2012. július 30., hétfő

Málnás-sajttorta kehely.



Sajttorta most egy kicsit másképpen. Egyszerűen, sütés nélkül, és pohárkrémként feltálalva. Nagy melegben bármennyire is szeretem a sajttortát nem szívesen vállalkozom a hosszan tartó sütögetésre. Persze igen kedvelt még a sütés nélküli változata is, de most valami még egyszerűbb elkészítési módot választottam, mely bátran állítom felveszi a versenyt az előzőleg készített sajttortákkal. Az összeállítása  rövid időt vesz igénybe, viszont ahhoz hogy kellően megdermedjen, pár órát a hűtőben kell pihentetni, nekünk pedig  türelmesen várakozni, majd pedig élvezettel kanalazni  ezt a hűvös, krémes finomságot.





Hozzávalók:

10 dkg Győri Édes keksz
5 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor


Daráljuk le a kekszet, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, és a forráspontig hevített vajjal. Ezután kanalazzuk bele a poharakba, majd az ujjainkkal jól nyomkodjuk bele. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (közben ellehet készíteni a krémsajtos keveréket)






Krémsajtos réteg hozzávalói:

20 dkg mascarpone
2 dl tej (3,5 %-os)
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 g zselatin (por)


A mascarponét keverjük simára a tejjel, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd melegítsük forráspontig. Közben többször keverjük meg. 
Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint,és kézi habverővel keverjük simára. Ezután hagyjuk langyosra hűlni.

Vegyük ki a hűtőből a poharakat, majd kanalazzuk a megdermedt kekszes alapra a langyosra hűlt, krémsajtos-zselatinos keveréket.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. (közben ellehet készíteni a málnás keveréket)


Málnás réteg hozzávalói:

30 dkg málna
1,5 dl víz
1 cs vaníliás cukor
porcukor
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
10 g zselatin (por)


A málnát tegyük fel főni a vízzel, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorra, fahéjjal, és reszelt narancshéjjal. (a narancshéj el is hagyható) 
Főzzük kb. 5 percig, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok, ne kerüljenek bele.

Ezután tegyük vissza a málnapépet a tűzre, majd forraljuk fel.(közben kevergessük)
Amikor már elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután hagyjuk langyosra hűlni.

Vegyük ki a hűtőből a poharakat, majd a megdermedt krémsajtos rétegre kanalazzuk rá a málnás réteget. 
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk hogy teljesen megdermedjen.

A málnás-krémsajtos kelyheket közvetlenül a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd a tetejét díszítsük málnaszemekkel.

2012. július 28., szombat

Szilvás gyümölcskenyér.




Meglátni, majd rögtön beleszeretni a gyümölcskenyérbe, a pillanat műve volt. Pénteken megjelent a GoodFood magazin 6. száma, melyből egy példányt rögtön be is szereztem. Már a címlapfotón látható gyümölcskenyér képe magával ragadott, olyan szép színes, és csalogató volt.  Igaz a képen málna, és szeder került a gyümölcskenyérbe, viszont mivel éppen szilva volt csak itthon, így én azzal készítettem el. Most sem kellett csalódnom a receptben, mert nem csak látványra, de ízre is egy finom, szaftos tésztájú,  gyümölcsös süteményt kaptam. Mivel volt egy megkezdett mascarponé a hűtőbe, így gondoltam készítek egy finom, citromos krémet és majd azzal tálalom, mert elrontani biztosan nem fogja. Bizony nem rontotta el, sőt........olyan jól illett a süteményhez, hogy nem győztük egymásután eltüntetni a szeleteket a tányérunkról. Hétvége lévén pedig csak egy egyszerű, és gyorsan elkészíthető, kolumbiai krumplilevest (recept itt megtalálható) készítettem a gyümölcskenyér mellé.





Hozzávalók 25 x 10 x 7 cm-es formához:


17,5 dkg vaj
17,5 dkg porcukor
25 dkg liszt
2 tk sütőpor
2 db tojás (nagy)
2 tk vaníliaaroma
20 dkg szilva

A megsült kenyér tetejére:

3 ek kristálycukor
10 dkg szilva
2 ek citromlé





A szilvákat vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el, majd vágjuk kisebb darabokra.

 Szitáljuk  bele a keverőtálba a sütőporral elkevert lisztet, a porcukrot, és a feldarabolt vajat, majd kezdjük el összekeverni. Amikor már morzsalékos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, majd egyenként a tojásokat. Ezután addig keverjük, hogy egy sima állagú, sűrű masszát kapjunk.

A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a tészta egyharmadát, és simítsuk el egyenletesen. Ezután szórjuk meg ízlés szerint a feldarabolt szilvával, majd kanalazzuk rá a megmaradt tészta felét. Szintén simítsuk el egyenletesen, és szórjuk meg a feldarabolt szilvával. Végül kanalazzuk rá a megmaradt tésztát, majd simítsuk el egyenletesen, hogy a gyümölcsöt teljesen befedje.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 60 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon 55 percig sütöttem, és amikor kezdett szépen barnulni, lefedtem egy sütőpapírral, nehogy a teteje megégjen)

A megmaradt feldarabolt szilvát keverjük össze a citromlével, és a kristálycukorral, majd kanalazzuk a sütőből kivett, megsült tészta tetejére. Ezután tegyük vissza még pár percre a meleg sütőbe, hogy egy kicsit rákaramellizálodjon a cukor és a gyümölcs.

A sütőből kivett gyümölcskenyeret a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2012. július 27., péntek

Töltött cukkini.



A hétvégére betervezett kiadósabb fogások előtt, gondoltam ma egy kicsit egyszerűbb, és főként húsmentes ebédet készítek.  Adva volt a cukkini, melyet szerettem volna megtölteni, méghozzá valami egyszerű, zöldséges töltelékkel. A hozzávalók összeválogatásánál előkerült néhány lila újhagyma, kukorica, fokhagyma, egy darabka edami sajt, és a saját termésű, finom édes paradicsom. Első gondolatom az volt, hogy rizs kerül a zöldségek mellé a töltelékbe, de aztán meglátván a polcon az árpagyöngyös zacskót, már el is vetettem a rizs gondolatát. A fűszerezést sem bonyolítottam túl, viszont a só, és őrölt bors mellett, friss bazsalikommal ízesítettem. Mielőtt a sütőbe toltam volna, még löttyintettem alá némi fehérbort, hogy legyen miben puhára párolódnia a cukkininek. A sütőből kivéve pedig egy nagyon finom, húsmentesen is laktató ebédet tudtam ma feltálalni.





Hozzávalók:

2 db közepes cukkini
2-3 db lila újhagyma
1 gerezd fokhagyma
6-8 paradicsom
1 csésze kukorica
1/2 csésze árpagyöngy (gersli)
10 dkg edami sajt
őrölt bors
bazsalikom
1 dl fehérbor
olívaolaj



A cukkiniket vágjuk félbe, majd kanállal vájjuk ki a magokat. Ezután sózzuk meg a belsejét, és hagyjuk kicsit állni. Mielőtt beletöltenénk a tölteléket, papírtörlővel itassuk fel a mélyedésben összegyűlt vizet.

Az árpagyöngyöt enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt lila újhagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után a kukoricát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg apróra vágott friss bazsalikomlevéllel. Keverjük alaposan össze, majd öntsünk alá kb. 1 dl vizet, és főzzük puhára. (mire a kukorica megfől, addigra a víz teljesen elpárolog)

A puhára párolt hagymás-kukoricához először keverjük hozzá az alaposan lecsepegtetett árpagyöngyöt, majd az apró kockákra vágott sajtot, és a nagyobb darabokra vágott paradicsomot.
Ezután a cukkiniket töltsük meg az elkészült töltelékkel.

Egy tepsibe öntsünk egy kevés olajat, majd helyezzük egymás mellé a megtöltött cukkini-csónakokat. Ezután öntsük alá a bort, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 40 perc alatt pároljuk puhára.  Ezután vegyük le a fóliát, és szórjuk meg a töltelék tetejét reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.


Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd fogyasszuk jó étvággyal.


2012. július 26., csütörtök

Szilvás-túrós pite.



Néhány évvel ezelőtt, éppen szilvaérés idején túrós pite sütéséhez készültem, amikor is úgy döntöttem, hogy a túrós töltelék tetejére pakolok néhány félbevágott szilvaszemet.  Gondoltam hogy el biztosan nem fogja rontani a pitét a szilva, vagy ha igen, és nem ízlik a családnak, akkor kénytelen leszek egyedül megenni. Persze az első gondolatom bizonyult igaznak, és a szilvával még finomabb, szaftosabb lett a pite. Azóta is alig várom, hogy beérjen a szilva, és újra elkészíthessem ezt a finomságot. A tésztája ennek a pitének egy élesztős-vajas tészta, a tölteléke pedig szinte megegyezik a hagyományos túrós pite töltelékével. Mivel azonban a szilva, és a fahéj nagyon jól illik egymáshoz, így az alsó réteg tésztát fahéjjal ízesített darált dióval szórtam meg, majd arra kanalaztam rá a túrós masszát, és ezután került rá a félbevágott szilva, majd a maradék tésztával fedtem le. A végeredmény pedig a két puha tésztaréteg között, egy finom, szaftos töltelék. Télen természetesen a frissen szedett szilva helyett, befőtt szilvával is megsüthetjük.  Nekünk nagyon ízlett, így mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a gyümölcsös túrós pitét, mert szerintem egy próbát mindenképpen megér.






Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

Tészta

30 dkg liszt
2 tojássárgája
1 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
15 dkg vaj
0,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet só
reszelt citromhéj


A langyos cukros tejbe futtassuk fel az élesztőt.
A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat, és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát és formáljuk két gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük.



Töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
1 kg szilva
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 tojásfehérje
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj

 Szóráshoz :

 10 dkg darált dió
őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor



A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, és távolítsuk el belőle a magot.

A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral, és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

A  darált diót keverjük össze a vaníliás pudingporral, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal.

Vegyük ki az egyik tésztagombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. Ezután helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd úgy helyezem bele a tepsibe)

Az előzőleg összekevert diós keveréket egyenletesen szórjuk rá a tésztára, majd kanalazzuk rá a túrós tölteléket, és simítsuk el a tetejét egyenletesen. 
Ezután rakjuk ki a túrós töltelék tetejét a félbevágott szilvaszemekkel. (szorosan egymás mellett legyenek a szilvaszemek)

A másik tésztagombócot is vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén tepsi méretűre. Ezután helyezzük rá a szilva tetejére úgy, hogy teljesen befedje.
Egy ecsettel vékonyan kenjük le a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn böködjük meg.

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

2012. július 24., kedd

Málnás-citromos panna cotta.



Megint igen meleg idő köszöntött ránk, így sütkérezés helyett, egy finom panna cottát készítettem. Már többször készült különböző ízesítéssel, és eddig mindegyik igencsak a kedvünkre való volt.  Még sikerült leszednem annyi málnát, (most 1-2 hétig pihen a málna, majd újult erővel, újra termésnek indul)  hogy ehhez a finomsághoz éppen elég legyen. Azért kicsit aggódtam, hogy vajon illik-e majd a nem túl édes málna a citromos krémhez. Persze felesleges volt az aggódásom, mert bizony nagyon finom, frissítő volt így együtt ez a két réteg. Málna híján, persze ízlés szerinti gyümölccsel készíthetjük, de a citromos panna cotta magában is nagyon finom.







Hozzávalók 6 db formához:

2,5 dl málnapép
5 g zselatin (por)


A málnát ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal főzzük pár percig, majd egy szitán passzírozzuk át.

Ezután forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel keverjük simára, majd egyenlően elosztva öntsük bele a formákba.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.



3 dl tej
2 dl tejszín
1 cs vaníliás cukor
3-4 ek porcukor
1 citrom leve
reszelt citromhéj
10 g zselatin (por)


A tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot, a porcukrot, (ízlés szerint tehetünk bele több cukrot is) a citromlevet, és reszelt citromhéjat keverjük össze, majd hevítsük forráspontig. (közben többször keverjük meg)
Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel keverjük simára, majd hűtsük ki. 

A hűtőből vegyük ki a formákat, majd óvatosan öntsük a megdermedt málna tetejére a kihűtött keveréket.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a citromos rész is teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a formákat pár pillanatra mártsuk bele meleg vízbe, majd fordítsuk rá a tányérra, és óvatosan vegyük le formákat.


2012. július 22., vasárnap

Fehér csokis sajttorta málnaöntettel.



Hétvége lévén természetesen ebéd után elengedhetetlen valamilyen finom desszert.(nem mintha hétköznap nem ennénk elég süteményt:))) Mivel hétvégeken ebédre is szeretek, gyorsan elkészíthető finom fogásokat választani, így a  süteményeknél is erre törekszem. Nagy kedvencünk a sajttorta akár sült változatban, akár pedig a sütés nélküli. Most az egyszerűség kedvéért egy sütés nélküli, fehér csokoládés sajttortát dobtam össze. Igen, összedobtam, mert az egész nem tartott fél óránál tovább, így aztán kevés idővel rendelkezőknek, vagy éppen kezdő háziasszonyoknak is bátran merem ajánlani, mert ezzel a tortával, biztos a siker. A tortaalap megint csak Győri Édes kekszből készült, még a krémbe a mascarpone, és a tejszínhab mellett fehér csokoládé is került. (a mascarpone lehet kicsit drágább mint a krémsajtok, de én mindig ezt használom, mert sokkal ízletesebb, selymesebb lesz tőle a krém) Tálalás előtt pedig a torta tetejére málnaöntetet kanalaztam, de ez akár el is hagyható, vagy éppen ízlés szerinti gyümölcsből készíthető.






Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

15 dkg Győri Édes kakaós keksz
8 dkg vaj


15 dkg fehér csokoládé (Milka)
25 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
1/2 citrom reszelt héja


Daráljuk finomra a kekszet, majd forrósítsuk fel a vajat, és öntsük hozzá. Ezután kanállal keverjük alaposan össze, majd egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük bele. Tenyerünkkel lapogassuk el a formában a kekszes masszát, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.

A mascarponét keverjük simára a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a reszelt citromhéjjal. Ezután keverjük hozzá a felolvasztott, és kihűlt csokoládét.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés-csokis masszához.

Ezután a kekszes alapra kanalazzuk rá a habos-krémet. Tetejét egyenletesen simítsuk el, majd tegyük be a hűtőbe, legalább egy órára, hogy teljesen megdermedjen.
Közben ellehet készíteni a málnaöntetet.


Málnaöntet hozzávalói:

20 dkg málna
1 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
1 kk őrölt fahéj
1 tk kukoricakeményítő
1 dl víz


A málnát a vízzel, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorral,  és őrölt fahéjjal tegyük fel főni. Főzzük 3-4 percig, és közben óvatosan keverjük meg.
 
A keményítőt keverjük simára a 1 ek vízzel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a málnához. Főzzük pár pillanatig, hogy egy kicsit besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt, kanalazzuk a málnaöntetet a sajttorta tetejére, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2012. július 21., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Zöldborsós-baconös csirkecomb bulgurral.



Hétvégi ajánlatom egy finom, szaftos csirkecomb, melyhez köretként én bulgurt (v. tört búzát) kínáltam. A recept nagyon egyszerű, és mivel hétvégére szeretek olyan ételek ajánlani, melyek gyorsan elkészíthetőek, (ez a fogás pedig röpke egy óra alatt elkészül) viszont finomak, így ez az étel sem fog kilógni sorból. A baconös-fűszeres szaftban főtt hús nagyon finom omlós, és ízletes. Köretet pedig mindenki a saját ízlésének megfelelőt készíthet hozzá.







Hozzávalók:

2 db csirkecomb
15 dkg bacon
3-4 db újhagyma
2 gerezd fokhagyma
25 dkg zöldborsó
2 dl tejföl
őrölt bors
szerecsendió
kakukkfű
majoranna
2 db zöldségleveskocka
2,5 dl víz



A combokat vágjuk ketté, a bacont kockázzuk fel, az újhagymát és a fokhagymát vékonyra szeleteljük  fel.

Egy serpenyőbe süssük szép pirosra a bacont, majd szedjük ki a kisült zsírból. Ezután helyezzük bele a zsiradékba a combdarabokat, és pár perc alatt mindkét oldalát süssük fehéredésig, majd szintén vegyük ki a zsiradékból.
Ezután tegyük a serpenyőbe a felszeletelt újhagymát, és pároljuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 

Tegyük vissza a serpenyőbe az elősütött combokat, és a kisütött bacont, majd óvatosan rázogassuk össze a hagymával. Ezután öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá a leveskockát, és ízlés szerint fűszerezzük. Forraljuk ki, majd alacsony hőfokon főzzük félpuhára a combokat. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, majd főzzük puhára.

A tejfölt keverjük simára egy pár kanál szafttal, majd csorgassuk bele a serpenyőbe. Óvatosan rázogassuk össze, majd főzzük még pár percig, hogy a szaft egy kicsit besűrűsödjön.

Közben enyhén sós vízbe főzzük ki a bulgurt, majd szűrjük, és öblítsük le. Ezután egy serpenyőbe hevítsünk 1-2 ek olajat, majd adjuk hozzá az alaposan lecsöpögtetett bulgurt. Ízlés szerint sózzuk, majd keverjük össze.

Tálaláskor szedjük a bulgurt egy tányérra, majd helyezzük rá a combot, és ízlés szerint kanalazzunk rá a zöldborsós-baconös szaftból. Köretként kínálhatunk még rizst, vagy kifőtt tésztát, de egy szelet friss kenyérrel is tálalhatjuk.







2012. július 19., csütörtök

Cukkinis-tésztás-omlett.



Körbejárva a blogokat, ma több helyen is a cukkini kapott főszerepet az ebéd elkészítésénél.  Nálunk sem volt ez másképpen, mivel én egyszerűen nem tudok betelni eme zöldségféle számtalan felhasználási módjával. Ennek a receptnek az alapötletét megint csak a GoodFood magazinból lestem el, és némi változtatással készítettem el ebédre. (mivel már a saját ötleteimből teljesen kifogytam, így keresgélnem kell a cukkinis receptek között:)) Az eredeti receptben spagetti tésztával készült, én viszont saját magam gyúrtam a metélttésztát, és azzal készítettem el. A sajtmártás is házi, mert szerintem gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és arról már nem is beszélve, hogy azért mégis csak sokkal finomabb mint a boltban vásárolt. Tojásból is több került bele,  és sütés előtt még jól megszórtam a tetejét reszelt sajttal. A végeredmény pedig egy nagyon finom, szaftos tészta lett, a tetején ropogósra sült sajttal.





Hozzávalók:

2 közepes méretű cukkini
1 nagyobb vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg tészta (spagetti, v. házi metélt)
sajtmártás
3-4 db tojás
őrölt bors
petrezselyemzöld
reszelt sajt
olívaolaj


Sajtmártás hozzávalói:

15 dkg edami sajt
5 dkg vaj
1,5 ek liszt
3 dl tej
őrölt bors



A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn, majd enyhén sózzuk be, és hagyjuk egy kicsit állni. Ezután alaposan nyomkodjuk ki a levét.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra felvágott fokhagymát, majd pár pillanat után az alaposan kinyomkodott cukkinit is. Keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd pár perc alatt, pároljuk puhára. (figyeljünk, nehogy nagyon szétfőjön a cukkini, inkább kicsit roppanós maradjon)

A sajtmártáshoz egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, apránként öntsük hozzá a tejet, és kézi habverővel keverjük simára.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot. Kevergetve forraljuk ki, és pár perc alatt főzzük sima szósszá.

A tésztát enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük, és öblítsük le. Ezután alaposan csepegtessük le.

Egy tálba tegyük bele a puhára párolt cukkinit, majd keverjük hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet. Ezután keverjük hozzá a sajtszószt, majd az alaposan lecsepegtetett tésztát. Végül üssük fel a tojásokat egy tányérba, majd villával kicsit verjük fel. Ezután a felvert tojásokat is keverjük a cukkinis-tésztás-szószos masszához.

Egy jénaitálat (v. tepsit) kenjünk ki vajjal, majd öntsük bele a masszát. Ezután a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal. (a tetejéről a reszelt sajt el is hagyható)

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be, és közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve, hagyjuk kicsit hűlni.

Tálalás előtt vágjuk ízlés szerint cikkekre, majd így kínáljuk.


2012. július 18., szerda

Sárgadinnyeleves málnával és pörkölt mandulaforgáccsal.



Nyáron a nagy melegben nincs is finomabb egy jól lehűtött, gyümölcslevesnél. Így aztán elég gyakran készítek, persze mindig a soron lévő idénygyümölcsből. Most nálunk épen a sárgadinnyeleves a legkedveltebb, és mivel még a málna is bőségesen terem, így tálalás előtt néhány szem szintén került a levesbe. Nagyon szeretem még a gyümölcsleveseket pörkölt mandulaforgáccsal tálalni, és természetesen most is került a levesbe. Az édes, és selymesen krémes leveshez nagyon jól illett a kissé savanykás málna, és a ropogós mandulaforgács.






Hozzávalók:

1 db sárgadinnye
2-3 ek méz
2 cs vaníliás cukor
3 dl édes fehérbor
2 dl tejszín
őrölt fahéj
málna
mandulaforgács


A dinnye húsából először vájjunk ki néhány golyót, amit majd az elkészült levesbe teszünk csak bele.

A megmaradt dinnyét vágjuk fel kisebb darabokra, majd turmixoljuk le.
Egy edénybe habosodásig melegítsük fel a mézet, majd öntsük rá a leturmixolt dinnyét. Ezután adjunk hozzá 2 dl bort, a vaníliás cukrot, ízlés szerint őrölt fahajat, majd forraljuk fel, és főzzük kb. 5 percig. (amennyiben szükséges, ízlés szerint még cukorral, vagy édesítőszerrel ízesíthetjük)

Pár perc főzés után, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt, majd jól forraljuk ki.(főzni már nem kell)
Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a maradék bort, és tegyük bele a kivájt dinnyegolyókat. Tálalás előtt hűtsük jól le a levest.

Közben egy serpenyőbe, állandó kevergetés mellett pörköljük világos zsemleszínűre a mandulaforgácsot.

Tálaláskor merjük a lehűtött levest egy tányérba, majd szórjuk meg málnaszemekkel, és pörkölt mandulaforgáccsal.


2012. július 16., hétfő

Töltött cukkini virág tempura tésztában, remulád mártással.



  Tavaly több helyen is találkoztam a töltött cukkini virággal, és akkor elhatároztam hogy én is elkészítem, és megkóstolom, milyen is lehet. Aztán olyan kevés virágot hozott a cukkini, hogy sajnáltam leszedni, és megfosztani magamat a zsenge terméstől. Idén viszont tele a cukkini bokor virággal is, és terméssel is, így gondoltam feláldozok néhány virágot. Először úgy gondoltam, hogy a virágokat beleforgatom a tempura tésztába és kisütöm, de aztán gondoltam egyet és megtöltöttem egy finom sajtos-túrós töltelékkel. Nem mondom, hogy egyszerű feladat volt a gyenge kis virágokat megtölteni, de a végeredmény kárpótolt a kis szöszmötölésért. A megtöltött virágokat snidlinggel átkötöttem, hogy sütés közben a töltelék nehogy kifolyjon. Ezután beleforgattam a tésztába, majd bő forró olajba pillanatok alatt szép aranybarnára sütöttem. Végül pedig remulád mártással tálaltam, mely nagyon jól illett a töltött virágokhoz.






Tempura tészta hozzávalói:

1 db tojássárgája
csipet só
3-4 ek liszt
jéghideg szénsavas ásványvíz


Töltött cukkini virág hozzávalói:


8 db cukkini virág
5 dkg túró
2-3 dkg sajt
1 tk tejföl
őrölt bors
bő olaj a sütéshez


A tojássárgáját és a sót villával keverjük össze. Ezután öntsünk hozzá egy kevés ásványvizet, majd kanalazzuk hozzá a lisztet. Kézi habverővel keverjük simára, majd öntsünk hozzá még annyi ásványvizet, hogy egy hígabb palacsintatésztát kapjunk.

A túrót keverjük össze a kisebb kockákra felvágott sajttal, sóval, őrölt borssal, és a tejföllel. 
Ezután óvatosan töltsük bele a cukkini virágokba, majd snidlinggel kössük át, nehogy sütés közben kifolyjon a töltelék. 

A megtöltött virágokat először forgassuk bele lisztbe, majd a tempura tésztába. 
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, hogy jó forró legyen, majd óvatosan helyezzük bele a tésztába forgatott virágokat. Ezután süssük szép aranybarnára, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (én egyesével sütöttem ki a virágokat, csak pár percig tartott az egész művelet)


Remulád mártás hozzávalói:

2 ek majonéz
2 dl tejföl
1 tk magos dijoni mustár
1 kisebb fokhagymagerezd
1 db kovászos uborka (v. csemege)
őrölt fehérbors
snidling
petrezselyemzöld
1 tk cukor (v. édesítőszer)


Keverjük simára a majonézt, a tejfölt, ízlés szerint sót, őrölt borsot és a cukrot, majd adjuk hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet, és a snidlinget. Ezután reszeljük bele a fokhagymát, és tegyük bele az apróra összevágott kovászos uborkát.(v. csemege uborkát) Keverjük alaposan össze, majd tegyük be a hűtőbe egy rövid időre, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálaláskor a ropogósra sült töltött cukkini virágokat a remulád mártással kínáljuk.


2012. július 15., vasárnap

Sajttorta.



Hétvégére keresgéltem valami finom sütemény, vagy torta receptet amikor is a GoodFood magazin 5. számában rátaláltam erre a sajttorta receptre. Igen egyszerűnek tűnt, így rögtön hozzá is láttam a sütéshez. A sajttortát nagyon szeretjük, és már többféleképpen készítettem, és mondhatom hogy ebben a receptben sem  kellett csalódnom. Igaz egy pici változtatásra  szükség volt, mert sajnos éppen elfogyott a túró, így aztán úgy oldottam meg, hogy több mascarpone került a töltelékbe. Persze ez egy kicsit sem rontott a tortán, sőt.....Tálalás előtt a torta tetejét még bőven megszórtam pörkölt mandulaforgáccsal, majd málnaöntettel kínáltam.






Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:

15 dkg Győri édes keksz
9 dkg vaj

A kekszet daráljuk le, vagy kézzel morzsoljuk össze, hogy jó morzsalékos legyen.
A vajat hevítsük fel, majd öntsük hozzá a darált kekszhez. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük bele, majd a kezünkkel lapogassuk el úgy, hogy pereme is legyen. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, és közben készítsük el a tölteléket.


Töltelék hozzávalói:

50 dkg mascarpone
1 dl tejföl
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek liszt)
3 db tojás

pörkölt mandulaforgács a tetejére
málnaöntet a tálaláshoz


Tegyük egy tálba a mascarponét, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, majd végül a vaníliás pudingport (v. a lisztet).

A hűtőből vegyük ki az előkészített kekszes alapot, majd öntsük bele a simára kevert tölteléket.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 40-45 percig. (tegyünk a tortaforma alá egy tepsit, nehogy sütés közben a vaj kifolyjon a formából. én szilikonos sütőformába sütöttem légkeverésnél 150 fokon, 40 percig)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a torta tetejét szórjuk meg pörkölt mandulaforgáccsal. Kínálhatunk hozzá ízlés szerint málnaöntetet is.


2012. július 14., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres húspogácsa, snidlinges krumplipürével és kapros-paradicsomos cukkini salátával.



Hétvégére megint egy olyan ebédötletet hoztam, mellyel igazán jól tudjuk lakatni az egész családot, viszont az elkészítése kb. egy óránál többet nem igényel. A fűszeres húspogácsába kerülnek friss, és szárított fűszerek is, melyektől igazán finom ízt kap. Köretként  krumplipürét  készítettem, vajjal és tejföllel simára keverve, majd  apróra vágott snidliggel ízesítettem. A saláta pedig természetesen a bőséges cukkini termésnek köszönhetően, cukkiniből, paradicsomból, paprikából készült, egy finom kapros-tejfölös öntettel. A húspogácsa és a saláta már együtt is egy remek ebédnek bizonyult, de a krumplipüré még  laktatóbbá tette. A saláta viszont annyira finom, hogy jól lehűtve, magában is kitűnő pl. a nagy melegben, amikor az ember nem is kíván mást enni.





Húspogácsa hozzávalói:

30 dkg darált hús
1 tk köménymag
1 tk koriander
őrölt bors
friss korianderlevél 
petrezselyemzöld
2 ek zsemlemorzsa
0,5 dl olívaolaj


Először a koriandert, és a köménymagot, állandó keverés mellett pirítsuk meg 1-2 perc alatt. Ezután egy mozsárba törjük össze. (vigyázzunk nehogy megégjen!!!)

A darált húshoz adjuk hozzá a porrá tört fűszereket, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az apróra összevágott friss korianderlevelet, a petrezselyemzöldet, és a zsemlemorzsát, majd gyúrjuk alaposan össze. 
Végül formázzunk belőle ízlés szerinti méretű pogácsákat.

Egy teflon serpenyőbe melegítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a húspogácsákat, és kb. 20 perc alatt, alacsony hőfokon, többször átfordítva, süssük szép pirosra.

Közben a krumplit enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le a levét. Ezután adjunk hozzá vajat, tejfölt, ízlés szerint sót, és keverjük simára. Végül keverjük bele az apróra vágott snidlinget, majd kevergetve 1-2 perc alatt melegítsük össze.






Kapros-paradicsomos cukkini saláta:


1 db cukkini
3-4 db paradicsom
2 db paprika
1 csokor kapor
3 dl tejföl
tárkonyecet
cukor
őrölt bors
2 ek víz


A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú  reszelőn, majd sózzuk meg, és hagyjuk kicsit állni. Ezután nyomkodjuk ki a levét.
 A paprikát vékonyan szeleteljük fel, a paradicsomot vágjuk vékonyabb cikkekre.

A vízbe oldjuk fel a cukrot, majd adjunk hozzá ízlés szerint ecetet. Ezután keverjük hozzá a tejfölt,  az apróra vágott kaprot, és őrölt borsot.

Végül tegyük bele a levétől alaposan kinyomkodott cukkinit, a paprikát, és a paradicsomot. Ezután óvatosan forgassuk össze, majd hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor a húspogácsákat a snidlinges krumplipürével, és a kapros-paradicsomos cukkini salátával kínáljuk.


2012. július 13., péntek

Cukkinis muffin citromos mascarponekrémmel.



 Egy rövidke időre talán fellélegezhetünk, mivel kicsit enyhült a meleg, és egyenlőre vége a rekkenő kánikulának. Így aztán már semmi akadálya a sütők beizzításának. (igaz engem a nagy meleg sem tudd eltántorítani a sütéstől, ha éppen azt vettem a fejembe:)))  Itt a hétvége, és ez remek alkalom arra, hogy egy finom, és gyorsan elkészíthető muffinnal kedveskedjünk a családnak. Vajon mi is kerüljön a muffin tésztájába, hát nem más mint cukkini.  Persze azért a cukkini mellett került még ebbe a muffinba egy kevés darált dió, na és a mazsola sem maradhatott ki. A cukkinitől pedig nagyon finom, szaftos lett a tészta, és a tetejére halmozott citromos mascarponekrémmel pedig egyszerűen ellenállhatatlan. Vigyázat mert veszélyes, egy darabnál nem lehet abbahagyni!!!






Hozzávalók 12 db muffinhoz:


15 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
130 ml olaj
1 mk só
1/2 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
18 dk cukkini (lereszelve)
5 dkg mazsola
5 dkg darált dió
2 db tojás


A lisztet, a sót, a sütőport,  a szódabikarbónát, és a darált diót  keverjük össze.

A tojásokat, az olajat, a vaníliás cukrot, és a porcukrot kézi habverővel keverjük simára. 

A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tojásos keveréket, majd fakanállal keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a mazsolát, és a lereszelt cukkinit, majd szintén fakanállal keverjük alaposan össze.

A muffinformát béleljük ki papírral, (v. szilikon formával) majd kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve szedjük ki a muffinokat a formából, majd rácsra helyezve, hagyjuk teljesen kihűlni.


Citromos mascarponekrém hozzávalói:

10 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
citromlé
reszelt citromhéj
porcukor


A mascarponét keverjük simára a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, citromlével, és reszelt citromhéjjal.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

Tálalás előtt a teljesen kihűlt muffinok tetejére halmozzuk rá a citromos mascarponekrémet és így kínáljuk.


2012. július 12., csütörtök

Levendulás Albert keksz.



Nagyon ritkán sütök kekszet, na nem mintha  nem szeretném, csak éppen a kekszes doboz tartalma állandó nassolásra csábít. Így aztán inkább lemondok a kekszsütésről. A napokban viszont egy kedves ismerősömtől Erikától, kölcsön kaptam egy süteményes könyvet, melyben remek recepteket találtam. A keksz receptek között pedig felfedeztem az Albert keksz receptjét. Régebben többször vásároltam, és nagyon szerettem, főleg a ropogósága miatt. Tehát megláttam a receptet, és mivel nagyon egyszerűnek bizonyult, úgy döntöttem teszek vele egy próbát és megsütöm. A receptben szereplő hozzávalók mennyiségén semmit nem változtattam, csak a saját fejem után menve, megbolondítottam egy kevés levendulával. A végén pedig azt kaptam amit a recepttől elvártam, egy nagyon finom ropogós kekszet, melyben jól érződött a levendula íze, és illata. Így aztán egyáltalán nem bántam meg, hogy kekszsütésbe fogtam, és a levendula hozzáadása is remek ötletnek bizonyult. Persze levendula nélkül is megsüthető, a végeredmény pedig egy finom, omlós keksz. Jól zárható dobozba, hosszabb ideig eltartható, így egy csésze tea, vagy kávé mellé bármikor kínálhatjuk.






Hozzávalók:

17,5 dkg liszt
12,5 dkg kukoricakeményítő
1/2 cs sütőpor
10 dkg vaj
1 db tojás
3 ek tej
1 cs vaníliás cukor
5 dkg porcukor
levendula (el is hagyható)


Szitáljuk bele egy tálba a lisztet, majd adjuk hozzá a keményítőt, a sütőport, és keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd az ujjainkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá az ízlés szerinti mennyiségű levendulát. (a levendula el is hagyható!!!)

Kézi habverővel keverjük össze a tojást, a tejet, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és formázzuk gombóccá a tésztát. Végül csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre. (ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy pici tejet öntsünk hozzá)

A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd ízlés szerinti formájú kiszúróval, szúrjuk ki, vagy éles késsel vágjuk fel egyforma kockákra.
Ezután a kekszek tetejét villával szurkáljuk meg, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb.

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőfokon, süssük 15-20 percig, hogy szép világos barnára, ropogósra süljenek a kekszek. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve tegyük a kekszeket rácsra, majd hűtsük ki egészen. Jól zárható dobozba, hosszabb ideig is eltartható.


2012. július 11., szerda

Halas palacsinta.



A hortobágyi húsos palacsintát alapul véve készítettem ezt a halas palacsintát. A recepten csak annyit változtattam, hogy a darált hús helyett, afrikai harcsafiléből készült a töltelék. A harcsa húsát apró kockákra vágtam, majd az előfőzött lecsós-tejfölös alapban pár perc alatt készre főztem. Ezután a szaftból szűrőkanállal kiszedtem, és megtöltöttem vele a palacsintákat.  Végül egy jénaitálba sorakoztattam a megtöltött palacsintákat, majd leöntöttem a szafttal, és irány a sütő ahol kb. 10 perc alatt kissé összesütöttem. A halas töltelékkel készült palacsinta is nagyon finom volt, így azoknak a figyelmébe ajánlanám legfőképpen, akik húst nem, de halat viszont fogyasztanak.






Hozzávalók:

7-8 db sós palacsinta
50 dkg harcsafilé
2 db paprika
2 db paradicsom
1 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
pirospaprika
Erős Pista (csípős paprikakrém)
hal-fűszerkeverék
2-3 dl tejföl
1 tk liszt
olaj
3 dl víz


A szokásos módon süssünk kicsit vastagabb palacsintákat, annyi különbséggel, hogy  a cukor helyett, sót kell belekeverni a tésztába. (mennyiségeket nem írok, mert gondolom mindenkinek megvan a saját, jól bevált palacsintatészta receptje)

A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, és tegyük a hűtőbe felhasználásig.

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra, a paradicsomot és a paprikát szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ekkor tegyük bele az apróra felvágott fokhagymát, és keverjük alaposan össze. Ezután először adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, majd pár perc után a paradicsomot. Pároljuk pár percig, és közben ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és adjuk hozzá a csípős paprikakrémet, végül pedig a pirospaprikát.
Ezután alaposan keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.

Amikor a hozzávalók már teljesen puhára főttek, akkor botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, keverjük bele a tejfölt, és forraljuk ki. Végül tegyük bele az apróra felkockázott halhúst, majd főzzük kb. 6-8 percig, majd a puhára főtt halhúst, szűrőkanállal szedjük ki a szaftból.

Az előzőleg megsütött sós palacsintákat töltsük meg a halhússal, majd tekerjük fel, és egy jénaitálba (v. tepsibe) helyezzük egymás mellé.

A visszamaradt szaftból vegyünk ki egy keveset, majd keverjük csomómentesre, simára a liszttel. Ezután keverjük hozzá a többi szafthoz, majd öntsük le vele a palacsintákat.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd kb. 10 perc alatt, közepes hőfokon süssük kicsit össze a szafttal a palacsintákat.

Az elkészült palacsintákat a sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk.

2012. július 9., hétfő

Málnakrémes-cukkinis csokoládétorta.



Nagy hőség ide, vagy oda, én bizony a hétvégén megint csak nekiálltam tortát sütni. Persze azért nem vártam meg a rekkenő meleget, hanem a hajnali órákat választottam eme, embert próbáló cselekedethez. Az elképzelésem mindenképpen valami nagyon csokoládés finomság volt, (bevallom, imádom a csokoládét:)))) viszont a cukkini és a málna bőséges termésének köszönhetően, bizony mindkettőből került a tortába is. Lehet sokan óckodnak a cukkini süteménybe való felhasználásától, de én nyugodt szívvel merem ajánlani a kipróbálását. A cukkini íze egyáltalán nem érezhető ki, és aki nem tudja miből készült a torta, az soha nem jönne rá, egy kimerítő felvilágosítás nélkül. A torta, vagy éppen sütemény tésztája viszont nagyon finom, szaftos lesz a cukkinitől, és még másnapra sem szárad ki.(már ha marad, mert nálunk ilyen nem nagyon fordul elő) A krémhez megint a jól bevált málnapépet kevertem ki mascarponéval, és tejszínhabbal, és így együtt a csokoládés tortalap, és a málnás-habos krém, egyszerűen ellenállhatatlanná tette a tortát. 







Tészta hozzávalói 2 db 20-cm-es formához:


1 tábla csokoládé (70%-os)
30 dkg cukkini
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
150 ml olaj
reszelt citromhéj
1 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 mk só


A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A csokoládét olvasszuk fel, gőzfürdő fölött, majd hagyjuk kicsit hűlni.

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, reszeljük bele a citromhéjat, majd egy fakanállal keverjük össze.

Egy másik tálba üssük bele a tojásokat, majd a porcukorral, a vaníliás cukorral, és az olajjal keverjük simára.

Ezután a száraz keverékhez öntsük hozzá a tojásos-keveréket, majd az olvasztott csokoládét, és keverjük össze. Végül tegyük bele a lereszelt, és a levétől éppen csak egy kicsit kinyomkodott cukkinit, majd keverjük alaposan össze.
A tortaformákat béleljük ki sütőpapírral, majd egyenlően elosztva kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük a formákat  előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon, süssük 25-30 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd vegyük le a tortakarikát, és rácsra helyezve hűtsük ki egészen a tortalapokat.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
porcukor 
2 dl Hulala (v. habtejszín)
pár kanál málnapép


Keverjük ki a mascarponét a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral. Ezután keverjünk hozzá pár kanál málnapépet. (a málnát főzzük pár percig cukorral, és vaníliás cukorral ízesítve, majd egy szűrőn passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele, ezután teljesen kihűtve keverjük a krémhez) (egyszerűbb megoldás, de nem olyan finom mint az előző, ha a málnát botmixerrel pépesítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk, és így keverjük a krémbe)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, fakanállal óvatosan keverjük hozzá a mascarponés-málnás krémhez. 

Az egyik teljesen kihűlt tortalapot helyezzük egy tálcára, majd kanalazzuk rá a krém felét. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és a tetejére kanalazzuk rá a maradék krémet. Végül díszítsük a tetejét málnaszemekkel. Az elkészült tortát ezután tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a krém kicsit megdermedjen, és könnyebb legyen majd szeletelni.

Közvetlen tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2012. július 7., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tárcsán sütött fűszeres sertésszelet, krumplival és kovászos uborkával.



Tombol a kánikula, már lassan Afrikában érezhetjük magunkat, csak éppen a mi már tűrőképességünk határán vagyunk. Persze azért a nagy meleg ellenére enni  kell, habár a jó hideg folyadéknak most gondolom mindenki jobban örül. Arra a kérdésre pedig, hogy mi is legyen az ebéd, a válasz az volt, olyasvalami melyet gyorsan ellehet készíteni, és lehetőleg kint a szabadban, pl. tárcsán, vagy éppen grillezve. Így esett aztán a választás a fűszeres sertésszeletre, melyet este bepácoltam, majd tárcsán sütöttünk meg. Az előfőzött krumplit pedig szintén tárcsán sütöttem készre, majd a hús mellé köretként kínáltam, finom kovászos uborkával.





Hozzávalók:

8 szelet sertés karaj
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
2 ek felaprított kakukkfű
őrölt fehér bors
1 tk worchester szósz
1 tk szójaszósz
1 tk pirospaprika
2 dl olaj


A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk egy kicsit állni.
Közben keverjük össze a pác hozzávalóit.

Egy tálba öntsük bele az olajat, majd nyomjuk bele a citrom levét, és reszeljük hozzá a héját. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott kakukkfüvet, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk, majd kanalazzuk hozzá a worchester szószt, a szójaszószt, és a pirospaprikát. Alaposan keverjük össze, majd forgassuk bele a hússzeleteket. Ezután fedjük le a tálat, majd pár órára, vagy egész éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy a húst jól átjárják az ízek.

Sütés előtt melegítsük fel a tárcsát, majd a páclével együtt helyezzük rá a hússzeleteket. Ezután lassan süssük mindkét oldalát, szép pirosra. (megsüthetjük a hússzeleteket akár grillen, vagy éppen egy serpenyőbe a gáztűzhelyen is)

A krumplit pucoljuk meg, és ízlés szerint vágjuk fel. Ezután enyhén sós vízbe főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.
A hús sütésénél visszamaradt fűszeres olajra kanalazzuk rá a kihűlt krumplit, majd pár perc alatt süssük szép pirosra. 

Tálaláskor a sült húst a krumplival, és ízlés szerint kovászos uborkával, vagy savanyúsággal kínáljuk.


A Hungarikum pályázaton elért 3. helyezés!!!




A lökösházi Vásárhelyi-Bréda Kastély, még január elején hirdetett meg egy pályázatot "Hungarikumok Magyarországon, helyi jellegzetességek a Dél-Alföldön" címmel.  Erre a pályázatra én is több ételfotóval  jelentkeztem, és izgatottan vártam az eredményhirdetést. Persze arra még álmomban sem gondoltam, hogy a számtalan beérkezett kép közül, majd éppen az énáltalam készített fotó valamelyike nyeri el a zsűri tetszését. Tegnap aztán végre elérkezett a várva-várt nap, és megtörtént az eredményhirdetés. Izgatottan kattintottam rá a Kastély-blogjára, majd egyre fokozódó izgalommal olvastam végig a bevezető szöveget. Aztán elérkeztem a nyertesek felsorolásáig, és egyszer csak a saját képem, és a nevem köszönt vissza rám. A boldogságom pedig határtalan volt, mert mint írtam, még remélni sem mertem, hogy nekem is kedvez majd a szerencse, Fortuna képében.

A "Szívünk Hungarikumai" kategóriában ugyanis a Zsűri, a Kakaós-csiga fotómat a 3. helyezéssel jutalmazta!!!! Nagyon-nagy megtiszteltetés ez számomra!!!

Nagyon köszönöm a Szervezőknek, hogy én is elindulhattam ezen a nemes versenyen, és nagyon köszönöm a Zsűri tagjainak, hogy a megtisztelő 3. helyezéssel jutalmazták a Kakaós csigáról készült fotómat.

Egyben szeretném megragadni az alkalmat, és ezúton SZÍVBŐL GRATULÁLOK a többi nyertesnek!!!!

A részletes eredményhirdetést, a Vásárhelyi-Bréda Kastély blogban minden érdeklődő az alábbi linkre kattintva megtekinthet.

http://bredakastely.blogspot.hu/2012/07/az-andrea-palladio-es-hungarikum.html

2012. július 5., csütörtök

Málnás-ricottás brownie.



A rekkenő hőségnek köszönhetően, már napok óta nem sütöttem, így aztán szép lassan elvonási tüneteim vannak. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy dacolva a nagy meleggel, vagyis ez csakis részben igaz, mert a hajnali órákban azért kicsit kellemesebb levegőnek köszönhetően, nekiláttam a sütkérezésnek. Olyan süteményt szerettem volna, amelyik jó csokoládés, na és a rengeteg málnának, mely a kertben terem, málnát is tartalmaz. Így született aztán meg ez a finom csokoládés brownie, melyet egy ricottás réteg alatt, málnaszemekkel megszórva sütöttem meg. A végeredmény pedig olyan finom lett, hogy ezért érdemes volt hajnalok-hajnalán hozzálátni a sütéshez. Tálaláskor málnaöntettel kínáltam, amely  igazán nagyon jól illett hozzá.






Hozzávalók 22 x 22 cm-es formához:


12 dkg vaj
10 dkg csokoládé (65%-os)
15 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
13 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipet só
2 db tojás


A vajat és a csokoládét tegyük egy tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a barna cukrot. Ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a vaníliás cukrot, és egyesével a tojásokat is.
Végül szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd keverjük alaposan össze.
A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és tegyük félre.


Ricottás rész hozzávalói:

25 dkg ricotta
1 db tojás
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj

tetejére kb. 20 dkg málna


A ricottát tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vaníliás pudingport is.

A sütőformában lévő csokoládés massza tetejére óvatosan öntsük rá a ricottás keveréket, és egy spatulával simítsuk el egyenletesen.
Ezután szórjuk a tetejére a málnaszemeket.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük kb. 40 percig. (én légkeverésnél 150 fokon sütőpapírral letakarva sütöttem 30 percig, majd a papírt levéve még 10 percig)
A sütőből kivéve a sütőformába hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel. Ízlés szerint kínálhatunk mellé még málnaöntetet is.


2012. július 4., szerda

Barackos-málnás sütemény.



Pénteken megjelent a GoodFood magazin legújabb száma, így reggel rögtön az újságos felé vettem az irányt. Kezembe tartva a magazint, véletlenszerűen kinyitottam, és éppen ezzel a finom süteménnyel találtam szembe magam. Ez számomra egy jel volt, és amint hazaértem, már hozzá is láttam a hozzávalók összekészítéséhez, majd a sütéshez. Persze azért a leveles tésztának köszönhetően igen könnyű dolgom volt, mert csak azt kellett megvárnom, még felenged fagyott állapotából. Az eredeti receptben sárgabarackkal, és málnával készült a sütemény, de mivel nálunk idén egyetlen szem sárgabarack sem termett, így én lecseréltem őszibarack-befőttre. Ettől azért a sütemény még nagyon finom volt, és amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott.






Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
sárgabarack, v. őszibarack (befőtt is lehet)
málna
1 cs vaníliás cukor
1 ek barna cukor
mandulaforgács


Az előnyújtott leveles tésztát, ha a fagyasztóból vesszük ki, akkor hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni. (amennyiben nem előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor felengedés után, lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra)

Tegyük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a széleit hajtsuk be, hogy kb. 2 cm-es szegélyt kapjunk.
Ezután szórjuk meg a barna cukorral, és a vaníliás cukorral, majd osszuk el rajta a jól lecsepegtetett, és feldarabolt barackot, és a málnaszemeket. Végül a gyümölcsök tetejét szórjuk meg mandulaforgáccsal.

Helyezzük a tepsit előmelegített sütőbe, majd magasabb hőfokon süssük kb. 20-25 perc alatt  aranyszínűre, hogy a tészta jó ropogós legyen. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.