2013. december 15., vasárnap

Amarettos csokoládétorta.




Advent harmadik vasárnapjára egy mandulalikőrös-csokoládés tortát sütöttem, melyet a karácsonyi ünnepekre is elkészíthetünk. Lehet a sok csokoládétól túlságosan töménynek gondolhatnánk ezt a tortát, de ez egyáltalában nem így van. Így aztán mindenkinek bátran merem ajánlani,  nem csak a csokoládéimádók táborának. Mivel a tésztába is, és a krémbe is kerül mandulalikőr, így ezt a tortát felnőtteknek ajánlanám, de ízlés szerint a likőrt természetesen el is hagyhatjuk, vagy éppen vaníliaaromával helyettesíthetjük. Én  mandulalikőrös változatban készítettem el, és nagyon nagy sikere volt. A két puha, szaftos tortalap, a közte lévő amarettos-fehér csokoládés krémmel és a csokoládés bevonattal, egyszerűen abbahagyhatatlan. Igazi ünnepi finomság.






 Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es tortaformához:


20 dkg étcsokoládé
15 dkg darált mogyoró
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
3 db tojás
1 tk sütőpor
2 ek Amaretto (mandulalikőr)
2 ek tej



A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.
A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk  fel, majd hagyjuk visszahűlni.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a vajjal, a tejjel, és a likőrrel majd, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a felolvasztott, kihűlt csokoládét. Ezután keverjük hozzá a sütőporral összekevert darált mogyorót, majd apránként a keményre felvert tojáshabot is.

A tortaformákat kenjük ki vajjal, és lisztezzük ki, majd a masszát osszuk el egyenlően a formákban. (én szilikon formákban sütöttem, de vékonyan vajaztam és liszteztem)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Ezután vegyük ki a sütőből, és a formákban hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni. (én megsütöttem a tésztát, és csak másnap vettem ki a formákból és töltöttem meg)







Amarettos krém hozzávalói:

10 dkg fehér csokoládé
15 dkg porcukor
4 ek Amaretto (mandulalikőr)
1 tk vaníliaaroma
2 dl habtejszín
3 db tojássárgája
10 g porzselatin
0,5 dl víz


A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk fel, majd tegyük félre felhasználásig.

A tojássárgákat a porcukorral, a vaníliaaromával, és a likőrrel vízgőz fölött kézi habverővel keverjük habosra.

A vizet melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl. (éppen csak langyos legyen)

A cukros-tojásos habhoz ezután keverjük először hozzá az olvasztott csokoládét, majd az éppen csak langyos zselatint is.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a masszához.

Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tortatálra, majd kanalazzuk rá a habos krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.



Csokoládés krém hozzávalói:

10 dkg csokoládé
4 dkg barna cukor
2 dl habtejszín
1 ek Amaretto (mandulalikőr)



A barna cukrot karamellizáljuk meg, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a darabokra tördelt csokoládét, és a likőrt. Addig keverjük még besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó kevergetés mellett hűtsük ki egészen, hogy egy kenhető krémet kapjunk.

A tortát ezután vonjuk be a kihűlt, sűrű csokoládékrémmel, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

1 megjegyzés: