2013. május 15., szerda

Rebarbarás málnakrémleves csavart leveles túróssal.




 A napokban sütött rebarbarás-epres pite után jöjjön most egy finom krémleves. Hűtőpakolászás közben ráakadtam egy vödröcske fagyasztott málnára, így a rebarbarával együtt megfőztem egy finom krémlevesnek. Igaz nincs az a nagy meleg, így aztán éppen csak langyosra hűtöttem le, és úgy tálaltam. Viszont a nyári nagy melegben, jól behűtve, esetleg egy-két gombóc vanília fagylalttal is eltudom képzelni. Sőt, nálunk biztosan többször készül még majd a nyár folyamán. Ameddig a leves elkészült, sütöttem mellé túrós rudat, amely nagyon jól illett a leveshez.







Hozzávalók:


5-6 szál rebarbara
20 dkg málna
2 cs vaníliás cukor
kristálycukor (v. édesítőszer)
őrölt fahéj
szegfűszeg
reszelt citromhéj
1/2 cs tejszínízű pudingpor (főzős)
1 l víz
2 dl tejszín



A rebarbarát tisztítsuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra, és a málnával együtt tegyük bele egy edénybe. Öntsük fel a vízzel, és ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot (v. édesítőszert). Reszeljük bele a citromhéjat, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, ízlés szerint őrölt fahajat és szegfűszeget, majd főzzük kb. 15 percig. 
Ezután egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele. 

 Öntsük vissza az edénybe, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel.
A tejszínt keverjük simára a pudingporral, majd amikor a leves elkezd forrni, állandó keverés mellett csorgassuk bele. Főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön.
Tálalás előtt hűtsük ki, és úgy kínáljuk.







Csavart leveles túrós hozzávalói:

1 cs leveles tészta
1/2 cs túró
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj


Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból. (ha nem előnyújtott a tészta, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra)

A túrót villával törjük egy kicsit össze, majd szórjuk meg vele a tészta egyik felét. Ezután szórjuk meg a vaníliás cukorral, majd reszeljünk rá citromhéjat. 

A tészta üresen hagyott felét ezután hajtsuk rá a túrós részre, majd a tenyerünkkel kicsit nyomkodjuk le. Ezután derelyevágóval ízlés szerinti méretűre vágjuk fel, majd csavarjuk meg, és tegyük egymástól kicsit távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített forró sütőbe, majd pár perc alatt süssük készre.

Tálaláskor a kihűtött krémlevest merjük tányérokba, és a frissen kisült, ropogós, túrós rudakkal kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Csodaszép színe van, és azok a pöttyök... Tökéletes. :)

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki! Csodaszép fotók és fantasztikus ízek! Biztosan ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés