2012. szeptember 30., vasárnap

Fügeízű panna cotta.



 Folytatódik a fügés hétvége, és a tegnapi "fügés-sajtos hússzelet" után, fügés ízesítésű panna cottát készítettem és desszertként kínáltam. Mivel továbbra is csak aszalt füge áll a rendelkezésemre, így azt néhány héttel ezelőtt mézes brandy-vel öntöttem fel, és érleltem. Mostanra nagyon finom íze lett a fügének, és a brandy-re sem panaszkodhatom. Egy kicsit elkanyarodtam a panna cottától, de most visszatérek rá, hogy miért is csak fügés ízesítésről beszélhetek. Füge egyáltalán nincs benne, csakis szárított, és őrölt fügefalevél. Mielőtt bárki is azt gondolná hogy megőrültem, elmondom hogyan is készült. Nem olyan régen a TV-Paprika egyik adásában láttam a szárított fügefalevéllel való ízesítését a panna cottának. Nagyon kíváncsi lettem, hogy valóban füge íze lesz-e, ezért rögtön szedtem pár levelet, majd néhány nap alatt megszárítottam. Ezután kávédarálón ledaráltam, és már kezdődhetett is a desszert készítése. A végeredmény pedig egy nagyon finom füge ízű panna cotta lett. Már a megszáradt fügelevelek is igen intenzív füge illatot árasztanak, így már szárad is a következő néhány levél, mellyel majd füge hiányában ízesíteni fogom a süteményeket. Tálaláskor pedig az előzőleg brandy-ben áztatott fügével kínáltam. Bevallom először kicsit kétkedve fogadtam, hogy a szárított fügefalevél alkalmas legyen ízesítésre, de mostanra a kétségeim teljesen elszálltak, és minden újdonságot kedvelő háziasszonynak bátran merem ajánlani.






Hozzávalók 6 db formához:


4 dl tejszín
3 dl tej
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek kristálycukor
3 db szárított, őrölt fügefalevél
20 g zselatin (por)


A szárított fügefaleveleket kávédarálóval, (v. aprítóval) őröljük meg.

A tejszínt és a tejet melegítsük fel, majd keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fügefalevelet. Ezután forraljuk fel,  majd a hőfokot mérsékelve, pár percig, kevergetve főzzük.

Pár perc után egy szitán szűrjük át, hogy a őrölt levél ne kerüljön bele, csakis az íze. (én kétszer egymás után átszűrtem)

Az átszűrt tejszínes-tejes keveréket azután tegyük vissza a tűzre, majd forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett keverjük bele a porzselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és sima állagú lesz.(én amikor már teljesen feloldódott a zselatin, megint átszűrtem, hogy teljesen sima állagú legyen)

Még forrón öntsük bele a formákba, majd szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd pár pillanatra mártsuk bele a formát forró vízbe, ezután pedig fordítsuk rá a tányérra.

Frissen szedett, vagy brandy-ben áztatott aszalt fügével kínáljuk.


2012. szeptember 29., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fügés-sajtos hússzeletek krumplipürével..



Megint elérkezett a hétvége, és én megint egy egyszerűen elkészíthető fogást hoztam. Néhány évvel ezelőtt készítettem először fügés hússzeletet, és akkor olyan nagy sikere volt, hogy azóta is rendszeresen a tányérunkra kerül. Attól függően hogy milyen fügét sikerül beszereznem, készült már a fáról frissen leszedett fügével, de az aszalt füge is alkalmas ehhez a recepthez. Sőt, az előzőleg borban beáztatott aszalt fügével még ízletesebb is lesz ez a fogás. A hússzeleteket ízlés szerint választhatjuk meg, mert  sertéshúsból, vagy éppen pulyka és csirkemellből is egyaránt elkészíthető. Én most sertéskaraj szeletek közé pakoltam az előzőleg fehérborban áztatott fügét, és a sütés vége felé alaposan megszórtam reszelt sajttal. Végül krumplipürével tálaltam, de ízlés szerint rizst is kínálhatunk mellé.






Hozzávalók:

8 szelet sertéskaraj
1 cs aszalt füge
3 dl fehérbor
10 dkg sajt
őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
Ráma margarin


 Az aszalt fügét szeleteljük fel, majd öntsük rá a bort és hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy jól magába szívja. Ezután tegyük bele egy szűrőbe, és hagyjuk hogy jól lecsepegjen.

A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Ezután egy teflon serpenyőbe, 1-2 ek olajon süssük elő mindkét oldalát.

Egy tepsit alaposan kenjünk ki margarinnal, majd helyezzünk rá 4 szelet húst. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval, majorannával, és kakukkfűvel. 
Ezután a fűszerezett hússzeletek tetejére tegyük rá a fügét. Végül fedjük be a maradék hússzeletekkel, és a tetejét szintén fűszerezzük meg.(azért óvatosan bánjunk a fűszerekkel, nehogy elnyomják a füge ízét)
A maradék bort, öntsük a hússzeletek alá, majd a tepsit fedjük le alufóliával.

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig pároltam)

Amikor a hús készre párolódott, vegyük le az alufóliát, majd ízlés szerint szórjuk meg a hússzeleteket reszelt sajttal. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk mellé krumplipürét, vagy éppen párolt rizst.


2012. szeptember 28., péntek

Fahéjas-othello szőlős csigatorta.



 A napokban láttam meg a fahéjas-szőlős csigát a "Szellem a fazékban" blogban, és már a fotó is olyan csalogató volt, hogy szinte éreztem a frissen kisült csigát mennyei illatát.(mint utóbb aztán kiderült az eredeti recept Zsókánál fellelhető) Kakaós csigát főként télen többször is sütök, és már jó régen tervbe vettem a fahéjas változatot is, de valamiért eddig mindig elmarat. Most viszont eltökéltem, hogy bizony fahéjjal is megsütöm a csigákat, és mivel a szőlő is adott volt, hát természetesen az is került nálam is bele. A csiga tésztájának most is a jól bevált kakaós csiga receptemet hívtam segítségül, csak éppen kevesebb mennyiséget bedagasztva. Sütés közben már belengte az egész konyhát a fahéj illata, és alig vártam hogy kisüljön, és megkóstolhassam a csigákat. Csakis annyit tudok elmondani, hogy a puha tészta a fahéjjal, és a szőlő zamatos ízével, na meg a rácsorgatott citrommázzal, (amely az én csigáim tetején valamiért nem nagyon látszik, viszont az íze nagyon is érezhető) nagyon finom volt. Még tart a szőlőszezon, így mindenkit arra biztatok, hogy nyugodtan álljon neki a csigasütésnek, és garantáltan nagy sikere lesz vele.







Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

30 dkg liszt
csipet só
2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1,5 dl tej
2 dk élesztő
5 dkg vaj + a lekenéshez


A tojást jól kikeverni a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni az olvasztott vajat, és a tejet is. Ezután beleönteni a kenyérsütőgép üstjébe.

A lisztet összekeverni egy csipet sóval, majd szintén beleönteni az üstbe. Ezután rámorzsolni az élesztő, majd elindítani a dagasztó programot, és megdagasztani a tésztát. (természetesen kézzel is belehet dagasztani a tésztát!!!!)

A megdagasztott tésztát ezután áttenni egy liszttel megszórt kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára keleszteni.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítani, majd kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtani. Ezután olvasztott vajjal lekenni, majd megszórni a fahéjas cukorral, és a szőlővel.


Töltelék:

4-5 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2 tk őrölt fahéj
reszelt citromhéj
30 dkg othello szőlő

Citrommáz:

pár kanál porcukor
1 cs vaníliás cukor
citromlé


A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal.
Ezután egyenletesen szórjuk rá az előzőleg vajjal lekent tésztára.

A szőlőt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le, és szintén szórjuk rá a fahéjas-cukor tetejére. Ezután tekerjük fel, majd éles késsel, vágjuk fel 8 egyforma részre.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd lapjával helyezzük bele a csigákat. Ezután egy konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük kb. 30 percig.

A sütőt melegítsük elő, majd helyezzük be a tortaformát, és közepes hőfokon süssük 30-35 perc alatt készre a csigákat. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A citrommázhoz a porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, és annyi citromlével, hogy egy sűrűbb állagú masszát kapjunk. 

A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni a csigákat, majd csorgassuk rá a tetejére a citrommázat.

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd a csigákat óvatosan szétválasztva kínáljuk.


2012. szeptember 27., csütörtök

Omlett zabpelyhes-lángossal.




Amikor egy kiadós reggelire, vagy éppen egy gyorsan elkészíthető vacsoraötletre van szükségem, olyankor jön nálam szóba az omlett. Az egyszerű tojásrántotta mellett számtalan módja van annak, hogy egy-egy finom hozzávalóval változatossá tegyük  ezt a gyorsan elkészíthető ételt. Én most paradicsommal, olajbogyóval, hagymával, petrezselyemzölddel, és mozzarellával bolondítottam meg a tojásokat, és  a sütés végén, egy remek, kiadós reggelit tudtam így feltálalni. Mivel nem volt itthon sem kenyér, sem pedig péksütemény, így  zabpelyhes-lángost sütöttem az omlett mellé. Erre a receptre Krisztina hívta fel a napokban a figyelmemet, majd "Teri konyhájában" rá is találtam az eredeti receptre. Azt hogy miért éppen lángos elnevezéssel illette Teri, azt nem tudom, de ennél jobbat én sem tudtam kitalálni, és átkeresztelni. Habár szerintem akár sós palacsintaként is megállná a helyét. Sőt amennyiben egy kevés édesítőszer is kerülne a masszába, akár lekvárral, túróval......is tálalhatnánk. Ami viszont biztos az az, hogy ehhez az omletthez remekül illett ez a zabpelyhes finomság.






Omlett hozzávalói:

4 db tojás
paradicsom (ízlés szerint)
olajbogyó (ízlés szerint)
1 db vöröshagyma
kis csokor petrezselyemzöld
őrölt bors
2-3 ek olívaolaj
mozzarella


A tojásokat üssük fel egy tányérba, majd keverjük hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet.
Ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal.

A vöröshagymát vágjuk félbe, majd vágjuk fel vastagabb szeletekre. A paradicsomot vágjuk cikkekre. Az olajbogyó levét csepegtessük le.

Öntsük az olajat egy serpenyőbe, és melegítsük fel, majd adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az olajbogyót, és pároljuk tovább. Végül tegyük bele a cikkekre vágott paradicsomot is.

Pár perc után öntsük rá a megpárolódott zöldségekre a petrezselyemzölddel, és fűszerekkel összekevert tojást. 
Süssük addig ameddig a tojás elkezd megszilárdulni. Ekkor csipkedjük a tetejére a mozzarellát, majd süssük készre. 


Zabpelyhes-lángos hozzávalói:

2 dl zabpehely
1,5 dl tej
1 db tojás
1 ek olívaolaj


A zabpelyhet öntsük egy tálba, majd öntsük rá a tejet. Ezután hagyjuk hogy teljesen magába szívja.(kb. 30 perc)

Ezután ízlés szerint sózzuk meg, és üssük bele a tojást, majd kézi habverővel alaposan keverjük össze.

Öntsük bele az olajat egy teflon serpenyőbe, majd hevítsük fel. Ezután öntsük bele a zabpelyhes masszát, majd terítsük el egyenletesen. 

Alacsony lángon, süssük szép pirosra, majd fordítsuk meg, és a másik felét is süssük készre.

Tálaláskor az omlettet a zabpelyhes lángossal kínáljuk. Nagyon finom a kettő együtt, és igen laktató.


2012. szeptember 25., kedd

Édesköményes paradicsomleves.



A napokban Budapesten jártam, így aztán benéztem a "Vásárcsarnok"-ba is. Már az első pár méter megtétele után a gyönyörű szép, és friss áruval megrakott standok látványa tárult elém. A zöldségfélék, és a húsok kínálata szinte végeláthatatlan volt. A minőség, és az árak is elégé tág határok között mozognak, így aztán mindenki a saját pénztárcájának megfelelően válogathat a kínálatból. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy bizony a fővárosban élők jóval olcsóbban, és jobb minőségben juthatnak hozzá a zöldségfélékhez, és a húsokhoz, mint akik falun élnek. Szerintem elképednének egy falusi üzlet kínálata, és árai láttán. Természetesen az édesköményből is bőséges volt a választék, és mivel az első találkozásunk eme zöldségfélével nagyon jól alakult, (recept itt megtalálható) így néhány példány haza is jött velem. Mindenképpen levest szerettem volna most készíteni, és rövid keresgélés után rá is akadtam "flatcat" remek receptjére. Kicsit a saját ízlésemre átformálva aztán el is készült ez a finom, édesköményes paradicsomleves.





Hozzávalók:


1 db édesköménygumó
2 ek olívaolaj
1 db vöröshagyma
1 db krumpli
20 dkg paradicsom (v. konzerv paradicsom)
5 dl csirkealaplé
1 gerezd fokhagyma
őrölt bors
2 dl tejszín


Az édesköménygumót vékonyan szeleteljük fel, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A krumplit és a paradicsomot vágjuk kisebb kockákra.

 Egy edénybe melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Egy-két perc után, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt édesköményt, a krumplit, és a fokhagymát, majd 10 percig többször megkeverve, pároljuk együtt a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, és pár percig pároljuk tovább. 
Végül öntsük fel a csirkealaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel. Ezután vegyük kisebb lángra, és főzzük puhára a zöldségeket.

Amikor a leves készre főtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a tejszínt. Kevergetve forraljuk fel, de főzni már nem kell.

Tálaláskor kínálhatunk mellé frissen kisült kenyeret. Én csak  magában tálaltam, de úgy is nagyon finom volt.




2012. szeptember 23., vasárnap

Citromos panna cotta szederrel és mézes-mandulás madeleine-nel.



 A hétvégi ebéd megkoronázásaként készítettem ezt a panna cottát. A receptet pedig honnan, máshonnan leshettem volna el, mint a GoodFood magazin szeptemberi számából. Lehet már kicsit unjátok a sok GoodFood-os receptet, de a magazin lapozgatása közben, mindig megakad a szemem egy-egy finomságon. (meg aztán úgy gondolom, hogy esetleg vannak olyanok, akik nem tudnak hozzájutni a magazinhoz, viszont szívesen elkészítenének, néhány új ételt) Már az első pillanatban megakadt a szemem Gordon Ramsay citromos panna cotta receptjéhez csatolt képen. Csodálatos volt a tálalás, és rögtön tudtam, hogy ezt nekem is el kell készítenem. A panna cotta különben is az egyik kedvenc desszertünk, a szeder sem áll távol tőlünk, a langyosan illatozó madeleine-nek meg ki tudna ellenállni, mert én nem, az biztos. Így aztán hozzáláttam az elkészítéséhez, és ameddig a panna cotta a hűtőszekrényben csücsült, addig a frissen kisült madeleine illata betöltötte a lakást. A recept leírása kicsit hosszadalmasnak tűnik, de ez csak a látszat, bátran merjen hozzáfogni mindenki.






Panna cotta hozzávalói:

4 dl tejszín
2 dl tej
15 dkg cukor
1 tk vaníliaaroma
1 citrom leve és héja
20 g porzselatin

Öntsük egy serpenyőbe a tejszínt, a tejet, és adjuk hozzá a cukrot, vaníliaaromát, és a reszelt citromhéjat. Szép lassan melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a citrom levét.(ne ijedjünk meg, ha a citromlé kicsit összekapja)
Ezután kézi habverővel kevergetve, főzzük pár percig, még teljesen sima lesz az állaga, és egy kicsit besűrűsödik.

Pár perc után zárjuk el a gázt, majd szintén állandó keverés mellett, szórjuk bele a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik.
Végül szűrjük át egy szűrőn, hogy teljesen sima állagú legyen.

Az elkészült panna cottát töltsük a formákba, majd hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.



Madeleine hozzávalói:

 1 ek. méz
4 dkg őrölt mandula
3 db tojás
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
8 dkg liszt
7,5 dkg olvasztott vaj


Tegyük bele a keverőtálba a tojásokat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézet, majd robotgéppel keverjük habosra.(én 10 percig kevertem, hogy jó habos legyen)

Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá az őrölt mandulát, majd a lisztet, és keverjük sima masszává.

A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni. Ezután kézi habverővel, keverjük hozzá a masszához.

A madeleine formákat alaposan vajazzuk ki, majd szórjuk meg liszttel. Ezután kanalazzuk bele a masszát a formákba úgy, hogy kb. 3/4-ig legyenek. (én a formákat tepsire helyeztem, és úgy kanalaztam bele a masszát)

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formákkal megpakolt tepsit. Süssük közepes hőfokon  10-12 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, egy rácsra fordítsuk ki a megsült madeleine-ket, majd hagyjuk langyosra hűlni.



Szederhez:

20 dkg fekete szeder
1-2 dl szeder v. ribizli likőr


A szedret tegyük egy tálba, majd öntsük rá a likőrt. Ezután hagyjuk 1-2 órán át állni, hogy a likőr ízét kissé magába szívja tálalás előtt.


Tálalás előtt a hűtőből kivett panna cottával megtöltött formákat mártsuk bele pár pillanatra, forró vízbe, majd egy hitelen mozdulattal fordítsuk rá a tányérra.

Ezután helyezzük a panna cotta köré a likőrben áztatott szederszemeket, locsoljuk meg egy kevés likőrrel, majd kínáljunk mellé néhány, langyosra hűlt madeleine-t.


2012. szeptember 22., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Gombás csirkemell leveles tésztában, salátával.



Hétvége lévén, na meg hogy eléggé hűvös az idő, így egy olyan receptet hoztam, melyet rövid idő alatt a sütőben készíthetünk el. Így aztán nemcsak egy remek ebédet tudunk feltálalni, hanem még a sütő melegét is élvezhetjük falatozás közben. Az ötletet a Wellington bélszín adta, melyet egy kicsit átformálva, csirkemellel készítettem el. Mivel a vörös húsokért nem nagyon vagyok oda, viszont a csirkemell igen közkedvelt nálunk, így a bélszín lecserélése, igen jó ötletnek bizonyult. A húst és a gombát sütés előtt akár pár órával előbb is előkészíthetjük, mivel a leveles tésztába lehűtve ajánlatos becsomagolni. (a tészta ettől szép levelesre, és ropogósra sül) Így aztán tálalás előtt kb. fél órával ráérünk becsomagolni a tésztába az előkészített húst, majd készre sütni. Köretként pedig mindenki ízlésének megfelelően kínálhat salátát, vagy éppen párolt zöldséget. Én most jégsalátát, sárgarépát, és almát, öntöttem nyakon egy majonézes tartármártással, és ezt kínáltam a hús mellé.





Hozzávalók 2 személyre:

2 db csirkemellfilé
25 dkg gomba
1 cs leveles tészta
őrölt bors
szerecsendió
2-3 ek olívaolaj
1 tojás a lekenéshez
szezámmag (el is hagyható)


A két fél csirkemellfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek átjárják.

Ezután egy serpenyőbe öntsünk egy evőkanál olajat, majd süssük a mellek mindkét oldalát 2-3 percig, majd vegyük ki a zsiradékból egy tányérra, és teljesen hűtsük ki.

A gombát ízlés szerint daraboljuk fel, majd az olajon kezdjük el párolni. Közben ízlés szerint szórjuk meg sóval, őrölt borssal, és szerecsendióval.

Amikor a gomba már teljesen megpárolódott, zsírjára sült, akkor botmixerrel pépesítsük, majd szintén teljesen hűtsük ki.

Amikor a hús is, és a gombapép is teljesen kihűlt, akkor a gombával borítsuk be az elősütött hús tetejét. (szépen lapogassuk rá, és formázzuk meg)

 Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy jól lehűljön mielőtt a leveles tésztába becsomagolnánk.(sütés előtt pár órával előkészíthetjük a húst, majd a hűtőben tároljuk)

Az előnyújtott leveles tésztát csomagoljuk ki a papírból, majd vágjuk két egyforma részre. (amennyiben nem előnyújtott a leveles tészta, akkor lisztezett felületen, vékonyra nyújtsuk ki)

Ezután az egyik tésztalapra helyezzük rá a jól lehűtött gombás csirkemellet, majd óvatosan csomagoljuk be. Így járjunk el a másik előkészített hússal is.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá, egymástól kicsit távolabb a tésztabatyukat.

Ezután kenjük le felvert, egész tojással a tetejét, majd ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal. (a szezámmag való szórás, el is hagyható)

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten süssük kb. 25-30 percig, hogy szép piros, ropogós legyen a tészta. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Tálaláskor ízlés szerint kínáljunk mellé salátát, vagy párolt zöldséget.


2012. szeptember 20., csütörtök

Cukkinis, burgonyás krémleves sajttal.



Hideg, esős reggelre ébredtünk, úgy látszik óhatatlanul beköszöntöt az ősz. Ilyen hideg időben nincs is jobb, egy jó meleg krémlevesnél, melyet röpke fél óra alatt a tányérunkba varázsolhatunk. Mivel a cukkini bokor a kertben még tudomást sem vesz az idő múlásáról, így találtam még néhány zsenge cukkinit. Így aztán nem is volt kétséges, hogy egy finom krémlevest készítek belőle. A cukkini mellett került még a levesbe krumpli, hagyma, és jó sok sajt. Az eredeti receptben újhagymával készült ez a leves, majd tálaláskor a teteje is azzal volt megszórva, viszont én saját ízlésemre formálva, vöröshagymával, és snidliggel készítettem el. Aztán mire a leves elkészült, a nap is kisütött, de sajnos ereje már nem sok van, így igazán jólesett elkanalazgatni ezt az egyszerű, ám annál finomabb krémlevest.






Hozzávalók 2 személyre:

1db  nagyobb krumpli
1 db közepes cukkini
1 db vöröshagyma (v. 1 cs újhagyma)
10-15 dkg reszelt sajt
1 db zöldségleveskocka
őrölt bors
szerecsendió


A cukkinit, a krumplit, és a vöröshagymát vágjuk fel kisebb darabokra, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott snidlinget, a zöldségleveskockát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval.
Forraljuk fel, majd mérsékelt hőfokon, főzzük puhára.(kb. 20 percig főztem)

Amikor már puhára főttek a zöldségek, vegyük le a tűzről, keverjük bele a reszelt sajt felét, majd botmixerrel pépesítsük, hogy sima, krémes állagú legyen a levesünk.

Tálaláskor merjük a forró levest tányérokba, majd a tetejét szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal, és apróra vágott snidliggel (v. karikára vágott újhagymával). 


2012. szeptember 19., szerda

Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával.




A napokban éppen a televíziót néztem, amikor a  TV-Paprika egyik műsorában éppen Heston Blumenthal  forradalmian új szemszögből közelített meg néhány fogást. Szeretem nézni a műsorait, még ha igencsak érdekes felfogásban közelít is az ételekhez. Volt már olyan étel melyet kicsit azért a saját ízlésemre átformálva én is elkészítettem, és nem is kellett csalódnom, mert finomra sikerült. A mostani adásban pl. zöldfűszeres zabkását készített, és előfőzött, pirított csigával tálalta. A zabkása rögtön felkeltette az érdeklődésemet, a csigáról viszont azonnal lemondtam. Mivel pedig mindenképpen hajtott a kíváncsiság, így a zabkását Blumenthal utasításai szerint készítettem el, és lehet elsőre kicsit furcsának tűnik, de nagyon finom volt. A csigát pedig lecseréltem gombára, melyet jó sok kakukkfűvel pároltam, majd pirítottam aranybarnára. A zabkása a petrezselyemzölddel és a snidlinggel nagyon is a kedvemre valóra sikerült, a pirított gombával pedig remekül összeillett. Minden újdonságra nyitott, és kísérletező kedvű látogatóim figyelmébe ajánlanám ezt a receptet, és garantálom senki nem fog benne csalódni. Én most készítettem először, de nem utoljára, azt biztosan állíthatom.






Fűszeres zabkása hozzávalói:


7 dkg zabpehely
2 dl csirkealaplé
3 dkg vaj
1 csokor petrezselyemzöld
snidling (ízlés szerint)


A petrezselyemzöldet, a snidlinget, és a vajat késes aprítóval (v. turmixgéppel) pépesítsük.

A zabpelyhet szitáljuk át, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába. (érdemes átszitálni, mert különben nagyon ragacsos lesz a kása)

Egy serpenyőbe melegítsük fel a csirkealaplét, majd öntsük hozzá az átszitált zabpelyhet, és keverjük alaposan össze. 
Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy besűrűsödjön. Végül keverjük hozzá a zöldfűszeres vaj keverékét, és keverjük óvatosan össze. 
Állandó keverés mellett főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.



Pirított gomba hozzávalói:

30 dkg gomba (pl. csiperke)
kakukkfű
őrölt fehérbors
szerecsendió
3 ek olívaolaj


A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. A frissen szedett kakukkfüvet szedjük le a kemény szárrészről és aprítsuk fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, és a felaprított kakukkfűvel, majd kezdjük el párolni.

Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva, addig pároljuk még a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. (amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesíthetünk)

Tálaláskor szedjük a tányérra a zabkását, majd helyezzük rá a pirított gombát.


2012. szeptember 18., kedd

Céklás humusz.



Szépen, lassan, beleléptünk az őszbe, és ezzel együtt megjelennek az étrendünkben az őszi gyümölcsök és zöldségfélék. Egyik nagy kedvencem ezek közül a cékla, melyet egy-két évtizeddel ezelőtt csupán csak salátaként tudtam elképzelni, és elkészíteni. Azóta viszont sokat változott a világ, és vele együtt az én étkezési szokásaim is. Saláta mellett, szívesen készítek különböző céklás leveseket, süteményeket, és lehet hogy sokak számára elképzelhetetlen, de tortát is. (céklás receptek itt megtalálhatóak) Most egy céklás humuszra esett a választásom, és mondhatom nem csalódtam a receptben, mert valóban nagyon finom. A főtt cékla, és a csicseriborsó keveréke, citrommal és köménymaggal ízesítve, majd tejföllel (v. joghurttal meglocsolva) igazi ínyencség. Egy-két szelet pirítóssal, rozskenyérrel, vagy éppen frissen kisült, illatozó péksüteménnyel, igazán kiadós, és remek vacsorát tálalhatunk fel.






Hozzávalók 3-4 adaghoz:

2 db cékla
1 db konzerv csicseriborsó
1 citrom leve
1tk őrölt római kömény
1-2 tk pörkölt egész római kömény
tejföl (v. joghurt)
só (ízlés szerint)
őrölt fehérbors(ízlés szerint)


Az egész római köményt egy teflon serpenyőben, állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pirítsuk meg. Ezután öntsük egy tányérra, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A céklát főzzük puhára, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután hámozzuk meg, majd vágjuk nagyobb darabokra.

A csicseriborsó levét szűrjük le, majd a céklával, a citromlével, az őrölt római köménnyel, és ízlés szerint sóval, és őrölt borssal együtt botmixerrel pépesítsük.
Ezután hagyjuk egy rövid ideig állni, hogy az ízek jól összeérjenek

Tálalás előtt a céklás humusz tetejét szórjuk meg a pörkölt római köménnyel, mentalevéllel, és ízlés szerint kanalazzuk rá tejfölt, vagy joghurtot. Kínáljunk hozzá ízlés szerint kenyeret, vagy péksüteményt.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 140 kcal

Fehérje: 6 g

Zsír: 5 g

Szénhidrát: 18 g


2012. szeptember 17., hétfő

Bodzalekvár almával.



Tavasszal alig várom hogy elkezdjen virágozni a bodza, mert nagyon szeretem a vele készített süteményeket, és a bodzaszörpöt. Akkor mindig megfogadom, hogy ősszel a bodzabogyóból lekvárt fogok főzni, aztán ez eddig mindig elmaradt. Igen eddig, mert most bizony elkészült nálam is egy adag lekvár. Az utolsó lökést pedig a "Magyar Konyha" szeptemberi száma adta. Ebben a magazinban Saly Noémi "Spájz" című cikke éppen a bodzalekvárról szólt. A cikk, és a recept elolvasása után, fogtam magam, kisétáltam a bodzabokorhoz, és szerencsémre még találtam fásszárú, fekete érett bodzát. Aztán kezdetét vette a bodza, leszemezgetése. Na jó, nem szemenként csipegettem le, hanem egy villát segítségül hívtam, és rövid idő alatt készen is voltam. Kicsit azért eltértem a recepttől a hozzávalókat illetően. A bodzához adtam még almát, citromot, valamint került bele a cukor mellett még fahéj, és vaníliás cukor is. Végül Knorr dzsemesítővel sűrítettem be. Alig vártam hogy teljesen kihűljön a lekvár, és megkóstolhassam. Most bánom csak igazán, hogy eddig kimaradt nálam a bodzalekvár, mert nagyon finom lett. Rozskenyérre, és kétszersültre kenve, jól be is uzsonnáztam belőle.






Hozzávalók 3-4 kisebb üveghez:

50 dkg bodzabogyó (fekete, jó érett)
50 dkg édes alma
2 db citrom
40 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
1 cs Knorr dzsemesítő
1 dl víz


A bodzaszemeket egy villa segítségével húzzuk le a száráról, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ezután a víz tetején úszkáló bodzaszemeket szedjük le, és dobjuk ki a szemétbe.

A megmosott, és alaposan lecsepegtetett bodzát tegyük egy edénybe, majd nyomjuk rá a citromok levét, és öntsük rá a vizet. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, és keverjük össze.

Az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a bodzás-cukros keverékhez, és keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük fel a tűzre, majd néha megkeverve, főzzük addig még a bodzaszemek összeesnek. (én kb. 20 percig főztem)

Amikor a bodza, és az alma is teljesen puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a Knorr dzsemesítőt. Ezután jó alaposan keverjük össze, majd töltsük bele az üvegekbe, majd légmentesen zárjuk le. Pár percre állítsuk fejtetőre, majd fordítsuk vissza és hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.


Ízlés szerint le is turmixolhatjuk, és hogy a magok ne kerüljenek bele a dzsembe, szűrőn át is passzírozhatjuk.

Fogyaszthatjuk kenyérre, péksüteményre kenve, vagy éppen süteményekhez is.


2012. szeptember 16., vasárnap

Fügés frangipane.



Néhány szem füge árválkodott a gyümölcsöskosárba, és mivel ezeket még Horvátországból hoztuk magunkkal, így már nem szerettem volna tovább tartogatni. Hétvége lévén, meg hogy nincs olyan nagy meleg, hogy ne esne jól a sütő melege, gyorsan összedobtam ezt a finom süteményt. Először tortaformába szerettem volna megsütni, csak éppen a tészta mennyisége az egyik formához kevés, a másokhoz pedig soknak bizonyult, így végül is erre a szögletes sütőformára esett a választásom. A tésztája egy vajas, omlós tészta, melybe még egy kanál rumot is belecsempésztem.(bizton állítom, hogy a rum igen jót tett  ennek az amúgy is remek tésztának) A tölteléket cukor helyett mézzel ízesítettem, de ízlés szerint cukorral is ízesíthetjük. Sütés után pedig egy omlós tésztát kaptam, finom, szaftos mandulás töltelékkel, melyhez nagyon jól illet a tetejére pakolt füge. Füge helyett pedig, ízlés szerint másmilyen gyümölccsel is megsüthető ez a sütemény. Persze azért aki teheti, az a fügés változatot se hagyja ki, mert nagyon finom.







Tészta hozzávalói 25x10x7 cm-es sütőformához:

20 dkg liszt
6 dkg porcukor
12 dkg vaj
1 db tojás
1 ek rum
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1/4 tk sütőpor


Tegyük a lisztet, a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és a hideg vajat egy keverőtálba, majd robotgéppel kezdjük el morzsalékosra keverni. (én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, mielőtt összekevertem a többi hozzávalóval, hogy jól lehűljön, mert így sokkal omlósabb lesz sütés után a tészta)

Amikor már jó morzsalékos, keverés közben adjuk hozzá az egész tojást, és a rumot, majd pár pillanatig keverjük tovább. 

Ezután borítsuk ki lisztezett felületre, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd csomagoljuk be fóliába, és tegyük be kb. 1 órára a hűtőbe.


Töltelék hozzávalói:

10 dkg vaj
12 dkg méz
10 dkg őrölt mandula
2 db tojás
5 dkg sűrű krémes tejszín
1 tk vaníliaaroma
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
kb. 14-15 db érett füge


Tegyük egy tálba a mézet, a lágy vajat, a vaníliaaromát, és a sűrű krémes tejszínt, majd kézi habverővel keverjük simára.
Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd az őrölt mandulát, végül pedig a vaníliás pudingport (v. a lisztet)

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen  nyújtsuk ki, és béleljük ki vele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt formát.
Ezután öntsük bele az alaposan összekevert mézes-mandulás tölteléket.

A fügéket vágjuk félbe, majd rakjuk ki vele a töltelék tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 50-55 percig.(tűpróbáig) (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem)

A sütőből kivéve kenjük le a tetejét olvasztott mézzel, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel és úgy kínáljuk.



2012. szeptember 15., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tepsis karaj burgonyával és édesköménnyel.




Hétvégére megint egy egyszerű tepsis húst készítettem, melynek nagy előnye, hogy a hús együtt készült el a körettel. Amikor ezt a receptet elolvastam a GoodFood magazin legújabb számában, rögtön tudtam, hogy én is elfogom készíteni. Csakis egyetlen egy akadályát láttam, méghozzá azt, hogy eddig nem sikerült édesköményre szert tennem. Itt ahol én élek esély sincs a megvásárlására, amikor pedig nagyobb bevásárlóközpontba, vagy piacra eljutok, általában híre-hamva nincs ennek a zöldségfélének. Aztán a szerencse mellém szegődött, és Erika barátnőmtől (Erika Hollandiában él, és néhány évvel ezelőtt itt a neten ismerkedtünk meg,  azóta rendszeresen találkozunk amikor hazalátogat) kaptam néhány csodálatos példányt ajándékba, melyet Hollandiából hozott nekem. Ezúton is szeretném megint megköszönni kedves barátnőm!!!! Tehát az áhított édeskömény már rendelkezésemre állt, így semmi akadálya nem volt annak, hogy elkészüljön ez a finomság. A hús mellé a tepsibe került még az édesköményen kívül néhány szem krumpli, paprika, fokhagyma, és a nyáron fűszeres olívaolajban eltett szárított paradicsomból is. A végeredmény pedig egy nagyon finom, szaftos hús, a vele együtt sült zöldségekkel, és jó sok kakukkfűvel.  Az édeskömény pedig kiállta a próbát, és nálunk igen nagy sikere volt. Természetesen édeskömény nélkül is nagyon finom ebédet tudunk az asztalra varázsolni, de akinek lehetősége van rá, és betudja szerezni, az semmiképpen ne hagyja ki.






Hozzávalók 2 személyre:

 4 szelet sertéskaraj
3-4 szem krumpli
1-2 db édesköménygumó 
2 db paprika
4-5 gerezd fokhagyma
3 dl szárnyasalaplé
2-3 ek olívaolaj


A húst enyhén klopfoljuk ki, majd mindkét oldalát szórjuk meg sóval, és őrölt borssal.

A krumplit pucoljuk meg, és vágjuk fel cikkekre. Az édesköményt tisztítsuk meg, majd szintén vágjuk fel cikkekre.

Egy tepsibe öntsük bele az olívaolajat, és a közepén helyezzük egymás mellé a hússzeleteket. Ezután tegyük a hús köré a cikkekre vágott krumplit, az édesköményt, az ízlés szerint feldarabolt paprikát, és az aszalt paradicsomot. Szórjuk rá héjastul a fokhagymagerezdeket, és ízlés szerint friss kakukkfűágakat.(szárított kakukkfüvet is használhatunk)
Végül pedig öntsük alá a szárnyasalaplevet.

Ezután a tepsit fedjük le alufóliával, majd helyezzük be előmelegített sütőbe. Közepes hőfokon kb. egy óra alatt, pároljuk puhára.

Amikor már a hús, és a zöldségek is puhára párolódtak, vegyük le az alufóliát, majd tegyük vissza a tepsit a sütőbe, és süssük készre.

Tálaláskor a húst, és a zöldségeket szedjük egy tányérra, majd ízlés szerint locsoljuk meg a szafttal.


2012. szeptember 13., csütörtök

Paradicsomos-túrós torta.



Bizony már elég régen jelentkeztem új recepttel, persze nehogy azt gondoljátok, hogy elment a kedvem a főzéstől, mert erről szó nincs. Éppen csak a nyár utolsó heteit, napjait, pihenéssel töltöttem. Ebbe a számomra rövidke időbe azért belefért egy motorcsónakos vízitúra a Dunán, néhány csodálatos nap a Horvát tengerparton, és egy szeletke Szlovénia is. Most pedig újult erővel, feltöltődve, és tele energiával térek vissza a fakanál mellé. Bevallom nagyon hiányzott a sütés-főzés, és már alig várom hogy megoszthassam veletek a saját receptjeimet, vagy mint éppen most a GoodFood magazinból ellesett, egyszerű, és nagyon finom paradicsomos-túrós tortát. Az elmúlt napokban bizony felhagyva a megszokott étkezési szokásainkkal kicsit talán többet is ettem a kelleténél, na meg a finom süteményeknek, fagylaltoknak sem tudtam ellenállni, így most pont egy ilyen könnyű kis ebédre vágytam. Mondhatom most sem csalódtam a receptben, mert nemcsak finom, de igen laktató is volt. Eredeti recept szerint 26 cm-es tortaformában készült, de én inkább piteformába sütöttem meg, de ez már csak ízlés kérdése, az ízén semmit nem változtat.






 Hozzávalók 25 x 10 x 7 cm-es sütőformához:


20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg gouda sajt (cheddar, trappista...)
5 dkg füstölt sajt
20 dkg ricotta (v. krémes állagú túró)
8-10 db paradicsom
1 dl hideg víz
őrölt bors
bazsalikom (v. petrezselyemzöld)
olívaolaj






A lisztet keverjük össze 1/2 tk sóval, adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze, majd reszeljük bele 5 dkg sajtot. (én a lisztet kb. 30 percre betettem a fagyasztóba, hogy jól lehűljön és ezután adtam hozzá a hideg vajat)

Ezután apránként öntsük hozzá a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk belőle egy könnyen nyújtható tésztát.
Csomagoljuk be folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.

A ricottát (v. krémes állagú túrót) ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal, és apróra vágott bazsalikommal, majd reszeljük bele a füstölt sajtot és keverjük alaposan össze.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Ezután az alsó és felső harmadát hajtsuk be, majd nyújtsuk ki újra. Ezt ismételjük meg háromszor.

A sütőformát kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután helyezzük bele a kinyújtott tésztát, majd sütés előtt pihentessük 10 percig a hűtőben.

A hűtőből kivett tészta alját villával szurkáljuk meg, majd helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőfokon süssük kb. 15 percig.
Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig hűlni.

Pár perc után kenjük a fűszeres-túrós tölteléket az elősütött tésztára, majd rakjuk ki a tetejét szeletelt paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk meg a paradicsomot.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve locsoljuk meg ízlés szerint olívaolajjal a paradicsomokat.

Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2012. szeptember 2., vasárnap

Őszibarackos galette.



A galette egy francia sütemény, melyet nagyon egyszerűen, és gyorsan eltudunk mi magunk is készíteni, ízlésünknek megfelelő gyümölcsből. Én most egy finom, omlós tésztát készítettem, majd mascarponés-diós töltelékkel töltöttem meg, és őszibarackkal raktam ki a tetejét. Kb. 25 perc sütés után pedig már fogyaszthattuk is a frissen kisült, illatozó süteményt.





 Hozzávalók 4 db-hoz:

Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
1 cs vaníliás cukor
csipet só


A lisztet keverjük össze a csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind)

Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe, legalább 30 percre.

Ameddig a tészta a hűtőben pihen, előlehet készíteni a tölteléket, és az őszibarackot.





Töltelék hozzávalói:

4-5 db őszibarack
2-3 marék dió
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj

1 db tojás a tészta lekenéséhez


A diót egy teflon serpenyőben, állandó kevergetés mellett, pörköljük aranybarnára, majd hűtsük ki, és daráljuk le.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a darált diót is.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen, nyújtsuk ki jó vékonyra. Ezután vágjunk ki belőle négy egyforma nagyságú kört.(én egy fedőt tettem a tésztára és azt vágtam körbe)

A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot.
Ezután az üresen maradt tésztát hajtogassuk rá a töltelékre.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat. Ezután kenjük le felvert egész tojással, és szórjuk meg darabolt dióval.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta.(én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.


2012. szeptember 1., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Kakukkfüves csirkecomb, tepsiben sült ratatouille-val.




 Hétvége lévén, megint egy gyorsan, és egyszerűen elkészíthető receptet szeretnék ajánlani. Annak érdekében, hogy a hétvégi ebéd elkészítése minél egyszerűbb legyen, és ne kelljen órákat a konyhában főzéssel tölteni, szeretem együtt elkészíteni a főételt és a köretet. A befűszerezett csirkecombokat, és a zöldségeket együtt belepakoltam a tepsi, majd először lefedve puhára pároltam, végül pedig fóliát levéve szép pirosra sütöttem. Így az elkészült étel íze is sokkal finomabb lett, mivel párolódás közben a különböző ízek jól átjárták egymást. Persze ezzel a recepttel csak ötletet szerettem volna adni az ebédfőzéshez, így mindenki a saját ízlésének megfelelő húsból, és zöldségfélékből készítheti el, amennyiben kedvet kapott ehhez a finomsághoz.





Hozzávalók:

2 db csirkecomb
1 db padlizsán
1 db cukkini
3-4 db vöröshagyma
3-4 db fehér paprika
koktélparadicsom 
őrölt fehérbors
kakukkfű
1,5 dl fehérbor
3-4 ek olívaolaj


A csirkecombokat ízlés szerint szórjuk meg sóval, és őrölt borssal.

A padlizsánt, a cukkinit, és a paprikát daraboljuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk négyfelé. 

A zöldségeket tegyük bele egy tepsibe, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Öntsük rá az olajat, majd keverjük alaposan össze. Ezután a zöldségeket húzzuk a tepsi széléhez, majd helyezzük középre a befűszerezett csirkecombokat. A tetejére tegyük rá a frissen szedett kakukkfű ágakat (v. szórjuk meg szárított kakukkfűvel) majd öntsük alá a bort.(v. vizet)

Fóliával fedjük le a tepsi tetejét, majd helyezzük be, előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt pároljuk puhára.

Amikor már puhára párolódott a hús, és a zöldségek, vegyük le a fóliát, majd szórjuk bele a koktélparadicsomot. (v. nagyobb paradicsomot, feldarabolva)
Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Tálaláskor a sült csirkecombot a zöldségekkel együtt kínáljuk.