2012. december 1., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sült hús sárgaborsópürével.



 Megint elérkezett a hétvége, és én megint egy egyszerű, ám annál finomabb receptet hoztam. A fagyasztó pakolászása közben ráakadtam egy csomag pecsenyehúsra. Ez a húsfajta kicsit zsírosabb, de ez adja meg az igazi szaftosságát, és remek ízét. Befűszerezve, jó fokhagymásan sütöttem meg. A megszokott köretek helyett pedig most sárgaborsópürét készítettem, és azzal tálaltam a húst. Nagyon szeretem a sárgaborsót, de mostanában valahogy mégis igen ritkán készítek. Sőt akkor is inkább csak levest, vagy főzeléket főzök belőle. Most egy hirtelen ötlettől vezérelve készítettem el belőle a pürét, és mondhatom olyan finom volt, hogy bátran merem ajánlani mindenkinek. Egyszer azt olvastam valahol, hogy a sárgaborsó főzeléket savanyúsággal eszik. Ezen kicsit elcsodálkoztam, és most itt volt az alkalom, hogy én is kipróbáljam a püréhez. Mivel még volt néhány szem zöld paradicsom, gondoltam abból készítek salsát a hús, és a püré mellé. Végül is egy remek ebédet sikerült összehoznom, mert a szaftos sült hús a sárgaborsópürével, és a zöld paradicsomos salsával nagyon finom volt.





Hozzávalók a sült húshoz:

70 dkg pecsenyehús (sertés)
7-8  gerezd fokhagyma
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
3-4 ek olaj (v. zsír)
2 dl víz


Lehetőleg pecsenyehúsból készítsük el, mert akkor sütés után jó szaftos marad. Igaz így van a húson némi zsírréteg is, de ez adja meg az igazán finom ízét. Akik ettől kicsit óckodnak azoknak ajánlani tudom helyette a sertéscombot.

A húst vágjuk fel nagyobb darabokra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel. 
Egy tepsibe kanalazzuk bele az olajat, (v. zsírt) majd helyezzük egymásmellé a befűszerezett húsdarabokat. Ezután öntsük alá a vizet, szórjuk rá a felszeletelt fokhagymát, majd fóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. egy óra alatt közepes hőmérsékleten pároljuk puhára a húst. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.


Hozzávalók a sárgaborsópüréhez:


20-25 dkg sárgaborsó
1 db vöröshagyma
1 db húsleveskocka
őrölt fehér bors
5 dkg vaj
főzőtejszín
víz


Egy edénybe tegyük bele a sárgaborsót, és az apróra felvágott vöröshagymát. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd ízlés szerint fűszerezzük.
Forraljuk fel, majd a lángot mérsékelve főzzük puhára, de vigyázzunk nehogy a borsó teljesen szétfőjön. (figyeljünk rá a meddig fel nem forr, mert a borsó először elkezd nagyon habosodni, és olyankor mérsékelni kell a hőfokot, és kevergetni kell még elfő a habja)
Főzés közben, ha szükséges akkor a vizet pótoljuk.

Amikor a borsó már puhára főtt, és teljesen sűrű állagú, akkor keverjük hozzá a vajat, és annyi főzőtejszínt hogy püré állagú legyen. 
Ezután még pár percig  főzzük, állandó kevergetés mellett.

 Ameddig a hús és a püré elkészült, készítettem mellé zöld paradicsomos salsát. A recept itt megtalálható. Most csak annyit változtattam rajta, hogy tettem hozzá némi édesítőszert, így édeskés lett az íze.





Tálaláskor a sült húst a sárgaborsópürével és a zöld paradicsomos salsával tálaltam. Ízlés szerint bármilyen savanyúságot kínálhatunk mellé, mert nagyon jól illik a püréhez.


3 megjegyzés:

  1. Finom volt, az biztos. A sárgaborsót csak én meg a fiam szeretjük. Ilyen finom sülttel még jobb lehet!

    VálaszTörlés
  2. Gizike, minden nagyon guszta és finom! Te mindig olyan fantasztikus ételeket hozol a hét végére hogy csak én bámulom, és megkivánom...de nincs erőm ilyen fantasztikus ételt őssze állitani a hét végére! Már ugy vagyok hogy a lányomra szorulok legtöbbször a hétvégi ebédekre. Puszillak

    VálaszTörlés
  3. A sárgaborsó pürét mi is szeretjük, jó hogy eszembe juttattad, hisz itt a szezonja, a tél.
    A salsád rendkívül gusztusos!

    VálaszTörlés