2013. december 2., hétfő

Zabkekszes-kókuszos szelet.




 A mai nappal nálam is elkezdődött a karácsonyi sütemények tesztelése, így minden nap egy-egy új receptet osztok meg minden kedves látogatómmal. Mivel én süteményimádó vagyok, így lehet soknak tűnik ennyi sütemény, keksz, és bonbonféleség végigkóstolása, de én bizony bevállalom. Ma ezzel az egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb zabkekszes-kókuszos szeletnek a receptjével indítom el a karácsonyi süteményáradatot. Az ünnepek előtt már néhány nappal megsüthetjük, majd hűvös helyen tárolva igazán finom, és omlós marad. Sőt a néhány napos pihentetés alatt még jobban összeérnek az ízek, és a sütemény még finomabb lesz. A zabkekszes-vajas alap, a rászórt kókuszreszelékkel-áfonyával-dióval-csokoládéval, és a sűrített tejjel rendkívül finom. A csokoládétól és sűrített tejtől pedig kellemesen édes lesz a sütemény, így külön cukrot nem is kell hozzá adni. Akik esetleg nem szeretik a zabkekszet, azok Győri Édes kakaós keksszel is elkészíthetik, de szerintem a zabkeksszel az igazi, így érdemes azzal készíteni.







Hozzávalók 18x27 cm-es tepsihez:


25 dkg Győri Édes Zabfalatok
10 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
7 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg dió
5 dkg csokoládé (70 %-os)
170 g sűrített tej 






A zabkekszet morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, és keverjük alaposan össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszes-vajas keveréket, majd tenyérrel egyenletesen lapogassuk el.

A diót törjük kisebb darabokra, majd szórjuk rá a tepsiben lévő keksz tetejére. Ezután szórjuk meg a kókuszreszelékkel, majd az áfonyával, és a szintén apró darabokra tördelt csokoládéval.
Végül csorgassuk rá a sűrített tejet.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)

 A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a sütőpapírral együtt emeljük ki a süteményt a tepsiből, majd ízlés szerint szeleteljük fel. Hűvös, száraz helyen fóliával lefedve több napig friss, és omlós marad.

1 megjegyzés: