2013. április 8., hétfő

Pórés-medvehagyma krémleves.



Végre idén is megkezdődött a medvehagyma szezon!!! Egy-két hete már találkoztam vele a zöldségesnél, de sajnos az időjárásnak köszönhetően eléggé silány példányok voltak. Nem csoda, hiszen ez az időjárás a növényeket is eléggé megviselte. Reménykedjünk hogy végre megérkezett az igazi tavasz, és a medvehagyma is erőre kap. Úgy indultam el vásárolni, hogy bármilyen is lesz a medvehagyma nekem most kell egy csomaggal. Szerencsémre sikerült is egy szépséges, friss csomaggal beszereznem, így aztán nem is volt kétséges, hogy finom levest készítek ebédre. A medvehagyma mellett még hazajött velem egy szép szál póréhagyma is, így készült ez a pórés-medvehagyma krémleves. Ameddig a leves készült, gyorsan sütöttem mellé néhány sajtos csigát, majd tálaláskor azzal kínáltam. Mivel ez a leves igencsak egyszerű, és a sajtos csigákkal együtt bő fél óra alatt elkészül, így kevés idővel rendelkező medvehagyma kedvelőknek a figyelmébe tudnám ajánlani.





Hozzávalók:

1 cs medvehagyma
1 db póréhagyma
1 nagyobb krumpli
színes bors
szerecsendió
1 db zöldségleveskocka
3 dkg Vénusz margarin
2 ek olívaolaj
2 dl tejszín
7 dl víz


A póréhagymát vékonyra szeleteljük fel. A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt pórét és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen. Ezután adjuk hozzá a medvehagymát, majd szórjuk meg a fűszerekkel, és pároljuk tovább hogy a medvehagyma is kicsit összeessen. Végül adjuk hozzá a krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.(kb. 20 percig főztem)

Amikor a krumpli megfőtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett, csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk ki, de főzni már nem kell tovább.

Ameddig a leves főtt, a leveles tésztát vékonyan lekentem sóval, és őrölt fehér borssal ízesített tejföllel, majd bőségesen megszórtam reszelt sajttal. Ezután feltekertem mint a bejglit, majd feldaraboltam. A kés lapjával minden csigát kicsit lenyomtam, majd előmelegített, forró sütőben, szép pirosra, ropogósra sütöttem.

Tálaláskor a levest tálakba mertem, majd a frissen kisült sajtos csigákkal kínáltam.

11 megjegyzés:

  1. Gizike, drága, örvendek hogy ilyen szép, egészséges és finom ételeket főzöl. A medve hagymát itt még álmunkban sem találnák, nem is terem még hasónló növény sem ami megközelittené. Már mul évben is google-iztam hogyan lehetne be szerezni, hát csak ugy hogy be csempészni egy kis palántát mint utoljára olaszországbol csempésztem, de az egy kimondott olasz növényszerüség volt, és nem medve hagyma.

    Guszta és finom a levesed, igazi tavaszi finomság. Remélem jól vagy...egyáltalán még felém sem nézel, habár én kommentáltam neked Husvét előtt. Remélem szép Husvétotok volt. Sajnos nálunk minden levoltunk hangulva, mert hiányzott a Rosario, pláne a gyermekeimnek. Az ő tiszteletére az idén én sütöttem a sonkát amit ő szokott sütni minden Husvétkor. Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Elisabeth!
      Ne haragudj, hogy nem válaszoltam a kommentedre, de nem vagyok jól, és sokszor azt sem tudom mit csinálok. :( Tegnap este írtam neked egy e-mait, reménykedem hogy megkaptad. Puszillak

      Törlés
  2. Gizi, jövök hozzád ebédre:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati gyere, szívesen látlak. :) Már alig vártam, hogy végre hozzájussak a medvehagymához.

      Törlés
  3. Nagyon jó kis leves! Én is el fogom készíteni! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter biztosan neked is ízleni fog. Főleg a ropogós csigákkal volt isteni finom. :)

      Törlés
  4. Idén lemaradtam a medve hagymáról. Volt a zöldségesben, egy apró csokor volt 300,-Ft. Egy csokorral nem tudnék mit kezdeni, kettőért meg sokallom a 600-at. Gizikém az ajándékunkról semmi hír?! :o(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti szerintem nem maradtál le, a nagy hó miatt még biztosan lehet majd kapni. Itt nálunk is 300,-Ft volt egy csokorral, de szerencsére jó nagy, és szép.

      Az ajándékról sajnos semmi hír!!! A facebookon sokszor látom ahogy az Annamária arról ír, hogy milyen ajándékot kapott, és mennyire örül neki, hát tudod olyankor vissza kell hogy fogjam magam, és ne írjam oda neki, hogy bizony mi is nagyon szeretnénk már megkapni a tavaly tavaszra beígért ajándékunkat. Megint kórházba megyek, de ha megjöttem írni fogok neki.:(

      Törlés
    2. Sajnos én sem tudok semmit, de már fontolgatom a levelet ismét...Elég kínos már rájuk nézve...

      Törlés
  5. Én krumplival szoktam párosítani a medvehagymát, de egy próbát póréval is megér, azt is szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tettem bele én is krumplit, de főleg a póré dominált.Volt már hogy sárgarépa is került a medvehagyma levesbe, de szerintem mindegyikkel finomra sikerült. Nyugodtan próbáld ki.

      Törlés