2013. november 4., hétfő

Körtetorta csokoládéöntettel.



A hűvösebb idő beköszöntével egyre szívesebben sütök gyümölcsös tortákat, pitéket. Egyik kedvenc őszi gyümölcsöm a körte, így a napokban éppen körtés receptek után kutakodva találtam rá a MOKSA.HU oldalon Myreille "Vaníliás körtetorta" receptjére. Rögtön megtetszett a recept mivel már a fotókon is jól lehetett látni, hogy egy finom szaftos tortáról van szó, amely igencsak meg van pakolva körtével. Alig vártam hogy kihűljön a torta és megkóstolhassam. Nem csalódtam, mert valóban nagyon finom puha tésztát kaptam sok-sok körtével, és bizony nagyon ízletes volt. A selymesen-krémes csokoládéöntet pedig még megkoronázta ezt az amúgy is finom tortát.






 Hozzávalók a tortához:

5-6 db körte
25 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek barna cukor
2 db tojás
2 ek olívaolaj
1 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj


Csokoládéöntet hozzávalói:


12.5 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín






A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel nagyobb kockákra. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a barna cukrot és pár perc alatt főzzük puhára. (figyeljünk, nehogy szétfőjön a körte)
Amikor már eléggé megpuhultak a körtedarabok, egy kanállal szedjük ki a főzéskor keletkezett léből. (nem kell lecsepegtetni, sőt 1-2 evőkanálnyi lé is kerüljön rá)
Ezután hűtsük ki egészen mielőtt a tésztába kevernénk.

Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahajat, és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett csorgassuk bele az olívaolajat. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze. Végül óvatosan keverjük a masszához a puhára főzött, teljesen kihűtött körtét és 1-2 kanálnyi levet.

Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, (v. vajazzuk és lisztezzük alaposan ki) majd öntsük bele a körtés-masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, még forrón szórjuk meg a torta tetejét ízlés szerint vaníliás-porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Ameddig a torta teljesen kihűl, készítsük el a csokoládéöntete.

A tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről. (nem kell felforralni!!!)
Ezután tördeljük bele a csokoládét, majd addig keverjük még elolvad, és egy sima krémet kapunk.

Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd csorgassuk rá a csokoládéöntetet.

1 megjegyzés:

  1. Hm, de guszta Gizikém! Ezer íze lehet! Nagyon csábító sütemény. Jó csokisan, tocsogóan enném... :o)

    VálaszTörlés