2013. december 10., kedd

Duna hullám.




Sokáig halogattam ennek a süteménynek a megsütését, aztán végre sor került rá. Aztán valahogy el is feledkeztem róla, majd amikor előkerült a  recept, úgy voltam vele, hogy karácsonyi sütemények között is megállja a helyét. A tésztája puha szaftos, a krém édességét pedig ellensúlyozza a kissé savanykás meggy. A csokoládémázzal pedig megkoronázzuk ezt a finom süteményt. Igaz kicsit szebb is lehetett volna, főként a csokoládémáz a tetején, na de az íze......... Nálunk nagy sikerere volt, így az ünnepekre bátran merem ajánlani mindenkinek.






Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:

 30 dkg liszt
25 dkg Vénusz margarin
25 dkg porcukor
6 db tojás
1/2 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 ek kakaó

1 üveg meggybefőtt (v. frissen szedett meggy) a szóráshoz



A margarint keverjük habosra a porcukorral, majd egyesével keverjük hozzá a tojások sárgáját. 

A tojások fehérjét verjük egy csipet sóval kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a margarinos-tojásos masszához.

Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd óvatosan keverjük össze. 
Az összekevert tésztát ezután osszuk el kétfelé, majd az egyik feléhez keverjük hozzá a vaníliás cukrot, a másik feléhez pedig a kakaót.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a sárga tésztát. Ezután szórjuk meg az alaposan lecsepegtetett meggyel, majd öntsük rá a barna tésztát. A tészta tetejét egyenletesen simítsuk el. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és a tepsiben hűtsük ki egészen.


Krém hozzávalói:

2 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
25 dkg Vénusz margarin
20 dkg porcukor



A pudingport keverjük össze a cukorral, majd egy kevés tejjel keverjük simára.
A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki egészen.

A margarint kezdjük el kikeverni egy kevés, teljesen kihűlt pudinggal, majd állandó keverés mellett, apránként adagoljuk hozzá a többi pudingos masszát is.

Ezután a pudingos krémet egyenletesen kenjük rá a teljesen kihűlt tészta tetejére.


Csokoládémáz:

20 dkg tortabevonó csokoládé
3 ek étolaj


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd kanalazzuk hozzá az étolajat. Ezután gőzfürdő fölött olvasszuk fel, és keverjük simára.

Ezután az olvasztott csokoládéval vonjuk be a pudingos krém tetejét. (mielőtt még teljesen megdermedne a csokoládé, ízlés szerint jelöljük be a szeleteket)

Tegyük néhány órára hideg helyre a süteményt, hogy az ízek kellően összeérjenek, majd tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel. (hűtőben néhány napig tárolhatjuk)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése