2012. november 9., péntek

Karfiolos tészta.



  A hétvégén Márton nap lesz, és ehhez kapcsolódóan megint libából készül majd a hétvégi menü. Így aztán gondoltam a nehezebb húsos fogások előtt bizony jólesik egy könnyedebb, zöldséges tészta ebédre. Az elgondolás már megvolt, így csak azt kellett eldöntenem milyen zöldségfélével is készüljön. Végül a karfiol mellett döntöttem, és nem bántam meg, mert nem csak egy gyorsan elkészülő tésztás ételt sikerült összehoznom, de mellette még nagyon finomra is sikerült. Annak ellenére hogy teljesen húsmentes volt az ebéd , igencsak jóllaktunk vele. A karfiolt enyhén sós vízben puhára főztem, majd összekevertem a hagymás-tejfölös szósszal, végül pedig a kifőtt tésztával. ( a tésztát én saját kezűleg gyúrtam, de a boltban kapható házi tésztával is elkészíthető) Tálaláskor pedig nem hiányozhatott a tészta tetejéről az apróra vágott petrezselyemzöld sem.






Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
1 lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 dl tejföl
őrölt bors
szerecsendió
1 csokor petrezselyemzöld
10 dkg széles metélt
1 dl víz
2 ek olaj


A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízbe főzzük puhára. (addig főzzük, hogy a karfiolrózsák egyben maradjanak) Ezután szűrjük le, majd csepegtessük le alaposan.

A lila hagymát és a fokhagymát vágjuk fel nagyon apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott hagymát. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra felvágott fokhagymát, és a felaprított petrezselyemzöldet, majd pár pillanat után öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután addig főzzük még a víz teljesen elpárolog alóla. Ezután kanalazzuk hozzá a tejfölt, majd keverjük alaposan össze. Kevergetve főzzük pár percig, és ha szükséges ízesítsünk utána. 
Végül óvatosan keverjük a szószhoz az alaposan lecsepegtetett karfiolt.

Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe,  majd szűrjük le és rögtön öntsük rá a szószos-karfiolra. Óvatosan forgassuk, rázogassuk össze, majd rögtön tálaljuk.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a tészta tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.

10 megjegyzés:

  1. Gizike, mire vissza tértem, te már egy másik uj ebéddel kinálsz itt bennünket. Jajj de finom ez a tészta, egy zseni különleges készités ilyen módon a karfiollal. Szeretnék most egy tányérral...még mindig csak a kávémnál tartok.

    Na, itt a link Noodle Kugel-rol kattints a receptre, ahonnan eredetileg jött. ez nagyon de nagyon finom volt, igy kugli sütőben!...nem én sütöttem, de egy uj fajta recept! Puszillak,

    http://foodandthriftfinds.blogspot.com/2011/10/bundt-noodle-kugeland-winner.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth bizony nagyon finom lett a tészta. Amikor kigondoltam, nem is hittem, de legközelebb is elfogom készíteni.

      Köszönöm a linket, nagyon ötletes a kuglóf formába sütni.Puszillak

      Törlés
  2. Szeretem a tésztás ételeket kifogom , karfiolt még nem próbáltam de biztos nagyon finom. Guszta! Legközelebb ki is próbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva csodálkozom azon amit írtál, mert éppen Nálad láttam a napokban karfiolos tésztát. Gondoltam én is elkészítem a saját verziómat.

      Törlés
  3. Imádnám! Csuda szép és guszta! Bár párom már lehet nem nagyon értékelné, ha a héten egy újjabb karfiolos tésztával lepném meg. A cukkinis tésztánál még csak nézett, de másnap a gombás-sajtos húsnál(amiben a húst nem látta) megkérdezte, hogy lassan átmegyünk vegetáriánusba:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)))) Emi, hogy te milyen fifikás vagy, ezen most jót derülök. Gombás-sajtos-húst készíteni hús nélkül!!! Na, az én férjem sem díjazná, ha megvonnám tőle a napi húsadagját.

      Törlés
  4. Én is ki fogom próbálni, csak brokkolival, bár frisset nem kaptam, de fagyasztottat igen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati nem fogod elhinni, de az első gondolatom a brokkoli volt, csak lusta voltam elmenni a zöldségeshez.:)

      Törlés
  5. Nyami, pont ma vettem egy szép karfiolt a piacon, csak még azt nem tudtam mit kezdjek vele. Lehet hogy ez lesz belőle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi gondolom már elfogyott a karfiolod. Készült belőle tészta is???:)

      Törlés