2013. november 30., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Töltött kelkáposzta tekercs.




Néhány héttel ezelőtt, (a recept eddig váratott magára, de ez az étel bármikor aktuális) hétvégére rakott kelkáposztát terveztem be. Mivel egy szép nagy kelkáposztát sikerült vásárolnom, így a nagyobb levelekből külön készítettem néhány töltött tekercset is. A hozzávalókat tekintve, ehhez a tekercshez is ugyanúgy darált húst, rizst, fűszereket, és tejfölt használtam, de valahogy mégis teljesen más, mint a rakott kelkáposzta. Bevallom nekem így elkészítve még jobban is ízlett. A tekercseket  elkészíthetjük akár előre is, majd a hűtőben tároljuk a sütésig. Így időt takaríthatunk meg, és ebéd vagy éppen vacsora előtt kb. fél órával ráérünk betenni a sütőbe, majd készre sütni, és már tálalhatjuk is.






Hozzávalók 6 tekercshez:

6-8 db nagy kelkáposztalevél
15-20 dkg darált hús
5 dkg rizs
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
2 dl tejföl
10 dkg sajt
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj







A káposztaleveleket enyhén sós vízben, pár perc (kb.4-5) alatt főzzük félpuhára.  Ezután öntsük le róla a főzővizet, majd hideg vízzel öblítsük le a leveleket. Végül óvatosan, egyesével szedjük ki a vízből és csepegtessük le alaposan, majd kiterítve tegyük egy tálcára a leveleket.

A rizst enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és kezdjük el párolni az olívaolajon. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a darált húst is. Kevergetve pirítsuk fehéredésig a húst, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. Végül néha megkeverve süssük zsírjára.

Ezután az elősütött húst keverjük össze az előzőleg puhára főzött rizzsel.

Terítsünk ki egy káposztalevelet, majd tegyünk a közepére a darált húsos keverékből. Ezután hajtsuk rá a két szélét, majd szorosan tekerjük fel. (minden levéllel így járjunk el)

Egy sütőformát kenjünk ki vastagon a vajjal, majd helyezzük bele egymásmellé a megtöltött káposztaleveleket. Ezután locsoljuk meg a tejföllel, majd reszeljük rá a sajtot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-40 perc alatt süssük szép pirosra.






 Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd helyezzük a tányérokra a tekercseket, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Mindig a közeli képeidbe leszek szerelmes. Milyen guszta és ötletes étek. Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés