2013. október 22., kedd

Őszibarackos túrótorta.




Hétvégére készült ez a finom túrókrémes, őszibarackos torta. Majdhogynem sütés nélküli torta, de most kivételesen az alapot nem babapiskótából, vagy éppen kekszből készítettem, hanem egy vékony piskótalapot sütöttem. (ízlés szerint sütés nélküli alappal is készíthetjük) A torta összeállítása is eltér a megszokottól, mivel a tortaformába először a gyümölcs, majd a habos-túrókrém, végül pedig a tészta került. A felezett őszibarackok magházát mielőtt leöntöttem a tortazselével én áfonyával töltöttem meg, de ez megint csak ízlés dolga. Egy biztos a vékony tészta a túrókrémmel, és a gyümölcsökkel nagyon finom volt. Lehet kicsit szebb lehetett volna a torta, de hogy finomabb nem az teljesen biztos.







Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:

2 db tojás
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
6 dkg liszt
1 ek forró víz


Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, és adjuk hozzá az egész tojásokat. Ezután robotgéppel keverjük jó habosra, majd csorgassuk hozzá a forró vizet és 1-2 percig még keverjük tovább.
Végül szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal keverjük óvatosan össze.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele egyenletesen a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb 10-12 perc alatt süssük készre. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan húzzuk le róla a papírt.







Túrós töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
3 dl habtejszín (v. hulala)
10 gramm porzselatin
1 dl víz

Tetejére 8-10 db felezett őszibarackbefőtt és 25-30 szem aszalt áfonya.
2 csomag színtelen tortazselé


Tegyük bele egy tálba a túrót, és villával kicsit törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről  és állandó keverés mellett szórjuk bele a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük éppen csak langyosa.

A túrós masszához adjuk hozzá a langyosra hűlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt (v. hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós masszához.

A tortaformát béleljük ki folpack fóliával, majd a lecsepegtetett, felezett őszibarackokat helyezzük bele a magházukkal felfelé. Ezután kanalazzuk a barackok tetejére a túrós-habos krémet, majd helyezzük rá a teljesen kihűlt piskótatésztát. Tenyérrel kicsit lapogassuk le, majd tegyük be a hűtőbe pár órára hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

A hűtőből vegyük ki a tortát, majd egy mozdulattal fordítsuk rá egy tálcára, és óvatosan húzzuk le róla a fóliát. Ezután a barackok magházába tegyünk néhány szem aszalt áfonyát.

A színtelen tortazselét készítsük el a tasakon lévő utasítás szerint, majd kanalazzuk a torta tetejére. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel a tortát és úgy kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki a tortád, jó kis recept, bármilyen más befőttel v. friss gyümölccsel is elkészíthető, vittem is :-))))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű! Hasonló módon szögletes formában szoktam én is készíteni. Nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  3. De szép lett! A túrótorta nálunk is nagy kedvenc!

    VálaszTörlés