2012. február 29., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta.



Nagy kedvencünk a palacsinta, legyen az lekváros, kakaós, túrós...... vagy mint éppen most húsos töltelékkel megtöltve. Mivel teljesen tanácstalan voltam mit is főzzek, viszont a hűtőbe ott árválkodott a darált hús, így kis gondolkodás után, na és mivel már igen régen ettünk, így a húsos palacsinta készítése mellet döntöttem. Ameddig a darált húsból elkészült a pörkölt, addig a palacsintákat is kisütöttem. Azután már csak megkellet tölteni a finom tejfölös-pörkölttel,  majd néhány percre bedugni a sütőbe, hogy kicsit átmelegedjenek, összesüljenek a palacsinták. Egyszerű, nagyszerű, és főként nagyon laktató. Maradék pörkölt felhasználására is kiválóan alkalmas ez a palacsinta. Amennyiben maradék húsból készül, akkor a már puhára főtt hús nem ledarálva, hanem apróra felvágva kerül a töltelékbe. Készíthetjük sertés, vagy éppen csirkehúsból, mindkét változat nagyon finom.





A szokásos módon kicsit vastagabb palacsintákat sütni, annyi különbséggel, hogy  a cukor helyett, sót kell keverni a tésztába. (mennyiségeket nem írok, mert gondolom mindenkinek megvan a saját, jól bevált palacsintatészta receptje)

A darált húst a pörkölthöz hasonlóan kell elkészíteni. A hús ízlés szerint lehet sertés, vagy éppen csirkehús. 

Az elkészült pörköltből a húst egy kevés szafttal kikanalazni, majd ízlés szerinti mennyiségű tejföllel összekeverni. Ezután ezzel a tejfölös-húsos keverékkel megtölteni a palacsintákat. Egy jénaitálba, vagy tepsibe egymásmellé fektetni a megtöltött palacsintabatyukat.
A visszamaradt szaftot szintén tejföllel összekeverni, majd a palacsinták tetejére csorgatni. (nekem kicsivel több szaft marad, és túl hígnak találtam a tejföllel való összekeverés után, így adtam hozzá egy pici lisztet, majd állandó keverés mellett, 1-2 perc alatt kiforraltam, kicsit besűrítettem, majd ezután csorgattam a palacsinták tetejére)




Végül a jénait előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe tenni, majd 10-15 perc alatt felmelegíteni, kicsit összesütni a palacsintákat.

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd tálalni. Nagyon finom, és laktató!!!!

2012. február 27., hétfő

Csokoládétorta málnazselével Michel R. után szabadon.



A mostani hétvégén is Michel Roux "tészta varázs" című remek könyvének alapötlete alapján készítettem el a desszertként feltálalt tortát. Már első perctől kezdve szemeztem ezzel a tortával,  aztán a múlt héten Praliné Zsuzsi, és az anyukája is megsütötte, és a látvány magáért beszélt, csodaszép lett mindkettő. Zsuzsi receptje itt megtalálható!!! Én a recepten kénytelen voltam egy kicsit változtatni, mivel a fagyasztóba lévő málna, amely saját termésű,  ennél fogva kisebbek a málnaszemek, és sajnos felengedés után nem lehetett teljesen leszárítani. Így attól félvén, hogy esetleg eláztatja a tésztát, (melyért igazán kár lett volna) úgy gondoltam,   hogy málnazselét készítek és az kerül a csokoládéréteg alá. Végül nem bántam meg, hogy zselével készítettem el a tortát, mert így is nagyon finom, és nagyon csokoládés volt. A könyvben szereplő recept alapján elkészített tészta, pedig megint nem okozott csalódást, finom omlós volt. A tortarecept legalább két óra hűtőben való pihentetést ajánl tálalás előtt, hogy a csokoládéréteg kellően megdermedjen, én viszont már este elkészítettem a tortát, majd éjszakára a hűtőbe tettem, végül pedig nem sokkal tálalás előtt vettem ki. Forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel, pedig szépen feltudtam szeletelni. Minden csokoládéimádónak a figyelmébe ajánlanám ezt a nagyon csokis, és nagyon finom tortát.






Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

25 dkg liszt
10 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
csipet só
2 db tojás

A liszt közepébe mélyedést csinálni, majd hozzáadni a sót, és a kockára vágott puha vajat. Az ujjunkkal elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzászitálni a porcukrot, majd tovább morzsolni. 
Ezután a közepébe mélyedést nyomni, majd beletenni az egész tojásokat, és gyors mozdulatokkal addig gyúrni, még összeáll a tészta.
Néhányszor  tenyérrel átgyúrni, majd cipót formálni belőle. Ezután folpack fóliába csomagolni, majd 1-2 órára a hűtőbe tenni pihentetni.

Egy 24 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral.
A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtani, majd kibélelni vele a tortaformát, úgy hogy kb. 3 cm-es pereme legyen, majd 20 percig a hűtőben pihentetni.

Ezután a hűtőből kivett tészta alját villával megszurkálni, majd egy sütőpapírt helyezni rá, és megtölteni nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal...)

Előmelegített sütőbe tenni, és 180 fokon 15-20 percig sütni. Ezután a sütőpapírral együtt eltávolítani a nehezéket, majd visszahelyezni a 170 fokos sütőbe és még kb. 10 percig sütni, hogy a tészta szép színt kapjon.

Ezután a megsült tésztát kivenni a formából, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.




Málnazselé hozzávalói:

40 dkg málna
2 cs vaníliáscukor
reszelt narancshéj (szárított)
   cukor (v. édesítőszer)
őrölt fahéj
1 dl víz
10 g zselatin (por)


A málnát egy edénybe tenni és hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a vaníliáscukrot, az őrölt fahajat, és a narancshéjat, majd kb. 10 percig lassú tűzön főzni. (közben többször megkeverni)
Ezután egy szitán átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele a málnazselébe, majd kihűteni.

Az 1 dl vizet felforralni, majd a tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadni a zselatint, és simára keverni. Kevergetve kihűteni, majd hozzákeverni az előzőleg átpasszírozott, kihűtött, málnapéphez. 

Ezután a teljesen kihűlt tészta aljába önteni, majd 1-2 órára a hűtőbe tenni, hogy a zselé teljesen megdermedjen.


Csokoládékrém hozzávalói:

2,5 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé (70 %-os)
2,5 dkg méz
5 dkg vaj

A tejszínt egy edénybe önteni, majd közepes hőmérsékleten felforralni. Ezután levenni a tűzről, majd beletördelni a csokoládét, hozzáadni a mézet, és kézi habverővel simára keverni.Végül állandó keverés mellett, apránként hozzákeverni a vajat.

A hűtőből kivenni a málnazselés tortaformát, majd óvatosan ráönteni a teljesen megdermedt zselé tetejére a csokoládékrémet.
Ezután legalább 2 órára visszatenni a hűtőbe, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen. (én egész éjszakára a hűtőbe tettem, és csak másnap szeleteltem fel)

Tálalás előtt a tortát kivenni a hűtőből, majd forró vízbe mártott, és szárazra törölt késsel, ízlés szerint felszeletelni.

2012. február 25., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Csirkemájas padlizsántekercs polentával.




Hétvégére általában  megpróbálok gyorsan elkészíthető, de egyben finom recepteket megosztani. Így lesz ez most is, mert kb. egy óra alatt elkészíthető ez a csirkemájas padlizsántekercs. Reggel még csak annyi volt meg az ebédfőzésből, hogy valami padlizsános ételt fogok készíteni. Na, de mi is legyen az, ez volt a nagy kérdés. Aztán a hűtőszekrény átvizsgálása után előkerült egy csomag bacon, egy pohár tejföl, sajt, és volt még néhány csirkemáj is.  Ezekből a hozzávalókból kellett gazdálkodnom, és mivel nem is olyan régen láttam Tv-Paprikán egy padlizsános receptet, így azt kicsit átvariálva, született meg ez a finom tekercs. Ameddig a padlizsántekercsek a sütőben csücsültek, elkészült a köretként tálalt kukoricalisztes polenta is. A szaftos tekercs és a kissé pirosra sütött polenta nagyon jól kiegészítették egymást, és egy remek, ám laktató ebéd kerekedett belőlük. Csirkemáj helyett, akár fűszeres húsgombócokkal is elkészíthető ez a tekercs. Az eredeti receptben pl. bárányhús került a padlizsántekercsbe.





Hozzávalók:

1 db padlizsán
1 cs bacon
4-5 db csirkemáj
1 tejföl (nagy)
1 ek liszt (kisebb)
10 dk sajt
olaj
őrölt bors
majoranna

A padlizsánt vékonyra leszeletelni,  minden csirkemájat félbevágni. 

Egy teflon serpenyőbe 1 ek olajat önteni, majd a felszeletelt padlizsán mindkét oldalát pirosra sütni.(pár perc)
Ezután tálcára szedni és kihűteni, majd sózni és megszórni őrölt borssal. (a sózással óvatosan bánni!!!)

A félbevágott csirkemájakat enyhén besózni, megszórni ízlés szerint őrölt borssal, és majorannával.

Egy szelet bacont lefektetni, majd ráhelyezni egy szelet elősütött padlizsánt, végül pedig rátenni egy fél befűszerezett csirkemájat. Ezután feltekerni, majd egy kiolajozott tepsibe, egymásmellé helyezni a tekercseket.

A tejfölt simára keverni a liszttel, majd egyenletesen a tepsiben lévő tekercsek tetejére önteni. Ezután alufóliával lefedni, majd a sütőbe tenni.
Előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten kb. 25 percig lefedve párolni, majd a fóliát levenni, és reszelt sajttal megszórni.
Ezután visszatenni a sütőbe, és szép pirosra sütni.


Polenta hozzávalói:

2,5 dl tej
2,5 dl víz
15 dkg kukoricaliszt
5 dkg vaj
5 dkg reszelt sajt
őrölt bors 

A tejet és a vizet egy edénybe önteni, majd elkezdeni melegíteni. Amikor már jól felmelegedett állandó keverés mellett, hozzáadni a kukoricalisztet. Kevergetve addig főzni, még teljesen besűrűsödik. Ekkor hozzákeverni a vajat, majd a reszelt sajtot is. Pár percig még kevergetve főzni.

Egy tálcát vékonyan lekenni olajjal, majd ráönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani. Ezután teljesen kihűteni. 

A teljesen kihűlt polentából ízlés szerinti kiszúróval,  korongokat szaggatni.
Egy teflon serpenyőbe egy-két kanál olajat hevíteni, majd a kiszaggatott korongok mindkét oldalát szép pirosra sütni.

Tálaláskor a csirkemájas padlizsántekercseket a pirosra sült polentával kínálni.

2012. február 23., csütörtök

Kelesztés nélküli kakaós csiga.




A kakaós csigát, eddig mindig élesztővel, kelesztett tésztából sütöttem. Nem is olyan régen, aztán Barbinál megláttam egy sütőporos, kelesztés nélküli csigaváltozatot, amely abban is eltér a megszokott csigatésztától, hogy még túró is került bele. Akkor el is mentettem a receptet, aztán szépen meg is feledkeztem róla. Tegnap aztán megint szembetaláltam magam ezzel a remek, és gyorsan elkészíthető kakaós csigával, méghozzá Gabriellánál. Mivel ma gombalevest főztem, gondoltam másodiknak éppen megfelelő lesz ez a csiga. A tésztája a túrótól könnyű,  puha lett, és mivel sütőpor került bele, így még keleszteni sem kellett. Nagy előnye a kelesztett tésztával szemben, hogy bő fél óra alatt összeállítható, megsüthető, és már tálalhatjuk is a frissen kisült, illatozó kakaós csigákat. Langyosan pedig, egyszerűen nem lehet ellenállni neki, annyira kínálja magát. Kínálhatjuk egy finom leves mellé második fogásként, vagy éppen reggelire, esetleg vacsorára egy pohár tej, vagy kakaó társaságában. Főként kevés idővel rendelkező háziasszonyok figyelmébe ajánlanám.




Hozzávalók 14-16 db csigához:

25 dkg túró
25 dkg liszt
0,5 dl tej
5 ek olaj
csipet só
1/2 cs sütőpor
10 dkg porcukor (v. édesítőszer)
2 cs vaníliás cukor


Töltelék hozzávalói:

1-2 ek olaj a tészta lekenéséhez
kakaó
porcukor
vaníliás cukor





Egy tálba beletenni a túrót, a vaníliás cukrot, és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdeni keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáönteni a tejet, majd az olajat is.
Ezután hozzászitálni a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel összegyúrni. Lisztezett felületen vékonyra kinyújtani, majd lekenni az olajjal.

Az ízlés szerinti mennyiségű  kakaót összekeverni a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen megszórni vele az olajjal lekent tészta tetejét. (én nesquik kakaóval szórtam meg így cukrot már nem kevertem hozzá, csak a vaníliás cukrot)

Ezután feltekerni a tésztát, (mint a bejglit)  majd kb. 2 cm-es csigákra feldarabolni. Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhelyezni a csigákat.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

Tálalás előtt a langyosra hűlt csigákat ízlés szerint porcukorral megszórni.

2012. február 21., kedd

Kelkáposztás-baconös-sajtos tészta.





Mostanában elég ritkán készítek ebédre tésztát, viszont már napok óta valami tésztás ételt ennék. Na persze nem valami egyszerű, tésztára esett a választásom, mint pl. krumplis, mákos, vagy éppen diós tészta, hanem egy kelkáposztás tésztát választottam. Ezt a receptet, már régebben a Tv-Paprikán Jamine Oliver készítette el, és akkor rögtön megtetszett, így gyorsan le is jegyeztem, hogy majd valamikor sort kerítek rá. Most elérkezett az idő, hogy elővegyem a kis cetlimet, és már hozzá is láttam az ebédfőzéshez. Természetesen a tésztát saját kezűleg gyúrtam, és ameddig kicsit megszikkadt, addig készre pároltam a kelkáposztát a többi hozzávalóval együtt. Végül pedig összemelegítettem a sajttal, és a kifőzött tésztával. Lehet kicsit furának tűnik, hogy kelkáposztával készült ez a tésztás étel, de bátran merem ajánlani mindenkinek, mert a végeredmény nagyon finom. A receptben szerepel a hozzávalók között fenyőmag is, mely el is hagyható. Nekem volt itthon, így semmiképpen nem hagytam volna ki, és bizony nagyon jól tettem, mert a kissé megpirult fenyőmag nagyon finom volt, és jól illet a többi hozzávalóhoz.






Hozzávalók:

10-15 dkg tészta
10 dkg bacon
1 db lilahagyma
50 dkg kelkáposzta
5 dkg fenyőmag(el is hagyható)
1 cs mozarella
5 dk gouda sajt
őrölt bors




Amennyiben saját készítésű tésztát használunk, akkor először a tésztát kell meggyúrni, majd állni hagyni, hogy egy kicsit szikkadjon, majd ízlés szerint felvágni és enyhén sós vízbe kifőzni.

A bacont és a lilahagymát apróra felkockázni, a kelkáposztát ízlés szerinti felvágni, de ne legyen túl apró.

Egy serpenyőbe elkezdeni zsírjára sütni a bacont, majd amikor már kezd színt kapni, hozzáadni a fenyőmagot és tovább pirítani.(szép aranybarna legyen)
Ezután hozzáadni az apróra felvágott hagymát, majd pár percig együtt pirítani tovább.
Végül beletenni a felvágott kelkáposztát, ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal, és alaposan összekeverni. Pár percig tovább párolni, hogy a káposzta kicsit összeessen, majd egy pici vizet aláöntve puhára párolni. (éppen csak egy pici vizet kell aláönteni, és addig főzni, még a víz teljesen elpárolog)
 Ezután belecsipkedni a mozarrellát, és belereszelni a sajtot, majd  összemelegíteni hogy a sajt szépen a káposzta és a bacon közé olvadjon.(ha szükséges, még utána fűszerezni)

Közben a tésztát enyhén sós vízbe kifőzni, majd leszűrni és rögtön a sajtos-baconös káposztára tenni. Alacsony hőfokon, óvatosan összekeverni, és összemelegíteni.

Az elkészült tésztát rögtön tányérra szedni, majd reszelt sajttal megszórva tálalni.

2012. február 19., vasárnap

Őszibarack tésztakoszorúban.




Már alig merem leírni, mert lehet hogy nagyon unjátok,  de ma megint  Michel Roux "tészta varázs" című könyvéből készítettem el ezt a desszertet. Mivel az eddig kipróbált receptek, mind nagyon finomak voltak, a tészták pedig a Mester tanácsait követve szerintem tökéletesre vizsgáztak, így egyszerűen nem tudom megállni, hogy minden tésztafajtát ne próbáljak ki. (eddig kipróbált receptek itt megtalálhatóak) Most éppen az égetett tésztára, és erre az egyszerű, ám nagyon finom őszibarackos tésztakoszorúra esett a választásom. Égetett tésztát már többször, ám különböző mennyiségű hozzávalókból készítettem, és eddig is megvoltam elégedve a végeredménnyel. Mivel ez a tészta ugyanazokból a hozzávalókból, de más-más arányban hozzáadva készült, így azért a különbség érzékelhető volt. Bevallom én megint kicsit leegyszerűsítettem a folyamatot, mert nem habzsákból nyomtam ki a tésztát, hanem egyszerűen csak rákanalaztam a sütőpapírra, és nedves kézzel megformáztam. (a habzsák használata számomra mind a mai napig kihívásnak számít, és ha csak tehetem eltekintek tőle) Sütés után egy nagyon finom mandulával megszórt ropogós tésztát kaptam, melyet az előzőleg megkaramellizált őszibarackkal koronáztam meg. Tálalás előtt a tetejére rácsorgattam a kissé besűrűsödött karamellt, és pár perc múlva, már csak az üres tányérok látványa fogadott.





Hozzávalók 8-10 db tésztakoszorúhoz:

60 ml tej
60 ml víz
1/2 mk só
50 g vaj
1/2 tk kristálycukor
2 db tojás
70 g liszt
lekenéshez 1 tojássárgája összekeverve 1 ek tejjel

A tejet, a vizet, a sót, és a cukrot egy edénybe tenni, majd kis lángon, kevergetve forráspontig melegíteni.
Ezután levenni a tűzről és apránként, kevergetve beleszórni a lisztet. Addig keverni, még teljesen csomómentes, sima tészta lesz.

Ezután visszatenni a tűzre, és közepes lángon, 1 percig, folyamatosan kevergetve, megpirítani a tésztát, majd levenni a tűzről.
A forró tésztához egyesével hozzákeverni a tojásokat, hogy egy sima, fényes tésztát kapjunk.(én robotgéppel kevertem simára, de fakanállal is keverhető)


Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a tésztát habzsákba tölteni, és 7-8 cm átmérőjű, kb. 1 cm magas tésztakorongokat nyomni rá. (én rákanalaztam a papírra a tésztát, és nedves kézzel megformáztam a korongokat)
Ezután lekenni a tojássárgás-tejes keverékkel, majd megszórni mandulaforgáccsal.

Előmelegített sütőbe tenni, és 200 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütni. A sütési idő felénél a sütőajtaját résnyire kinyitni, hogy a gőz eltávozzon, így a tészta ropogós lesz.(én egy fakanalat tettem az ajtóhoz, hogy résnyire legyen csak nyitva)
A sütőből kivéve rácsra helyezni a tésztakorongokat, és teljesen kihűteni.

Karamellizált őszibarack:

8-10 db őszibarack (nekem most befőtt)
10 dkg barnacukor
10 dkg vaj
1 citrom leve

A cukrot és a vajat egy edénybe tenni, majd állandó keverés mellett, világos színűre karamellizálni.
Ezután hozzáadni a citromlevet, majd pár percig kevergetve lassú tűzön továbbfőzni. Ekkor belehelyezni a felezett őszibarackokat, majd a karamellel locsolgatva pár percig főzni, hogy a karamell bevonja a barack felületét. Ezután kiszedni, majd kihűteni a barackokat. (ha frissen szedett őszibarackból készítjük, akkor a barackokat tepsibe tenni, ráönteni a karamellt, és a sütőben kb. 10 perc alatt puhára párolni, közben többször meglocsolni a karamellel)

A tésztakorongokat tányérra tenni, majd mindegyik közepére ráhelyezni egy őszibarackot. A tetejére egy keveset rácsorgatni a megmaradt karamellből, porcukorral kicsit megszórni, majd tálalni.

2012. február 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sertés szűzpecsenye Wellington módra.




A hétvégi ebéd elkészítéséhez megint  Michel Roux "tészta varázs" című könyvéből választottam ki a briós tészta kevésbé gazdag, sós változatát. Ez a tészta kiválóan alkalmas arra, hogy tölteléket, vagy húst süssünk benne. Mivel éppen volt itthon nagyon szép sertésszűzpecsenye, így gondoltam a Wellington bélszínhez hasonlóan ebbe a tésztában sütöm meg. A tésztát a brióstésztához hasonlóan kell dagasztani, keleszteni, majd a hűtőbe pihentetni, így azt már tegnap este előkészítettem. A szűzpecsenyét szintén előkészítve, vagyis lehártyázva, sózva, borsozva, éjszakára a hűtőbe pihentettem. Reggel folytattam a gombás töltelék elkészítésével, majd pedig az összeállítással, és a sütéssel. Most sem kellet csalódnom a könyvben lévő receptben, mert az utasításokat betartva, éppen azt a tésztát kaptam, amit vártam. A szépen megsült tészta, a fűszeres gomba, és a szaftos hús együtteséből, párolt zöldséggel, egy nagyon finom ebédet tudtam feltálalni. Én kicsit rózsaszínre sütöttem a hús, de ez nem azt jelenti, hogy nyers maradt volna, sőt nagyon finom szaftos volt. Aki teljesen átsülve szeretné fogyasztani, annak pár perccel tovább kell sütnie. Az igazi Wellington persze bélszínből készül, de én nem vagyok híve a marhahúsnak, ezért készítettem sertésszűzpecsenyéből, de akár csirke, vagy pulykamellből is készíthetünk hasonló finomságot.





Tészta hozzávalói:

130 ml langyos tej
6 g friss élesztő
225 g liszt
5 g só
2 tojássárgája
50 g vaj
23 g cukor

A langyos cukrozott tejbe belemorzsolni az élesztőt, majd letakarva felfuttatni.

A keverőtálba beletenni a lisztet, a sót, a tojássárgákat, majd hozzáönteni a felfuttatott élesztőt. A tésztát 5 percig alacsony fokozaton elkezdeni dagasztani.

Ezután a tál faláról egy spatulával lekaparni a ráragadt tésztát, majd 10 percig közepes fokozaton tovább dagasztani. (ekkor már egy sima állagú tésztát kapunk)

Ezután apránként hozzáadni a tésztához a vajat és kb. 10 percig tovább keverni, hogy a tészta szép sima legyen, mely már teljesen elválik a tál falától.

Végül a tésztát a tálban hagyni, letakarni konyharuhával, és szobahőmérsékleten 2 óra alatt a duplájára keleszteni.

A megkelt tésztát kézzel kicsit visszaütögetni, 2-3-szor kézzel átgyúrni, majd kelesztőtálba tenni. A tál tetejét ráhelyezve, pár órára a hűtőbe tenni, pihentetni. (24 óránál ne többre!!!!)





Töltelék hozzávalói:

1 db sertés szűzpecsenye
50 dkg gomba
1 db vöröshagyma
őrölt bors
őrölt köménymag
kakukkfű
petrezselyemzöld
2-3 ek zsemlemorzsa
1 db tojás a lekenéshez

A szűzpecsenyét a hártyáktól megtisztítani, majd minden oldalát besózni, megszórni őrölt borssal és pár óráig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják.(én este befűszereztem és éjszakára a hűtőbe pihentettem)
Egy serpenyőbe kevés olajat önteni, majd a hús minden oldalát körbepirítani, hogy szép színt kapjon. (én kb. 6-8 percig, közben többször átfordítva sütöttem elő a húst)
Ezután az elősütött húst, teljesen kihűteni.

A gombát megtisztítani, majd kisebb darabokra felvágni.
A vöröshagymát megpucolni, majd apróra felvágni.

A hús sütésénél visszamaradt zsiradékba beletenni a hagymát és üvegesre párolni. Ezután hozzáadni a feldarabolt gombát, majd ízlés szerint fűszerezni, megszórni apróra vágott petrezselyemzölddel, és addig párolni, még teljesen zsírjára sül.
Ezután teljesen kihűteni.

A teljesen kihűtött gombát botmixerrel pépesíteni, majd a zsemlemorzsát hozzáadni és jól összekeverni.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtani. Ezután a gombás pépből egy csíkot a tészta közepére kanalazni, ellapogatni, majd ráhelyezni a teljesen kihűtött, elősütött húst.
A maradék gombapéppel teljesen befedni a húst.
Ezután ráhajtani a tészta egyik felét, majd lekenni tojással, majd ráhajtani a tészta másik felét is. A két szélénél aláhajtani a kimaradt tésztát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezni. Felvert tojással lekenni, majd több helyen villával megszurkodni, hogy sütés közben ne repedjen majd ki a tészta.
Ezután 30 percig hideg helyen pihentetni, majd a sütőbe helyezés előtt, újra átkenni a tojással.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőfokon, 25-30 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
Aki jobban megsütve szereti a húst, az 5-10 perccel süsse tovább, akkor nem lesz ilyen rózsaszín a közepe.

A sütőből kivéve a megsült tésztacsomagot kb. 5 percig pihentetni, majd ízlés szerint felszeletelve tálalni. Én most párolt zöldséget kínáltam hozzá, de fehérbormártással is nagyon finom.

2012. február 16., csütörtök

Kókuszos kókuszkrémes rolád.




Szerettem volna egy nagyon finom krémes, habos süteményt sütni, melyet a diéta alatt egy kicsit kisebb bűntudattal lehetne megenni. Tehát elkezdtem diétásabb (egy sütemény szerintem, kizárt hogy teljesen diétás legyen:)) sütemény receptet keresgélni, és találtam is egy kedvemre valót. Persze annak ellenére, hogy maga a recept felkeltette az érdeklődésemet, kicsit a saját ízlésemre alakítottam, és sütöttem meg. Maradék tojásfehérje felhasználására is nagyon alkalmas ez a recept, és az sem elhanyagolható szempont, hogy liszt nélküli, és édesítőszerrel is megsüthető. Mivel nekem csak folyékony édesítőm volt itthon, így egy kevés porcukor is került bele a tojásfehérjék habbá verésekor.(az eredeti receptbe is került bele porcukor is) Mint a tésztába, mint pedig a krémbe is kókuszreszelék van, így lett ez a sütemény duplán kókuszos. A végeredmény pedig nagyon-nagyon finom, és egy-két szelet talán bűntudat nélkül is elfogyasztható. Persze akik nem diétáznak, természetesen cukorral is elkészíthetik ezt a finom kókuszos-krémes süteményt.






Hozzávalók egy gáztepsi méretű roládhoz:

4 db tojásfehérje
10 dkg porcukor + néhány csepp édesítő
1/2 citrom leve
5 dkg kókuszreszelék
2 tk sütőpor
3-4 ek kakaó


A tojásfehérjét elkezdeni habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni állandó keverés mellett hozzáadni a citromlevet, a porcukrot, néhány csepp édesítőszert, és kemény habbá verni.

Ezután beleszitálni a kakaót és a sütőport, majd így is jól összekeverni. Végül hozzáadni a kókuszreszeléket, majd fakanállal óvatosan összekeverni.

Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát és egyenletesen elsimítani.(egy vékony tésztaréteget fogunk kapni)

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt készre sütni mint a piskótatekercs tésztáját. (én légkeverésnél, 150 fokon 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve egy sütőpapírra ráfordítani a megsült tésztát, majd lehúzni róla a sütőpapírt. Ezután egy nyirkos konyharuhával letakarni és hagyni teljesen kihűlni. (a vízbe mártott konyharuhát jó alaposa kicsavarni, hogy éppen csak nedves legyen)
Amikor kihűlt a tészta, a sütőpapír segítségével feltekerni.(én 2-3-szor feltekerem, majd kitekerem) Végül pedig a közben elkészített krémmel kívül, belül megkenni .




Krém hozzávalói:

3 dkg kókuszreszelék
2 dl Hulala (v. habtejszín)
édesítőszer
2 cs vaníliás cukor
25 dkg mascarpone


A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű édesítőszerrel, és a vaníliás cukorral jól kikeverni. Ezután hozzákeverni a kókuszreszeléket is.

A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a kókuszos krémhez keverni. (habtejszínhez, habfixáló is kell, mert különben összeesik a krém)

A tésztát megkenni a krém felével, majd óvatosan feltekerni. Ezután a maradék krémmel bevonni a külső felét is. Végül a krém tetejére ízlés szerint kakaóport szitálni.

Tálalás előtt legalább egy órára hűvös helyre tenni, hogy a krém kicsit megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

2012. február 15., szerda

Elérkezett a 3. blogszülinapom!!!



Elérkezett ez a nap is!! Három évvel ezelőtt, éppen a mai napon indítottam útjára a blogot!!!!!!

Köszönöm minden kedves látogatómnak, rendszeres olvasómnak, barátaimnak, és mindazoknak akik csak alkalmanként néznek be hozzám, hogy megtiszteltek a látogatásaitokkal. Nélkületek biztosan nem ünnepelhetném meg ekkora örömmel ezt a blogszületésnapot.

 Három évvel ezelőtt kicsit bizonytalanul, tele kételyekkel indítottam útjára a blogot. Akkor még álmomban sem gondoltam volna, hogy elérkezik majd ez a nap is, és egyre nagyobb örömmel, és odaadással osztom meg naponta a receptjeimet, tapasztalataimat. Bevallom voltak olyan időszakok, amikor kicsit belefáradtam, elkedvetlenedtem, de valahogy mindig sikerült felülkerekedni ezeken az érzéseken, és talán még sokkal nagyobb lendülettel vetettem magam bele a sütés-főzés örömeibe, na és persze a blogolásba. Ezalatt a három év alatt, nagyon sok kedves emberrel ismerkedtem meg, sok barátot szereztem magamnak, és reménykedem hogy ez a továbbiakban is így lesz. Nagyon köszönöm a sok kedves levelet, melyeket Tőletek kaptam. Köszönöm mindazoknak akik kérdéssel fordultak hozzám, és megtiszteltek azzal, hogy tőlem kérjenek tanácsot, segítséget, egy étel, vagy sütemény elkészítéséhez. A továbbiakban is megpróbálok megfelelni mint a magam, mint pedig mások elvárásainak, és csakis reménykedni tudok abban, hogy továbbra is mindenki szívesen nézelődik a receptjeim között, és szívesen készíti el a saját családja részére a kiválasztott ételeket.

Az eddigi években nem osztottam meg statisztikai adatokat, mert senkit nem szerettem volna  ezekkel a számokkal untatni. Most viszont úgy gondoltam, hogy néhány adatot megosztok, mert számomra ezek igen nagy örömet jelentenek. Ezekből a számokból leszűrhettem, hogy igenis van értelme annak amit csinálok, és ezt megint csak szeretném megköszönni.

A három év alatt 1.312.865 látogató, nézet be hozzám. Az oldalletöltések száma elérte az 1.020.438-at.
122 országból jöttek a látogatóim. Rendszeres olvasóim száma elérte a 396-ot. Mára már naponta 2000-2500-an gondolják úgy, hogy kicsit szétnéznek nálam.  Ez a szám pl. a karácsonyi ünnepek előtti hetekben elérte a napi 5000-6000-et, melynek határtalanul örültem. Született ez alatt az idő alatt 1166 bejegyzés, melyből 1060 sütemény, és étel recept.

Szeretettel várok a továbbiakban is MINDENKIT, akár rendszeresen, vagy ha csak néha-néha tiszteltek is meg a látogatásotokkal. 
A továbbiakban is mindenkinek jó nézelődést, receptválogatást, és sütést-főzést kívánok!!!!!

2012. február 13., hétfő

Nagy briós Michel Roux "tészta varázs" című könyvéből.



Megint csak  azt tudom mondani, annyira magával ragadó ez a könyv, hogy nincs olyan nap, hogy ne lapozgatnám újra, és újra át. Persze nem csak lapozgatom, és olvasgatom, de el is csábulok (csábulunk) a csodálatos fotók láttán. A hétvégén is így történt, nem tudtam nemet mondani, és megsütöttem életem első briósát. Igen ez volt az első briós melyet megsütöttem, és a könyvben lépésről, lépésre történő pontos leírásnak köszönhetően, éppen olyan szépséges,  és nagyon-nagyon finom brióst kaptam. Mivel ezt a tésztát pár órára a hűtőbe kell pihentetni, így este robotgép segítségével bedagasztottam, majd következett a pihentetés. Reggel egy teljesen más állagú tésztát kaptam, melyet nagyon könnyen megformáztam. Nagyon örültem, mert a formában lévő briós, éppen olyan szép volt mint a könyvben. Újrakelesztés után bekerült a sütőbe, és én alig vártam hogy megsüljön, kihűljön, és végre megkóstolhassam. Mennyei finom lett!!! A tésztája légiesen könnyű, és szaftos volt. Igaz ez volt az első briós sütésem, de azt már most tudom, hogy nem az utolsó. Mindenkit csakis biztatni tudok, hogy próbálja ki ezt a remek receptet.





Hozzávalók 2 db nagy brióshoz:

 70 ml langyos tej
15 g friss élesztő
500 g liszt
10 g só
6 db tojás
350 g puha vaj
30 g kristálycukor
tojásmáz (1 tojássárgája összekeverve 1 ek tejjel)





Az tejet egy pici cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.

A robotgép táljába beleönteni a lisztet, a sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Ezután alacsony fokozaton 5 percig keverni. Ezután spatulával lekaparni a tál falára ragadt tésztát, majd 10 percig, közepes fokozaton tovább keverni.

Közben a vajat és a kristálycukrot alaposan összekeverni. Ezután egy kis adagot hozzáadni a tésztához, majd alacsonyabb fokozatra állítani a robotgépet, és apránként hozzáadni a többi cukros-vajat is.
Amikor már az összes cukros-vaj a tésztába került, újra közepes fokozatra állítani a robotgépet, és kb. 10 percig továbbkeverni a tésztát, hogy egy sima állagot kapjon.

A dagasztás befejezése után  a tálba lévő tésztát konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára keleszteni.

A kelesztés befejezése után a tésztát a kézzel 2-3-szor visszaütögetni, majd kicsit átgyúrni.
Ezután a tálat folpack fóliával lefedni, majd több órára a hűtőbe tenni pihentetni. (én egész éjszakára a hűtőbe pihentettem a tésztát)

Egy briós elkészítéséhez  600 g tésztára van szükség. A briósforma felső átmérője 16 cm, az alsó átmérője 8 cm. Mielőtt a tészta belekerül, jó alaposan ki kell vajazni.

A tésztát szétosztani egy 400 g-os, és egy 200 g-os darabra. A nagyobb darabból labdát formázni, majd a briósforma aljára helyezni. Ezután két ujjunkat a közepébe fúrni, és egy mélyedést csinálni.(lyukat)

A kisebbik darab tésztából labdát formázni, majd oválisra formázni.
Ezután két ujjunkat belisztezni, majd gyengéden lenyomni az ovális tésztadarab keskenyebb végét a tésztába vájt mélyedésbe, úgy hogy csak egy kevés tészta látszódjon ki a tetején.

A tészta minden kilátszó részét lekenni a tojássárgás-tejes keverékkel, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 90 perc alatt a duplájára keleszteni.
Újrakelesztés után a briós tetejét vékonyan lekenni a tojásos-tejes keverékkel, majd egy hideg vízbe mártott ollóval, 6 db kb. 3 cm mély bevágást ejteni a tésztán. Ezután rögtön a sütőbe tenni.

A sütőt előmelegíteni 200 fokosra, majd behelyezni a brióst és 15 percig sütni. Ezután a hőmérsékletet levenni 170 fokra és 30 percig továbbsütni. ( Én légkeverésnél 180 fokon, majd 150 fokon sütöttem. A sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy nehogy megégjen.)
Amikor a briós készre sült, a sütőből kivenni és pár percig a formában hagyni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.

Tálaláskor a teljesen kihűlt brióst, éles késsel ízlés szerint felszeletelni, majd vajjal és lekvárral kínálni.

2012. február 12., vasárnap

Leveles csigakosárkák málnás-mascarpone krémmel.



Nem is olyan régen, Jamie Oliver készített ilyen csigakosárkákat, és mivel nagyon megtetszett akkor rögtön el is mentettem. Nagyon egyszerű, nem kell hozzá semmi más csak leveles tészta, kristálycukor, ízlés szerint fahéj, és néhány üvegpohár. Mivel fagyasztott leveles tésztát használtam, így meg aztán tényleg röpke fél óra alatt el is készültek a kosárkák, na meg persze a töltelék, és már tálalhattam is.  A fahéjnak köszönhetően, sütés után szépen látszódott a tésztában a csigavonal. Közeledik a Valentin nap, így az alkalomhoz illően a mascarpone krémbe málnapépet kevertem, így szép rózsaszín lett. Még nem késő elkészíteni Valentin napra, ha éppen valaki kedvet kap hozzá. Persze ízlés szerint bármilyen krémmel megtölthetőek ezek a kosárkák. Amennyiben nem cukorral, és fahéjjal megszórva sütjük meg a kosárkákat, akkor akár egy sós-sajtkrémmel is megtölthetőek. Egy biztos, ezen a módon történő kosárkasütés nagyon egyszerű, gyors, és a végeredmény pedig nagyon finom.






 Hozzávalók 12 db kosárkához:

1 cs leveles tészta
2-3 ek kristálycukor
fajhéj
1 db tojás

Krém:

25 dkg mascarpone
3-4 ek málnapép
3 dl Hulala(v. habtejszín)
1 cs vaníliáscukor
porcukor




Az előnyújtott leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedni.(amennyiben nem előnyújtott a leveles tészta, akkor vékonyra kinyújtani)

Ezután felvert egész tojással vékonyan megkenni, majd megszórni a kristálycukorral, és az ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal. (azért túl sok fahéj ne kerüljön rá)

Szorosan feltekerni, mint a bejglit, majd éles késsel kb. 2 cm-es darabokra felvágni. Ezután egyesével tenyérrel kicsit lenyomni, majd sodrófával nagyon vékonyra kinyújtani.

Az üvegpoharakat felfordítani, majd az alját jó alaposan megvajazni, és belisztezni, majd ráhelyezni egy kinyújtott tésztakorongot. Ezután tepsire kicsit távolabb helyezni egymástól a tésztás poharakat.

Előmelegített forró sütőbe tenni a poharakkal teli tepsit, majd pár perc alatt, szép pirosra sütni. Ezután a sütőből kivenni, majd óvatosan levenni a pohárról a megsült tésztát, és rácsra téve teljesen kihűteni.

A mascarponét simára keverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, vaníliáscukorral, és málnapéppel. (a málnapéphez a málnát pépesíteni, majd szűrőn átszűrni)
A Hulalát (v. a habtejszínt)  kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a mascarponés krémhez keverni.

Tálalás előtt a leveles kosárkákat megtölteni a málnás-mascarpone krémmel. (csak közvetlen fogyasztás előtt töltsük meg a tésztát, mert különben megpuhul a krémtől)

2012. február 11., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Rántott harcsafilé párolt zöldséggel.



Hétvégére egy igen egyszerűen elkészíthető, ám egészséges receptet ajánlanák mindenkinek. Lehet akik rendszeresen látogatják a blogot, már kicsit unják a halas ételeket, mivel az elmúlt időben, elég sokszor, igaz sokféleképpen készítettem el ebédre. (halas receptek itt) Egyik kedvencem az afrikai harcsa, melyet megpróbálok minél változatosabbá tenni. Most pl. a fűszeres harcsaszeleteket a szokásos módon bepaníroztam, olajba kirántottam, majd párolt zöldséggel tálaltam. Persze a rántott halról gondolom mindenkinek először egy szép szelet rántott ponty jut az eszébe. A ponty húsát igencsak szeretem, viszont a sok szálkával, már közel sem vagyok kibékülve. A harcsa húsa is nagyon finom, és szerencsére a filézett változata szálkamentes, ezért is kedvelem nagyon. Aki még nem próbálta ki a harcsát kirántva, annak csakis ajánlani tudom, és biztos hogy nem fog csalódni benne.






Hozzávalók:

pár szelet harcsafilé
őrölt bors
hal-fűszerkeverék

panírozáshoz:

liszt
tojás
zsemlemorzsa
szezámmag(el is hagyható)

olaj a sütéshez

A harcsaszeleteket ízlés szerint sózni, borsozni és megszórni hal-fűszerkeverékkel. Ezután legalább 30 percig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják. 

A befűszerezett halszeleteket ezután lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába bepanírozni.
Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd belehelyezni a bepanírozott halszeleteket. Ezután közepes hőmérsékleten, mindkét oldalát szép pirosra sütni. A sütés végén jól lecsepegtetni, majd papírtörlőre szedni.

Közben a fagyasztott zöldségkeveréket egy jénaiba tenni, majd meglocsolni egy kevés olívaolajjal, sózni és megszórni őrölt fehérborssal, majd a mikróba közepes hőfokon, puhára párolni.

Tálaláskor a rántott harcsaszeleteket a párolt zöldséggel kínálni.

2012. február 10., péntek

Macaron féleség.



Csakis macaron féleségről beszélhetek, mert  sem szép talpacskája nem lett, de még ráadásul sütés közben meg is repedezett a teteje. Ennek lehet akár az is az oka, hogy hirtelen döntöttem el, hogy szép rózsaszín macaronokat sütök, ezzel is ötletet adva a Valentin napi desszert elkészítéséhez, és a tojásfehérje még akkor a fagyasztóban várakozott a sorára. Gyorsan elővettem, és mivel türelmem nem volt hogy kivárjam még teljesen felenged, még félig fagyos állapotban kezdtem el felverni. Végül aztán a hozzávalók összekeverése után, szép habos kis korongokat kanalaztam a sütőpapírra, és hogy még formásabbak legyenek kis körkörös mozdulatokkal formáztam meg őket. Lehet ezzel megint csak hibát követtem el, és ezért nem lett talpa sütés közben. Mindennek ellenére a mogyorókrémmel összeragasztva,  nagyon finom desszertet kaptam. Maradék tojásfehérje felhasználásához csakis ajánlani tudom. Legközelebb, (mert azért lesz legközelebb) jobban odafigyelek majd, és akkor hátha tökéletesebbre sikerülnek majd a macaronjaim. Az én sikertelenségem persze azért ne vegye el senki kedvét attól, hogy megpróbálkozzon a macaron sütéssel, mert ha külalakra nem is sikerül a legszebbre az íze állítom kárpótolni fog érte.





Hozzávalók:

6,5 dkg mandula (szeletelt)
12,5 dkg porcukor
6,5 dkg tojásfehérje (2-3 db tojásé)
4 dkg kristálycukor
piros ételfesték

A szeletelt mandulát aprítóval összeaprítani, majd hozzászitálni a porcukrot.
A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdeni habbá verni, majd amikor már kezd jó habos lenni, állandó keverés mellett hozzáadni a kristálycukrot, és egy pici ételfestéket, majd kemény habbá verni.(szép rózsaszín hab legyen)
Ezután a cukros-mandulát óvatosan fakanállal a habhoz keverni.

A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a masszát habzsákba tölteni és egymástól kicsit távolabb,  egyforma korongokat nyomni a papírra. (én teáskanállal kanalaztam a papírra a korongokat)
30 percig szobahőmérsékleten száradni hagyni.

A sütőt előmelegíteni 160 fokra, majd behelyezni a tepsit és 10-12 perc alatt szép világos színűre sütni.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni, majd óvatosan leemelni a sütőpapírról.

Tálalás előtt a teljesen kihűlt korongokat ízlés szerinti krémmel összeragasztani. Én mogyorókrémmel ragasztottam össze.

2012. február 9., csütörtök

Mogyorókrémes palacsinta Valentin napra.



Ma palóclevest főztem ebédre, és gondoltam sütök mellé néhány palacsintát, már úgyis olyan régen volt. Amikor elkezdtem bekeverni a palacsintatésztát, eszembe jutott, hogy hamarosan itt van a Valentin nap,  ezért kicsit ünnepibbé szerettem volna varázsolni, ezzel is ötletet adni azoknak, akik esetleg ezzel a finomsággal szeretnének kedveskedni életük párjának. Így aztán előkerült a kakaó, és a piros ételfesték, melyekkel kicsit megszíneztem a tésztát. Teljesen azért a színével nem vagyok elégedett, mert még sütés előtt, olyan szép piros volt, sütés után pedig, már inkább barnás. Lehet kicsivel több pirosítót kellett volna belekeverni, na majd legközelebb. A kisült palacsintákat először vékonyan megkentek  rebarbarás-szilvalekvárral, majd megtöltöttem habos-mogyorókrémmel. Igaz színre nem azt kaptam amit vártam, na de ízre........... Az édes palacsintatészta, a kissé pikáns lekvárral, és a habos krémmel, nagyon, de nagyon finom volt. Bátran merem ajánlani mindenkinek.





Hozzávalók:

3 db tojás
2 dl tej
3-4 dl szénsavas ásványvíz
kb. 20 dkg liszt
2 tk cukor
csipet só
5 dkg vaj
2 tk kakaó
piros ételfesték

A tojásokat a cukorral, és a csipet sóval simára keverni, majd hozzákeverni a tejet, és a fele mennyiségű ásványvizet. Ezután beleszitálni a lisztet, és jó alaposan összekeverni. Amikor már teljesen sima az állaga, hozzákeverni a kakaót, a piros ételfestéket, és az olvasztott vajat, majd annyi ásványvizet, hogy egy közepesen sűrű palacsintatészta legyen belőle.

Olajjal vékonyan kikent teflon serpenyőbe, belekanalazni egy merőkanál masszát, majd magas hőmérsékleten pár perc alatt készre sütni. Sütés közben nem kell átfordítani a palacsintát, elég csak az egyik oldalán sütni.


Habos-mogyorókrém:

3-4 ek Nutella
3 dl Hulala(v. habtejszín)

A hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verni. A mogyorókrémet egy tálba tenni, majd apránként, kézi habverővel, hozzákeverni a keményre felvert tejszínhabot.

Tálalás előtt a palacsintákat vékonyan megkenni ízlés szerinti lekvárral, majd összehajtani, és megtölteni a habos-mogyorókrémmel. Én rebarbarás-szilvalekvárral töltöttem meg, és a kissé pikáns íz, nagyon jól illett a mogyorókrémhez.

2012. február 8., szerda

Birsalmás-sütőtök krémleves.



Még árválkodott a polcon két szép birsalma, gondoltam főzök belőle egy krémlevest. Mivel éppen a sütőtököt daraboltam fel sütés előtt, eszembe jutott, hogy egyszer Chef Vikinél láttam egy krémleves receptet, amelyhez a birsalmát megsütötte a sütőtökkel együtt. Gyorsan utána is néztem, és már ment is a birsalma a tökkel együtt a sütőbe. Úgy jártam el mint ahogy Vikinél láttam, én is megtűzdeltem a birsalmát szegfűszeggel sütés előtt, sőt még mézet is csorgattam rá, mint a sütőtökre is. Sütés után pedig kezdődhetett a levesfőzés. Kicsit azért a saját ízlésemre alakítottam át, így a fűszerek mellett került bele még fehérbor, és tejszín, tálaláskor pedig pirított mandulával szórtam meg a tetejét. Külön nem érződött ki sem a birsalma, sem pedig a tök íze, együtt viszont egy nagyon finom, aromás ízt kaptam. Ebben a hideg, téli időben pedig jó volt elkanalazgatni ezt a krémes levest, mely narancssárga színével,  a napsütést hozta be a konyhába.






Hozzávalók:

2 db birsalma
30 dkg sütőtökpüré
cukor (v. édesítőszer)
1-2 tk vaníliaaroma
méz
őrölt fahéj
reszelt citromhéj
gyömbér (kb. 1 cm-es)
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 l víz





A birsalmát félbevágni, a magházát kivájni, majd megtűzdelni szegfűszeggel, és alufóliával  bélelt tepsire tenni.  A sütőtököt feldarabolni, majd szintén a tepsire tenni. Mindegyiket mézzel megcsorgatni, majd előmelegített sütőbe helyezni, és kb. 60 perc alatt készre sütni.
Ezután a megsült birsalmát, és a tököt a héjából kikanalazni.

A vizet egy edénybe önteni, majd ízlés szerint szegfűszeget, fahajat,  reszelt citromhéjat, és reszelt gyömbért adni hozzá, majd lassú tűzön 30 percig főzni, végül pedig egy szűrőn átszűrni.

Az átszűrt fűszeres léhez hozzáadni a sütőtökpürét, és a birsalma húsát, majd ízlés szerint cukorral,(v. édesítőszerrel) vaníliaaromával, csipet sóval ízesíteni. Ezután hozzáönteni a bort, majd lassú tűzön, kb. 20 percig főzni.

Ezután  botmixerrel pépesíteni, majd visszahelyezni a tűzre, és újraforralni. Amikor már elkezd forrni a leves, állandó keverés mellett, belecsorgatni a tejszínt, majd kevergetve jól kiforralni, de főzni már nem kell.

Egy serpenyőbe beletenni a szeletelt mandulát, majd óvatosan kevergetve, pár pillanat alatt szép világos zsemleszínűre pirítani. A serpenyőből rögtön kiönteni, mert különben megég.

Tálalás előtt, a kissé  lehűtött leves tetejét megszórni a pirított mandulaforgáccsal.

2012. február 6., hétfő

Sablé-válogatás Michel Roux ajánlásával.



Ma megint nem tudtam megállni, hogy ne próbálkozzam meg egy újabb varázsos tészta elkészítésével  Michel Roux könyvéből. Tegnap a narancstorta elkészítéséhez a "páte sucrée"-t választottam, mivel arról azt írta a Mester, hogy könnyebb vele dolgozni. Valóban nem is volt vele gondom, és a tészta is finom volt. Azért csaknem hagyott nyugodni a kíváncsiság, milyen is lehet a másik tészta, a "páte sablée" melyről a bevezető szövegben ez olvasható. "Törékenyebb, mint a páte sucrée, és kényesebb vele dolgozni, de úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tészta." Nem is várakoztam vele tovább, délelőtt hozzáláttam a tészta elkészítéséhez, majd sütéséhez. Összegyúrva a hozzávalókat, egy sima tésztát kaptam, majd a hűtőbe pihentettem. Azután hogy megkönnyítsem a nyújtással, formázással, majd a tepsiben lévő sütőpapírra való áthelyezéssel járó esetleges macerát, én rögtön a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát. Ezután a formákkal kiszúrtam, majd a feleslegessé vált tésztát, egy hegyes kés segítségével kiszedegettem, melyet azután szintén megformáztam, és lekvárral töltöttem meg sütés előtt. Izgatottan vártam, hogy kisüljenek a kis "sablék" és megtudjam milyen is az amikor "úgy olvad el a szánkban, mint semelyik más tészta". Megtudtam!!!!!! Igen megtudtam!!!! Ez a tészta valóban semelyik másikhoz nem hasonlítható, annyira, de annyira finom, hogy ezt szavakkal le sem tudom írni, ezt mindenkinek saját magának kell megtapasztalni, és legalább egyszer megsütni.






Hozzávalók:

25 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dk porcukor
csipet só
2 tojássárgája

lekenéshez 1 tojássárgája és 1 ek tej
lekvároshoz, ízlés szerinti lekvár





A lisztet egy tálba tenni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ebbe a mélyedésbe beledarabolni a vajat, beleszitálni a porcukrot, majd hozzáadni egy csipet sót. Ezután a elkezdeni összemorzsolni. Amikor már morzsalékos, hozzáadni a tojássárgákat, majd jól összedolgozni. Végül gyors mozdulatokkal, sima tésztát gyúrni.
Folpack fóliába csomagolni,  majd 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.

A hűtőből kivett tésztát 2-3 mm vastagságúra kinyújtani, majd ízlés szerinti formákkal kiszúrni.
A kiszúrt tésztaformákat ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, majd a tetejüket lekenni az előzőleg összekevert tojássárgás-tejes keverékkel. Ízlés szerint szeletelt mandulával is meg lehet szórni.

(Én a hűtőből kivett tésztát, rögtön a sütőpapíron nyújtottam ki, majd a formákkal kicsit távolabb egymástól kiszúrtam, és a felesleges tésztát hegyes kés segítségével kiszedtem.
Ezután egy gyors mozdulattal, a tésztával együtt, a sütőpapírt ráhúztam a tepsire.)

A visszamaradt tésztát összegyúrni, majd kb. 3 cm átmérőjű hengert formálni belőle. Ezután 2 cm-es darabokra felvágni, és a tenyereink között mindegyikből labdát formázni, majd egy kicsit kilapítani, és a mutatóujjunkat a közepébe nyomni. A mélyedésbe közvetlenül a sütés előtt ízlés szerinti lekvárt kanalazni. (én sütésálló baracklekvárt tettem bele)
Végül sütőpapírral bélelt tepsire helyezni, és megsütni.

A tepsit előmelegített sütőbe helyezni, és légkeverésnél 170 fokon, kb. 10 perc alatt készre sütni a tésztát. (hagyományos sütőnél, kb. 200 fokon sütni)
A sütőből kivéve rácsra szedni, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a kis sütemények tetejét, ízlés szerint porcukorral megszórni.

2012. február 5., vasárnap

Narancsos sajttorta.



Napok óta lapozgatom a "tészta varázs" című könyvet melyet a T-Bálint könyvkiadó jóvoltából, már én is a magaménak tudhatok. A könyvről már részletesebben írtam, így az ismertető itt elolvasható. Mindenképpen szerettem volna a hétvégén elkészíteni valami finomságot a könyvből, és ezzel kipróbálni valamelyik alaptésztát. Persze mindegyik annyira csalogató, hogy bizony nehéz volt a választás. Mivel igencsak édesszájúak vagyunk, és mostanában igen ritkán sütök, így végül a narancsos sajttorta elkészítése mellett döntöttem. Aztán kicsit elbizonytalanodtam, mert sajnos az üzletbe nem kaptam hozzá ricottát, de úgy döntöttem, azért sem adom fel. A tésztája a könyvben szereplő "pate sucrée", a tölteléken pedig egy kicsit változtattam, de ettől azért még egy igen finom, narancsos tortát kaptam. A könyv 20 cm-es tortaformához ajánlotta a receptet, én viszont 24 cm-es formába sütöttem, de ez a tészta ehhez a formához is elég volt. A tetejére narancsdzsemet főztem, és így együtt bizony nagyon finom vasárnapi desszertet sikerült elfogyasztanunk. Mindenkinek továbbra is ajánlani tudom a könyv megvásárlását!!!!





Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

 25 dkg liszt
10 dkg puha vaj
10 dk porcukor
csipet só
2 db tojás


A lisztet a munkafelületre halmozni, majd a közepébe mélyedést csinálni. A mélyedésbe beletenni a felkockázott puha vajat, a csipet sót, a porcukrot, majd összekeverni, összemorzsolni.
Amikor már eléggé morzsalékos a tészta, a közepébe megint mélyedést csinálni, majd beleütni a tojásokat, és azt is belekeverni. Ezután sima tésztává gyúrni, majd folpack fóliába csomagolni és 1-2 órára a hűtőbe tenni pihentetni.
Pihentetés után, lisztezett felületen vékonyra kinyújtani, majd kibélelni vele a tortaformát. (én sütőpapíron nyújtottam ki, és azzal együtt tettem bele a tortaformába. igaz így nem lett olyan szép a tészta, de nekem egyszerűbb volt vele dolgozni)

A formában lévő tészta alját villával megszurkálni, majd sütőpapírt helyezni bele, és megtölteni nehezékkel.(én rizzsel töltöttem meg)
Előmelegített sütőbe helyezni, majd légkeverésnél 170 fokon 20-25 perc alatt elősütni a tésztát. Ezután kivenni a sütőből és eltávolítani a  sütőpapírral együtt a nehezéket, majd 5 percre még visszatenni a tésztát sülni. Végül kivenni a sütőből és hűlni hagyni.






Töltelék:

2 db narancs
25 dkg mascarpone
20 dkg tejföl
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás
1/2 cs vaníliás pudingpor

Egy tálba beletenni a mascarponét, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd simára keverni. Ezután belereszelni a narancsok héját, hozzáadni a pudingport, és így is összekeverni.
A narancsok levét kifacsarni, majd szűrőn átszűrni, és ezt is a masszához keverni.
A tojásokat beleütni egy tálba, majd villával felverni. Ezután ezt is a masszához keverni.
Végül óvatosan az elősütött tésztába önteni a masszát.

Előmelegített sütőbe tenni, majd légkeverésnél 140 fokon, 55-60 percig sütni.(tűpróbáig)
Én a sütési idő felénél a tetejét letakartam sütőpapírral, nehogy túlbarnuljon.
A sütés befejeztével, nyitott sütőajtónál hagyni kicsit hűlni, majd kivéve a tortaformában hagyni teljesen kihűlni. (én a kihűlt tortát a hűtőbe tettem tálalásig)


Narancsdzsem:

3 db narancs
1 db citrom
2 cs vaníliáscukor
cukor
őrölt fahéj
5-6 db szegfűszeg
víz
1 ek kukoricakeményítő

Két darab narancsnak, és a citromnak a héját belereszelni egy edénybe. Ezután a narancsokat megpucolni, majd gerezdekre szedni, és apró darabokra felvágni. Felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízlés szerint hozzáadni a cukrot, a vaníliáscukrot, a fahajat, a szegfűszeget, és belenyomni a citrom levét.
Kb. 30 percig főzni, majd a szegfűszeget kiszedni, és botmixerrel pépesíteni.
Ezután visszatenni a tűzre, és amikor újra elkezd forrni, állandó keverés mellett belecsorgatni az előzőleg pici vízzel, simára kevert kukoricakeményítőt. 
Állandó keverés mellett 1-2 perc alatt besűríteni, majd levenni a tűzről és kihűteni.

Tálaláskor a narancsdzsemet a teljesen kihűlt torta tetejére kanalazni. 

2012. február 4., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Tárkonyos krumplileves húsgombóccal.



A napok óta  tartó nagy havazásról szóló beharangozás után, az éjszaka hozzánk is megérkezett a hóesés. Azóta egyfolytában esik, esik, és csak esik. Mivel az előző napokban, igen csak hideg volt, most pedig itt a hóesés, gondoltam ma egy finom kolumbiai krumplilevest főzők ebédre. Tegnap este elő is vettem a húst a fagyasztóból, aztán reggel nagy meglepetéssel tapasztaltam, hogy ez bizony egy csomag darált hús. Így aztán a levesbe most nem apróra kockázva került a hús, hanem húsgombócokat készítettem, és azt főztem bele. Eddig is egyik nagy kedvencünk volt ez a leves, de most a fűszeres húsgombócnak köszönhetően, még sokkal finomabb lett.  Mivel ez egy igen egyszerű leves, és a főzési ideje is kb. egy óra hossza, így két hólapátolás között el is készült. A hidegtől kicsit átfázottan, a lapátolástól kicsit megfáradtan, bizony nagyon jólesett a meleg lakásba bejönni, és bekanalazni ezt a finom levest. Hétvégére mindenkinek bátran merem ajánlani, akár hólapátolással tölti az időt, vagy éppen csak egy finom melengető levesre vágyik.





Hozzávalók:

50 dkg darált hús
2 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
2 db paszternák (el is hagyható)
1 db zeller
1 db vöröshagyma
3-4 db krumpli
2 gerezd fokhagyma
3 db húsleveskocka
őrölt bors
tárkony
1 dl tejszín
2 dl tejföl
1 db tojás
1 marék rizs
petrezselyemzöld

A darált húst  egy tálba tenni, majd ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, hozzáadni a tojást, és alaposan összedolgozni.. Ezután hozzáadni a marék rizst, és így is jól összegyúrni.
Végül pedig vizes kézzel, diónyi gombócokat formálni.

A zöldségeket és a hagymát megpucolni, és ízlés szerint feldarabolni. A krumplit kisebb kockákra vágni.

Egy edénybe beletenni a feldarabolt zöldségeket, az apróra vágott vöröshagymát, a vékonyra szeletelt fokhagymát, és a húsgombócokat, majd felönteni annyi vízzel hogy jól ellepje.

Ezután beletenni a húsleveskockát, és ízlés szerint sózni, borsozni, és bőségesen megszórni tárkonnyal, majd félpuhára főzni.(óvatosan sózni, mert a leveskocka is elégé sós)

Amikor már félig megpuhultak a húsgombócok, és a zöldségek, akkor beletenni a kockára vágott krumplit, és addig főzni, még minden hozzávaló teljesen megpuhul.
Végül állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínt, majd az előzőleg egy kevés levessel simára kevert tejfölt is. Kiforralni, majd pár percig még főzni, hogy az ízek jól összefőljenek.

Tálaláskor a leves tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel megszórni.

2012. február 2., csütörtök

Natúr szelet paradicsomos gerslivel.



A gerslit kitudja miért,  hosszú ideig nem főztem, pedig gyerekkoromba  bizony rizs helyet sokszor ez került az ételbe. Pedig még azt sem mondhatom, hogy nem szerettem. Nemrégiben vásárláskor megláttam az üzletben a polcon, és be is szereztem néhány csomaggal. Azóta pl. a székelykáposztába is gersli kerül a rizs helyett, és a céklalevesbe belefőzött húsgombócba is azt tettem. Most pedig egy igazán finom köretet készítettem belőle. Mivel mostanában megpróbálok diétásabb ételeket főzni, így ma natúr hússzeleteket sütöttem, és köretnek pedig fűszeres-paradicsomos gerslit készítettem. A rizottóhoz hasonlóan, a folyadékot apránként adagolva, főztem készre.  Nagyon finomra sikeredett, bevallom amikor hozzákezdtem a főzéshez, nem is gondoltam volna. Egy biztos, nekem nagyon ízlett, és ezután gyakrabban kerül a tányérra. Igaz egy kevés tejszín is került bele, de ettől szerintem még egy diétába simán beilleszthető. 





Hozzávalók:

20 dkg gersli (árpagyöngy)
1 lilahagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
2 dl sűrített paradicsom
2 dl főzőtejszín
5-6 dl víz
petrezselyemzöld
őrölt bors
édesítőszer (v. cukor)
Floriol olaj


A hagymát apróra felvágni, majd egy kevés olajon elkezdeni üvegesre párolni.  Ezután hozzáadni a gerslit, és a vékonyra felvágott fokhagymát. Pár percig kevergetve pirítani, majd felönteni a fele mennyiségű vízzel. Ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal. Főzés közben a vizet fokozatosan önteni hozzá, és félpuhára főzni.
Amikor már félig megpuhult, hozzáadni a paradicsompürét, ízlés szerint édesítőszert, (hogy a paradicsom savasságát elvegye) és tovább főzni.(közben ha szükséges még apránként vizet önteni hozzá)
A főzés befejezése előtt, belekeverni a tejszínt, és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd többször megkeverve, ízlés szerinti sűrűségűre főzni.





Natúr szelet hozzávalói:

4 szelet karaj
kukoricaliszt
őrölt fehér bors
2-3 ek olívaolaj
1 dl fehérbor

A karajszeleteket vékonyra kiklopfolni, majd ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal. Kicsit állni hagyni, hogy az ízek átjárják. 
Egy teflon serpenyőbe beleönteni az olajat, majd felhevíteni. Ezután belehelyezni az előzőleg kukoricalisztbe beleforgatott hússzeleteket.
Lassan a hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütni. Ezután felönteni a borral, majd fedővel lefedni, úgy hogy egy kicsi rés maradjon, és addig párolni tovább, még a bor teljesen elpárolog, és zsírjára sül.

Tálaláskor a szép pirosra sült hússzeleteket a paradicsomos gerslivel kínálni.

2012. február 1., szerda

Tésztavarázs-varázsos tészták, könyvajánló!!!!


A napokban egy számomra igen kedves felkérést kaptam a T-Bálint Könyvkiadótól, hogy a nemrégiben magyarul is megjelentetett Michel Roux "tészta varázs" című könyvet ajánljam a látogatóim figyelmébe.  Nagyon boldogan mondtam igent a felkérésre, mivel már több blogban láttam, és olvastam erről a könyvről. Tegnap aztán megérkezett a könyv, és én rögtön át is lapoztam. Aztán alig vártam, hogy időm engedje, és tüzetesen is bepillantás nyerjek a tésztakészítés világába. A bevezetőben a MESTER, néhány mondatban leírta pályájának kezdetét, és ezzel együtt a tésztakészítés iránti szeretetét. Ezek után pedig szépen sorban következik a linzertészta, a leveles tészta, az édes és sós tészták, kelesztet és égetett tészták..........fázisfotókkal történő részletes bemutatása, majd a hozzájuk tartozó receptek pontos leírásokkal, és csodálatos fotókkal illusztrálva. A könyv annyira magával ragadott, hogy egyszerűen nem tudtam letenni a kezemből, sőt a fantasztikus recepteknek köszönhetően kedvem lett volna azonnal az összes tésztát meggyúrni, és a sok finomságot megsütni.


Íme egy kis ízelítő a könyvből.

"Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus tésztareceptet a lehető legegyszerűbben mutat be. A 3 Michelin csillaggal rendelkező csúcsséf, Michel Roux tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott és több mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén.
Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be. Az ezt követő receptek az alaptészta különböző felhasználási módozatainak a lehetőségét ismertetik- édes és sós tésztaételek formájában egyaránt. Lenyűgöző a szerző által felvonultatott klasszikus és modern, sós és édes tészta receptek  mennyisége és sokszínűsége.
Végig kitűnően illusztrált szakácskönyv, ami arra született, hogy  vezető szerepet töltsön be a tésztakészítés világában."
Engem még a hosszú konyhai múltam ellenére is lenyűgözött a könyv. Találtam benne sok, a tésztakészítéssel kapcsolatos hasznos tanácsot, remek recepteket, melyeket hamarosan egymásután el is fogok készíteni, és itt a blogon be is mutatni. Most éppen a bőség zavarával hadakozom, hogy melyik is legyen a legelső, a sok finomság közül.

Kedves tapasztalt háziasszonyok, és kedves fiatalasszonyok, akik még csak most ismerkedtek a sütés-főzés varázslatos világával, MINDNYÁJATOKNAK a figyelmébe ajánlanám ezt a csodaszép, hasznos információkkal teli könyvet.  A könyv az alábbi linkre kattintva megrendelhető!!!

Kiadó: T-bálint Könyvkiadó

Végezetül pedig  szeretném megköszönni a T-Bálint Könyvkiadónak a megkeresést, és az ajándékba küldött könyvet.