2013. november 28., csütörtök

Brokkolikrémleves.



Sajnos ma nagyon hideg fázós reggelre ébredtünk. Igaz a nap szikrázóan süt, de ettől még igen hideg van. Rövid bevásárló körutam alatt alaposan átfáztam, és nem is vágytam másra, mint egy jó meleg krémlevesre. Mivel egy szép csokor brokkoli is hazajött velem, így röpke fél óra alatt el is készült ez a finom krémleves. Ameddig a leves fődögélt, addig a sütőben szép pirosra, ropogósra sültek a sajtos kiflikarikák is. Tálaláskor aztán a krémlevest megszórtam reszelt sajttal, és a sajtos kiflivel kínáltam.






Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
2 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db Maggi erőleveskocka
őrölt fehér bors
szerecsendió
3 dkg vaj
1,5 dl tejszín
1,5 l víz


A brokkolit szedjük rózsáira, és a zsenge szárrészét vágjuk kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A krumplit vágjuk kisebb kockákra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, keverjük alaposan össze, majd rögtön tegyük rá a brokkolit és a krumplit is. Kevergetve pár percig pároljuk tovább, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval. Végül öntsük fel a vízzel, és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük puhára.

Amikor a brokkoli és a krumpli megpuhult, vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük a levest. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.

Közben a kiflikarikákat szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük világos zsemleszínűre, ropogósra.

Tálaláskor merjük tányérokba a levest, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, és a ropogósra sült, sajtos kiflivel kínáljuk.

1 megjegyzés: