2012. december 30., vasárnap

Lencsesaláta.



 Hamarosan itt a szilveszter, így már elkezdhetjük összeállítani hogy mi is kerül majd az ünnepi asztalra. A lencse gondolom mindenhol a fő helyet foglalja el, akár egy finom leves, esetleg főzelék, vagy éppen saláta készül belőle.(szilveszteri receptajánló itt megtalálható)  Különösen a salátáknak tesz jót, ha tálalás előtt néhány óráig állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.  Minden évben megpróbálom a lencsesalátát kissé változatosabbá tenni, és más hozzávalókból elkészíteni. Idén a lencse mellett  került a salátába még zeller, és klementin is. Az öntetbe pedig málnaecet, méz, olívaolaj és színes bors került. Tálaláskor a tetejére pörkölt mogyorót, vagy diót is szórhatunk, mert mindkettő nagyon jól illik ehhez a salátához.






Hozzávalók:

20 dkg lencse
1 db zeller (kisebb)
4-5 db klementin (v. narancs)

Öntet hozzávalói:

2 ek méz
1 ek málnaecet
2 ek víz
csipet só
3-4 ek olívaolaj
őrölt színes bors

Tálaláshoz pörkölt mogyoró, vagy dió.


A lencsét enyhén sós vízbe főzzük ízlés szerint puhára, majd hűtsük ki teljesen.(vigyázzunk nehogy túlfőjön és szétmálljanak a lencseszemek)

A zellert pucoljuk meg, majd vágjuk fel apró kockákra. Ezután szintén enyhén sós vízbe főzzük ízlés szerint puhára, majd hűtsük ki teljesen.

A klementint (v. narancsot) szedjük gerezdekre. (vigyázzunk hogy a fehér részéből ne maradjon a gyümölcshúsán)

Az öntet hozzávalóit tegyük egy tálba, majd kézi habverővel keverjük simára.

Egy tálba tegyük bele a teljesen kihűlt lencsét, zellert, majd adjuk hozzá a narancsgerezdeket és óvatosan keverjük össze.
Ezután öntsük rá a simára kikevert öntetet, majd szintén óvatosan keverjük össze. Végül tálalás előtt hagyjuk pár óráig állni a salátát, hogy az ízek jól összeérjenek. (közben többször óvatosan keverjük át)

Tálaláskor szedjük a salátát tányérokra, majd pörkölt mogyoróval, vagy dióval ízlés szerint szórjuk meg a tetejét.

7 megjegyzés:

  1. Gusztusos és milyen egészséges is!:) Boldog Új Évet kívánok Gizike!:)

    VálaszTörlés
  2. Ma készülök megsütni a Te töpörtyűs pogácsádat, biztos olyan finom lesz, ahogy képen mutatja magát... Gizikém, nagyon-nagyon BUÉK!!!

    VálaszTörlés
  3. Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok !

    VálaszTörlés
  4. Nagyon Boldog Új Évet Kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Mindenkinek köszönöm a hozzászólást!!!

    Én is Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!!!

    VálaszTörlés