2012. november 2., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Kókuszkéregben sült csirkeszárnyak, barna rizs és zöld paradicsomos salsa verde.



Ez a hétvége megint hosszabb a megszokottnál, mivel most van Mindenszentek. Ilyenkor mindenki a temetőket látogatja, és a szeretteire emlékezik. Sajnos az időjárás is elég borongós és esős, így átfázottan hazaérve jóleshet egy finom ebéd vagy éppen vacsora. Így aztán egy olyan receptet hoztam melyet bő egy óra alatt az asztalra tudunk varázsolni. A csirkeszárnyakat egy kókuszos-fűszeres pácban sütöttem meg, majd barna rizzsel és zöld paradicsomos salsa verdével tálaltam. A salsa verde receptjére nemrégiben a "Szellem a fazékban" blogban Krisztinél találtam rá. Akkor rögtön megtetszett mivel még bőven van zöld paradicsom, melyet hűvös helyen tárolok, és remélem kitart még egy darabig. Igaz kicsit változtattam a hozzávalókon, de lényegében ugyanazok kerültek bele mint az eredeti receptben olvasható. Nagyon finom lett, és remekül illett ehhez a kókuszos-fűszeres csirkeszárnyhoz.






Hozzávalók:

8 db csirkeszárny (v. comb)
1 citrom leve és reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék
1 tk curry
1 tk Marokkói csirke fűszerkeverék
1/2 tk chili
őrölt bors
3-4 ek olívaolaj


Egy tálba keverjük össze a fűszereket, a citromlevét és reszelt héjat, ízlés szerint sót, őrölt borsot, a kókuszreszeléket és az olívaolajat. 
Ezután alaposan forgassuk bele a csirkeszárnyakat, és legalább egy fél órát hagyjuk állni, hogy az ízek alaposan átjárják.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a bepácolt csirkeszárnyakat, majd kanalazzuk rá a visszamaradt pácot.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

Ameddig a csirkeszárnyak elkészülnek, enyhén sós vízbe főzzük meg a barna rizst. Ezután hevítsünk fel egy 1 ek olívaolajat, majd keverjük össze az alaposan lecsepegtetett rizzsel. Közben ízlés szerint sózzuk.







Zöld paradicsomos salsa verde hozzávalói:


4-5 db zöld paradicsom
1 db lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db sárga paprika (v. zöld erős)
petrezselyemzöld
koriander zöld
1/4  citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
őrölt koriander
2 ek olívaolaj


A zöld paradicsomot és a lila hagymát karikázzuk fel, majd sózzuk le,  és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jobban kijöjjenek.

Ezután tegyük a többi hozzávalóval együtt aprítógépbe és ízlés szerint turmixoljuk össze. (mindenki a saját ízlésének megfelelően fűszerezze)


Tálaláskor a kókuszkéregben sült csirkeszárnyakat a barna rizzsel és a zöld paradicsomos salsa verdével kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Hűha, én most olyan, de olyan éhes vagyok, és ennek az ételnek a neve olyan, de olyan jól hangzik. Ráadásul a fotók alapján nagyon guszta is! :P

    VálaszTörlés
  2. Ez a kókuszos pipi, nagyon felkeltette az érdeklődésem :) Meg is célzom a hétvégére :)

    VálaszTörlés
  3. Hú, nagyon különleges ételt hoztál, nekem nagyon tetszik:) Amúgy is kókusz lázban égek, főételben is ke kell próbáljam:)

    VálaszTörlés
  4. Főzni kókuszt ez idáig csak csirkével csináltam, az is egy szaftos étel volt... Nagyon különleges étek, főleg a zöld paradicsom!

    VálaszTörlés
  5. Ez aztán igazán izgalmasra sikeredett! Nagyon szívesen kóstolnék belőle!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!

    Először kicsit óckodtam a recepttől, de annyira kíváncsi voltam hogy milyen is lehet így a kókuszos páccal, hogy csak nekiláttam az elkészítésének. Nagyon finom lett, így nektek is bátran merem ajánlani.

    Kriszti!
    A zöld paradicsom recept szuper jó. Nagyon örülök, hogy a másik Krisztinél megláttam. Még néhány adagra való paradicsomot tárolok, így mostanában ezt esszük salátaként.

    VálaszTörlés