2013. április 7., vasárnap

Citromkrémes torta.



 Nálunk a hétvége semmiképpen nem múlhat el valami finom sütemény nélkül. Igaz ezen a hétvégén kicsit belemerültem a sütögetésbe, mert szombaton készült egy finom szilvás-túrós pite, amely igen csak kapós volt. (recept itt megtalálható) Mivel vendégeket vártam, a sütemény pedig fogytán, így aztán megint csak hozzáláttam a sütéshez. Igaz ennek a tortának csak a tésztás alapot kellett megsütni, így gyorsan el is készültem vele, majd megtöltöttem egy habos-mascarponekrémmel, végül pedig citromkrémmel koronáztam meg. Az omlós tészta a mascarponekrémmel, és a citromrémmel valami isteni finom volt. Az íz-hatás pedig teljesen hatalmába kerített mindenkit, és nem győztük egyik szeletet enni a másik után.






 Tészta hozzávalói 20 cm-es formához:


15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg darált mandula
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz


A lisztet morzsoljuk össze a vajjal, majd amikor már jó morzsalékos keverjük hozzá a darált mandulát, és a porcukrot. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és egy evőkanál hideg vizet, majd gyúrjuk alaposan össze. (ha szükséges akkor adjunk még hozzá apránként vizet, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen)

A tortaformát kenjük ki vajjal és lisztezzük ki, majd béleljük ki a tésztával. (én szilikonos formába sütöttem, így csak vékonyan kentem ki vajjal, majd kézzel belelapogattam a tésztát) Ezután tegyük be 30 percre a hűtőbe.

A hűtőből kivéve villával több helyen böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele sütőpapírt, és töltsük fel nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel...)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt. Ezután tegyük vissza a tésztát a sütőbe, és süssük még 10 percig, hogy szép világos színűre süljön. 
A sütőből kivéve hagyjuk néhány percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.






Töltelék hozzávalói:


25 dkg mascarpone
porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
2 dl Hulala (v. habtejszín)

néhány kanál citromos krém (recept itt található)


A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük közepesen kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A teljesen kihűlt tortaformába kanalazzuk bele a krémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Ezután ízlés szerint kenjük rá a citromos krémet, majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Közvetlen tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, megjegyzem. Szeretem a citromos sütiket. :) Nem sütöttem még sose elő így vaksütéssel, valahogy sajnálom bele azt amit aztán majd nem tudok már felhasználni másra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla én 1 kg rizst fogtam be az elősütéshez, és mindig azt használom. Nem ég meg sütés közben, így nem kell kidobni, hosszú ideig felhasználható, és nem is kerül sokba.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen az ötletet, akkor rizzsel ki fogom majd próbálni. :)

      Törlés
  2. Nagyon tetszik a tortád! Ezt a babos sütést még én se próbáltam ki, valamiért macerásnak tartom és mindig halogatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz én sem sütöm mindig elő a tésztát, de ennél a tortánál a töltelékkel már nem megy vissza a sütőbe, és nem szerettem volna, ha megemelkedik.

      Törlés
  3. Bevallom, a pitékhez soha nem használok nehezéket, elég neki a böködés. Guszta! Biztos finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. M@rti egyet értek veled, és én is ezt az egyszerűbb megoldást választom legtöbbször. :)

      Törlés
  4. Bizony nálunk sem marad ki a házilag készült sütemény mert a Lora lányom mindig süt valami uj fajta, vagy régi megszokott süteményt. A citrom krémes tortád, pláne a mascarpone krémmel, nagyon isteni finomnak hagnzik, és néz ki. A vak sütés nagyon praktikus megéri a babrálás vele...milyen jó kis szó bab-rálás!...mert pont száraz babbal szoktuk mi is tölteni, csak sajnos utána ki dobjuk a babot, mert ki szárad. Talán a rizst nem kell ki dobni, és még finomabb lehet utána!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth bizony sokszor benézek Lorához is, és mindig valami finom süteménnyel találkozom nála. Miért dobjátok ki a babot??? Szerintem azt is többször fel lehet használni a vaksütéshez. Én a rizst pl. számtalanszor újra felhasználom.:)

      Törlés
  5. Már a fb-on is szemeztem vele, nagyon guszta és nagyon szép. :)

    VálaszTörlés