2012. november 23., péntek

Rumos-diós keksz.



Rumos-diós kekszet már sütöttem hasonló tésztából, csak akkor kekszkinyomóval formáztam meg a kekszeket. Most egy kicsit változtattam a tésztán, és az egyszerűség kedvéért nem kekszkinyomóval formáztam meg, hanem csak kisebb golyókat formáztam a tésztából. Ezután a tepsiben sorakozó golyók tetejét villával kicsit lenyomtam, így formásabbak lettek a kekszek.  Pár perc sütés után kihűtve, már fogyasztható is. Persze érdemes dupla adaggal indítani, és akkor egy jól lezárható dobozban hosszabb ideig eltartható. Egy délutáni tea, vagy kávé mellé finom kis ropogtatni való.






Hozzávalók:

17 dkg liszt
10 dkg vaj
1 db tojás
5 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
őrölt fahéj
1/2 rumaroma (v. rum)


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, és az őrölt fahéjjal, majd adjuk hozzá a hideg felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a darált diót, és keverjük alaposan össze.

Végül adjuk hozzá a kissé felvert tojást, és a rumaromát (v. rumot)  majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután formázzunk belőle diónyi nagyságú golyókat.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megformált golyókat. Ezután mindegyiknek a tetejét kissé nyomjuk le egy villával.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 8-10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd helyezzük rácsra a kekszeket, és hűtsük ki egészen.

Rögtön fogyasztható, vagy jól zárható dobozban hosszabb ideig is eltartható.

5 megjegyzés:

  1. Mintha kis kenyerecskék lennének:) Szeretném:)

    VálaszTörlés
  2. Hmmm. Csodásak lehetnek. Muszáj kipróbálnom őket.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták, igazi kis ropogtatni valók. Egy pohár tejjel ennék most párat... :o)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Nagyon finom kekszecskék lettek, és így sokkal egyszerűbb megsütni, mintha a kekszkinyomóval készültek volna.

    VálaszTörlés