2013. március 3., vasárnap

Mini sajttorta citromkrémmel.



 A tavasz első hétvégéjét mivel is ünnepelhetnénk meg, mint egy finom sajttortával. Szikrázóan süt a nap, igazi kiránduló idő van. Mivel kirándulás nem volt betervezve a mai napra, így csakis egy rövidke sétára vállalkozom. Sütést sem terveztem, de a végén mégiscsak rábeszéltem magamat. (igazán nem volt nehéz feladat, mert már jól kiéheztünk egy finom édességre)  Az első gondolatom az volt, hogy sajttortát sütök. Azt viszont tudni kell, hogy a sajttortával csak annyi a gondom, hogy meg kell várni még teljesen kihűl, és csak utána lehet szépen felszeletelni. Annyi időt pedig nem szerettem volna várni, így jött az ötlet, hogy mini sajttortákat fogok sütni. A hozzávalókat tekintve megegyezik a nagyobb tortaformában sütött sajttortával, csak most a muffin formákba került bele a kekszes alap, majd a mascarponés krém. Végül 12 db mini tortácska készült, így aztán a sütés után rövid idő alatt ki is hűltek, és már fogyaszthattuk is. Tálalás előtt a tortácskák tetejére még citromkrémet kanalaztam, (recept holnap).  Az édeskés sajttorta a savanykás citromkrémmel pedig valami mennyei finom.





Tészta hozzávalói 12 db mini tortácskához:


6 dkg Győri Édes keksz
6 dkg kakaós Győri Édes keksz
7 dkg vaj


Töltelék hozzávalói:


25 dkg mascarpone
1 db tojás (nagy)
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1,5 dl tejszín (én Hulalát tettem)
1 púpozott tk étkezési keményítő


Az elkészült tortácskák tetejére néhány kanál citromkrém.







A kétféle kekszet daráljuk morzsalékosra, majd öntsük hozzá a forró vajat. Kanállal keverjük alaposan össze, majd osszuk el egyelően 12 db muffin formába. (én szilikonos formába tettem, így nem kentem ki, de a hagyományos muffin formát kenjük ki vajjal, vagy béleljük ki papírkapszlival)

Ezután az ujjunkkal alaposan nyomkodjuk bele a formába a vajjal összekevert kekszet, majd 30 percre tegyük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.

A töltelék hozzávalóit tegyük bele egy keverőtálba, majd robotgéppel keverjük simára. Ezután vegyük ki a hűtőből a formát, majd kanalazzuk rá a kekszes alapra a simára kevert mascarponés tölteléket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 20-22 percig a tortácskákat. (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem, és 10 perc sütés után letakartam a tetejét sütőpapírral, nehogy nagyon megbarnuljon)
A megsült tortácskákat a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a tortácskák tetejére csorgassuk rá a citromkrémet és úgy kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. De guszták! Az a citrom krém igazán feldobta! Szívesen kóstolnék egyet...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek, pont ma tettem fel én is sajttortát!:)

    VálaszTörlés