2013. február 27., szerda

Csirkemáj gombás polentával.



 A bevásárlás során vettem néhány darab csirkemájat, gombát, a tervem pedig az volt, hogy egy gyorsan elkészíthető, könnyű ebédet készítek. Konkrét ötletem akkor még nem volt, de mire hazaértem a vásárlásból, már kezdett összeállni a fejemben az ebéd. A konyhaszekrénybe benyúlva aztán a kezembe került a kukoricadara, és rögtön el is dőlt, hogy polentát főzök a sült csirkemáj mellé. Méghozzá gombás polentát. Emlékszem gyerekként meg nem kóstoltam volna a kukoricadarából készült kását, pedig az anyu igen sokszor főzött magának.(csakis saját magának, mert a családból senki nem ette meg rajta kívül) Aztán az évek múlásával sokat változik az ember ízlése, így ma már én is szívesen készítek polentát akár köretnek, vagy éppen levesbetétnek.





Hozzávalók:

4-5 db csirkemáj
2 ek olívaolaj
őrölt fehér bors
kakukkfű
szerecsendió


A csirkemájon lévő ereket éles késsel távolítsuk el, majd vágjuk kétfelé. (ha ezeket az ereket eltávolítjuk, akkor sütés közben nem fog pattogni a máj)

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá  először a sót és a fűszereket, majd a feldarabolt csirkemájat. Ezután közepes hőfokon, többször átforgatva, pár perc alatt süssük szép pirosra a májat, majd tálalásig tartsuk melegen.



Polenta hozzávalói:

10 dkg kukoricadara
4 dl víz
1 db húsleveskocka
5 dkg vaj
20 dkg gomba
 só
őrölt fehér bors
2 ek olívaolaj

A gombát vágjuk fel kisebb kockákra, majd kezdjük el az olívaolajon párolni. Párolás közben sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve süssük zsírjára.


Egy edénybe öntsük bele a vizet, majd melegítés közben oldjuk fel benne a leveskockát. Amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett, öntsük hozzá a kukoricadarát. Amikor elkezd besűrűsödni keverjük bele a vajat, majd az előzőleg megpárolt gombát. Végül kevergetve főzzük tovább, hogy kellően besűrűsödjön. (egy lágyabb-krémesebb állagot kell kapnunk, ha szükséges akkor főzés közben még vizet adhatunk hozzá)

Tálaláskor szedjük a tányérra az elkészült polentát, majd helyezzük a tetejére a sült csirkemájat. Ezután locsoljuk meg a máj sütésénél visszamaradt szafttal.


2013. február 26., kedd

Tejberizs pirított mákkal és áfonyamártással.



A gyerekek egyik nagy kedvence a tejberizs, melyet bevallom én is nagyon szeretek. Esik az eső, nyirkos az idő, és sajnos a tavasz még igencsak várat magára. Ebben a szomorkás időben én is nagyon lehangolt vagyok, így valami olyan desszertre vágytam, melyet rövid idő alatt összelehet dobni. Sütemény ezáltal szóba sem jöhetett, mert még a sütéshez sincs kedvem. Ekkor jutott eszembe a tejberizs, és már hozzá is láttam az elkészítéséhez. Persze azért nem csupán egy hagyományos tejberizst készítettem, mert került bele pirított mák, majd tálaláskor megkoronáztam még áfonyamártással is. Mivel az áfonyamártás alkoholt is tartalmaz, így ennek köszönhetően csakis felnőttek figyelmébe ajánlanám ezt a finom desszertet.






Hozzávalók 2 pohárhoz:


10 dkg rizs
5 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
0,5 l tej
csipet só
1 ek egész mák megpirítva



A rizst tegyük egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan öblítsük át.

Egy edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az alaposan lecsöpögtetett rizst.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg. (én lángelosztót is tettem az edény alá és így főztem kb. 30 percig, még a rizsszemek magukba szívták a folyadékot)

A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd takarék lángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a serpenyőből nehogy megégjenek a mákszemek.
Végül az elkészült tejberizshez keverjük hozzá a megpörkölt mákszemeket.


Áfonyamártás hozzávalói:

1 cs aszalt vörös áfonya
3 dl fehérbor
1 tk vaníliaaroma
ízlés szerint cukor
1/2 sherry brandy aroma
1 tk étkezési keményítő
pici víz


Egy edénybe öntsük bele a bort, majd adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát, a vaníliaaromát, a sherry brandy aromát, és ízlés szerint cukrot. Ezután néha megkeverve főzzük 10-15 percig.
A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az áfonyához. Kevergetve főzzük pár percig hogy kellően besűrűsödjön.

Tálaláskor a tejberizst merjük bele a poharakba, majd kanalazzuk a tetejére az áfonyamártást. Kínálhatjuk langyosra hűtve, de ízlés szerint akár hidegen is.

2013. február 24., vasárnap

Blogszülinapi játék EREDMÉNYHIRDETÉS!!!

Először is szeretném megköszönni azoknak akik részt vettek a játékban, és felköszöntöttek a 4. blogszületésnapom alkalmából!!! Nagyon jól estek a kedves szavaitok, és a biztatás,  hogy továbbra is osszam meg a receptjeimet. Annak pedig különösen örültem, hogy többen is szívesen készítik el a receptjeimet a családjuk részre. Ezek a kedves bejegyzések továbbra is erőt adnak a fojtatáshoz, és ígérem ezután is megosztom az általam elkészített, és jónak ítélt ételek receptjeit.

Most pedig a sorsolásról néhány szót ejtenék. Mivel a hagyományos dolgoknak vagyok a híve, így a neveket egyesével felírtam egy cetlire, majd a férjemet segítségül hívtam, és megtörtént a sorsolás.
Ő két nevet húzott ki, mégpedig   MAGDI  és   KATALIN   a két szerencsés nyertes.




Az első ajándékcsomag nyertese MAGDI.




A második ajándékcsomag nyertese KATALIN.


Megkérném mindkettőtöket, hogy e-mailben a fozocskezes@citromail.hu címre küldjétek el a pontos címeteket, hogy eltudjam küldeni a nyereményeteket.


A többiek se csüggedjenek, mert lesz még játék és akkor hátha éppen nekik kedvez majd  a szerencse.

Minden kedves látogatómnak a továbbiakban is jó nézelődést, receptválogatást, és sütést-főzést kívánok!!

2013. február 23., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Rántott hús tejfölös-zsemlemorzsás panírban.



 A hétvégi receptajánlóban most egy örök kedvencet, vagyis rántott húst szeretnék ajánlani. A rántott hús nálunk jöhet bármikor, akár sertéshúsból, pulykamellből, vagy éppen csirkéből készítem nincs az a mennyiség ami el ne fogyna pillanatok alatt. Sült krumplival pedig egy igazi "retro" ebéd. Most kicsit a hús panírozásán változtattam, és ettől még finomabb, omlósabb lett a hússzelet. Ugyanis az előzőleg besózott, borsozott, hússzeleteket panírozás előtt tejföllel kentem be, majd kukoricalisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgattam bele. Végül bő olajban sütöttem ki, de a hús egyáltalán nem szívta magába az olajat. Lehet ez a panírozásnak is köszönhető, ezt nem tudom, csakis azt hogy ilyen finom rántott húst már régen ettünk. Köretnek a jól bevált receptem alapján sütőben sütött hasábburgonyát készítettem, majd tálaláskor még céklasalátát kínáltam mellé.






Hozzávalók:

6 szelet karaj
3-4 ek tejföl
kukoricaliszt
zsemlemorzsa
2-3 db tojás
őrölt fehér bors
olaj a sütéshez


A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk egy fél órát állni, hogy a fűszerek átjárják.

Ezután a hússzeletek mindkét oldalát kenjük meg tejföllel, majd forgassuk meg kukoricalisztbe-felvert tojásba-zsemlemorzsába. 

Egy serpenyőbe öntsük bőséges olajat, majd hevítsük fel. Ezután helyezzük bele a hússzeleteket, majd egy fedővel fedjük le. Alacsony hőfokon süssük a hús alsó felét szép pirosra, majd vegyük le a fedőt, és fordítsuk át a hússzeleteket. Emeljük a hőfokot, majd süssük  készre a hússzeleteket.(a fedőt ekkor már nem kell rátenni)
A szép pirosra sült hússzeleteket ezután vegyük ki az olajból, majd helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot magába szívja.

Az elkészült hússzeleteket ízlés szerint betehetjük még a sütőbe pár percre, így a panír jó ropogósra sül.

Tálaláskor a rántott húst ízlés szerint kínálhatjuk sült krumplival, rizzsel...... salátával.

2013. február 22., péntek

Pisztráng baconbe tekerve.


Nemrégiben a Tarka Bárka gasztroblog születésnapi receptversenyt hirdetett meg, és már akkor elgondolkodtam azon, hogy valamilyen halas recepttel én is benevezek. Aztán az idő múlásával sok minden közbe jött, és majdhogynem el is feledkeztem a versenykiírásról. Szerencsére még időben elkészült az én igen egyszerű, ám annál finomabb baconbe tekert fűszeres pisztráng receptem, így már semmi akadálya, hogy részt vegyek a megmérettetésben. A pisztrángot nagyon szeretjük, és mivel nem szerettem volna túlkomplikálni ezt az ételt, így csak sót, őrölt borsot, fokhagymát, citromlét, friss kakukkfüvet, és bacont használtam fel. A fűszerezésnek köszönhetően a pisztráng húsa nagyon finom lett, a ropogósra sült bacon pedig mindezt csak megkoronázta.






Hozzávalók:

2 db pisztráng
1 cs bacon
friss kakukkfű
citrom
2-3 gerezd fokhagyma
őrölt fehér bors
olívaolaj


A konyhakész pisztrángokat  kívül-belül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan csepegtessük meg a citromlével.

Ezután tegyünk a hasüregbe ízlés szerint friss kakukkfűágat, (én bőségesen tettem bele) és a vékonyra felszeletelt fokhagymát.
A befűszerezett pisztrángokat ezután tekerjük körbe a baconszeletekkel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Ezután helyezzük rá az előkészített pisztrángokat és szintén locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy a hal teljesen átsüljön és a bacon jó ropogós legyen.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé krumplipürét és céklasalátát.

2013. február 21., csütörtök

Kakaós túrós szelet.



 A túrós süteményeknek nálunk mindig nagy sikere van, így aztán találtam egy régi receptet a cetlijeim között, és gondoltam sütök is egy tepsivel. Aztán a figyelmetlenségemnek köszönhetően véletlenül a túrós-krémhez kimért margarint kezdtem el összemorzsolni a liszttel, sőt már a kakaót is éppen hozzá zuttyantottam, amikor rájöttem, hogy valami nem stimmel. Így nem volt más választásom minthogy mentsem a menthetőt, mert egy kis ötlettel mindent helyre lehet hozni. Végül aztán a két kakaós tészta közé került egy túrós töltelék. Alig vártam hogy kisüljön és megkóstolhassam, hogy milyen is lett. Kóstolás után pedig már nem is bánkódtam, mert a kakaós tészta, nagyon jól illet a túrós töltelékhez. 






Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:


45 dkg liszt
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
2 ek kakaó
4 db tojássárgája
tejföl


A lisztet kezdjük el összemorzsolni a margarinnal, majd amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, és a kakaót. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, majd tegyük bele a tojások sárgáját, és egy evőkanál tejfölt. Kezdjük el összegyúrni, és ha szükséges akkor még adjunk hozzá tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Az összegyúrt tésztát osszuk el két részre, majd formázzunk mindkettőt gombóccá. Ezután tegyük be 30 percre a hűtőbe.
Közben készítsük el a tölteléket.


Töltelék hozzávalói:


50 dkg túró
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
reszelt citromhéj
1 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor


A túrót villával kicsit nyomkodjuk össze, majd keverjünk hozzá 10 dkg  porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a vaníliás pudingport. (aki édesebben szereti az több cukrot keverjen hozzá)

A tojások fehérjét verjük kemény habbá 10 dkg porcukorral, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az ízesített túróhoz.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral.

A hűtőből vegyük ki az egyik tésztát, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a tepsibe, majd öntsük rá a túrós tölteléket.

A másik tésztát szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük rá óvatosan a túrós töltelékre. Ezután villával néhány helyen böködjük meg a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki.

Tálalás előtt szórjuk meg a süteményt ízlés szerint porcukorral, majd szeleteljük fel.

2013. február 19., kedd

Bacon alatt sütött halszelet tejszínes brokkolival.



 A napokban olvastam egy újságcikkben, hogy mi magyarok milyen kevés halat fogyasztunk. Pedig hetente legalább két-három alkalommal jó lenne, ha a tányérunkra hal is kerülne. Persze ilyen hal-árak mellett nem csoda, hogy csak igen ritkán fogyasztjuk. Én azért megpróbálok sűrűbben halból készült fogásokat készíteni ebédre, de ez nálunk sem hetente történik meg. Egyik kedvencem pl. az afrikai harcsa, melyet megpróbálok minél változatosabban elkészíteni. Most éppen befűszerezve, és baconbe tekerve, tejszínes brokkoliágyon sütöttem meg. A végeredmény pedig egy könnyű, ám igen laktató fogásra sikeredett. Természetesen mindenki ízlésnek megfelelően másfajta halból is elkészítheti, és a brokkolit akár karfiolra is lecserélheti. Halkedvelők kőrében a siker így is, úgy is biztos lesz.






Hozzávalók:


60 dkg afrikai harcsafilé
1 csokor brokkoli
1 cs bacon
 2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
halfűszerkeverék
citromlé
színes bors
vaj
reszelt sajt
mandulaforgács


 A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük roppanósra. (vigyázzunk nehogy túlfőzzük, mert akkor szétesik) Ezután szűrjük le, majd tegyük egy vastagon kivajazott sütőtálba. (v. tepsibe)

A tejszínbe nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk meg, majd óvatosan öntsük rá a brokkolira.

A harcsafilét vágjuk fel nagyobb darabokra, majd ízlés szerint csepegtessük meg citromlével, sózzuk, és szórjuk meg a halfűszerkeverékkel. 
Ezután tekerjük körbe a bacon szeletekkel, majd tegyük egymásmellé a sütőtálban lévő brokkoli tetejére. Végül frissen őröljünk rá színes borsot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és szórjuk meg reszelt sajttal, mandulaforgáccsal, majd tegyük vissza még kb. 10 percre a sütőbe és süssük szép pirosra.

Tálalás előtt helyezzük a tányérra a halszeletet, tegyünk mellé a párolt brokkoliból, és locsoljuk meg a kissé besűrűsödött tejszínnel.

2013. február 17., vasárnap

Fagyi szelet tortaformában.



Pénteken volt annak négy éve, hogy útjára indítottam a blogot. (blogszülinapi bejegyzés, és játék itt megtalálható) Ennek alkalmából szerettem volna valami nagyon finom, habos-krémes süteménnyel meglepni magamat. Így aztán előkerült a régi, még kézzel írott süteményes füzetem, és lapozgatás közben rábukkantam a "fagyi szelet"-re. Ezt a receptet nagyon régen, egy kedves ismerősömtől kaptam, és azóta is sokszor megsütöttem már. Igaz időközben annyit módosítottam a recepten, hogy nem tojásfehérje hab kerül a sütemény tetejére, hanem tejszínhabbal koronázom meg. Most szerettem volna kicsit ünnepélyesebbé tenni, így tepsi helyett, tortaformában sütöttem meg. Persze ez a torta ízén semmit nem változtatott, és így is egy igazi habos-krémes finomsággal kényeztethettük magunkat.






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:


10 dkg porcukor
2 db tojás
10 dkg liszt
5 dkg darált dió
1/2 cs sütőpor


A porcukrot és a tojásokat tegyük bele a keverőtálba, majd robotgéppel keverjük ki jó habosra. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a darált diót. 
Végül szitáljuk bele a sütőporral összekevert lisztet, majd keverőlapáttal óvatosan keverjük össze. 

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát. (v. kenjük ki a formát zsírral, és szórjuk meg liszttel)
Ezután egyenletesen simítsuk el a massza tetejét. (tortaforma helyett megsüthetjük egy közepes méretű tepsiben is a tésztát)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig úgy sütöttem mint a piskótát)

Ezután vegyük ki a sütőből, és pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.


Krém hozzávalói:

2,5 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
25 dkg Vénusz margarin
15-20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 tojás sárgája
3 dl Hulala (v. habtejszín)
2-3 dkg csokoládé


A pudingport keverjük simára a tejjel, majd állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

A margarint keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a tojássárgákkal. Ezután apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingot is. (addig keverjük, hogy könnyű, habos, krémet kapjunk)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük közepesen kemény habbá.

A teljesen kihűlt tésztára először kenjük rá a krémet, majd halmozzuk rá a felvert habot. Ezután ízlés szerint csorgassunk rá olvasztott csokoládét.
Az elkészült tortát legalább egy óra hosszára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt jó éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

2013. február 16., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tepsis-húsos krumpli.



 Ennek a hétvégi ebédnek az alapötletét bevallom a televízióban láttam meg már sokadszorra. Az a sok reklám szinte az ember agyára megy, de valahogy ezt már annyiszor láttam, hogy úgy döntöttem, én is hasonlóképpen készítem el az ebédet. Persze csakis a krumpli és a hús tekintetében, mert a zacskós öntetet nagyon is mellőzve, saját ízlésünkre fűszerezve. Abban pedig biztos vagyok, hogy a tv-ben látott egytálétel az én ebédemnek a közelébe sem érhet. Mivel szeretek egyszerre sok fűszert használni, hát így történt ez most is. Mielőtt a sütőbe került volna a fűszeres-húsos-krumpli, még felöntöttem némi fokhagymával ízesített tejszínnel, majd a sütési idő vége felé alaposan megszórtam reszelt sajttal. A végeredmény pedig igencsak finomra sikeredet. Így aztán hétvégére bátran merem ajánlani ezt az egyszerű, egytálételt mindazoknak akik még tanácstalanok abban, hogy mit is főzzenek a családnak.





Hozzávalók:

1 kg krumpli
70 dkg darált hús
3 gerezd fokhagyma
3-4 dl tejszín
10 dkg sajt
őrölt bors
ételízesítő
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
Vénusz margarin


A sütőformát (v. tepsit) kenjük ki vastagon margarinnal, majd vékonyan szeleteljük bele a fele mennyiségű krumplit. Ezután sózzuk meg, majd fedjük be a darált hússal. A hús tetejét ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd fedjük be a maradék vékonyra szeletelt krumplival, és szintén sózzuk meg.

A tejszínbe nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, keverjük össze, majd óvatosan öntsük rá a krumplira. Ezután fedjük le alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 45 percig. Ezután vegyük le a fóliát és egyenletesen szórjuk meg a krumpli tetejét reszelt sajttal. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé salátát, savanyúságot, csemege uborkát..........


2013. február 15., péntek

Ma négyéves a blogom!!!!


 Köszönöm minden kedves látogatómnak, rendszeres olvasómnak, barátaimnak, és bloggertársaimnak, valamint mindazoknak akik csak alkalmanként néznek be hozzám, hogy megtiszteltetek az elmúlt négy év alatt a látogatásaitokkal. Nélkületek ma nem ünnepelhetném meg ezt a blogszületésnapot ilyen nagy örömmel, mint most teszem.



  Négy évvel ezelőtt, éppen ilyen borongós nap volt, amikor útjára indítottam a blogot. Akkor még kissé tapasztalatlanul kezdtem bele a receptek és fotók megosztásába, de úgy érzem a négy év alatt azért fejlődtem e téren. Ez idő alatt nagyon sok kedves emberrel ismerkedtem meg, sőt igazi barátságok is köttettek. Vannak akikkel már személyesen is találkoztam, és ez igazi élmény volt számomra. Ezalatt a négy év alatt sok levelet kaptam, melyeknek nagyon örültem, és természetesen mindegyikre válaszoltam is. Statisztikai adatokkal nem szeretnék senkit sem untatni, mivel azt gondolom, hogy ezek a számok csakis nekem jelentenek sokat. Számomra viszont nagyon sokat jelentenek, mert ezek teszik világossá hogy érdemes, és jó az amit csinálok. Ezután is megpróbálok megfelelni mint a magam, mint pedig a hozzám látogatók elvárásainak. Abban pedig csak reménykedni tudok, hogy a továbbiakban is minden kedves idelátogató szívesen nézelődik a receptjeim között, és esetleg még egy-egy kiválasztott ételt el is készít a családja számára.


Most pedig a blogszületésnap alkalomból szeretnék játékra hívni minden kedves látogatómat!!!!!

Semmi mást nem kell tenni annak érdekében, hogy éppen Te legyél a szerencsés nyertes, csakis ennél a bejegyzésnél egy kommentet (megjegyzést) írni.

A nyeremény (v. nyeremények) pedig egyenlőre legyen meglepetés!!!!

A játékot  2013. február. 22.-én este 8 órakor lezárom, és a sorsolást megtartom. Az eredményhirdetést pedig másnap mindenkivel egy posztban itt a blogon megosztom.


2013. február 14., csütörtök

Zöld felesborsó leves.



Nyirkos időben mint amilyen mostanában erre mifelénk van, (szerencsére a nagy havazás nem ért el eddig) nincs is jobb egy finom, meleg levesnél. Eddig felesborsóból csak sárgát főztem, azt nagyon szeretem akár levesnek, vagy éppen főzeléknek elkészítve. Nemrégiben azonban vásárlás közben megakadt a szemem a zöld felesborsón, és gyorsan vettem is belőle. Aztán már majdnem el is feledkeztem róla, amikor a napokban a kezembe került a zacskó. Először azon gondolkodtam mit is főzzek belőle, majd úgy döntöttem, hogy egy finom levest. A borsó mellett került még bele zöldség, és némi bacon is. A végeredmény pedig egy nagyon finom leves lett, melyet sajtos pirítóssal tálaltam.






Hozzávalók:


20 dkg zöld felesborsó
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db paszternák (el is hagyható)
1/2 zeller
15 dkg bacon
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db húsleveskocka
őrölt bors
víz


A bacont vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A zöld felesborsót alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le.

Egy serpenyőbe kezdjük el pirosra sütni a bacont. Amikor már kezd színt kapni,  adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát és így pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a feldarabolt zöldségeket. Keverjük alaposan össze, szórjuk meg őrölt borssal, majd pároljuk még pár percig. Végül öntsük bele a felesborsót, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel hogy jól ellepje. Ezután ízlés szerint sózzuk, és tegyük bele a leveskockát. (a sózással vigyázzunk mert a bacon sós)

Szép lassan főzzük a levest addig még a zöldségek megpuhulnak. Arra vigyázzunk hogy a borsó nehogy teljesen szétfőjön. 

Tálaláskor ízlés szerint kenyérrel, vagy sajtos pirítóssal kínáljuk.

2013. február 12., kedd

Céklás palacsinta mogyoróhabbal.



 Ma van húshagyó kedd a farsangi szezon utolsó, és a nagyböjt kezdetét megelőző nap, amely egyben a "palacsinta világnapja" is. Így aztán mi sem volt természetesebb, minthogy én is palacsintasütéssel ünnepeljem meg ezt a napot. Méghozzá nem is egy hagyományosnak mondható túrós, vagy éppen ízes palacsintával, hanem céklással. Lehet vannak akik most felsikítanak, és a fejüket rázzák, hogy ne már!!!! céklás palacsinta????  hogy lehet egy palacsintába céklát keverni. Bátran mondhatom hogy lehet, és nagyon finom. A palacsintatésztát tejszínnel és ásványvízzel kevertem ki, majd őrölt fahéjjal, reszelt citromhéjjal, és céklával ízesítettem. (a cékla íze egyáltalában nem érződik ki a megsütött palacsintákon) Ezután olajjal kikent teflonos palacsintasütőbe kisebb méretű palacsintákat sütöttem. Tálaláskor mogyoróhabbal kínáltam, és a két íz nagyon jól illet egymáshoz. Még nem késő hozzáfogni, és palacsintasütéssel ünnepelni ezt a napot.





Hozzávalók kb. 12 db palacsintához:


10 dkg liszt
1 db tojás
1 kisebb cékla
1 dl tejszín
1 dl ásványvíz
1 mk sütőpor
1 ek cukor
vanília aroma
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
csipet só
1 ek étolaj


A tojást keverjük habosra egy csipet sóval, a cukorral, a vanília aromával, ízlés szerint őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és az ásványvizet, majd keverjük össze.
Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, majd keverjük simára a masszát. 
Végül reszeljük hozzá a céklát, és adjuk hozzá az étolajat, majd szintén keverjük alaposan össze.

A palacsintasütőt melegítsük fel, majd kenjük ki olajjal. Ezután kanalazzunk bele kisebb halmokat a palacsintatésztából. (egymástól távolabb kanalazzuk a masszát, mert kissé szétfolyik)

Ezután alacsony hőfokon, süssük a palacsinták mindkét oldalát szép pirosra.

Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint kínálhatjuk még vanília mártással, tejszínhabbal, stb...... Én mogyorós Aranka krémport vertem habbá, és azzal tálaltam.

2013. február 10., vasárnap

Red velvet muffin.



Ez a hétvége gondolom már többeknél a Valentin-nap jegyében zajlik. Bevallom én nem vagyok oda a Valentin-napért, a vele járó giccsparádét pedig egyenesen ki nem állhatom. Én biztosan nem ajándékoznám meg vele a szeretteimet, és tőlük sem szeretnék ilyesmit ajándékba kapni. Viszont egy finom süteménynek, vagy mint éppen most, egy finom muffinnak nem tudunk ellenállni. Így aztán a muffint kicsit Valentin-naposítva, pirosba öltöztetve sütöttem meg. A piros ételfesték az ízén mit sem változtatott, csakis a színe lett más. Igaz a muffin tésztája szaftos, és a mézes-fűszerkeveréknek köszönhetően nagyon finom lett, de én úgy gondoltam egy citromos-mascarponekrémmel ezt csakis fokozni tudom. Mivel ez a muffin bő fél óra alatt elkészül, így még nem késő hozzáfogni és megsütni, annak aki éppen kedvet kap hozzá, és ezzel szeretné meglepni kedvesét.





Hozzávalók 12 db muffinhoz:

15 dkg liszt
6 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 db tojás
1 tk sütőpor
csipet só
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 ek kakaó
1/2 tk vanília aroma
1,2 dl tejföl
1/2 tk ecet
1 tk mézes-fűszerkeverék
piros ételfesték


A vajat keverjük habosra a porcukorral, a vanília aromával, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat is.
Ezután keverjük hozzá a tejfölt, a kakaót, a mézes-fűszerkeveréket, csipet sót, a piros ételfestéket, és végül a sütőporral összekevert lisztet. (annyi ételfestéket keverjünk hozzá, hogy szép piros színe legyen a masszának)

Az ecetet keverjük össze a szódabikarbónával, majd hagyjuk kipezsegni. Ezután keverjük hozzá a masszához.

A muffin formát béleljük ki papír kapszlival, majd kanalazzuk bele a tésztát.(a szilikonos formát nem kell kibélelni)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra a muffinokat, és hűtsük ki egészen.



Citromos krém hozzávalói:


25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor
1 citrom leve
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)


A mascarponét keverjük simára az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlevével.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Tálalás előtt a muffinok tetejére halmozzuk rá a citromos mascarponekrémet, majd úgy kínáljuk.

2013. február 8., péntek

Madeleine olvasztott csokoládéval.



 A Madeleine egy finom francia teasütemény, melyet nagyon egyszerű elkészíteni. A kivajazott, és a hűtőben jól lehűtött formákban való sütésnek köszönhetően ezeknek a kis süteményeknek a külső része finom ropogós, még a belsejük habkönnyű, és puha lesz. Langyosan valami isteni finom, és egyszerűen nem lehet abbahagyni. (vagyis nagy akaraterőre van szükség ahhoz, hogy ne faljuk fel egyszerre mindet) Mivel közeleg a Valentin-nap, így csakis ajánlani tudom ezt a finomságot azoknak akik kényeztetni szeretnék a kedvesüket ezen a napon. Már magában is nagyon finom ez a kis teasütemény, de olvasztott csokoládéval maga a csoda.






Hozzávalók 20 db-hoz:


5 dkg porcukor
2 tk barna cukor
2 db tojás
2 tk méz
10 dkg liszt + a formák szórásához
2 tk sütőpor
csipet só
6 dkg olvasztott vaj + a formák kikenéséhez
reszelt narancshéj

 12,5 dkg csokoládé (60%-os)
1,5 dl tejszín


A madeleine formákat kenjük ki alaposan vajjal, majd tegyük be a hűtőbe 10 percre. Ezután vegyük ki, és ismét kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel és tegyük vissza a hűtőbe. (így a madeleine sütés után kívül ropogós, belül pedig puha lesz)

Tegyük bele egy keverőtálba a tojások sárgáját, majd adjunk hozzá 2,5 dkg porcukrot, a barna cukrot, és a mézet, majd keverjük jó habosra. (legalább háromszorosára nőjön a térfogata keverés közben)

A tojások fehérjét kezdjük el egy csipet sóval habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, apránként adjuk hozzá a maradék porcukrot, és verjük kemény habbá.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk át.
Ezután a habosra kevert tojássárgához reszeljük hozzá a narancshéjat, majd fakanállal óvatosan, felváltva keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot, és a lisztes-sütőporos keveréket.
Végül pedig óvatosan keverjük a masszához az olvasztott, de teljesen kihűtött vajat.

Ezután vegyük ki a hűtőből a kikent formákat, majd kanalazzuk bele a tésztát. (én a formák 3/4 részéig töltöttem meg a formákat tésztával)

Helyezzük be a sütőbe a tepsin lévő, megtöltött formákat, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem)
A sütőből kivéve óvatosan fordítsuk ki a formákból egy rácsra a megsült tésztát, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd öntsük hozzá a tejszínt. Ezután vízgőz fölött, néha megkeverve olvasszuk fel. 

Tálaláskor a langyosra lehűlt madeleine-t az olvasztott tejszínes csokoládéval kínáljuk.

2013. február 6., szerda

Habcsók áfonyamártással.



 A maradék tojásfehérje felhasználási módja, ha pl. Pavlovát (receptek itt megtalálhatóak) vagy egy egyszerű habcsókot sütünk belőle.  Én most az utóbbit választottam és habcsókot sütöttem egy pici piros ételfestékkel megszínezve. Így aztán akinek van felhasználásra várakozó tojásfehérje a hűtőben, az akár Valentin napra habcsókkal kedveskedhet szeretteinek. A kívül ropogósra száradt, belül pedig habkönnyű habcsók már magában is finom, de én most ezt az élvezetet még egy finom áfonyamártással is fokoztam. A kettő együtt pedig igencsak finom volt.





Habcsók hozzávalói:

3 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet
piros ételfesték


A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot.
Addig verjük, hogy már majdnem kemény habot kapjunk. Ekkor csepegtessük hozzá az ecetet, majd adjuk hozzá a keményítőt, és verjük még 1-2 percig hogy egy kemény állagú habot kapjunk.

Ezután csepegtessünk a habra pár csepp piros ételfestéket, majd egy keverőlapáttal óvatosan forgassuk össze.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, halmozzuk rá a habot.

Helyezzük be 120 fokra előmelegített sütőbe, majd kb. 50 perc alatt szárítsuk meg a habcsókokat. Ezután zárjuk el a sütőt, majd hagyjuk még 30 percig a csukott ajtajú, meleg sütőben.
Végül vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk a habcsókokat teljesen kihűlni.


Áfonyamártás hozzávalói:

1 cs aszalt vörös áfonya
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek kristálycukor
reszelt narancshéj(el is hagyható)
őrölt fahéj
2 dl víz
cherry-brandy aroma
1 ek étkezési keményítő


Tegyük egy edénybe az áfonyát, majd öntsük fel a vízzel. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint reszelt narancshéjat (el is hagyható), őrölt fahajat, és sherry brandy aromát, majd főzzük kb. 10 percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk az áfonyához. Ezután pár perc alatt kevergetve sűrítsük be a mártást.

Tálaláskor a habcsókokat a langyosra hűlt áfonyamártással kínáljuk.

2013. február 4., hétfő

Túrós rétes torta.



 Egyszerűen és gyorsan valami finomat. Na, de mi is legyen az, ez volt a nagy kérdés. Mivel volt itthon réteslap, és egy túró is árválkodott a hűtőben, így az első gondolatom a túrós rétes volt. Aztán mire összeszedtem a hozzávalókat, ez annyiban változott, hogy nem hagyományos formában sütöttem meg, hanem tortaformában. Így persze több réteslapra volt szükség, hogy sütés után megmaradjon a tortaformája. A végeredmény pedig egy finom ropogós tészta, és a habkönnyű túrós töltelék tortaformába bújtatva.






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:


12 db réteslap
10-15 dkg vaj

Töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
mazsola
2 db tojás
1 cs vaníliás pudingpor



Először a tölteléket készítsük el. 
A túrót villával nyomkodjuk össze, majd adjunk hozzá ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, a tojások sárgáját, és keverjük alaposan össze. Ezután keverjük hozzá a vaníliás pudingport is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós masszához.

A tortaformát kenjük ki vajjal.

Egy nedves konyharuhára helyezzünk rá egy réteslapot, majd kenjük meg olvasztott vajjal. Ezután helyezzük rá a következő réteslapot és szintén kenjük le. 
Ezt a műveletet addig folytassuk, hogy 6 db réteslap kerüljön egymás tetejére.

Ezután a lekent és egymásra helyezett réteslapokat óvatosan helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent tortaformába.

Ezután az előzőleg összekevert túrós tölteléket óvatosan öntsük rá a réteslapra, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét.

A maradék 6 db réteslapot egyesével szintén kenjük le az olvasztott vajjal, majd helyezzük egymásra.
Ezután óvatosan helyezzük rá a töltelék tetejére, majd a kilógó tészta széleket hajtsuk vissza.
Végül kenjük le olvasztott vajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, ropogósra.(én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem és amikor már kezdett pirosodni a tészta széle, letakartam egy sütőpapírral)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és mint a tortát szeleteljük fel.

2013. február 2., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Lassan sült sertés hasaalja sütőtökös krumplipürével.



 Már régen szerettem volna kipróbálni a lassan, több órán át tartó hús sütését, mivel több helyen is olvastam róla. Mivel volt egy szép darab sertés hasaalja a fagyasztóba, gondoltam ezzel a lassan sülő módszerrel fogom elkészíteni. A hús előkészítése semmivel nem tartott tovább mint máskor, a többi pedig már a sütő dolga volt. Igaz így több órát vett igénybe a hús alacsony hőfokon sütése, de mindenképpen megérte a ráfordított időt. A hús így nagyon finom szaftos lett. A bőr alatti zsírréteg omlósra sült, a bőrös pörcöt pedig a sütési idő végén egyben letudtam venni. Köretnek sütőtökös krumplipürét készítettem és tálaláskor még céklasalátát kínáltam hozzá.






Hozzávalók:

1 kg sertés hasaalja

őrölt bors
szerecsendió
majoranna
1,5  dl víz


A húsnak a bőrös felét éles késsel vagdossuk be. Ezután a másik felét alaposan dörzsöljük be sóval, majd ízlés szerint szórjuk meg fűszerekkel.

Egy tepsibe helyezzünk bele egy rácsot, majd arra tegyük rá a befűszerezett húst a bőrével felfelé. Ezután öntsük alá a vizet, majd fedjük le a tepsit alufóliával. 

Helyezzük be közepes hőmérsékletű sütőbe, és kb. egy órán át pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe a tepsit és alacsony hőfokon kb. három óra alatt süssük szép pirosra.
Ezalatt az idő alatt a hús finom szaftosra sül, a zsíros részek pedig nagyon omlósak lesznek. Az elkészült húsról egyben lelehet venni a ropogósra sült pörcöt.


Sütőtökös krumplipüré:

50 dkg krumpli
50 dkg sütőtök
Vénusz margarin
tej


A krumplit és a sütőtököt pucoljuk meg, majd ízlés szerint kockázzuk fel. Ezután enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le.

A megfőtt krumplit és a tököt villával nyomkodjuk össze, majd adjunk hozzá margarint, egy kevés forró tejet, ízlés szerint sózzuk, és keverjük alaposan össze. (aki krémesebben szeretné elkészíteni az krumplinyomón nyomja át)

Tálaláskor a húst szeleteljük fel és ízlés szerinti körettel,  kínáljuk. Én sütőtökös krumplipürével és céklasalátával tálaltam.

2013. február 1., péntek

Darafelfújt.



Nemcsak gyerekként, de felnőttként is egyik nagy kedvencem a tejbegríz, jó vastagon megszórva porcukros kakaóval. Mivel igen hamar elkészül, így amikor valami édességre vágyom és nincs más ötletem, akkor gyorsan főzők is egy adagot. Persze van hogy az egyszerű tejbegrízből néhány tojás, reszelt citromhéj, és mazsola hozzáadásával felfújtat készítek. Igaz így egy kicsivel több időt vesz igénybe az elkészítése, de a végeredmény magáért beszél. Az egyszerű tejbegríz az ízesítésnek és a sütőben eltöltött időnek köszönhetően átalakul egy habkönnyű desszertté. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatjuk lekvárral, vagy éppen finom házi málnaszörppel megcsorgatva.





Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:


12 dkg búzadara
7 dl tej
8 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás
6 dkg vaj
reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
 édes morzsa (2 db babapiskótából)


A formát kenjük ki kb. 2 dkg vajjal. A babapiskótát morzsoljuk össze, majd hintsük be vele a vajjal kikent formát.

A tejet öntsük egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a fele mennyiségű cukrot, és a búzadarát. Ezután kevergetve főzzük jó sűrűre.

A sűrűre főzött darát ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a vajat, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, és a mazsolát.

A tojások fehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá. Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá az ízesített masszához.
Végül öntsük bele a kivajazott, és édes morzsával megszórt formába.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára.

A sütőből kivéve szórjuk meg  ízlés szerint porcukorral, majd lekvárral, vagy málnaszörppel megcsorgatva tálaljuk.