2012. november 7., szerda

Stíriai metélt.



Nem emlékszem már rá, hogy mikor is csináltam utoljára stíriai metéltet olyan régen volt. Sőt arra sem emlékszem, hogy most éppen miről is jutott eszembe ez a finomság. Éppen azon gondolkodtam, mit is főzzek ebédre, és mivel a hűtőbe volt egy csomag túró, így mindenképpen valami túrós receptre volt szükségem. Túrós tészta elvetve, túrós pogácsa szintén, és akkor jött az isteni szikra, legyen stíriai metélt. Nem is várakoztam tovább, irány a konyha, és már hozzá is láttam a túrós-tészta gyúrásához. A cukros-tojásos-tejfölös habba pedig került egy csomag mazsola, és reszelt citromhéj is, mielőtt a kifőtt tésztához kevertem, majd irány a sütő. Már csakis arra kellett várni, hogy szép pirosra süljön. Rövid idő múlva aztán isteni illatok lengték be a konyhát. Alig bírtam kivárni, hogy megsüljön, és kissé lehűljön, hogy szépen feltudjam szeletelni, majd tálalni.






Hozzávalók:

25 dkg túró
 
17 dkg finomliszt
 
3 db tojás (nagy)
 
3 dkg vaj
 
2 dl tejföl
 
 10 dkg mazsola
 
 2 cs vaníliás cukor
 
10 dkg porcukor
 
1 citrom reszelt héja

csipet só
 
vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez


A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, a csipet sót, egy egész tojást, és egy kanál tejfölt, majd gyúrjuk össze a tésztát.
 
Ezután nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és vágjuk fel kb. egy cm-es csíkokra, majd ízlés szerint metéltre.

Enyhén sós, forrásba lévő vízbe tegyük bele, majd amikor feljön a tészta a víz tetejére, mérsékeljük a lángot, és gyöngyöző vízben főzzük pár percig.
 
Ezután szűrjük le, majd keverjük össze az előzőleg elkészített cukros-tojásos-habos masszával.


Az puha, lágy vajat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral,  két tojássárgával, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a mazsolát is.

A két tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a masszához.

Végül a leszűrt, és lecsepegtetett tésztát óvatosan keverjük össze a habos masszával, majd öntsük bele egy kivajazott, és zsemlemorzsával megszórt sütőformába.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában egy kicsit hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.
 

8 megjegyzés:

  1. Te gyúrtad a tésztát?! Nahát, ez biztos nagyon finom volt! Sosem csináltam még így...Mentve! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Es una delicia me gustaría probar,abrazos y abrazos

    VálaszTörlés
  3. Na látod ilyet se ettem még soha, mindig valami különlegeset mutatsz:)

    VálaszTörlés
  4. Nem ettem még ilyet, csak hallottam róla:) Nagyon tetszik, és ha nem lett volna bekeverve a túrógombócom, akkor ezt készítettem volna el:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, tetszik a tálalásod is!
    Ilyet még ne készítettem, és nem is ettem. A hétvégén pont én is ezen gondolkodtam, de aztán a túróskifli lett helyette :)

    VálaszTörlés
  6. Gizike, én nem is tuttam hogy ennek a tésztának ez a neve. Nálunk itt. Noodle Kugel-nak hivják, vagy Noodle Pudding... ugyanigy készül, egy klasszikus Jewish-zsidó tészta finomság, amit Rosh Hashana ünnepre készitik. Nagyon szépen készitetted, guszta és finom. Én még ricotta turóval is készitettem, nagyon finom volt avval is.
    Küldök neked egy linket mult évröl...habár nem én készitettem, csak vendégségben voltunk...kuglófban sütötte a fiatal háziasszonyka. Puszillak,

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm, hogy megosztottad ez egy remek recept.
    Már el is felejtettem ezt az édességet, pedig imádom.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Kriszti!
    Ezt a tésztát csakis saját kezűleg lehet meggyúrni, de roppant egyszerű.

    Elisabeth!
    feltétlen megnézem a kuglóf formás változatot, nagyon ötletesnek tartom.

    Egy egyszerű túrós tészta helyett csakis ajánlani tudom, mert nem kell hozzá több minden és nagyon finom.

    VálaszTörlés