2013. június 13., csütörtök

Házi csokoládépuding eperzselével.



A napokban  kedvenc csatornámat a Tv-Paprikát néztem, amikor is a "Két éhes olasz" éppen házilag csokoládépudingot készített. Nagyon megtetszett a recept, na meg a kíváncsiság is hajtott, hogy tényleg olyan finom-e mint ahogy ők elmondják. Így aztán nem is várakoztam vele tovább, hanem én is elkészítettem. A recepten mindössze csak annyit változtattam, hogy én rumaromával ízesítettem, na meg megkoronáztam egy kevés eperzselével. A puding is, és az eperzselé is, igen egyszerűen, és gyorsan elkészült. Kóstolásnál aztán kiderült, hogy a puding nagyon, de nagyon finom!!! Az eperzselé pedig csak még fokozta ezt az íz-élményt.






Hozzávalók 4 pohár pudinghoz:


1 tábla csokoládé (60 %-os)
2 ek kristálycukor
1 ek liszt
5 dl tej
1/2 rumaroma (el is hagyható)
 2 cs vaníliás cukor


A lisztet, a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot szárazon keverjük össze. Ezután adjunk hozzá egy kevés tejet, és a rumaromát (ez el is hagyható!!) majd keverjük simára, csomómentesre.

A maradék tejet tegyük fel forrni, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a lisztes-cukros keveréket.
Ezután alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre.

A csokoládét vágjuk fel apróra, majd a kellően besűrűsödött masszához adjuk hozzá. Keverjük alaposan össze, hogy a csokoládé teljesen elolvadjon, és jó krémes legyen a puding.

Végül még melegen kanalazzuk bele a poharakba (v. tálkákba), majd hűtsük ki egészen.



Eperzselé hozzávalói:

20 dkg eper
1 cs vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
őrölt fahéj
2-3 db szegfűszeg
reszelt narancshéj
1/2 ek étkezési keményítő
2 dl víz


Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, majd a fűszereket. Főzzük alacsony hőmérsékleten pár percig, de vigyázzunk az eper nehogy szétfőjön.

Az étkezési keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd óvatosan kevergetve, csorgassuk az eperhez, és sűrítsük be.
Végül hagyjuk langyosra hűlni, majd kanalazzuk a poharakban lévő puding tetejére. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, és úgy kínáljuk.

4 megjegyzés: