2012. november 4., vasárnap

Sütőtökös csokoládétorta.



 A hétvégére készült ez a torta, és olyan finom, hogy már alig van belőle néhány szelet. Imádom a csokoládét, és az egyik nagy kedvencem a csokoládétorta. Ebben a tortában pedig bőven található csokoládé, és mellette még sütőtökpüré is. Így aztán nem csak finom csokoládés a tésztája, de a sütőtöknek köszönhetően finom szaftos is. A krémbe megint csak (mint általában mindig)  került mascarpone és tejszínhab, ízesítésnek pedig reszelt narancshéj. Így aztán valami isteni finom krémet kaptam. A torta tetejére végül pedig olvasztott csokoládét csorgattam. Lehet hogy ez a torta egy kalóriabomba, de én szívesen feláldoztam magam, és egy szeletnél meg sem álltam.






Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es szilikon formához:


12,5 dkg étcsokoládé
30 dkg sütőtökpüré
15 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
150 ml étolaj
1 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
őrölt fahéj


A sütőtököt először süssük meg, majd a hajából kikanalazva villával alaposan törjük össze, vagy botmixerrel pépesítsük, és hűtsük ki egészen mielőtt a tésztába kevernénk.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni. (közben többször keverjük át)

A lisztet, a sütőporral, a szódabikarbónával, ízlés szerint fahéjjal,  és egy csipet sóval keverjük össze.

Az egész tojásokat keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és az olajat.

Ezután szitáljuk a masszához a lisztes keveréket, és keverjük alaposan össze, majd két darab 20 cm-es tortaformába osszuk el egyenlően a masszát. (ha nem szilikonos a sütőforma akkor alaposan kenjük, és lisztezzük ki)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a megsült tésztát pár percig a formákban, majd a formákból kivéve tegyük rácsra és hűtsük ki egészen.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 narancs reszelt héja

olvasztott csokoládé a torta tetejére


A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tortatálra, majd kenjük meg a krémmel. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és kenjük rá a maradék krémet.

Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább egy órára, hogy a krém megdermedjen és az ízek összeérjenek.

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd vegyük ki a hűtőből a tortát és csorgassuk rá a tetejére. (a csokoládé pár perc alatt megdermed a hideg torta tetején)

Tálaláskor éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk.

23 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta torta! Szép magas lett a piskóta, de ahogy olvasom duplán sütötted. Sajnos nekem nincs két egyforma formám, így én egyben szoktam kivitelezni. Én is kértem volna belőle az biztos...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszi!! Van két 20 cm-es szilikon formám és abban sütöm mostanság a tésztát. Még a tavasszal a TESCO-ba vettem, és nagyon örülök mert nem ragad bele sütés közben, és egyszerre be is fér mindkettő a sütőbe. Érden is van a TESCO-ba, éppen a napokban jártam ott és láttam

      Törlés
  2. Tyűű, kalóriabomba vagy sem, én kérek belőle!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, akkor küldök neked egy-két szeletkét.:)

      Törlés
  3. Nagyon guszta! Eszméletlen finom lehet.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Böbe köszönöm, és valóban eszméletlen finom. A sütőtök íze nem is érződik ki, viszont nagyon finom, szaftos tőle a tészta.

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki, biztos nagyon finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz köszi, és egy próbát mindenképpen megér.

      Törlés
  5. Én is szívesen feláldoznám magam! :))

    VálaszTörlés
  6. Gizike, én ezen akkorát nevettem...hát bizony én is szivesen feláldoznám magam. Hogy micsoda szenzációs?...arrol nem is lehet beszélni! Honnan vetted ezt a szuper kreációt, csokoládé és még sütőtök? persze a csokoládé vette át a fantasztikus szint, de a krém a mascarpone, tejszin, narancs reszelt hélya...elszéditő mennyei finomság! Puszillak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elizabeth, na most én mosolygok éppen azon, hogy mi milyen önfeláldozók vagyunk.
      Sütöttem már ilyen tortát, csak akkor cukkini került a tésztába. Gondoltam sütőtökkel is működhet a dolog, és fantasztikusan finom lett. A krém pedig egy ízkavalkád, szerintem másfajta tortához is fel fogom használni, mert isteni finom.Puszillak

      Törlés
  7. Gyönyörű lett a tortád, a hozzávalókból ítélve nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!! Amennyiben szereted a sütőtököt, akkor csakis ajánlani tudom. A tésztája jó szaftos, a krém pedig.....Szerintem van olyan finom, mint az ország tortája.

      Törlés
  8. Tényleg gyönyörű és biztos nagyon finom, a hozzávalók alapján!:)

    VálaszTörlés
  9. Szia! Én megcsináltam a tortát, és valami isteni! :) bár látványban a tiéd sokkal szebb, de az íze tényleg verhetetlen! Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi! Köszönöm hogy kipróbáltad a receptet. Nagyon örülök, hogy neked is ízlett a torta, és biztos vagyok benne, hogy a tied is szép volt. Szerintem is az íz a lényeg, és mi is imádtuk.:)

      Törlés
  10. Szia Gizi!
    Mikor kell beletenni az olajat? Mert csak a hozzávaló közt látom, a leírásban nem. Tudom, rutintalanok kérdése, de hát ez van. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter! Elnézésedet kérem, de átolvasva a receptet, vettem észre hogy kimaradt az olaj. Gyorsan ki is javítottam a receptet, köszönöm hogy szóltál. A cukorral kikevert tojáshoz kell hozzákeverni az olajat a sütőtökpürével, és az olvasztott csokoládéval együtt. :)

      Törlés
  11. Nagyon kívánatos, külsőre is, ízre is! :)

    VálaszTörlés
  12. Szia Gizi! Egy amatőr kérdés... a sütőtökpüré az nyers,főtt vagy sült állapotú tökből készül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A sütőtökpüré az előzőleg megsütött sütőtök, pépesítve. Villával alaposan összenyomkodva, vagy botmixerrel pépesítve kerül a tésztába.

      Törlés