v. vajjal) kikent kerámia sütőformába (v. tepsibe) egymásmellé.

A tejfölt keverjük simára a kukoricaliszttel, és öntsük rá a tekercsekre, majd fóliával fedjük le sütőforma tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 30 percig pároljuk. Ezután vegyük le a fóliát, majd szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal.
Végül tegyük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.






Polenta hozzávalói:

15 dkg kukoricadara
2,5 dl tej
2,5 dl víz
5 dkg vaj

őrölt bors


A tejet és a vizet öntsük bele egy edénybe és kezdjük el felmelegíteni, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk, majd kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik. Ezután adjuk hozzá a vajat, majd keverjük simára, és főzzük még pár percig.

Egy tálcát vékonyan kenjük le olajjal, majd öntsük rá a masszát. Egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerinti kiszúróval szaggassuk ki, vagy vágjuk fel nagyobb kockákra.

Egy teflon serpenyőbe hevítsünk fel egy evőkanál olívaolajat, majd a kiszaggatott polenta mindkét oldalát süssük szép pirosra.

Tálaláskor helyezzük a tányérra a cukkinitekercseket, majd a pirosra sült polentával kínáljuk.

2013. július 16., kedd

Mentás cukkinsaláta.



 A cukkini egy igen megosztó zöldségféle, mert valaki vagy nagyon szereti, vagy éppen meg sem tudja kóstolni. Én az előbbi csoportba tartozom, és bátran mondhatom, hogy imádom. Még néhány évvel ezelőtt, csakis kirántva ettük meg, ma már számtalan cukkinivel készült főételt, süteményt, vagy éppen salátát készítek a kertben frissen leszedett, zsenge cukkiniből. (cukkini receptek itt megtalálhatóak) Salátát is készítettem már, de más ízesítéssel, és mivel az a család kedvence lett, így amikor ránéztem a mentabokorra, gondoltam az ebédhez mentával ízesített cukkinisalátát készítek. Így is nagy sikere volt, mivel sült húsok mellé nagyon jól illik ez az ízvilág.





Hozzávalók:

1 közepes méretű cukkini
2 dl tejföl
2-3 ek majonéz
menta (ízlés szerint)


A cukkinit gyaluljuk le vékonyra, majd enyhén sózzuk be, és hagyjuk egy rövid ideig állni. Ezután alaposan nyomkodjuk ki.

A mentát vágjuk fel apróra. (mindenki ízlésének megfelelő mennyiséget, én nem sajnáltam egy jó maréknyit felvágtam)

A tejfölt keverjük simára a majonézzel, majd keverjük hozzá az apróra felvágott mentát is. (ízlés szerint egy pici cukrot, vagy édesítőszert is keverhetünk hozzá)

Végül az alaposan kinyomkodott cukkinit keverjük össze a tejfölös-majonézes-mentás keverékkel, majd hagyjuk legalább egy óra hosszat állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálaláskor sültek mellé kínáljuk.

2013. július 14., vasárnap

Mascarponekrémes málnadzsemes spiráltorta.



Ennek a tortának az alapötletére a NoSalty.hu oldalán, a Gasztroblogger rovatban találtam rá. Coffeinmentes készítette el, (eredeti recept itt megtalálható) és már látványra is nagyon csalogató volt a tortája. Így aztán úgy döntöttem, hogy megsütöm a saját receptem alapján az én spirál tortámat. Mivel vendégeket vártam, (két kislány is volt a vendégek között) így gáztepsi méretű tésztát sütöttem, majd feltekerés után kettévágtam a már megtöltött tortát. Amennyiben egy nagy tortát szeretnénk készíteni, akkor a piskótatésztát megtöltés, és feltekerés előtt négy egyforma méretű lappá kell felvágni. Esetleg egy kisebb méretű tepsiben sütni, hogy a tészta vastagabb legyen. A tésztalapokat én málnadzsemmel kentem le, (ízlés szerint bármilyen gyümölcslekvárral lekenhető), majd következett a mascarponekrém. Felszeletelés után nem csak látványra volt kissé más ez a torta mint az eddig megszokott, de az íze is valami isteni finom volt.





 Tészta hozzávalói 2 kisebb tortához:



4 db tojás
12,5 dkg porcukor
12, 5 dkg liszt
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
3 dkg olvasztott vaj


Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot és a négy egész tojást, majd robotgéppel keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett adjuk hozzá a vaníliaaromát, a forró vizet, majd az olvasztott vajat is. (ekkor kicsit összeesik, de nem kell megijedni, mert sütés közben, szépen feljön majd a piskótánk)
Ezután szitáljuk a hozzá a lisztet, majd fakanállal óvatosan keverjük össze.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük rá a masszát, majd egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd hosszában vágjuk két egyenlő részre.




Krém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
1 citrom leve és reszelt héja
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor

Néhány kanál málnadzsem a piskóta lekenéséhez.


A mascarponét keverjük jó habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlevével és reszelt héjával.

A kétfelé vágott piskótalapokat először kenjük meg vékonyan a málnadzsemmel. (ízlés szerint bármilyen lekvárral megkenhetjük)

Ezután kenjük rá a dzsem tetejére a kb. fele mennyiségű mascarponekrémet, majd kezdjük el feltekerni az egyik megkent piskótalapot. Ezután illesszük hozzá a másik  megkent lapot és óvatosan tekerjük tovább.
Ekkor egy magas spirált kapunk, melyet éles késsel, óvatosan vágjunk félbe.

Végül a maradék krémmel kenjük meg a tortácskák külső felét is, majd helyezzük tálcára, és kb. egy óra hosszára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

2013. július 13., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Édes-fűszeres csirkeszárnyak sárgabarack csatnival.



A hétvégi ebéd elkészítéséhez szeretnék ötletet adni ezzel a recepttel mindazoknak  akik szeretik a gyümölcsös-édes és pikáns ízesítésű húsokat. Mivel éppen érik a sárgabarack, így a lekvárfőzésen és sütemény sütésen kívül pl. édes-csípős-fűszeres csatnit is főzhetünk belőle. Most én is így tettem, majd az elkészült sárgabarackos csatnival pácoltam be a csirkeszárnyakat. A húst az előpárolás után szép pirosra sütöttem. Persze nem csak szép pirosak lettek sütés után a csirkeszárnyak, hanem nagyon finomak, és olyan igazi cuppogós ragacsosak. Igazság szerint ezeket a ragacsos csirkeszárnyakat nem lehet szépen enni, inkább csak két kezünket használva majszolni. Mivel én krumplipürével tálaltam, így azért egy villa elkelt mellé. :)






Hozzávalók a sárgabarackos csatnihoz:

20 dkg sárgabarack
2 ek barna cukor
1 db vöröshagyma
1 tk chili pasta (v. 1 db chili paprika )
1 ek gyömbérszirup (v. 2 cm-es gyömbér)
1 ek balzsamecet
1 tk worchester szósz
csipet só
1-2 tk  curry
2 ek olívaolaj


A sárgabarackot magozzuk ki, a vöröshagymát vágjuk fel apróra. (ha friss gyömbért használunk akkor reszeljük le)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és kezdjük el párolni.

Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a barna cukrot, és pároljuk addig még a cukor kicsit megkaramellizálódik, és a hagyma pedig üveges lesz. 

Ezután adjuk hozzá a kimagozott sárgabarackot, majd ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk fel, majd vegyük a lángot kisebbre, és kevergetve főzzük 20-25 percig, hogy kellően besűrűsödjön, és pépes legyen. Főzés közben többször kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána. (ezt a csatnit a felhasználás előtt több nappal elkészíthetjük, majd a hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig)





Hozzávalók a csirkeszárnyak sütéséhez:


16 db csirkeszárny
sárgabarack csatni (ez előzőleg leírt mennyiség)
1,5 dl fehérbor


A csirkeszárnyakat ízlés szerint sózzuk be, és hagyjuk egy kicsit állni. Ezután mindegyiket alaposan forgassuk bele a sárgabarack csatniba.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd  helyezzük egymásmellé a bepácolt csirkeszárnyakat és hagyjuk kb. egy óra hosszáig állni, hogy az ízek jól átjárják.
Ezután öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk 35-40 perc alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe. Vegyük magasabbra a hőfokot, és süssük a szárnyak mindkét oldalát szép pirosra, ragacsosra.

Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínáljunk hozzá. Én krumplipürével tálaltam, és nagyon jól illett az édes-fűszeres-pikáns csirkeszárnyakhoz.

2013. július 11., csütörtök

Málnás-kókuszos szelet.



A bőséges málnatermésnek köszönhetően mostanság szinte naponta málnás sütemények kerülnek nálunk terítékre. Több helyen is találkoztam málnás-kókuszos süteménnyel, így aztán megszületett (vagyis kisült) az én változatom is. Ez a sütemény nem túl macerás, viszont nagyon finom, így kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele, a siker garantált. A málnát pedig ízlés szerint lecserélhetjük  ribizlire, vagy éppen szederre.





Tészta hozzávalói 25 x 38 cm-es tepsihez:


25 dkg liszt
12 dkg margarin
4 db tojássárgája
5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
reszelt citromhéj
2 dl tej
csipet só


A puha margarint keverjük ki a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat. Mindegyik hozzáadása után keverjük alaposan össze.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a masszához.  Ezután alaposan keverjük össze, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejet. Addig keverjük, hogy egy sima állagú masszát kapjunk.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. Ezután egy spatulával egyenletesen simítsuk el a tepsiben.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, hogy szép világos zsemleszínű legyen a tészta. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

Ameddig a tészta sül, készítsük el a tölteléket.





Töltelék hozzávalói:

60 dkg málna
4 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg kókuszreszelék


A málnát tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot. Addig verjük, még egy közepesen kemény habot kapunk. 

A közepesen kemény habhoz először óvatosan keverjük hozzá a kókuszreszeléket, majd az alaposan lecsepegtetett málnát.
Ezután a málnás-kókuszos habot kenjük rá az elősütött tészta tetejére, majd egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük vissza a sütőbe, majd 30-35 perc alatt süssük a tetejét szép világos színűre.(én amikor visszahelyeztem a sütőbe, kicsit lejjebb vettem a hőfokot, hogy a hab szép lassan száradjon meg a tésztán)
A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyissuk ki az ajtaját, és úgy hagyjuk langyosra hűlni a süteményt.
Ezután vegyük ki a sütőből, majd a tepsiben hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.

2013. július 7., vasárnap

Meggyes-karamellás torta.



Az idei év utolsó meggyel készült, vasárnap délutáni desszertjének mindenképpen valami nagyon krémes-habos finomságot szerettem volna sütni. Így aztán piteformába sütöttem egy nagyon omlós tésztát, majd karamellel, és az előzőleg félpuhára főzött meggyel készült mascarponés krémmel töltöttem meg. A habos-krém tetejére szintén meggy került, melyet karamellel csorgattam meg. Ezután 1-2 órára betettem a hűtőbe, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek, majd elérkezett a kóstolás ideje. Mit is mondhatnék...... a meggyes-mascarponés krém a karamellel, és az omlós tésztával annyira finom, hogy nem győztük egymás után kóstolgatni a tortaszeleteket.





 Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 sütőpor
csipet só



A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. Ezután villával böködjük meg az alját, majd tegyünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (babbal, rizzsel....)

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, majd tegyük vissza a sütőbe és pár perc alatt süssük világos zsemle színűre a tésztát.





A karamellt előző nap készítsük el az itt megtalálható recept alapján, hogy legyen ideje teljesen kihűlni, és besűrűsödni.



A meggy előkészítése:

50 dkg meggy
2 cs vaníliás cukor
kristálycukor (ízlés szerint)
őrölt fahéj
1/2 csokismeggy aroma
víz


A meggyet magozzuk ki, majd tegyük fel főni annyi vízbe, hogy éppen csak ellepje. Közben ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, vaníliás cukrot,  őrölt fahajat, és az aromát. Pár percig főzzük, de vigyázzunk nehogy a meggy túlfőjön. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük egy szűrűbe és alaposan csepegtessük le.



Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
2-3 ek meggy (előfőzött)
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A meggyet turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük simára. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a meggyes-mascarpone krémhez. 


A teljesen kihűlt tésztára kanalazzunk rá néhány evőkanál karamellt, majd töltsük meg a habos krémmel. Ezután a maradék előfőzött meggyel rakjuk ki a tetejét, majd ízlés szerint csorgassuk meg a karamellel.
Az elkészült tortát tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen a krém, és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

2013. július 6., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Korianderes-köményes harcsaszelet mentás-kapros cukkini lepénnyel.



A hétvégi ebéd elkészítésénél a hal, a cukkini, és a fűszerek kapták a főszerepet. Lehet első olvasatra úgy tűnik, hogy a megszokottól kissé eltérő fűszerezéssel készültek mint a harcsaszeletek, mint pedig a cukkini lepény, de ez senkit ne riasszon el az elkészítésüktől, mert garantálom hogy mindenkinek ízlik majd. A harcsafilé helyet ízlés szerint választhatunk akár tengeri halfilét, de a lazac is kitűnő választás lehet. A cukkini lepényhez igen jól illik a kapor, de néhány mentalevéllel megbolondítva a megszokott ízeket még fokozhatjuk. Tálaláskor a harcsaszeleteket a cukkini lepénnyel, és sóval-borssal ízesített tejföllel kínáltam. A cukkini lepényt ízlés szerint magában, kapros-fűszeres tejföllel is tálalhatjuk.






 Hozzávalók a harcsaszelethez:


2 db afrikai harcsafilé
1/2 ek koriander
1/2 ek római kömény
1/2 citrom leve
1/2 dl olívaolaj



A koriandert és a római köményt tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd állandó keverés mellett 1-2 perc alatt pörköljük meg. (vigyázzunk nehogy megégjen!!!!)
Ezután öntsük bele egy mozsárba, és törjük alaposan össze.

Egy tálkába öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a citromlevet, az összetört fűszereket, és ízlés szerint sót. Ezután keverjük alaposan össze, majd dörzsöljük be vele a halszeleteket. Hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják a hal húsát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük rá a bepácolt halszeleteket, majd kanalazzuk rá a visszamaradt fűszeres-olajat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig.






Mentás-kapros cukkini lepény hozzávalói:

1 kisebb cukkini
1 kisebb vöröshagyma
2 db tojás
2-3 ek liszt
őrölt bors
kapor (ízlés szerint)
menta levél (ízlés szerint)
3-4 ek olívaolaj


A cukkinit nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd enyhén sózzuk be. Hagyjuk legalább egy fél órát állni, majd alaposan nyomkodjuk ki belőle a vizet. 

Ezután tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, a kaprot, és a mentát. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és a lisztet. Keverjük alaposan össze, hogy egy sűrű masszát kapjunk. (ha szükséges akkor adjunk hozzá több lisztet, mert nem szabad hogy folyós legyen)

Egy teflon serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd hevítsük fel. Amikor már elég forró, tegyünk bele egy evőkanálnyi masszát, majd kissé lapogassuk el. (nekem egyszerre 3 db fért bele a serpenyőbe)
Ezután közepes lángon süssük a lepénykék mindkét oldalát szép pirosra. (én sütés közben kétszer átfordítottam, hogy kellően átsüljenek)

A tálaláshoz ízlés szerint keverjünk simára  tejfölt, vagy joghurtot sóval, és őrölt borssal ízesítve.

Tálaláskor tegyünk 2-3 db cukkini lepényt a tányérra, majd helyezzük rá a pirosra sült harcsaszeletet. Ízlés szerint kanalazzunk rá az ízesített tejfölből, majd szórjuk meg apróra összevágott kaporral és úgy kínáljuk.

2013. július 4., csütörtök

Rumos meggyleves.



Újra beköszöntött a kánikula, így aztán mi mást is főzhettem volna, mint gyümölcslevest. Most éppen kihasználva, hogy a szomszédom meglepett egy tál meggyel, természetesen meggylevest. Méghozzá egy kevéske (jó nem is olyan kevéske) rumaromával megbolondítva. Az elkészült levest jól lehűtöttem, majd tálaláskor kókusz chipssel megszórva kínáltam. A selymesen krémes leveshez nagyon jól illett a kókusz chips, de ízlés szerint akár pörkölt mandulaforgáccsal, vagy éppen vanília fagylalttal is tálalhatjuk.






Hozzávalók:

50 dkg meggy
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
szegfűszeg
reszelt citromhéj
rumaroma
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
 víz


A meggyet  magozzuk ki, majd tegyük fel főni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, majd a fűszereket. Főzzük kb. 20 percig, majd egy szűrőkanállal szedjük ki a meggy felét.
Ezután a botmixerrel pépesítsük a levest.

A pépesített levesbe ezután tegyük vissza az előzőleg kiszedett meggyet, majd öntsünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű rumaromát (v. rumot). Tegyük vissza a tűzre és főzzük még pár percig.

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a levesbe. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor a levest ízlés szerint szórjuk meg pörkölt mandulaforgáccsal, vagy kókusz chipssel, és jól lehűtve kínáljuk.

2013. július 3., szerda

Cukkinis-sajtos tészta csőben sütve.



 A sajtos tésztát gondolom mindenki szereti, aki esetleg nem, mert túl száraznak és unalmasnak találja, annak ajánlanám ezt a cukkinivel, és paradicsommal megbolondított, majd a sütőben összesütött változatot. Időben lehet kicsit tovább tart összeállítani mint egy egyszerűen csak kifőzött, és reszelt sajttal megszórt tésztát, de a végeredmény mindenkit kárpótolni fog a ráfordított plusz időért. A fűszerezett sajtszósszal összesütött cukkinis tészta a tetején a sajtos sült paradicsommal nem csak jó szaftos, de nagyon finom és laktató. Aki pedig a cukkinit nem szereti, nyugodtan lecserélheti padlizsánra, a siker úgy is garantált.






 Hozzávalók:

1 kisebb cukkini
10 dkg tészta (penne, kagyló...)
20 dkg sajt (reszelve)
3 db paradicsom
3 dkg vaj
2 ek liszt
1,5 dl tej
őrölt fehér bors
bazsalikom






A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra, majd enyhén sós vízbe főzzük félpuhára. Ezután szűrjük le, és alaposan csepegtessük le.

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd hideg vízzel öblítsük le, és csepegtessük le alaposan.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a tejet. Ezután keverjük simára, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.

Egy tálba tegyük bele a lecsepegtetett tésztát és cukkinit, az apróra vágott bazsalikomot, majd keverjük össze. Ezután öntsük rá a sajtszószt, majd óvatosan, szintén keverjük össze.

Egy jénai tálat kenjünk ki vajjal, majd öntsük bele a sajtszószos-cukkinis tésztát. Ezután rakjuk rá a felszeletelt paradicsomot, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd szedjük tányérokra és úgy kínáljuk.

2013. július 1., hétfő

Cseresznyekrémleves.




Az idei év utolsó cseresznyeterméséből  egy nyárias, könnyű és finom krémlevest főztem. Kánikula ugyan még nincsen, de azért így is nagyon jólesett ezt a hideg krémlevest elkanalazgatni. Tálalás előtt a keményre felvert tejszínhabot pörkölt mandulaforgácsba forgattam bele, majd a tányérokba kimert levesre helyeztem. Akinek még van kertben néhány szem cseresznye a fán, annak bátran merem ajánlani.






Hozzávalók:

50 dkg cseresznye
cukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
3-4 db szegfűszeg
1 mk gyömbér
csipet szerecsendió
1 citrom leve és reszelt héja
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl tejszín


A cseresznyét magozzuk ki, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután ízlés szerint adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, majd  a fűszereket. Nyomjuk bele a citrom levét, és reszeljük hozzá a citromhéjat. Főzzük kb. 20 percig, majd vegyük ki a cseresznye felét. Ezután a maradék cseresznyét botmixerrel pépesítsük.
Ezután tegyük vissza az előzőleg kiszedett cseresznyeszemeket, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel.

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a forrásba lévő levesbe. Kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki.

Tálaláskor a hideg krémlevest ízlés szerint pörkölt mandulaforgácsba beleforgatott tejszínhabbal kínáljuk.