2012. november 14., szerda

Ravioli sütőtökös-sajtos töltelékkel.



 Ravioli készítésére már jó ideje készülök, de valahogy eddig nem mertem nekiállni. Pedig egyszerű mint a pofon, és a tésztát különben is saját kezűleg gyúrom, és nyújtom. Valahogy a formázással járó pepecselés tartott talán eddig vissza. Most viszont erőt vettem magamon, és hozzáláttam a ravioli gyártáshoz. (na azért azt nem mondom hogy a kedvenc elfoglaltságom lett:)) A tölteléknek pedig mi mást is hívhattam volna segítségül, mint a sütőtököt. A tészta készítése simán ment, és hogy kicsit dekoratív legyen, így egy süteménykiszúróval szúrtam ki a korongokat. A töltelékhez a sütőtököt előbb puhára főztem, majd alaposan összetörtem, azután pedig reszelt sajttal, apróra vágott tökmaggal és fűszerekkel kevertem össze. Végül megtöltöttem, és megformáztam a tésztát, majd enyhén sós, gyöngyöző vízben főztem ki. Tálaláskor chilivel ízesített olívaolajjal locsoltam meg, és reszelt sajtot szórtam rá. Nekem nagyon ízlett a ravioli ezzel a töltelékkel, és az ízesített olívaolaj nagyon jól kiemelte az ízét.






Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
2 db tojás
csipet só


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a kissé felvert tojásokat. Ezután kézzel gyúrjunk belőle egy sima állagú tésztát, majd letakarva hagyjuk pár percig pihenni. (én kb. 10 percig gyúrom, hogy szép sima legyen)

Ezután nyújtsuk ki a tésztát jó vékonyra, majd ízlés szerinti korongokat szúrjunk ki belőle. A kiszúrt korongok felére ezután halmozzuk rá a tölteléket.


Töltelék hozzávalói:

20 dkg sütőtök
5 dkg sajt (ízlés szerinti)
1 ek tökmag
őrölt bors


Először a sütőtököt főzzük puhára, majd szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután a teljesen kihűlt tököt villával nyomkodjuk össze, majd reszeljük hozzá a sajtot, adjuk hozzá az apróra összevágott tökmagot, majd ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal.

A tésztakorongok felének a közepére tegyünk egy kiskanál tölteléket, majd a tésztaszélét nedvesítsük meg egy kicsit. Ezután borítsunk rá egy üres tésztakorongot, majd az ujjbegyünkkel nyomkodjuk össze körben a szélét.

Egy edénybe forraljunk vizet, majd tegyünk bele 1 tk sót, és öntsünk bele egy evőkanálnyi étolajat, hogy a raviolik főzés közben ne ragadjanak össze. 
Amikor már forr a víz, helyezzük bele óvatosan a megtöltött tésztakorongokat, majd gyöngyöző vízben 4-5 perc alatt főzzük ki.

Az elkészült raviolikat szűrőkanállal (alaposan lecsepegtetve) szedjük ki a vízből, majd helyezzük a tányérokra. 

Ezután 1-2 evőkanál olívaolajat keverjünk össze ízlés szerint chiliporral, majd locsoljuk rá a ravioli tetejére. (akinek van otthon chiliolaj az azzal locsolja meg)

Végül ízlés szerint reszeljünk rá sajtot, és őröljünk rá frissen borsot, majd rögtön tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Oh, ezt nagyon tudnám szeretni!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta es kimondottan finom...de a gomboju formakat nem Raviolinak hivjak, hanem AGNELOTTI. A ravioli mindig kocka formaban szerepel!

    VálaszTörlés