2012. december 4., kedd

Vaníliás koszorú.



 A karácsonyi aprósütemények sorát ma ezzel a finom, omlós vaníliás koszorúval bővíteném ki. Ezt a receptet még a nagymamától örököltem, és egy igencsak megsárgult kis cetlire van lejegyezve. A papír az idők folyamán a sokszori kézbevételtől kicsit megviselődött, elöregedett, de a recept a régi, és bizony szép emlékeket idéz fel bennem. A nagymama mindig sertészsírral gyúrta össze a tésztát, és bizony ezzel én is így vagyok. A zsírnak köszönhetően ugyanis a tészta sokkal omlósabb. Persze vajjal is készíthetjük, és a végeredmény szintén egy omlós sütemény lesz. Ennek a linzertésztának szintén nagy előnye, hogy már jóval az ünnepek előtt megsüthetjük. Száraz, hűvös helyen egy-két hétig is tárolhatjuk, és talán az idő előrehaladtával még omlósabb is lesz. A tojásfehérjés-lekváros habbal viszont csak a fogyasztás előtt 1-2 nappal ragasszuk össze a koszorúkat. Aki nem szeretné a tojásfehérje miatt ezzel a habbal összeragasztani, azoknak ajánlani tudom pl. a mogyorókrémet, vagy az ízlés szerinti lekvárt.






Hozzávalók:

35 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg vaj (v. 18 dkg zsír)
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
2 db vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1/2 citrom leve


A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (én zsírt adtam hozzá, mert attól még omlósabb lesz). Ezután morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a citromlevet és az egész tojást. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges és nem áll össze a tészta, akkor egy kis tejfölt adjunk  hozzá)

Az összegyúrt tésztát ezután alaposan belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti kiszúróval szúrjuk ki a koszorúkat. 
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kiszúrt tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 150 fokon, 7 percig sütöttem)
 A sütőből kivéve helyezzük rácsra a megsült koszorúkat, majd hűtsük ki teljesen.



Habos-lekváros krém hozzávalói:

1 db tojásfehérje
1 ek lekvár
2 ek porcukor


A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd először adjuk hozzá kanalanként a porcukrot. Amikor már majdnem teljesen kemény a hab, kanalazzuk hozzá a lekvárt, majd 1-2 percig még verjük tovább a habot, hogy teljesen sima állagú legyen.

A teljesen kihűlt, teli tésztára tegyünk egy kiskanál lekváros habot, majd helyezzük rá a kilyukasztott tésztát, és óvatosan nyomjuk egy kicsit össze.
Ezután szórjuk meg a tetejét ízlés szerint porcukorral.

Ez a tészta összeragasztás nélkül száraz, hűvös helyen 1-2 hétig is eltartható. Fogyasztás előtt 1-2 nappal ráérünk a habos krémmel összeragasztani.


7 megjegyzés:

  1. De guszta! Tényleg olyan ünnepi sütemény. Tea mellé is el tudom képzelni. Szép a fotód is!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, guszta!Ezt a tölteléket eddig nem ismertem, de legközelebbi linzeremnél kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. De szép, s persze finom is lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó kis recept, guszták!Az én dédinagymamám is zsírral készített mindent, még a palacsintákat is azon sütötte ki, bizony hogy sokkal finomabb volt minden:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek!! Mentem a receptet s hamarosan én is kipróbálom! Igaz csak párszor készült nálam linzer, de egyszer sem lett az igazi! Ezt remélem nem rontom el!:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Mostanában elég sokszor használok zsírt az omlós tésztákhoz, mert azzal sokkal finomabb lesz.
    Ezt a habos-lekváros tölteléket pedig nyugodtan próbáljátok ki, mert nagyon finom, és olyan egyszerű elkészíteni.

    VálaszTörlés